Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/03/2024 - 08:00

Badehotellets hr. Weyse: Jeg hader at blive sat i bås

Jens Jacob Tychsen har spillet meget tungt teater. Men det er i den lystfulde TV 2-serie "Badehotellet", at han har fået sit store folkelige gennembrud.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

I store dele af de mere end forgangne ti år har Jens Jacob Tychsen fået farvet sit hår, plukket sine øjenbryn og trimmet sit skæg til rollen som den kongelige skuespiller Edward Weyse i "Badehotellet".

Men det er slut nu.

Efter ti sæsoner lukker serien definitivt.

- Det kan kun siges med et ord - mærkeligt. Det er meget, meget mærkeligt, lyder det eftertænksomt fra Jens Jacob Tychsen.

- Jeg ved ikke rigtigt, hvor jeg skal putte det hen. Det kan godt være, at det kommer til at tage noget tid at finde ud af, at vi ikke skal mødes igen og lave mere "Badehotellet".

Han er netop ved at gense nogle af afsnittene fra premieresæsonen helt tilbage fra 2013, fordi hans søn, Louis, er begyndt at se serien.

Det har sat afslutningen i perspektiv. Ti år er lang tid, som er gået hurtigt.

- Det er kommet helt af sig selv - jeg har intet at gøre med, at han lige pludselig har lyst til at se det, indskyder Jens Jacob Tychsen, inden han forsætter:

- Nu sidder min søn og hans mor og bruger det lidt som godnathistorie. Det gør, at jeg lige pludselig er blevet indlagt til at se noget af de første sæsoner, når Louis skal i seng.

- Så sent som i går sad jeg og tænkte: "Hvor er det mærkeligt, at vi har været i gang så længe" efter at have set nogle af de første afsnit, hvor man står toptrænet, ung og flot. Det er helt unikt.

Alligevel slipper den 48-årige skuespiller ikke Edward Weyse helt. Jens Jacob Tychsen holder nemlig musikalske foredrag om den uhyre populære seersucces.

Sideløbende med "Badehotellet" og de adskillige tegnefilm, han lægger stemme til, har Jens Jacob Tychsen kastet sig ud som entertainer, som han selv beskriver det.

- Jeg har ikke spillet teater i otte år, fordi jeg simpelthen gik død i det. Det var for hårdt. Jeg fik kvalme til sidst. Jeg fik simpelthen bare nok og stoppede det tog, der bare havde kørt i over 20 år, fortæller han.

- Lige pludselig gik det op for mig, at jeg jo fandeme lavede fire-fem forestillinger om året. Bare spillede og spillede og spillede og spillede … Til sidst tænkte jeg: "Stop, det går jo ikke. Jeg kan ikke følge med". Og det er sgu da heller ikke derfor, jeg har fået børn - for at være væk hver eneste aften.

Jens Jacob Tychsen blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1998 og debuterede samme år i musicalen "Les Misérables".

Han har stået på Det Kongelige Teater i København, og han har spillet klassiske stykker som "Erasmus Montanus", "Jean de France" og indtaget titelrollen i "Hamlet" for bare at nævne et udpluk af hans omfangsrige repertoire på de skrå brædder.

- Jeg mistede simpelthen interessen for det, sådan så jeg hverken kunne tænke eller se teater mere, siger Jens Jacob Tychsen.

- Hver eneste gang der kom et teatertilbud, rystede alt nærmest på mig. Men nu er der måske langsomt ved at dukke en lille lyst op igen.

De tunge klassiske stykker står i skærende kontrast til "Badehotellet", som Jens Jacob Tychsen er blevet kendt for i den brede offentlighed.

- Det er jo sådan, det er blevet, og det er så åndssvagt i mit hoved: Før "Badehotellet" fik jeg at vide, at når man talte om mig i branchen, var det sådan: "ham den meget seriøse, dramatiske kongelige skuespiller", siger han.

- Og så pludselig, fordi man har været med i den her prut af en serie om et lille hotel i Nordjylland, er man pludselig blevet komedieskuespiller. Det er pisseirriterende, for jeg hader at blive sat i bås.

Det er i høj grad lykkedes ham at undgå på teatret, fortæller han.

Jens Jacob Tychsen nyder både komedien og tragedien, understreger han, men ikke enten eller.

Han har da haft dramaroller på skærmen inden "Badehotellet". Hans første rolle på tv var til seriemorderen kaldet "Indianeren" i DR-hittet "Rejseholdet". Derudover har Jens Jacob Tychsen også medvirket i "Forbrydelsen" og "Borgen" - to af DR's andre store søndagssatsninger.

Men "Badehotellet" har været altoverskyggende i forhold til.

- Jeg har virkelig, virkelig meget lyst til at få fat i det tunge drama igen eller noget, hvor der er skruet helt ned. Men spørgsmålet er, om jeg får lov til det, siger Jens Jacob Tychsen.

- Branchen lader sig også lidt farve: "Nå, så er han i komediekassen", når man kommer på tv og får sat et markant aftryk eller på den måde går ind i hjerterne på folk, som "Badehotellet" har.

- Så hvis der skal laves en ny "Far til fire", "Min søsters børn" eller andet, ringer de til mig, og så må jeg bare sige: "Nej, det har jeg ikke lyst til".

Jens Jacob Tychsen har dog holdt fast i hr. Weyse i samtlige ti sæsoner, også selv om han undervejs overvejede et par gange, om han skulle stoppe.

Især i begyndelsen, hvor den blev haglet ned af anmelderne og endnu ikke havde tryllebundet seerne.

- Da vi nåede anden sæson, satte nogle af os sig sammen: "Skal vi fortsætte eller tage halen mellem benene og løbe skrigende bort?", siger han og fortsætter:

- Men der var vi gode til at holde hinanden fast og sige: "Nu gennemfører vi kraftedeme og giver den gas. Og så tror vi på det. Nu laver vi dansk lystspil år 2013".

- Det kunne være gået grueligt galt, hvis publikum også havde sagt: "Ej, den går ikke". Men vi holdt fast, og det kunne jo betale sig.

Det kan godt være, at der stadig ikke i høj sol over anmeldelserne, men "Badehotellet" hitter blandt seerne.

Serien har slået seerrekorder og har vundet adskillige publikumsbestemte priser. Jens Jacob Tychsen har selv et trofæ stående derhjemme fra Svend Prisen i 2022 for sin rolle som Edward Weyse.

- Jeg er sådan en "lonesome rider", så det tager mig altid lang tid at opfatte ting, fordi jeg ikke deltager i rød løber-arrangementer og går til biografpremierer og sådan noget. Så jeg havde nærmest ikke rigtigt oplevet seerne indtil min første optræden som entertainer for syv-otte år siden.

- Jeg tænkte, at der ikke ville komme nogen. Men det gjorde der. Lige pludselig opdagede jeg, at folk var helt vilde med "Badehotellet". De elsker den jo.

"Badehotellet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play hver søndag.

/ritzau/

København, 23/06/2024 - 08:00

FAKTA: Hollywood-skuespiller i Sommerdahl

* 53-årige Caspar Phillipson er søn af en dansk mor og en engelsk far og er vokset op som tosproget.

* Han blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1995.

* Hans slående lighed med John F. Kennedy har givet ham flere internationale Hollywood-roller som den tidligere amerikanske præsident. Blandt andre over for superstjernen Natalie Portman i storfilmen "Jackie" i 2016.

* Det har også landet ham andre roller. Blandt andet som skurk over for Tom Cruise i "Mission: Impossible - Fallout" fra 2018.

* I Danmark har han medvirket i film som "Flammen & Citronen", "Marco Effekten" og "Skyggen i mit øje" og serier som "Orkestret" og "Broen".

* Siden 2020 har Caspar Phillipson turneret med sit onemanshow, "Late Night Show", som han skabte i anledning af sit 25-års jubilæum som skuespiller.

* Han vandt 19. sæson af tv-programmet "Vild med dans" i 2022 med makker Malene Østergaard.

* Privat er han gift med Marianne, som han har kendt siden gymnasiet. Sammen har de tre voksne børn. To af dem er også gået i den kunstneriske retning. Sønnen, Silas Phillipson, er klassisk pianist, mens datteren Clara Phillipson også er uddannet skuespiller.

Kilder: Den store danske encyklopædi, IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/06/2024 - 08:00

Sommerdahl-stjerne: Fint at frigøre sig fra forfængeligheden

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

I takt med alderen har skuespilleren Caspar Phillipson fået en mere legende og mindre forfængelig tilgang til livet.

Caspar Phillipson gæstede anden sæson af "Sommerdahl", og siden er den kendte skuespiller blevet en tilbagevendende del af TV 2-krimien.

Her spiller han den skruppelløse plastikkirurg Arne Lind, der også gerne giver regnskaberne et ansigtsløft, så han kan stoppe ekstra ned i kitlen selv.

- Han er fuldstændig skamløs. Og det er meget, meget sjovt at spille, fordi det ikke er noget, jeg kender fra mit eget liv. Derfor er det utroligt befriende, lyder det fra Caspar Phillipson.

Men på et parameter er der måske en snert af genkendelse, må han erkende.

- Jeg kan da genkende forfængeligheden. Så der er i princippet nogle personlige strenge, man kan spille på, men det er skægt at tage det ud i ekstremerne, siger han.

Caspar Phillipson bruger selv sit ansigt og sin krop i sit job, for eksempel når han gestalter plastikkirurgen Arne Lind i "Sommerdahl", klarinettisten Simon Elliot i DR-succesen "Orkestret" og den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy i Hollywood-filmen "Jackie" fra 2016.

- Jeg synes ikke, jeg er forfængelig i det daglige. Men alligevel så kan der være taget nogle billeder, hvor man tænker: "Ej, der kunne jeg godt lige have været …", siger Caspar Phillipson og griner.

- Men det er vi vel alle sammen på en eller anden måde, mere eller mindre, funderer han.

- Man ser jo sig selv i spejlet, og det kan man ikke rigtigt komme uden om. Det var værre, da jeg var yngre, synes jeg. Forfængelighed skråstreg selvbevidsthed kan blive hæmmende - det er fint at frigøre sig fra.

Han har også frigjort sig fra andre ting.

I en alder af 53 år omfavner Caspar Phillipson mere og mere sit indre legebarn, og det er godt at slippe løs som skuespiller. Især i "Sommerdahl", hvor han arbejder ude i ekstremerne, fortæller han.

- Jeg har været bevidst om at skulle have kontakt med det. Men jeg vil sige som yngre, har mine egne ideer om, hvad jeg skulle være, stået i vejen. Det er meget bedre nu. Det har jeg tilladt mere og mere med alderen, siger Caspar Phillipson.

- Jeg bekymrer mig ikke så meget. Der er så rigeligt at bekymre sig om i verden. Så når vi har sådan noget her som "Sommerdahl", som spreder glæde, er det kunsten at gå ind i det legende.

Sidste afsnit af femte sæson af "Sommerdahl" sendes på TV 2 Charlie søndag aften. Afsnittet kan allerede ses fra morgenstunden på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad med katten?

* Nogle katte trives fint med at være alene hjemme i en ferie, hvis en nabo, en ven eller et familiemedlem kommer og kigger til dem en gang imellem og sørger for, at den får mad og drikke.

* Andre katte er mere afhængige af menneskers selskab. Disse katte kan finde på at forlade adressen, hvis de er alene hjemme for længe. For dem vil det bedste være, at der flytter nogle ind i huset, mens ejeren er på ferie.

* Skal katten på kattepension, er det en god idé at besøge stedet og eventuelt lade katten blive prøvepasset en dag eller to. Bare det at blive sat i en transportkasse og kørt et nyt sted hen kan være meget overvældende for en kat.

Kilde: Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

Send Fido på ferie med ro i maven

John Randeris/Ritzau Scanpix

Forudsigelighed giver pote, når det handler om at give din hund den bedste pasningsoplevelse, mens du selv er bortrejst.

Kig din hund dybt i øjnene, og føl godt efter i din egen mave, inden du lægger dig fast på, hvordan familiens firbenede medlem skal passes i sommerferien.

For alle hunde er forskellige, og det har betydning for deres trivsel, når deres vante rammer brydes for en stund.

- Nogle hunde har det svært med andre hunde og andre mennesker, og det kan gøre, at der skal tages nogle særlige forholdsregler, siger Gitte Asmann, der er selvstændig hundeadfærdsterapeut.

Modsat kan det for andre vovser være en fest at komme på dyrepension, hvor de dagligt kan lege med en flok artsfæller.

- Hunden er jo også på ferie. Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange steder, hvor de er gode til at lave en masse aktiviteter med hundene. Så selv om hunden altid vil savne sin ejer, så kan det faktisk være, at den bliver aktiveret mere, siger Gitte Asmann og fortsætter:

- Mange af os arbejder meget i dagligdagen, og mange af os ville ønske, vi havde mere overskud til at bruge mere tid sammen med hunden. Et ophold på en dyrepension kan måske netop give hunden noget ekstra opmærksomhed.

Falder valget på en dyrepension, er der en række punkter, du skal krydse af inden selve opholdet. Først og fremmest er det vigtigt at være ude i god tid, da pladserne hurtigt bliver booket.

Dernæst skal du tjekke op på, om din hund har fået alle de vaccinationer, som kræves, ligesom det er et krav, at hunden er chippet og forsikret.

Samtidig skal du informere dyrepensionen om din hunds rutiner og eventuelle særlige behov, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

- Sørg for at have alt skrevet ned på forhånd, lyder det fra familiedyrschefen.

Det gælder, både hvor ofte hunden er vant til at blive luftet, dens spisevaner, temperament og navnet på dens dyrlæge, hvis der skulle opstå en nødsituation. Aftal også gerne en dag, hvor din hund kan besøge dyrepensionen.

- For hundens skyld er det langt det bedste at få prøvet det nye og fremmede miljø af. Det kan være med en dagspasning eller en weekendpasning. Så kan man se, hvordan det går, siger Jens Jokumsen.

Det tip gælder også, hvis du får hunden passet privat hos venner eller familie. Hunde har det bedst med forudsigelighed, siger Gitte Asmann.

Derfor vil det for de fleste hunde være den allerbedste løsning at blive passet et sted, hvor de er vant til at komme, eller hvor de har været før.

- Husk at tage hundens eget foder og andre ting med hjemmefra, som den kender - for eksempel dens vante liggeplads og noget legetøj. Disse ting dufter hjemligt, og dufte er vigtige for hunde.

Tag i øvrigt i god tid en snak med en ny hundepasser om, hvilken tilgang du har til hundeopdragelse, så du sikrer dig, at I har den samme holdning, hvis du skulle være i tvivl.

- Det kan være vigtigt at lave en dosmerseddel over, hvordan du godt kunne tænke dig, at visse situationer bliver håndteret. Det kan dog måske være sværere at stille krav til familie og venner, end det er til en hundepension, siger Gitte Asmann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek