Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/11/2023 - 16:45

16 års fængsel og anbringelse for drab på gravid

En 25-årig mand og en 34-årig kvinder er mandag dømt for i november i fjor at have dræbt Sana Yaseen i Holbæk.

Af: /ritzau/

Retten i Holbæk har mandag idømt 25-årige Farman Ullah 16 års fængsel for at have dræbt gravide Sana Yaseen sidste efterår.

En 34-årig kvinde medvirkede til planlægningen af drabet. Hun er frifundet for straf på grund af mental retardering, men dømmes i stedet for til anbringelse på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap.

Anbringelsen sker på ubestemt tid.

Retten er desuden nået frem til, at begge dømte skal udvises af Danmark.

Sana Yaseen var gravid i 26. uge, da hun sent om aftenen 3. november i fjor blev overfaldet i sin bil. Det skete på P-pladsen ved plejecentret på Samsøvej i Holbæk, hvor hun arbejdede.

Den 37-årige kvinde lå død uden for bilen. Halsen var skåret over. Maven skåret op. Men barnet levede og blev forløst ved kejsersnit. Drengen havde det efter omstændighederne godt lød lægernes dom ifølge politiet. 8. november afgik han ved døden.

Netop graviditeten har spillet ind under rettes bedømmelse.

- Det indgår som en væsentligt skærpende omstændighed, at forurettede var gravid, og at barnet efterfølgende afgik ved døden, lød det fra retsformand Peter Ahleson ved domsafsigelsen.

Efter den brutale episode på parkeringspladsen rettede politiets efterforskning sig hurtigt mod den 34-årige kvinde, som Sana Yaseen levede sammen med i Hørve. De to var kommet til Danmark sammen i 2011 som flygtninge fra Afghanistan.

De var lesbiske, og var blandt andet af den grund på flugt.

En 25-årig mand, Farman Ullah, kom også hurtigt i politiets søgelys. Det viste sig, at han havde haft tæt kontakt til den 34-årige i timerne op til drabet, og nogle dage før havde han haft et skænderi med Sana Yaseen, hvor hun havde slået ham.

Der var på flere måde sprækker i forholdet mellem Sana Yaseen og hendes samlever. Yaseen var i foråret 2022 i Mellemøsten, hvor hun blev gift med en iransk mand. Hun blev også gravid.

Hendes samlever - det mener Retten i Holbæk i hvert fald - indledte et kærestelignende forhold med Farman Ullah. Måske var det endda deres plan at blive gift lyder det i rettens afgørelse.

De personlige relationer i sagen fremstår i sin helhed særdeles komplekse, og noget tydeligt motiv kan man næppe pege på.

Anklager Anja Liin lagde i sin procedure vægt på, at uanset hvad motivet måtte være, så var drabet så brutalt udført, at der ikke kan være tvivl om, at både mor og barn skulle dø, og at motivet et eller andet sted hang sammen med graviditeten.

Hun forlangte begge tiltalte idømt 16 års fængsel. Mindst.

Farman Ullahs advokat afviste pure den version i sin procedure. Set fra hans stol var der tale om et drab begået i jalousi og affekt, og straffen burde ikke overstige 10 års fængsel.

I forbindelse med en mentalundersøgelse af den 34-årige kvinde vurderede lægerne, at hun muligvis er lettere retarderet. Retslægerådet har på den baggrund anbefalet, at hun frifindes for straf og i stedet dømmes til anbringelse på en institution for personer med vidtgående handicap.

Men fordi hun kun er lettere retarderet - og endda kun muligvis - og der i sagen i øvrigt ikke er noget, som taler for, at hun ikke skulle kunne fungere i et almindeligt fængsel, krævede Anja Liin hende idømt mindst 16 års fængsel, ligesom Farman Ullah.

Farman Ullah valgte at anke rettens dom på stedet. Han vil frifindes. Den 34-årige kvinde accepterede rettens dom.

/ritzau/

London, 30/11/2023 - 14:22

Frontfigur i The Pogues Shane MacGowan er død som 65-årig

Leon Neal/Ritzau Scanpix

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred.

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Han har ifølge BBC også siddet i kørestol siden 2015, hvor han kom til skade i et fald.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Bandet fusionerede punk og irsk folkemusik. Gruppen blev dannet i begyndelsen af 1980'erne, indtil de gik fra hinanden i 2014.

Ifølge BBC har The Pogues været beskrevet som en gruppe professionelle musikere under ledelse af en værre rodebutik. Med rodebutik blev der henvist til den karismatiske MacGowan, der ifølge BBC blev udråbt som en af bedste sangskrivere i sin tid.

MacGowan blev født i Kent i England af irske forældre, men boede de første seks år af sit liv i Irland.

Han satte livet igennem musik til de følelser, der knyttede sig til at være irer i eksil, selv om han dog senere flyttede tilbage til Irland, beskriver BBC.

I 2018, hvor MacGowan fyldte 60 år, blev han hyldet med en gallakoncert i den irske hovedstad, Dublin. Her deltog musikere som Nick Cave og Bobby Gillespie.

MacGowan fik ved denne lejlighed også overrakt en pris af den irske præsident, Michael D. Higgins.

2018 var også året, hvor MacGowan blev gift med Victoria Mary Clarke efter 11 års forlovelse. Det skete ved en ceremoni på rådhuset i København.

Med til brylluppet var blandt andre stjerneskuespilleren Johnny Depp.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 30/11/2023 - 13:50

Bastarden begejstrer og gafler europæiske Oscars

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen-filmen "Bastarden" er allerede sikret to European Film Awards. Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb til den europæiske Oscar.

Det historiske drama "Bastarden", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Nu har filmen fået flere statuetter ved den europæiske pendant, European Film Awards, som uddeles af European Film Academy.

Fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen European Cinematography, mens Kicki Ilander modtager prisen European Costume Design for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der annonceres før showet, men overrækkes ved den officielle prisuddeling 9. december i Berlin.

Her er Mads Mikkelsen nomineret i kategorien Bedste Skuespiller for sin præstation i "Bastarden".

I filmen spiller den danske superstjerne den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp.

Mads Mikkelsen har allerede vundet en pris ved European Film Awards. Det skete i 2020 for Thomas Vinterbergs - siden Oscar-belønnede - "Druk".

Mads Mikkels har været nomineret ved European Film Awards tre gange før for henholdsvis "Jagten" i 2012, "Flammen & Citronen" i 2008 og Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" i 2006.

Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb i Lea Globs kunstnerportræt "Apolonia, Apolonia", som er nomineret i kategorien Bedste Europæiske Dokumentar, samt til Malene Chois anmelderroste drama med Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen, "Stille liv", i kategorien Bedste Europæiske Debutfilm.

Om "Bastarden" også løber med en Oscar-nominering offentliggøres først i slutningen af januar.

Men inden jul offentliggør Oscar-akademiet sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle Oscar-kandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til Oscar-uddelingen 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

FAKTA: Danskere elsker stearinlys

* 39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

* Især kvinder tænder ofte stearinlys. Flest mænd tænder aldrig levende lys.

* Især folk i alderen over 55 år tænder dagligt levende lys. De tænder til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

* Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne.

Kilde: undersøgelsen "Danskere undervurderer sundhedsfaren ved stearinlys" fra 2014 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.

Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.

- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.

Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:

- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.

Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.

- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.

Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.

- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.

Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:

- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.

Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.

- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.

Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.

- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:

- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv