Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/11/2023 - 16:45

16 års fængsel og anbringelse for drab på gravid

En 25-årig mand og en 34-årig kvinder er mandag dømt for i november i fjor at have dræbt Sana Yaseen i Holbæk.

Af: /ritzau/

Retten i Holbæk har mandag idømt 25-årige Farman Ullah 16 års fængsel for at have dræbt gravide Sana Yaseen sidste efterår.

En 34-årig kvinde medvirkede til planlægningen af drabet. Hun er frifundet for straf på grund af mental retardering, men dømmes i stedet for til anbringelse på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap.

Anbringelsen sker på ubestemt tid.

Retten er desuden nået frem til, at begge dømte skal udvises af Danmark.

Sana Yaseen var gravid i 26. uge, da hun sent om aftenen 3. november i fjor blev overfaldet i sin bil. Det skete på P-pladsen ved plejecentret på Samsøvej i Holbæk, hvor hun arbejdede.

Den 37-årige kvinde lå død uden for bilen. Halsen var skåret over. Maven skåret op. Men barnet levede og blev forløst ved kejsersnit. Drengen havde det efter omstændighederne godt lød lægernes dom ifølge politiet. 8. november afgik han ved døden.

Netop graviditeten har spillet ind under rettes bedømmelse.

- Det indgår som en væsentligt skærpende omstændighed, at forurettede var gravid, og at barnet efterfølgende afgik ved døden, lød det fra retsformand Peter Ahleson ved domsafsigelsen.

Efter den brutale episode på parkeringspladsen rettede politiets efterforskning sig hurtigt mod den 34-årige kvinde, som Sana Yaseen levede sammen med i Hørve. De to var kommet til Danmark sammen i 2011 som flygtninge fra Afghanistan.

De var lesbiske, og var blandt andet af den grund på flugt.

En 25-årig mand, Farman Ullah, kom også hurtigt i politiets søgelys. Det viste sig, at han havde haft tæt kontakt til den 34-årige i timerne op til drabet, og nogle dage før havde han haft et skænderi med Sana Yaseen, hvor hun havde slået ham.

Der var på flere måde sprækker i forholdet mellem Sana Yaseen og hendes samlever. Yaseen var i foråret 2022 i Mellemøsten, hvor hun blev gift med en iransk mand. Hun blev også gravid.

Hendes samlever - det mener Retten i Holbæk i hvert fald - indledte et kærestelignende forhold med Farman Ullah. Måske var det endda deres plan at blive gift lyder det i rettens afgørelse.

De personlige relationer i sagen fremstår i sin helhed særdeles komplekse, og noget tydeligt motiv kan man næppe pege på.

Anklager Anja Liin lagde i sin procedure vægt på, at uanset hvad motivet måtte være, så var drabet så brutalt udført, at der ikke kan være tvivl om, at både mor og barn skulle dø, og at motivet et eller andet sted hang sammen med graviditeten.

Hun forlangte begge tiltalte idømt 16 års fængsel. Mindst.

Farman Ullahs advokat afviste pure den version i sin procedure. Set fra hans stol var der tale om et drab begået i jalousi og affekt, og straffen burde ikke overstige 10 års fængsel.

I forbindelse med en mentalundersøgelse af den 34-årige kvinde vurderede lægerne, at hun muligvis er lettere retarderet. Retslægerådet har på den baggrund anbefalet, at hun frifindes for straf og i stedet dømmes til anbringelse på en institution for personer med vidtgående handicap.

Men fordi hun kun er lettere retarderet - og endda kun muligvis - og der i sagen i øvrigt ikke er noget, som taler for, at hun ikke skulle kunne fungere i et almindeligt fængsel, krævede Anja Liin hende idømt mindst 16 års fængsel, ligesom Farman Ullah.

Farman Ullah valgte at anke rettens dom på stedet. Han vil frifindes. Den 34-årige kvinde accepterede rettens dom.

/ritzau/

USA, 17/06/2024 - 14:39

Gordon Ramsay i alvorlig ulykke: Heldig at være i live

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

En forslået Gordon Ramsay står frem efter en alvorlig cykelulykke med budskabet om at bruge cykelhjelm. Ifølge den kendte tv-kok reddede den hans liv.

Det var ved at ende fatalt galt for den verdensberømte tv-kok Gordon Ramsay, der er kommet alvorligt til skade efter en ulykke på cykel i den amerikanske delstat Connecticut.

Derfor står han frem i et opslag delt på Instagram med en livsafgørende opfordring.

- Jeg er taknemmelig for alle læger, sygeplejersker og personale på Lawerence + Memorial Hospital i New London, der passede på mig og undersøgte mig. Men mest taknemmelig er jeg for min hjelm, der reddede mit liv, skriver han blandt andet på det sociale medie.

- Jeg har det o.k. og brækkede ikke nogen knogler eller fik nogen større kvæstelser, men jeg er lidt forslået og ligner en lilla kartoffel.

I en video trækker Gordon Ramsay sin hvide kokkejakke op, og med meget rystende hånd fremviser han et enormt blålilla, nærmest sort, mærke.

Han har derudover tilføjet billeder af sit iturevne cykeltøj og smadrede hjelm.

- Jeg er ligeglad med, hvor kort turen er. Jeg er ligeglad med det faktum, at hjelmene koster penge, men de er nødvendige. Selv på børns korte cykelture er de nødt til at bruge hjelm, siger den 57-årige britiske kendiskok, der privat er gift og far til seks børn.

- Jeg er heldig at være her. Jeg har ondt. Det har været en brutal uge. Men jeg er sådan set ved at komme igennem det. Men jeg kan ikke understrege vigtigheden af at bruge hjelm.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der cirka halvt så mange hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister, der bruger hjelm, end blandt dem, der ikke bruger hjelm.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/06/2024 - 11:23

Dronning Margrethes nørklerier: Man får ryddet op i hovedet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe blev med egne ord "hooked", da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere. Det fortæller den tidligere monark i et interview med Hendes Verden.

Akvarelmaling, illustrationer, decoupager og kostumer.

Dronning Margrethe elsker at nørkle, og i et stort interview med Hendes Verden deler hun nu sin begejstring for at brodere.

For den disciplin kommer der langt mere end broderier ud af, fortæller hun.

- Ja, man får ryddet op i hovedet sommetider – det er vist en udmærket ting, siger den abdicerede dronning til magasinet.

Som ung kunne dronning Margrethe faktisk ikke fordrage at sy - hun ligefrem hadede det, som Hendes Verden beskriver det.

Men da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere sammen med nogle af sine veninder, blev dronning Margrethe fortryllet af farverne og fik selv lyst til at nørkle med nål og tråd.

- Bum, sagde det, og så var jeg hooked, husker dronning Margrethe det.

Det er 64 år siden, og siden er det blevet til et væld af broderier. Senest til fire puder, som hun netop har færdiggjort, afslører dronningen over for Hendes Verden.

- Når man er glad for det, man sidder og laver, ja, så kan man jo ikke lade være at vise det frem, siger hun til magasinet.

Dronning Margrethe er kendt for kunst og kreativitet.

Senest har dronning Margrethe blandt andet designet Pantomimeteaterets nye fortæppe i Tivoli i København. Og så kan hendes kostumer og scenografi til en balletforestilling baseret på H.C. Andersens eventyr om "Klods-Hans" ses selvsamme sted fra 22. juni.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

FAKTA: Følg Danmarks EM-kampe

* Danmark har indtil videre spillet en kamp i gruppespillet ved årets EM-slutrunde i Tyskland. Modstanderen var Slovenien, og kampen endte 1-1.

* Torsdag 20. juni møder Danmark England. Kampen fløjtes i gang klokken 18 og vises på TV 2.

* Tirsdag 25. juni møder Danmark Serbien. Kampen begynder kl. 21 og vises på DR.

Kilde: dbu.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

Sådan vasker du fodboldtrøjen korrekt

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Undgå dumme fodfejl, når du vasker din elskede landsholdstrøje, og hold den frisk og pletfri gennem hele EM-slutrunden.

EM-feberen ruller gennem sommerlandet, og det betyder, at de rød-hvide fodboldtrøjer hives frem fra skabet og over hovedet på store såvel som små.

Midt i fodboldfeberen er det næsten uundgåeligt, at der havner pletter fra solcreme, øl eller is på de elskede trøjer. Men du begår nemt et ærgerligt selvmål, hvis du griber ud efter pletfjerningsmidlet på hylden i forsøget på at vaske snavset af.

Det siger Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip på Instagram og hjemmesiden husmortip.dk.

- Det er dumt at bruge, fordi det ødelægger fibrene i stoffet, og det gør tit, at trykkene på trøjerne bliver opløst, fortæller hun.

Fodboldtrøjer er lavet af polyester, nylon eller lycra, og de materialer tåler ikke pletfjerner, vaskemiddel med optisk hvidt eller blegemiddel. Skyllemiddel går heller ikke.

- Fibrene i stoffet går ud af facon, og der kan komme pletter, der ikke kan vaskes af, lyder det fra Jeanette Lynge Nielsen.

Hun råder dig til at vaske fodboldtrøjen på maksimum 40 grader, men helst ikke mere end 30 grader. En for høj temperatur kan påvirke trøjens pasform og gøre, at farverne pludselig smitter af – også selv om trøjen har været vasket før.

- Kom ikke polyesterbluser i tørretumbleren. De kan faktisk komme til at lugte surt af det. Hæng dem ud i det gode danske vejr, tilføjer Jeanette Lynge Nielsen.

Her kommer hendes bedste fif til at få bugt med klassiske fodboldfan-pletter.

1) Øl og solcreme.

For begge dele virker det bedst at lægge blusen i blød med lidt opvaskemiddel natten over.

2) Stadionpølse med det hele.

Fedtet fra pølsen og remouladen behandles med lidt opvaskemiddel. Kom det på pletterne, og gnid meget forsigtigt, til det skummer op.

Kom herefter blusen i en plasticpose natten over, og vask som normalt dagen efter.

3) Sved.

Læg blusen i blød i lunkent vand med lidt vaskemiddel - gerne et sportsvaskemiddel, som indeholder bakterien probiotika.

- Det levende probiotika æder den føde, som de dårlige bakterier lever af, og så dør de. Det virker meget længe efter vask, så man ikke behøver bekymre sig, om blusen bliver klar til næste kamp, fortæller Jeanette Lynge Nielsen.

Skulle du komme ud for et uheld og få blod på fodboldtrøjen, kan det også fikses.

Skyl blot trøjen i koldt vand. Husk at skylle den med vrangsiden udad. Er der tale om indtørret blod, så læg trøjen i blød i koldt vand natten over.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek