Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/12/2023 - 08:00

Kendt komiker i nyt program: Plat hvis man bliver for desperat

Eva Jin er en af de komikere, som skal forsøge at holde masken i den gode sags tjeneste i Prime Video-programmet "LOL: Den der ler sidst".

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Hvordan hiver man bukserne ned på kolleger, man selv ser op til?

Det står den fremadstormende komiker og skuespiller Eva Jin over for i den danske udgave af det verdensomspændende underholdningsprogram "Lol: Den der ler sidst" på streamingtjenesten Prime Video.

I programmet dyster ti danske entertainere, som foruden Eva Jin blandt andre tæller Martin Brygmann, Søs Egelind og Nikolaj Stokholm, mod hinanden om at få hinanden til at grine, men selv holde masken.

- Jeg er rimelig starstruck, lyder det fra Eva Jin.

- Det er svært at skulle prøve at joke med en af de store kanoner der. Det er vildt at prøve at være sjov og så vide, at de andre ikke vil grine af det. Det kan hurtigt blive plat, hvis man bliver for desperat. Og det er jo et show, hvor man ér desperat for at få folk til at grine.

- Jeg griner selv meget, når jeg gerne vil prøve at være sjov. Så det er lidt modsatrettet, for hvordan skal jeg få folk til at grine, hvis jeg ikke selv må grine.

Den, der formår det og ler sidst, når kameraet klapper sammen efter seks timers nonstop-optagelser, vinder ud over titlen og æren en pose penge til en velgørenhedsorganisation.

- Det er så weird et program. Det er jo fuldstændig vanvittigt - jeg har aldrig prøvet at være på i så mange timer, udbryder Eva Jin.

- Det er jo lidt et eksperiment nærmest. Så det bliver meget spændende at se, hvordan man reagerer i den situation.

- Jeg tænkte: "Enten bliver det virkelig sjovt, eller også bliver det virkelig ikke sjovt". Det kan gå begge veje - så jeg satser på, at det bliver virkelig sjovt, siger hun.

Eva Jin fik fra det ene øjeblik til det andet sit gennembrud i 2020, da hun optrådte til det hedengangne Zulu Comedy Galla.

Joken om en jobsamtale gjorde Eva Jin bemærket.

Det var ikke kun ordene, men også indpakningen: den afvæbnende og til tider akavede facon, hun leverede joken på.

- Jeg tror ikke rigtigt, jeg tænker så meget over det, lyder det fra Eva Jin.

- Jeg tror bare, det kommer, når jeg stiller mig op på en scene. Så naturligt. Muligvis fordi jeg bliver lidt nervøs, og så har jeg bare lært at bruge det.

De forholdsvis få minutter på scenen nåede at indprente sig. Fra at gå derhjemme uden arbejde og egentlig være på vej på højskole blev hun inviteret til et hav et af kreative møder.

Det førte hende med kometkurs fra standupscenen til blandt andet fiktionens verden.

Hun har medvirket i biografsuccesen "Elsker dig for tiden". Hun har haft hovedrollen i TV 2 Zulu-serien "Klemt" og roller i TV 2's "Dansegarderoben", Simon Kvamms DR-serie "Guru" og senest i DR-serien "Bag enhver mand".

Hun har også ramt de royale gemakker. Eva Jin var nemlig blandt de inviterede fra kulturlivet til prins Christians 18-års fødselsdag i oktober.

- Jeg synes efterhånden godt, jeg kan følge med. Men i starten havde jeg ret svært ved det. Men ja, nu synes jeg, det går meget godt, lyder det fra Eva Jin.

- Jeg synes, jeg får rigtig god respons. Der er virkelig mange, der godt kan lide det, jeg laver, så det er jeg virkelig glad for, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, jeg står et rigtigt godt sted, hvor jeg producerer rigtig mange ting selv. Og det er jo klart det, jeg vil allerhelst og brænder allermest for.

"LOL: Den der ler sidst" får premiere på Prime Video den 29. december.

/ritzau/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek