Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/01/2024 - 08:00

Vejsalt giver skoene skjolder: Red dem med ingredienser fra køkkenet

Fjern vejsaltets hvide plamager fra dit fodtøj med piskefløde og eddike, lyder rådet fra skomager.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Januars frostvejr betyder saltede veje og fortove, og det sætter spor på dine sko - især hvis de er lavet af skind.

Men de hvide pletter og skjolder kan du rimelig nemt og billigt få bugt med. Det siger Sten Røhl, der er indehaver af Stens Skomageri i Aarhus.

- Der er forskellige gamle husråd, som virker godt. Det ene er, at du tager lidt piskefløde, vasker saltpletterne med det og pudser skoene godt bagefter, fortæller han og fortsætter:

- Du kan også lave en blanding af lige dele eddike og vand, som du vasker pletterne af med. Her skal du også give skoen godt med fedtstof bagefter.

Når du vasker dine sko, kan det i øvrigt være en fordel at benytte en form for børste. Det siger Johnny Rodam, der er forretningsleder for tekstilafdelingen hos Teknologisk Institut.

- På den måde får du masseret vandet ned i enten læderet eller tekstilet, og vandet kan dermed nemmere tage saltet med ud gennem en form for skylleproces, fortæller Johnny Rodam.

Samtidig understreger han, at vejsaltet ikke decideret ødelægger dine sko.

- Det afhænger af, om de er lavet af læder eller tekstil. Men i princippet forårsager det ikke den helt store skade på selve skoene. Med lædersko forestiller jeg mig dog, at det kan gøre læderet lidt mere sprødt.

Ønsker du at holde dine skindsko pæne gennem vinterhalvåret, skal du være konsekvent i din pleje af dem, lyder rådet fra Sten Røhl.

- Mange bruger kun læderfedt. Det gør dem vandtætte, men plejer ikke skoene. Hvis du vil blive ved med at have pæne sko, skal du bruge skocreme, siger han og anbefaler, at du pudser fodtøjet hver 14. dag.

- Man skal gøre det til en regel for sig selv, at man pudser sine sko. De bliver bare pænere af det og holder længere, siger han og uddyber:

- Når skoen får noget fedtstof, bliver læderet ved med at være blødt. Gør du ingenting, krakelerer læderet på et tidspunkt der, hvor bøjefolden er.

Og som skomager ved Sten Røhl ikke noget værre end forsømte sko og støvler.

- Jeg ser tit folk i pænt tøj og grimme sko. Det er noget, jeg kigger efter, og det er altså bare ikke toppen, siger han.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek