Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/11/2021 - 21:00

Grådkvalt chokexit i bagedysten: Jeg blev slået ud af den

Tilde Munkholm gik ind i bageteltet med en dårlig mavefornemmelse. Irriterende småfejl slog mesterbageren ud, der dog forlader programmet med en vigtig læring.

Af: Af Anna Danielsen Gille, Ritzau Fokus

Feltet i bagedysten er for alvor spidset til.

Lørdag var det en nyerhvervet mesterbager, der som den femte i rækken måtte smide forklædet i "Den store bagedyst".

Meget gik i kage for 24-årige Tilde Munkholm, som ellers har brilleret i de foregående afsnit.

Men dårligt tempereret chokolade og bløde mousser endte i et tårevædet farvel til bagedystdrømmen.

- Jeg havde ikke helt den samme selvsikkerhed med hjemmefra, som jeg plejer, lyder det fra hende.

- Man har kun et forsøg i teltet, og det er ikke altid, det lykkes hundrede procent, når det gælder. Og sådan var det bare for mig lige der, siger hun.

Hidtil er det ellers gået strygende for den unge bager.

Lørdag efter lørdag har Tilde Munkholm - der flere gange har matchet tøj med sine kager - imponeret dommerne med sine æstetiske mesterværker.

At få lov til det har været drøm, hun har haft, siden hun var barn.

Dengang så hun "Den store bagedyst" med sin mor hver lørdag og bagte som regel en kage til anledningen.

- Det er så uvirkeligt, når jeg har set det hele mit liv, at det nu er mig, der står i teltet og er i fjernsynet, fortæller hun.

Det startede i sjov, fortæller Tilde Munkholm, der blev opfordret af venner og familie til at tilmelde sig bagedysten.

Siden blev tiden brugt intensivt med at øve pynt og teknikker, samtidig med at hun har passet arbejdet som butikschef i en brudekjoleforretning i hjertet af København og sin lille familie bestående af sin kæreste og deres hund, Flora.

- Ugen op til program seks var så presset, og jeg var så frustreret herhjemme, hvor mine ting ikke virkede, fortæller Tilde Munkholm.

- Jeg tog også afsted til Clausholm Slot uden at være helt sikker på, om det kom til at fungere inde i teltet.

I lørdagens skæbneprogram skulle deltagerne bage kager med smag af udlandet og ferieminder.

Tilde Munkholm lod sig i den første udfordring inspirere af Ungarn med en chokoladekage. Men kagen manglede finish, lød dommen fra Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo.

De bed mærke i, at chokoladebåndet på kagen manglede blankhed, og mente, at karamelpynten var for kluntet.

Den sved for Tilde Munkholm, der ellers plejer at få ros for sine kagers udseende, og kritikken slog de begyndende revner i bageselvtilliden.

- Jeg blev så frustreret og ked af det. Alle er jo megagode, og hvis du lige pludselig bliver slået ud af den, kan du blive smidt helt af sporet, siger Tilde Munkholm, der endte i bunden af feltet efter den hemmelige udfordring.

Her havde bageteltet besøg af en tidligere deltager.

Sidste års vinder af programmet, Mads Eg Andersen, havde bagt en chokoladeovertrukket halvkugle, der forestillede en globus, som deltagerne skulle efterligne.

Men Tilde Munkholms kagecreme var for blød og flød ud, som var det et symbol på Jorden, der smelter grundet klimaforandringerne, bemærkede Markus Grigo.

I den sidste udfordring drillede chokoladen igen. Her havde hendes lyserøde flamingokage også et chokoladebånd, der heller ikke kom helt i mål.

Og den lyserøde glace, der udgjorde kagens top, var for tyk og gummiagtig, bemærkede dommerne.

Tilde Munkholms præstation var altså på trods af mesterbagerforklædet ikke nok til, at hun kunne blive.

Dommerne lagde til grund, at det er dagsformen fra program til program, der afgør, hvem der ryger.

Selv om det var småting, der gjorde udfaldet, er Tilde Munkholm forstående over for deres valg.

- Jeg føler, at det var min tur til at ryge, fordi jeg var den, der klarede det dårligst i teltet den dag, siger hun.

Netop det med ikke at tage det for tungt, når noget går galt, er en læring, Tilde Munkholm tager med sig.

- Jeg er meget perfektionistisk og vil gerne gøre ting så godt og flot som muligt.

- Men man kan ikke undgå ikke at lave fejl nogle gange. Og det er okay, for det gør alle jo.

Tilde Munkholm bruger stadig tid på at udvikle æstetiske kager, som hun gennem de sidste mange lørdage har bagt for venner og familie, der er kommet forbi for at se "Den store bagedyst".

Mens Tilde Munkholm altså er ude af programmet, løb Frederik Haun med mesterbagerforklædet for tredje gang.

"Den store bagedyst " sendes lørdag klokken 20 på DR1. I næste afsnit skal deltagerne afprøves i diverse kagetrends.

/ritzau/

Basel, 12/05/2025 - 08:00

Fuldt fokus på Eurovision: Jeg har verdens bedste bagland

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Venner og familie står klar, så Danmarks grandprixstjerne Sissal kan shine på scenen i Eurovision.

Det kan godt være, at Danmarks Eurovision-deltager, Sissal, synger alene på scenen. Men bag hende står et hav af hænder.

- Jeg har verdens bedste, ressourcestærke bagland, som jeg kan bede om, siger Sissal og fortsætter:

- Der er mange, der spørger mig, hvordan jeg håndterer Eurovision med at være mor, og svaret er, at det er et rigtig godt bagland. Jeg er meget privilegeret. Så jeg kan ikke sige, at alle kan gøre det her. Jeg kan, fordi jeg har et kæmpe netværk bag mig.

Mens Sissals færøske familie ankommer onsdag for at heppe, inden hun skal synge sin skæbnesang, "Hallucination", i torsdagens semifinale i årets internationale melodigrandprix, er hendes to små børn dog rejst fra Basel i Schweiz igen.

Den lille familie bor til daglig i København.

- Det ville blive for travlt for dem at være her, når Eurovision går i gang, og de ville overhovedet ikke kunne se mig. Så de har været her tre dage inden, og det har været virkeligt, virkelig dejligt og fantastisk, fortæller Sissal.

De kommende tre dage frem til semifinalen skal de sidste detaljer på plads, for der venter Sissal en stor opgave, når hun skal forsøge at synge Danmark til en plads i finalen.

Sådan en har Danmark ikke stået i siden 2019, og Danmark er dermed det land, der har misset finalen flest gange i streg.

- Jeg håber, at vi er i stand til at ændre det i år. Jeg krydser virkelig, virkelig fingre for det, lyder det fra Sissal.

37 lande stiller op i årets Eurovision. Derfor afvikles konkurrencen over to semifinaler henholdsvis tirsdag 13. maj og torsdag 15. maj inden den grande finale 17. maj.

Seks lande er automatisk kvalificeret til finalen. Det er Italien, Tyskland, Storbritannien, Spanien og Frankrig, da de betaler den største del af gildet, samt sidste års vinderland, som denne gang er Schweiz.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 12/05/2025 - 06:00

Eurovision øger omsorgen for deltagerne efter sidste års skandaleshow

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Konflikter og geopolitiske spændinger gennemsyrede sidste års Eurovision. Det skal ikke ske igen.

Eurovision vender tilbage til Schweiz. Men meget er forandret, siden alpelandet var vært ved verdens første grandprix i 1956.

Efter sidste års kaotiske kulisse i Malmø Arena i Sverige, hvor geopolitiske spændinger og knas mellem deltagere og produktionen gennemsyrede showet, har arrangørerne indført et adfærdskodeks og en omsorgsprotokol.

- Der har ikke været ret mange steder, hvor deltagerne har kunnet opholde sig, hvis de har haft brug for at være for sig selv, lyder det fra journalist Ole Tøpholm, der i mange år har kommenteret Eurovision for DR.

Få timer inden finalen sidste år blev Hollands deltager diskvalificeret.

Han havde udført en bevægelse og ramt en fotografs kamera i irritation over at blive filmet, da han forlod scenen efter semifinalen.

Derfor vil der være kamerafrie zoner. Derudover afholdes der færre pressekonferencer.

Arrangørerne lukker simpelthen ned for at undgå problemer som sidste år, lyder det fra Carsten Nilsson, der er medstifter af fanmediet Eurosong.dk og i år skal til sit 18. Eurovision.

- Vi så også kaotiske scener under finalen, hvor der blev buhet højlydt af supervisoren for det hele, Martin Österdahl, siger Carsten Nilsson.

Før finalen var der tvivl om, hvor mange der egentlig ville stille op, for flere lande overvejede angiveligt at trække sig, heriblandt Irland.

Den irske delegation var også rasende på det israelske public service-medie KAN, fordi kanalens kommentator havde advaret seere om, at der ville være sort magi og sataniske symboler på scenen under Irlands optræden.

At Israel overhovedet deltog i Eurovision affødte stærke propalæstinensiske reaktioner grundet krigen i Gaza.

Sikkerhedsopbuddet var stort. De svenske myndigheder blev assisteret af både dansk og norsk politi.

I år er sikkerhedsniveauet, som det plejer, lyder det fra Ole Tøpholm.

- I alle de år, jeg har været med til grandprixet, har der altid været en eller anden politisk debat på sidelinjen. Men det ville også være mærkeligt, hvis der ikke var det, fordi Eurovision jo er en del af nutiden, siger han.

Sidste år måtte publikum ikke medbringe palæstinensiske flag.

Det må de i år.

European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, har indført en ny flagpolitik. Alle flag må vaje i St. Jakobshalle. Så længe de ikke strider imod schweizisk lov.

For deltagerne er reglerne dog anderledes.

De må kun flage med flaget fra det land, de stiller op for. Det betyder, at Danmarks Eurovision-håb, Sissal fra Færøerne, kun må have Dannebrog med og ikke det færøske flag.

Sidste år hev schweiziske Nemo et flag for nonbinære op under åbningsceremonien. Det fik dog ikke konsekvenser for sangeren, som vandt Eurovision.

Derfor er det Schweiz, der siger "good evening, Europe", som de også gjorde for 69 år siden.

37 lande stiller op, og Eurovision afvikles derfor over to semifinaler den 13. og 15. maj inden finalen 17. maj.

Sissal skal på scenen 15. maj. Og der har aldrig været længere til tops. Danmark er det land, der har sunget med i flest år uden at nå en finaleplads. Sidst Danmark var med i finalen var i 2019.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 09:00

FAKTA: Slip af med klædemøllene

* Tøm skuffer og skabe for tøj, støvsug skabet grundigt, eller køb et godkendt insektmiddel mod møl.

* Du kan også prøve at vaske tøjet ved 50 grader eller lægge tøjet i fryseren tre til fire døgn.

* Du kan også forsøge at varme tøjet i ovnen på over 41 grader i over fire timer.

* Hvis dit tøj ikke kan tåle at blive vasket, kan du prøve en kemisk rensning. Samtidig er det en god idé at pakke tøj, du ikke bruger ofte, i tætsluttende poser, da det kan mindske sandsynligheden for møl.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 09:00

Klædemøl æder din yndlingsstrik i stilhed

Eva Rosenqvist/Ritzau Scanpix

Klædemøl lever skjult i mørke skabe og gnaver sig gennem alt fra sweatre til tæpper. Men med nogle enkle greb kan du holde dem på afstand, før de tager over.

Små, næsten usynlige, men med en appetit, der kan ødelægge uldtøjet på ganske få uger.

Larver gemmer sig i tøjet, og de kan lave huller og til tider også spindetråde.

Ifølge en undersøgelse fra Videncentret Bolius foretaget via YouGov havde 5 procent af de adspurgte danskere haft møl i deres hjem i 2023. I hovedstadsområdet var tallet på 12 procent.

Klædemøl er en plage, der kan være svær at få øje på og ganske besværlig at komme af med. Det fortæller Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.

- Hvis der er huller i tøjet, kan det være klædemøl. De er meget glade for, når tøjets stof er meget naturligt, siger han.

Vær særligt opmærksom på skind, pels og tæpper.

Det er som nævnt ikke de voksne klædemøl, der spiser tøjet, men deres larver.

- Det tøj, man ikke rører særligt ofte, kan ryge bagest i klædeskabet, og lige der kan nullermænd dannes. Her kan klædemøl trives, siger Claus Schultz.

Der er dog også andre forhold, der kan afgøre deres trivsel. Klædemøl har det nemlig værre i kulde og tørke, samt hvis temperaturen stiger til 32-33 grader.

- Hvis man er nervøs for, at ens beklædningsdel har klædemøl, kan man lægge den i en pose, som man lægger i fryseren tre til fire dage. Her vil æggene og larverne dø, og dermed kan man standse dem, siger han og fortsætter:

- Det handler om at finde epicentret. Hvis der er en trøje bagest i skabet, kan man også prøve at tørretumble den, hvis den kan holde til det.

Samtidig er det godt at give områderne, der har været påvirket af klædemøl, en omgang rengøring.

- Det kan være rart at få alt tøj ud af klædeskabet og støvsuge alle kanter. Man skal samtidig støvsuge hyldebærere, da de kan danne larvekamre for klædemøl. Det er bedre end at tørre af med en klud, da det er godt med en tør rengøring, siger Claus Schultz.

Hvis støvsugningen ikke kan holde klædemøl væk, og det heller ikke hjælper at have for eksempel tøj i tætlukkede beholdere, så kan man prøve endnu stærkere midler.

Det kan indebære insektmidler. Her skal man dog undersøge, at det er et middel, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek