Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/06/2024 - 07:00

Red dine roser fra rust og stråleplet

Forebyggelse frem for helbredelse er vejen frem, hvis du vil værne dine rosenbede mod genstridige svampesygdomme.

Toby Melville/Reuters

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Sommer betyder roser i fuldt flor, men lumske svampesygdomme kan hurtigt forvandle de blomstrende skønheder til nogle sørgelige syn.

Lidelser som meldug, rust og stråleplet er dog mulige at forebygge. Det fortæller Peter Ørum Scherg, der er rosenekspert hos Haveselskabet, som er en landsdækkende forening for haveejere.

- Jo stærkere, rosen er, jo bedre modstandskraft har den mod sygdomme, siger han. Her spiller gødning en væsentlig rolle.

Ifølge Peter Ørum Scherg, der selv har mere end 800 forskellige slags roser i sin have på Sydsjælland, virker gødningen bedst, hvis du gøder en gang om måneden fra 1. marts til august. Som minimum skal der gødes, når roserne henholdsvis vågner fra vinteren, sætter knopper og blomstrer.

Vandingen afhænger af vejrforholdene.

- I år har vi jo haft det meget vådt siden januar, mens det i maj var knastørt, og derfor skal vi være obs med vandingen. Problemet med roser er nemlig, at man ikke kan se på dem, når de mangler vand. Du ser det først, når de smider alle bladene næsten på en gang, lyder det fra Peter Ørum Scherg.

Rosenforædler Rosa Eskelund fra virksomheden Roses Forever, der udvikler nye rosensorter, peger ligeledes på gødning som en afgørende faktor for at holde svampesygdommene stangen.

- Alle roser kræver gødning med mikronæringsstoffer. De har brug for vitaminer, ligesom vi har, siger hun.

Er dine roser allerede blevet inficeret med for eksempel svampesygdommen stråleplet, anbefaler Rosa Eskelund, at du piller alle de ramte blade af planten, så sygdommen ikke smitter videre.

- Du kan eventuelt klippe busken eller planten helt ned, så får den en chance for at komme op igen på ny, råder hun.

Husk at tørre dine hænder, når du har rørt ved de svampebefængte blade, så du ikke spreder svampesporene, når du går videre til næste rose, påpeger Peter Ørum Scherg.

Personligt sprøjter han i løbet af foråret sine roser med en hjemmelavet blanding af vand, konserveringsmidlet atamon og brun sæbe for at forebygge, at de bliver ramt af svampesygdomme.

- Dog skal man være opmærksom på, at sæben kan være hård mod insekterne, og dem vil vi jo gerne have i vores haver, siger Peter Ørum Scherg.

Han sprayer sine roser med den hjemmelavede blanding, når de sætter nye grene omkring februar eller marts. Herefter gentager han behandlingen en gang hver tredje uge tre gange.

På denne tid af året kan du forsøge dig med at bikse en omgang brændenældesuppe sammen og spraye dine roser med det.

Den laver du ved at fylde en ti liters spand med brændenælder og vand. Lad det stå og rådne, indtil blandingen er godt snasket. Herefter hælder du noget af det i en spraydispenser sammen med yderligere lidt vand.

Planlægger du at plante nye roser i haven, kan du også minimere risikoen for svampesygdomme ved at vælge nogle af de nyere forædlede sorter, fortæller Rosa Eskelund.

- Nyere sorter er sundere og nemmere at passe. De er udvalgt på en helt anderledes skarp måde end de gamle sorter. Det betyder, at nogle er dem er superresistente over for sygdomme.

/ritzau fokus/

København, 01/02/2025 - 23:34

Instruktør efter Robert-triumf: Vi har været i familieterapi

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Filmen "Fuld af kærlighed" tager udgangspunkt i Christina Rosendahls version af sin egen families historie.

Holdet bag dramaet "Fuld af kærlighed" går hjem fra Robert Prisen 2025 fulde af taknemmelighed.

Filmen, der handler om en alkoholmisbrugers indvirkning på hele sin familie, høstede et hav af statuetter. Herunder for Årets Danske Spillefilm, Årets Mandlige Hovedrolle til Lars Ranthe, Årets Kvindelige Hovedrolle til Viilbjørk Malling Agger og Årets Kvindelige Birolle til Stine Stengade.

Og så vandt Christina Rosendahl prisen som Årets Instruktør og prisen for Årets Originale Manuskript, som tager udgangspunkt i hendes egen historie.

- Jeg vil gerne takke min familie, siger Christina Rosendahl i sin takketale fra scenen i Tivoli Hotel & Congress Center i København lørdag aften.

- Det er klart, at når man bevæger sig ind i noget materiale, der er personligt på denne her måde, så kræver det jo, at ens familie kan tåle det ubehag, der er ved, at man molesterer deres livserfaringer. Det er ekstremt sårbart at blive fortalt noget om.

Derfor sendte Christina Rosendahl en særlig tak til sin lillebror og til sin mor, som begge var til stede i salen, samt til sin søster, sangeren Pernille Rosendahl, som var ude at spille koncert og derfor ikke kunne være der.

Christina Rosendahl takkede sin familie for at turde at være i det ubehag, det har været at blive et kunstmæssigt materiale.

- Efter jeg har vist filmen til jer, er vi startet i familieterapi. Jeg synes, at det er så smukt, at det har resulteret i sådan en proces, at jeg har fortalt min version af vores historie, siger Christina Rosendahl og fortsætter:

- Jeg håber bare, det kan inspirere andre mennesker til at blive ved med at fortælle radikalt ærlige historier, også om det personlige, og ikke være bange for at komme til at støde nogle.

Christina Rosendahl var 14. maj sidste år i foretræde for Folketingets Socialudvalg.

Hun forelagde nøglescener fra filmen for at illustrere vigtigheden af hjælp til de pårørende.

Hun mener, at også pårørende skal være omfattet af en behandlingsgaranti. Et budskab, hun gentog på scenen, da "Fuld af kærlighed" blev kåret til Årets Danske Spillefilm.

- For hver afhængig er der fem-seks-syv-otte pårørende - hvad skal der ske med dem, lød det fra hende.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har omkring 67.000 danskere svære tegn på alkoholproblemer.

Cirka 402.000 danskere har tegn på moderate alkoholproblemer.

I 2022 var cirka 25.000 danskere i offentligt finansieret alkoholbehandling.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/02/2025 - 22:57

Fuld af kærlighed modtager stor hæder til Robert Prisen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der var især hæder til filmen "Fuld af kærlighed", da årets Robert-priser blev uddelt.

Robert-prisen for Årets Danske Spillefilm går til "Fuld af kærlighed", der er instrueret af Christina Rosendahl.

Det står klart efter lørdagens Robert Prisen.

"Fuld af kærlighed" tager afsæt i Christina Rosendahls egen opvækst.

Den skildrer en middelklassefamilie, hvor faren drikker for meget.

Instruktør Christina Rosendahl var desuden den 14. maj sidste år i foretræde for Folketingets Socialudvalg.

Hun forelagde blandt andet nøglescener fra filmen for at illustrere vigtigheden af hjælp til de pårørende.

Christina Rosendahl snuppede også prisen som Årets Instruktør.

Lars Ranthe modtog desuden titlen som Årets Mandlige Hovedrolle for selvsamme "Fuld af kærlighed".

Filmen sørgede for fuld plade, da Viilbjørk Malling Agger modtog prisen for Årets Kvindelige Hovedrolle.

Filmen snuppede også statuetter for Årets Fotograf, Årets Kvindelige Birolle og Årets Originale Manuskript.

Tv-serien "Bullshit" gjorde mere eller mindre rent bord i flere af kategorierne for tv-serier. Samtlige nominerede af seriens hovedroller og biroller snuppede statuetter med hjem.

Det var dog "Den sorte svane", der blev kåret som Årets Tv-serie.

Filmen "The Apprentice" modtog prisen for Årets Engelsksprogede Film. Bag filmen står den dansk-iranske instruktør Ali Abbasi, og den portrætterer den amerikanske præsident, Donalds Trumps, unge år.

Thomas Helmig modtog prisen for Årets Originale Sang for "Børnene fra Sølvgade".

Den danske film- og tv-branche fejrede sig selv og hinanden til uddelingen af Robert Prisen 2025 i Tivoli Hotel & Congress Center lørdag aften.

Prisen, der svarer til den amerikanske Oscar-uddeling, bliver uddelt af Danmarks Filmakademi en gang om året.

Det er de over 2900 medlemmer, der indstiller hvilke film, tv-serier og fagfolk, der skal nomineres, ligesom de i sidste ende stemmer om, hvem der skal modtage priserne.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/02/2025 - 08:00

FAKTA: Det kan du aflevere til genbrug

* Aflever dit rene brugte tøj i genbrugsbutikker og tøjcontainere.

* Snavset eller ødelagt tøj skal i containeren med tekstilaffald.

* I nogle kommuner må man smide bøger med blødt omslag i papircontaineren, men ellers skal bøgerne afleveres på en genbrugsstation - eventuelt som direkte genbrug.

* Kabler og elektronik skal i elektronik-beholderen. Det gælder også, hvis du for eksempel har en cykelhjelm med skjult elektronik som en lygte.

Kilder: affald.dk, Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/02/2025 - 08:00

Kabelkaos og papirer: Tre steder du kan tyvstarte forårsoprydningen

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Du kan spare tid på at rydde op. Organiseringsekspert giver sine bedste råd til at komme i gang i februar.

Der er ikke meget at lave udenfor i kolde februar, og når først foråret kommer, er det med at nyde solens stråler og buskenes skud.

Forårsoprydningen kan man derfor med fordel tage hul på allerede nu.

Sådan lyder det fra organiseringsekspert Marianne Gammelgaard, der har flere års erfaring med blandt andet at hjælpe familier i TV 2-programmet "Vi drukner i rod".

- Det er netop nu, det skal gøres. Når foråret kommer, lukker vi lyset ind, og så står vores møbler og ting og skygger.

- Jeg ville faktisk sætte en deadline, der hedder, at vi skal være færdige inden foråret. Til den tid gider man ikke gå rundt og rydde op. Der vil vi ud!, siger hun.

Ud over at lette den fremtidige oprydning bliver det også lettere at komme til med både støvekost og klud, når tingene i hjemmet har fået en fast plads.

- Der skal ryddes op, før vi kan lave forårsrengøringen. Vi kan ikke komme i bund, så længe der ligger en masse rod.

Hun giver sine tre anbefalinger til, hvor du kan begynde din oprydning.

- En god en at varme op på her i vintermånederne er kassen, som mange nok kender, med gamle opladere og ledninger, man ikke ved, hvor hører til henne, siger Marianne Gammelgaard.

Når der er luget ud i bunken med ledninger og opladere, anbefaler hun, at du bevæger dig mod kontoret.

- Kontoret er en større opgave. Der kan være så mange papirer, dimser og billeder. Papirrodet fylder ikke så meget fysisk, men det er noget af det, der fylder allermest mentalt.

- Derfor er det godt at få ryddet op i nu, fordi det er om vinteren, at vi skal få hul på nogle af de rum, der kan tage lidt længere tid.

Marianne Gammelgaard anbefaler derfor også, at det tredje sted, du begiver dig hen i din februaroprydning, er på de "ekstra kvadratmeter", som hun kalder dem.

- Det kan være et ekstra værelse eller et pulterkammer, hvor de ekstra spisebordsstole står sammen med cd'erne, vi troede, vi kunne få penge for.

- Mit motto er, at dit hjem er til opbevaring af dig - ikke af dine ting. Man skal ikke indrette sit hjem efter, at man en gang om året skal have 20 gæster, når man normalt er seks.

Hun anbefaler, at du giver de ekstra kvadratmeter en funktion. Et ekstra værelse kan gøres til et dedikeret kreaværelse, motionsrum, gamerrum, lektierum eller hjemmekontor.

- Man kan også lave et dedikeret opbevaringsrum, hvor man får hængt de ekstra spisebordsstole op på væggen. Det bliver nemmere at rydde op fremover, når man kender rummets funktion, og tingene får sin egen faste plads.

- Når man først har ryddet op, så kommer der en status quo. Så ved man, at man lige en gang om måneden kan tjekke, at alle ting står på deres pladser.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek