København, 09/02/2023 - 10:00
Overvejer du at udleje din bolig? Så skal du sikre dig dette
Skal du leje din bolig ud, bør du altid sørge for, at du har fået økonomisk sikkerhed, hvis noget skulle gå galt ved fraflytning, anbefaler Danske Udlejere.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Hvis du skal udleje din bolig for første gang, er der mange ting, som kan gå galt.
Men ved at følge enkelte gode råd kan du sikre, at du holder dig inden for lovens rammer og minimerer uforudsete udgifter.
Du skal være på vagt, hvis en mulig lejer er tøvende og afvisende, når det kommer til at betale depositum. Det siger direktør i foreningen Danske Udlejere Michael Preetzmann.
- Udlejer skal ikke acceptere betaling af depositum som afdragsordning, kontanter eller arbejde, siger han.
Hans anbefaling er, at udlejer altid sørger for at opkræve tre måneders depositum, tre måneders forudbetalt leje og den første måneds leje og forbrug.
Han erkender dog, at det er sværere at holde fast i det krav, hvis lejemålet ligger i et område med større udbud end efterspørgsel på lejeboliger.
- Jeg hører ofte fra udlejere, at de slår knuder på sig selv og går på kompromis for at få lejet en bolig ud, siger han og tilføjer:
- Men vi anbefaler, at udlejer som absolut minimum opkræver tre måneders depositum.
Michael Preetzmann forklarer, at han ofte også hører fra sine medlemmer, at lejere stopper med at betale husleje, når lejeboligen er opsagt.
Og det kan blive rigtig dyrt for en udlejer, som ikke har sikret sig en form for økonomisk sikkerhed. For det tager typisk flere måneder at få smidt en lejer ud med fogedens hjælp - selv hvis huslejen ikke bliver betalt.
En lejer kan kun stoppe med at betale husleje i opsigelsesperioden, hvis der er forudbetalt husleje. Det er altså ikke tilladt, hvis lejer kun har betalt depositum.
Men hvis lejeren har forudbetalt husleje, anbefaler jurist i Lejernes Landsorganisation (LLO) Anders Svendsen faktisk, at lejeren stopper med at betale i opsigelsesperioden og i stedet bruger forudbetalingen.
Det er nemlig en måde at være sikker på at få i hvert fald nogle af sine penge tilbage igen.
- Meningen med den forudbetalte husleje er, at lejer ikke skal punge mere ud i opsigelsesperioden, siger han.
Lejeren bør dog altid orientere udlejeren, som så ikke skal undre sig over, at huslejen ikke er blevet betalt.
Før lejer får nøglerne, er udlejeren også nødt til at lave et grundigt indflytningssyn med lejeren, hvor lejlighedens stand noteres og dokumenteres med billeder.
- Det er hamrende vigtigt, for ellers kan udlejer ikke kræve udgifter til vedligeholdelse fra lejer ved fraflytning, siger Michael Preetzmann.
Han opfordrer til, at udlejer altid sørger for at svare en lejer med det samme og bekræfte for eksempel en opsigelse.
Og i bekræftelsen bør lejer blive orienteret om, hvornår lejeboligen skal være tømt og rengjort samt dato og tidspunkt for fraflytningssyn.
- Udlejeren bør også skrive til lejer, at husleje og forbrug fortsat skal betales indtil løsningsdagen. Så har lejeren fået besked om, hvad der skal ske, siger han.
Lejerens pligt til at betale stopper på løsningsdagen, der typisk er en halv måned, efter at boligen skal være tømt. Det plejer at passe med, at det er til den første i måneden.
/ritzau fokus/