Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/03/2024 - 08:00

Lars Ranthe: Jeg er blevet en mere taknemmelig og ydmyg mand

Lars Ranthe var i begyndelsen af 40'erne, da han første gang trådte ind på "Badehotellet". Om et halvt års tid fylder den kendte skuespiller 55 år.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Efter ti sæsoner lukker TV 2 dørene til "Badehotellet".

Lars Ranthe har været med i samtlige afsnit siden premieren tilbage i 2013.

- Det har været magisk, lyder det fra ham.

- Det bliver det, der kommer til at stå som hjørnestenen i mit liv som skuespiller, siger han og fortsætter:

- Der er selvfølgelig andre projekter, jeg også har været utroligt glad for. Men "Badehotellet" er bare uomtvisteligt så stort i omfang og i succes, så det er noget, der er i mit hjerte resten af livet.

Lars Ranthe var i begyndelsen af 40'erne, da han første gang trådte ind på "Badehotellet" som grosserer Madsen, der altid har øje for en god forretning, især hvis han kan stoppe lidt ekstra ned i inderforet uden for referat.

I dag er Lars Ranthe 54 år.

- Jeg er jo blevet en mere moden mand og har fået lov at arbejde en masse. Jeg har udviklet mit talent enormt meget, og "Badehotellet" har været en stor og vigtig del i forhold til det, siger han og fortsætter:

- Så jeg er blevet en mere taknemmelig og ydmyg mand. Også fordi der er noget rart i at opnå sine drømme, for så kan man slappe en lille smule mere af.

Lars Ranthe blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1998. Ti år efter fik han sit store gennembrud i DR's søndagsdrama "Sommer".

Tre år senere var det på filmlærredet, at han for alvor brændte igennem med portrættet af virkelighedens revystjerne Kjeld Petersen i storfilmen "Dirch", som havde premiere i 2011. En præstation, der indbragte Lars Ranthe en robertpris og en bodilstatuette.

To år efter havde "Badehotellet" premiere.

- Nogle gange kan man være så enormt optaget af at ville nå noget, at man ikke rigtig mærker så meget, fordi man bare gerne vil fra A til B. Men når man så når derhen, så er der jo tid til eftertanke og fordybelse, siger Lars Ranthe.

- Det synes jeg, jeg har fået lov til at gøre. Det synes jeg også, det bærer præg af i de ting, jeg laver nu - et større mod, en større fordybelse i de roller, jeg går ind i, større taknemmelighed og ydmyghed. Så jeg er utroligt glad for at have fået lov til at lave "Badehotellet". For mig har det også været en uddannelse i at få lov at spille lidt større.

Stilen i "Badehotellet" - for grosserer Madsens tilfælde høj cigarføring og store armbevægelser - havde en anden spændvidde, end man ellers ofte så på film og tv.

- Vi kom jo fra sådan et mumle-helvede, et 20 år langt dogme-mumle-helvede, som var skønt på alle mulige leder og kanter. Men det var, som om der var noget fra teatret, vi ikke rigtig kunne overføre. Noget med at bruge stemmen og kroppen, synes jeg.

- Der har "Badehotellet" også været med til at bygge bro mellem naturalismen og det lidt mere teatralske, som filmbranchen også har brug for, siger Lars Ranthe.

Det blev dog misforstået i begyndelsen af "Badehotellet". Især anmelderstaben sablede serien ned og kaldte den overgearet og overspillet.

- Jeg har hele tiden syntes, det kunne noget, fordi jeg syntes, vi prøvede at genopfinde folkekomedien, som jo er en del af det danske DNA, siger Lars Ranthe.

Han var faktisk forundret over reaktionen fra dem, der kaster stjerner efter serier som "Badehotellet".

- Det var, som om de måske ikke forstod, hvad det var, vi gjorde. At der var et ekstra lag på, og at vi godt selv vidste, at vi spillede på den måde. Men heldigvis var det vigtigste ikke anmelderne. Det er publikum. Og de elskede det fra starten, siger Lars Ranthe og fortsætter:

- Vi blev lidt kede af det først, men publikums kærlighed til os har fyldt vores hjerter med stolthed og glæde og gav os modet til at trykke på speederen og fortsætte ned ad den vej, vi var startet på. Og så er det jo bare vokset. Og man kan sige: De kritiske stemmer er også mere eller mindre forstummet.

Tiende sæson af "Badehotellet" får premiere på TV 2 og TV 2 Play søndag den 3. marts.

/ritzau/

Tyler, 08/09/2024 - 01:07

Lyrikeren bag My Heart Will Go On og Tears In Heaven er død

Vince Bucci/Ritzau Scanpix

Will Jennings, som er medforfatter til kæmpehits fra Céline Dion og Eric Clapton, er fredag død som 80-årig.

Den amerikanske sangforfatter Will Jennings, som er medforfatter til en række kæmpehits fra blandt andet Céline Dion og Eric Clapton, er fredag død i en alder af 80 år efter længere tids dårligt helbred.

Det oplyser sangforfatterens læge til det amerikanske underholdningsmedie The Hollywood Reporter.

Jennings, som er døbt Wilbur Herschel Jennings, døde i sit hjem i Tyler i den amerikanske delstat Texas, kun cirka en halv times kørsel mod vest fra Kilgore, hvor lyrikeren voksede op.

Jennings skrev i løbet af sin karriere for flere store musikere.

I 1990'erne skrev han sammen med Eric Clapton "Tears In Heaven" til filmen "Rush".

Sangen vandt en Grammy for Årets Sang.

I 1990'erne var han også med til at skrive Celine Dions "My Heart Will Go On", som blev udødeliggjort i filmen "Titanic", hvor Leonardo Di Caprio og Kate Winslet spillede et ungt forelsket par om bord på det synkende skib.

Han er også manden bag teksten til Barry Manilows hitsang "Looks Like We Made It".

Ud over det har han skrevet sange for et hav af kunstnere som Whitney Houston, B.B. King, Mariah Carey, Jimmy Buffett, Joe Sample, Rodney Crowell og Roy Orbinson, skriver The Hollywood Reporter.

Inden Jennings for alvor fik succes i underholdningsindustrien underviste han på en række universiteter i USA, blandt andet Austin State University og University of Wisconsin-Eau Claire.

Han efterlader sig sin hustru, Carole, og sine søstre Joyce og Gloria.

/ritzau/

Læs Mere >>

Lido, 07/09/2024 - 21:33

Spansk film med dansk skuespiller vinder Den Gyldne Løve i Venedig

Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix

Danske Alex Høgh Andersen spiller med i "The Room Next Door", som lørdag vinder Den Gyldne Løve i Venedig.

Dramafilmen "The Room Next Door" vinder lørdag aften prisen for bedste film i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i Venedig.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den danske skuespiller Alex Høgh Andersen medvirker i filmen, som er instrueret af den spanske mesterinstruktør Pedro Almodóvar.

Filmstjernerne Tilda Swinton, Julianne Moore og John Turturro har også roller i "The Room Next Door".

Filmen handler om en mor og en datter, der mister kontakten til hinanden på grund af en misforståelse med deres fælles ven i midten.

"The Room Next Door" er Pedro Almodóvars første engelsksprogede film.

Den 74-årige instruktør, som også er manuskriptforfatter, har vundet en række priser gennem sin lange karriere - heriblandt en oscarpris for sin film "Alt om min mor" fra 1999, skriver Reuters.

Tidligere på ugen fik "The Room Next Door" premiere under filmfestivalen i Venedig, hvor den fik 18 minutters klapsalver.

Under sin takketale lørdag aften fremhæver Pedro Almodóvar skuespillerne Tilda Swinton og Julianne Moore for deres roller i filmen.

- Denne pris tilhører virkelig dem. Det er en film om to kvinder, og de to kvinder er Julianne og Tilda, lyder det fra den spanske filminstruktør.

Under filmfestivalen vandt den australsk-amerikanske filmstjerne Nicole Kidman prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin medvirken i "Babygirl".

Lørdag var hun i Venedig, men deltog ikke i prisuddelingen. Det skyldes, at hendes mor døde uventet, skriver Reuters.i

Prisen for den bedste mandlige skuespiller gik til franske Vincent Lindon for hans rolle i "The Quiet Son".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/09/2024 - 10:00

FAKTA: Det indeholder hytteost

Makronæringsstoffer i 100 gram hytteost (5 procent):

* Energi: 321 kilojoule / 76 kalorier.

* Protein: 13,6 gram.

* Kulhydrat: 2,7 gram.

* Fedt: 1,2 gram.

* Salt: 0,9 gram.

Kilde: frida.fooddata.dk, som drives af DTU Fødevareinstituttet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/09/2024 - 10:00

Hytteosten er blevet en stjerne på sociale medier - og i madlavningen

Helena Dolderer/Ritzau Scanpix

Hytteosten rider på en bølge af popularitet på sociale medier. Brug den til gøre dine retter cremede og proteinrige.

Fra at have levet en tilbagetrukket tilværelse på mejerihylden er hytteosten trådt frem i spotlightet. På sociale medier som TikTok og Instagram optræder den i et hav af opskrifter.

Det er både dens næringsindhold og kulinariske egenskaber, der har taget internettet og hjemmekokke med storm. Og der er god grund til at inkorporere det proteinrige mælkeprodukt i madlavningen, fortæller autoriseret klinisk diætist Alice Hartvig fra diætistfirmaet Hartvig & Engell.

- Hytteost indeholder cirka 12-13 gram protein per 100 gram, og det er meget i forhold til andre mejeriprodukter som A38, creme fraiche eller yoghurt.

- Den har også et meget lavt fedtindhold. Man kan få en helt mager version i Danmark, men den normale version er faktisk mager i forvejen, så det behøver man ikke, siger Alice Hartvig.

Begejstringen for det alsidige mejeriprodukt bliver delt af kok og opskriftsudvikler Christine Bille Nielsen, som bedst kan sammenligne hytteosten med en helt masse små mozzarellaer.

- Det er enormt sjovt med den hype, der er opstået, og som er startet i Norge, for det går amok med opskrifter. Det er som en glemt lille skat. Men hytteosten kan også rigtig meget både varm og kold.

- Hytteosten tilfører et cremet element, som er utroligt lækkert at spise. Og den har nogle gode bagetekniske egenskaber. Den smelter på en ret lækker måde og er utroligt let at bruge til alle mulige ting, du laver i ovnen, siger Christine Bille Nielsen.

Hytteosten kan tilføjes til boller og vafler, og selv spiser Christine Bille Nielsen den også gerne til sprøde grøntsager.

Den kan også bruges som et simpelt pålæg på rugbrød med tomat eller agurk samt salt og peber.

- Den har det cremede, uden at det bliver enormt fedt. Og så er den smagsneutral, så den er som et blankt lærred, som tager imod al mulig tilsmagning, siger hun og foreslår at blande den med krydderurter som karse, purløg, persille, basilikum eller dild.

Hytteosten kan også serveres med fintsnittede løg og citron - eksempelvis på et stykke sprødt knækbrød.

Christine Bille Nielsen anbefaler også at prøve hytteost i wraps - eksempelvis spinatwraps - sammen med en varm tomatsovs.

Har du en intention om at skære ned på kødet, er det også en god idé at lægge mejeriproduktet i indkøbskurven, supplerer autoriseret klinisk diætist Alice Hartvig.

- Det er en gave, hvis man kan lide hytteost, for ellers kan det være lidt bøvlet at få nok protein, siger hun.

Hun fortæller, at med 12-13 gram protein per 100 gram hytteost, ligger det ikke så langt fra eksempelvis magert kyllingekød, der indeholder cirka 20 gram protein per 100 gram.

Det er også værd at notere sig, hvis du er i overgangsalderen, hvor det kan være svært at få protein nok gennem kosten. Her er calciumindholdet også en fordel.

Med sin bløde konsistens og sit høje proteinindhold er hytteost også velegnet til småtspisende personer, tilføjer diætisten.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek