Oslo, 09/05/2025 - 11:06
Mette Frederiksen tager afstand fra spionage mod en allieret
Statsminister Mette Frederiksen har fredag for første gang sat ord på sagen om mulig spionage mod Grønland.
Terje Pedersen/Reuters
Af: /ritzau/
Venner skal ikke spionere mod hinanden.
Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), som fredag for første gang kommenterer sagen om mulig spionage mod Grønland, efter at den amerikanske avis The Wall Street Journal onsdag skrev, at USA vil øge spionagen mod Grønland.
- Vi har allerede svaret. Det er rygter i en international avis, og som I ved, har vores udenrigsminister allerede haft en samtale med USA. Selvfølgelig kan man ikke spionere mod en allieret, siger hun under et kort pressemøde i Oslo, hvor hun deltager i et møde i Joint Expeditionary Force, JEF.
Det er dog ikke udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der har talt med amerikanerne om sagen.
Udenrigsministeriet oplyste torsdag, at den amerikanske chargé d’affaires, Jennifer Hall Godfrey, havde været indkaldt til samtale i Udenrigsministeriet, og samtalen blev gennemført med Udenrigsministeriets departementschef, Jeppe Tranholm-Mikkelsen. En repræsentant for Grønlands regering, Naalakkersuisut, deltog også.
Oplysningerne i The Wall Street Journal stammer fra to unavngivne kilder med kendskab til sagen. Den øgede spionage kunne eksempelvis ske gennem påvirkning af det grønlandske folk, lød det blandt andet i artiklen.
Mette Frederiksen mødes i Oslo med regeringslederne fra de nordiske og baltiske lande samt Holland og Storbritannien, som er kredsen af JEF -lande. Her skal de diskutere sikkerhed og stabilitet.
Regeringslederne fra JEF-landene skal drøfte beskyttelsen af maritim kritisk infrastruktur og udfordringerne med den russiske skyggeflåde, som understøtter den russiske krigsøkonomi.
Til den del af mødet deltager også Færøerne og Grønland virtuelt. Der er tale om Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, og formanden for Naalakkersuisut, altså den grønlandske regeringsleder, Jens-Frederik Nielsen.
- Det er for det første et klart signal om, at alle omkring dette bord kommer til at engagere sig mere i det høje nord og Arktis. Det er klart at inkludere Grønland og Færøerne, siger Frederiksen.
USA anført af præsident Donald Trump har gentagne gange de seneste måneder talt åbent om at ville overtage Grønland, som er en del af rigsfællesskabet.
Trump vil blandt andet have Grønland på grund af international sikkerhed, siger han, og Trump mener ikke, at Danmark har gjort nok i forhold til Grønland.
Frederiksen tilføjer, at Danmark er placeret i en "mærkelig position".
- Vi er meget glade for den brede støtte, vi oplever i Europa. Specielt i det nordlige, hvor vi samles i dag, siger Frederiksen.
/ritzau/