Stockholm, 29/04/2025 - 11:15
Alle svenske minkavlere vil lukke erhvervet før muligt forbud
27 avlere har søgt om at indstille deres minkproduktion. Dermed venter de ikke på, at muligt forbud indføres.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Sveriges 27 minkavlere har alle ansøgt om at afvikle deres bedrifter.
Det skriver det svenske fagblad ATL.
Dermed vil minkavlerne ikke vente på resultaterne af en undersøgelse om et muligt forbud mod pelsdyravl, som den svenske regering satte i gang i marts.
I praksis handler det om minkavl, som er den eneste pelsproduktion i Sverige.
Men erhvervet venter altså ikke på konklusionen. Det afvikler nu sig selv.
Avlere, der nedlægger deres aktiviteter inden 30. juni i år, kan få kompensation fra staten. Det har de 27 opdrættere nu søgt om, skriver ATL ifølge nyhedsbureauet TT.
De, der bliver godkendt, skal deles om 180 millioner svenske kroner, hvilket svarer til omkring 123 millioner danske kroner.
Det vil udløse cirka 4,5 millioner danske kroner til hver avler i gennemsnit.
Det er dog ikke sikkert, at alle 27 avlere bliver godkendt, ligesom kompensationens størrelse også afhænger af antallet af ynglende hunner hos hver enkelt avler, skriver TT.
Der kan være flere grunde til, at en avler får afvist sin ansøgning om støtte. Det kan blandt andet være, hvis virksomheden er i økonomiske vanskeligheder.
Begrundelsen for støtteordningen er blandt andet, at minkopdræt ifølge den svenske landbrugsstyrelse, Jordbruksverket, er forbundet med "udfordringer".
De svenske myndigheder peger på for eksempel coronapandemien, der på grund af smitterisiko tvang erhvervet til at tage en række forholdsregler.
Desuden henviser Jordbruksverket til, at flere EU-lande har forbudt minkavl. Ifølge styrelsen er "det ikke helt umuligt, at et sådant forbud kan blive aktuelt i hele EU".
Pelsdyravl har længe været et omdiskuteret emne i flere lande. Blandt andet fordi det kræver, at rovdyr som mink og ræve spærres inde i bure.
I Danmark blev særligt minkavl diskuteret heftigt under coronapandemien.
Her blev landets cirka 1400 minkfarme med mellem 15 og 17 millioner mink ryddet, af frygt for at mutationer af coronavirus kunne true folkesundheden.
Landmændene, der blev ramt, fik tilsammen cirka 29,2 milliarder i kompensation.
Fra 1. januar 2023 har minkavl været tilladt igen, og det har flere benyttet sig af. I begyndelsen af 2025 var 15 minkbesætninger placeret på seks minkfarme i Vestjylland og Nordjylland med tilsammen 43.000 mink.
/ritzau/