Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/03/2024 - 08:00

Badehotellets hr. Weyse: Jeg hader at blive sat i bås

Jens Jacob Tychsen har spillet meget tungt teater. Men det er i den lystfulde TV 2-serie "Badehotellet", at han har fået sit store folkelige gennembrud.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

I store dele af de mere end forgangne ti år har Jens Jacob Tychsen fået farvet sit hår, plukket sine øjenbryn og trimmet sit skæg til rollen som den kongelige skuespiller Edward Weyse i "Badehotellet".

Men det er slut nu.

Efter ti sæsoner lukker serien definitivt.

- Det kan kun siges med et ord - mærkeligt. Det er meget, meget mærkeligt, lyder det eftertænksomt fra Jens Jacob Tychsen.

- Jeg ved ikke rigtigt, hvor jeg skal putte det hen. Det kan godt være, at det kommer til at tage noget tid at finde ud af, at vi ikke skal mødes igen og lave mere "Badehotellet".

Han er netop ved at gense nogle af afsnittene fra premieresæsonen helt tilbage fra 2013, fordi hans søn, Louis, er begyndt at se serien.

Det har sat afslutningen i perspektiv. Ti år er lang tid, som er gået hurtigt.

- Det er kommet helt af sig selv - jeg har intet at gøre med, at han lige pludselig har lyst til at se det, indskyder Jens Jacob Tychsen, inden han forsætter:

- Nu sidder min søn og hans mor og bruger det lidt som godnathistorie. Det gør, at jeg lige pludselig er blevet indlagt til at se noget af de første sæsoner, når Louis skal i seng.

- Så sent som i går sad jeg og tænkte: "Hvor er det mærkeligt, at vi har været i gang så længe" efter at have set nogle af de første afsnit, hvor man står toptrænet, ung og flot. Det er helt unikt.

Alligevel slipper den 48-årige skuespiller ikke Edward Weyse helt. Jens Jacob Tychsen holder nemlig musikalske foredrag om den uhyre populære seersucces.

Sideløbende med "Badehotellet" og de adskillige tegnefilm, han lægger stemme til, har Jens Jacob Tychsen kastet sig ud som entertainer, som han selv beskriver det.

- Jeg har ikke spillet teater i otte år, fordi jeg simpelthen gik død i det. Det var for hårdt. Jeg fik kvalme til sidst. Jeg fik simpelthen bare nok og stoppede det tog, der bare havde kørt i over 20 år, fortæller han.

- Lige pludselig gik det op for mig, at jeg jo fandeme lavede fire-fem forestillinger om året. Bare spillede og spillede og spillede og spillede … Til sidst tænkte jeg: "Stop, det går jo ikke. Jeg kan ikke følge med". Og det er sgu da heller ikke derfor, jeg har fået børn - for at være væk hver eneste aften.

Jens Jacob Tychsen blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1998 og debuterede samme år i musicalen "Les Misérables".

Han har stået på Det Kongelige Teater i København, og han har spillet klassiske stykker som "Erasmus Montanus", "Jean de France" og indtaget titelrollen i "Hamlet" for bare at nævne et udpluk af hans omfangsrige repertoire på de skrå brædder.

- Jeg mistede simpelthen interessen for det, sådan så jeg hverken kunne tænke eller se teater mere, siger Jens Jacob Tychsen.

- Hver eneste gang der kom et teatertilbud, rystede alt nærmest på mig. Men nu er der måske langsomt ved at dukke en lille lyst op igen.

De tunge klassiske stykker står i skærende kontrast til "Badehotellet", som Jens Jacob Tychsen er blevet kendt for i den brede offentlighed.

- Det er jo sådan, det er blevet, og det er så åndssvagt i mit hoved: Før "Badehotellet" fik jeg at vide, at når man talte om mig i branchen, var det sådan: "ham den meget seriøse, dramatiske kongelige skuespiller", siger han.

- Og så pludselig, fordi man har været med i den her prut af en serie om et lille hotel i Nordjylland, er man pludselig blevet komedieskuespiller. Det er pisseirriterende, for jeg hader at blive sat i bås.

Det er i høj grad lykkedes ham at undgå på teatret, fortæller han.

Jens Jacob Tychsen nyder både komedien og tragedien, understreger han, men ikke enten eller.

Han har da haft dramaroller på skærmen inden "Badehotellet". Hans første rolle på tv var til seriemorderen kaldet "Indianeren" i DR-hittet "Rejseholdet". Derudover har Jens Jacob Tychsen også medvirket i "Forbrydelsen" og "Borgen" - to af DR's andre store søndagssatsninger.

Men "Badehotellet" har været altoverskyggende i forhold til.

- Jeg har virkelig, virkelig meget lyst til at få fat i det tunge drama igen eller noget, hvor der er skruet helt ned. Men spørgsmålet er, om jeg får lov til det, siger Jens Jacob Tychsen.

- Branchen lader sig også lidt farve: "Nå, så er han i komediekassen", når man kommer på tv og får sat et markant aftryk eller på den måde går ind i hjerterne på folk, som "Badehotellet" har.

- Så hvis der skal laves en ny "Far til fire", "Min søsters børn" eller andet, ringer de til mig, og så må jeg bare sige: "Nej, det har jeg ikke lyst til".

Jens Jacob Tychsen har dog holdt fast i hr. Weyse i samtlige ti sæsoner, også selv om han undervejs overvejede et par gange, om han skulle stoppe.

Især i begyndelsen, hvor den blev haglet ned af anmelderne og endnu ikke havde tryllebundet seerne.

- Da vi nåede anden sæson, satte nogle af os sig sammen: "Skal vi fortsætte eller tage halen mellem benene og løbe skrigende bort?", siger han og fortsætter:

- Men der var vi gode til at holde hinanden fast og sige: "Nu gennemfører vi kraftedeme og giver den gas. Og så tror vi på det. Nu laver vi dansk lystspil år 2013".

- Det kunne være gået grueligt galt, hvis publikum også havde sagt: "Ej, den går ikke". Men vi holdt fast, og det kunne jo betale sig.

Det kan godt være, at der stadig ikke i høj sol over anmeldelserne, men "Badehotellet" hitter blandt seerne.

Serien har slået seerrekorder og har vundet adskillige publikumsbestemte priser. Jens Jacob Tychsen har selv et trofæ stående derhjemme fra Svend Prisen i 2022 for sin rolle som Edward Weyse.

- Jeg er sådan en "lonesome rider", så det tager mig altid lang tid at opfatte ting, fordi jeg ikke deltager i rød løber-arrangementer og går til biografpremierer og sådan noget. Så jeg havde nærmest ikke rigtigt oplevet seerne indtil min første optræden som entertainer for syv-otte år siden.

- Jeg tænkte, at der ikke ville komme nogen. Men det gjorde der. Lige pludselig opdagede jeg, at folk var helt vilde med "Badehotellet". De elsker den jo.

"Badehotellet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play hver søndag.

/ritzau/

København, 15/06/2025 - 09:35

Dansk kendispar er blevet forældre

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Komikeren Rasmus Wallbridge og realitydeltageren Malene W. Lagerbon har fået en lille søn sammen.

Endnu en lille Wallbridge-baby er kommet til verden.

Komikeren Rasmus Wallbridge er blevet far for anden gang, efter at hans kæreste, realitydeltageren Malene W. Lagerbon, har født parrets første fælles barn, lille Emil.

- Hele familien er fyldt med lykke og forelskelse i vores nye søn og lillebror. Malene er det sejeste stykke menneske, jeg nogensinde har set. Så alt er bare kanon, skriver den nybagte far på Instagram.

Rasmus Wallbridge afslørede nyheden om familieforøgelsen på det sociale medie i januar.

- Jeg skal være far igen, og det bliver en lille dreng. Kæft, hvor er vi glade, og vi glæder os sindssygt meget til at møde ham her til juni, jublede den kendte komiker i opslaget.

Fra et tidligere forhold har Rasmus Wallbridge en søn i skolealderen.

Rasmus Wallbridge er især kendt for makkerskabet med Vild med dans-værten Martin Johannes Larsen.

Sammen har de blandt andet lavet sketchshowet "Wellington Special" på DR2 og showet "Vil I se vores smukke navler?".

Det var faktisk igennem makkerskabet med Martin Johannes Larsen, at Rasmus Wallbridge mødte sin Malene.

I 2022 blev Malene W. Lagerbon inviteret med i Rasmus Wallbridge og Martin Johannes Larsens podcast "Tændt!", som centrerer sig om tidens reality-tv, hvor de vurderer aktuelle programmer og deltagerne i dem.

Malene W. Lagerbon har nemlig deltaget i DR-programmet "Vild kærlighed", hvor singler skal flyde sammen på en tømmerflåde ned ad en flod i Sverige i håbet om at finde den eneste ene.

Den eneste ene fandt hun dog først efterfølgende takket være programmet, og nu har parret fået deres første fælles barn.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/06/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Kurt Ravn

* 77-årige Kurt Ravn blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1973.

* Han fik sit folkelige gennembrud i 1979 med rollen som jernbanearbejderen - og kommunisten - Lauritz Jensen, kaldet "Røde", i kultklassikeren "Matador".

* Han har modtaget bodilstatuetten to gange. Den første fik han i 1981 for sin birolle i filmatiseringen af Holberg-komedien "Jeppe på bjerget". Den anden modtog han 30 år senere for sin præstation i dramaet "Smukke mennesker".

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/06/2025 - 10:00

FAKTA: Forbigående hørenedsættelse

* Når man har været udsat for et højt lydniveau i længere tid, får man en midlertidig tærskelforskydning.

* Det er reelt en forbigående hørenedsættelse.

* Hvis man lytter til musik i høretelefoner lige efter en koncert, slår man på en hørelse, der allerede er plaget.

* På grund af den midlertidige hørenedsættelse kan man føle sig nødsaget til at skrue ekstra op for volumen, fordi man ikke kan høre ordentligt.

* Det er svært at skelne mellem, hvornår en midlertidig hørenedsættelse fører til en høreskade eller ej. Den biologiske proces varer syv til ni dage, så det er under og umiddelbart efter musikoplevelserne, man skal beskytte sine ører.

Kilde: Dorte Hammershøi, professor i lyd og hørelse ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/06/2025 - 10:00

Høreskader kan komme snigende: Tag lyttepauser på sommerens festivaler

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Måske kender du den ringende følelse i ørerne efter en uge på festival. Ofte er det helt normalt, men det er svært at vurdere. Få hjælp til at passe på ørerne.

For mange er sommer lig med en masse udendørs koncerter og festivaler. Det betyder også, at ens lyttelapper kommer på prøve.

Derfor anbefaler forskere, at du tager lyttepauser undervejs, hvis du skal høre flere koncerter om dagen.

Ifølge Susanne Nemholt, der forsker i tinnitus og lydfølsomhed hos unge og er tilknyttet Region Hovedstaden og Syddansk Universitet, får du hurtigt opbrugt din daglige støjkvote til en koncert.

- På en otte timers arbejdsdag må man ikke udsættes for støj over 85 decibel uden at skulle have høreværn på. Hver gang støjniveauet stiger med tre decibel, bliver den tid, ens ører kan klare det ubeskyttet, halveret.

- Til en koncert er støjniveauet omkring 100 decibel, hvilket du dermed maksimalt bør udsætte dig selv for i 15 minutter uden hørebeskyttelse, siger Susanne Nemholt.

Af den årsag anbefaler hun at bruge ørepropper, og det er både relevant, når du er til koncerter eller i et campingområde, hvor højttalerne brager derudad.

Det er mængden af lyden på en hel dag, der har betydning, forklarer hun.

- En lydpause vil typisk være perioder, hvor du ikke stimulerer ørerne med for kraftig lyd. Der skal ikke nødvendigvis være helt stille, men hør for eksempel ikke musik i høretelefoner, siger forskeren.

Du må for eksempel gerne være et sted, hvor folk taler sammen, og hvor der er musik i baggrunden.

Hun tilføjer, at der ikke er nogen regler for, hvor meget lyd, man må omgås i sin fritid, da der kun er lavet forskning om støj på arbejdspladsen. Derfor er det svært at bestemme, hvor lang en lyttepause skal være.

Men hun henviser til, at du bruger din sunde fornuft. Det er især vigtigt, hvis du gæster en festival hen over flere dage.

Dorte Hammershøi, der er professor i lyd og hørelse ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, forklarer, at effekten af støjen akkumuleres, fordi hørelsen ikke har tid til at restituere.

Hun fortæller også, at når du køber ørepropper, er det vigtigt at vælge nogle, du kan holde ud at bruge i længere tid.

- Hvis du alligevel tager dem ud for at tale med sidemanden, eller fordi de gør ondt, kan det være fuldstændig ligegyldigt, siger Dorte Hammershøi.

Ørepropper hjælper ekstremt meget, da de reducerer mængden af kraftig lyd, der kommer ind i øret, forklarer hun.

Professoren minder om, at du skal være opmærksom, hvis du begynder at få ondt i ørerne, hovedpine, svimmelhed eller kvalme. Det kan være, fordi du er blevet udsat for kraftig lyd.

- Men det er også vigtigt at forstå, at det måske kun er hver fjerde eller femte, der får sådan nogle signaler. Så du skal ikke tro, at du er sikker, bare fordi du ikke får de der advarsler, siger hun.

Ifølge Dorte Hammershøi er de fleste høreskader formentlig stille.

- Det vil sige, at du mister de hårceller og nerveceller, der opsamler lyden, uden at du får en indikation af det. Det problem skal du ikke overse, fordi det er lige så invaliderende som tinnitus, hovedpine og svimmelhed.

- Den stille høreskade giver stigende høreproblemer resten af livet, siger Dorte Hammershøi.

Susanne Nemholt forklarer, at når symptomerne på en begyndende høreskade kan komme snigende, kan de være svære at være opmærksom på.

Derfor kan det være svært for den enkelte at finde ud af, hvordan man passer bedst på hørelsen.

- Det kan være lige så svært at investere i sin hørelse som at investere sin pensionsopsparing.

- Hvis du først har skader på hørelsen, kan du ikke reparere den igen, siger hun.

Dorte Hammershøi understreger, at du med sund fornuft selv kan sikre, at koncertoplevelsen bliver ufarlig.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek