København, 07/05/2025 - 12:34
Partier kræver kommission efter skred i love om overvågning
Vidtgående PET-lovforslag bør sættes i bero, og der bør nedsættes kommission ifølge partier og organisationer.
Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Der er sket et skred i antallet af love, som tillader overvågning af private borgere, og dråben er ifølge flere partier et nyt lovforslag, som skal give Politiets Efterretningstjeneste, PET, vidtgående og hidtil usete beføjelser.
Enhedslisten, Alternativet og Liberal Alliance er alle imod den kommende PET-lov og vil have den sat i bero, så der er bedre tid til at behandle det komplicerede lovforslag.
- Det er en rigtig god idé. Det er helt urimeligt både over for Folketinget og borgerne, at den her meget vidtgående og omfattende lov skal hastes igennem, siger retsordfører Rosa Lund (EL).
Loven vil give PET lov til at masseovervåge borgere uden mistanke gennem indsamling, overvågning og analyser af alle borgeres personlige oplysninger og digitale færden.
Men en række organisationer og fremtrædende forskere har onsdag foreslået at sætte det i bero.
I stedet vil de have nedsat en kommission, som skal se på området, fordi der de seneste år og særligt i 2025 er sket et skred i mængden af overvågning af private borgere.
- Der har været mange retssikkerhedspolitiske skred de seneste år. Det har tidligere kulmineret under coronatiden, men også nu ser vi, at skreddet forsætter, siger retsordfører Steffen Larsen (LA).
Regeringen mener, at øget overvågning giver en større tryghed i det offentlige rum.
Kritikken går på, at den øgede overvågning risikerer at undergrave den enkeltes ret til privatliv og at kompromittere tilliden mellem borgere og centrale samfundsfunktioner.
Og det hjælper i den kontekst ikke, at loven ikke har fået nok opmærksomhed ifølge også Alternativet.
- Jeg prøver ihærdigt at forhale, at loven skal til afstemning inden sommerferien. Vi har slet ikke debatteret den nok.
- En privatlivskommissionen kan give et bedre beslutningsgrundlag. Som minimum vil vi gerne have en høring, men lige nu kigger vi fra Alternativets side på alle mulige parlamentariske værktøjer, siger retsordfører Helene Liliendahl Brydensholt (AL).
De Radikale bakker op om at sætte lovforslaget i bero og at nedsætte en kommission.
- Vi er stærkt imod regeringens forslag og ser den som endnu et ryk væk fra retsstaten og hen imod et overvågningssamfund, skriver retsordfører Zenia Stampe (R) i en skriftlig kommentar.
/ritzau/