Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/02/2024 - 08:00

Faldende bilpriser: Bilejere kan komme i økonomisk klemme

Når bilpriserne falder, risikerer bilejere at blive teknisk insolvente, hvis bilens værdi bliver lavere end restgælden på bilen. Og det kan blive et problem.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

De seneste måneders faldende priser på biler er en god nyhed, hvis man skal til at købe en bil.

Men for eksisterende bilejere kan større fald i bilpriserne udløse økonomiske problemer i bestemte situationer.

- Vi hører om flere og flere bilejere, der er blevet teknisk insolvente. Det vil sige, at bilens værdi er lavere end restgælden på bilen, siger Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom i bilejernes organisation, FDM.

Det er ikke i sig selv et problem, at en restgæld er større end bilens værdi, understreger han. Men den forskel kan blive en økonomisk hovedpine, hvis bilejeren bliver nødt til at sælge bilen, eller hvis et forsikringsselskab skal erstatte bilen på grund af totalskade.

En erstatning for en totalskadet bil svarer til prisen på en tilsvarende bil, der har samme producent, model, årgang og kilometerstand.

I et regneeksempel lavet til Ritzau tager FDM udgangspunkt i en ny bil, der er købt til 550.000 kroner i november 2022. Med en udbetaling på 20 procent og en rente på fire procent er restgælden i dag lidt over 390.000 kroner.

- Den bil kan måske sælges til omkring 350.000 kroner. Når bilen er solgt eller erstattet, står man altså med en restgæld på 40.000 kroner eller mere til en bil, som man ikke har mere, siger Ilyas Dogru.

Han peger på, at det især er bilejere, som har købt en af de nyeste modeller i slutningen af 2022, der risikerer at stå i den situation.

- Det er altså en god idé at passe rigtig godt på sin bil. Det skal man selvfølgelig altid, men i netop den situation bør man nok være ekstra forsigtig, siger han.

Skal du købe en ny bil, anbefaler Ilyas Dogru, at du lægger en så høj udbetaling som muligt og holder billånets løbetid på under syv år.

Det vil give en økonomisk buffer, som kan afbøde, hvis bilen er faldet meget i pris, når den skal sælges eller erstattes.

- Med en større udbetaling og kortere løbetid kommer man også hurtigere af med gælden, og det kan være, at man får en lavere renteudgift, siger han.

Cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen er enig i, at man som kommende bilejer bør undersøge sine muligheder for at komme med en høj udbetaling og få et billån med kort løbetid.

- Helt overordnet bør man tilstræbe at få et billån med en løbetid, som er et par år kortere end bilens levetid. Det er det fornuftige at gøre set med privatøkonomiske øjne, siger han og tilføjer:

- For når bilen er slidt helt ned, skal man typisk købe en ny. Har man sørget for at have et par år uden afdrag på et billån, kan man nå at spare op til en ny udbetaling.

Morten Bruun Pedersen kalder det en sneboldeffekt, hvor man får større og større gæld, hvis man optager et nyt billån, inden det gamle er blevet betalt helt af.

- Hvis en bil for eksempel har en levetid på ti år, bør man have betalt den helt af to eller tre år, før den skal udskiftes, siger han.

Man skal også passe på med at vælge et billån med fast rente, da man så risikerer at stå med håret i postkassen, hvis renten falder, tilføjer han.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek