18/04/2023 - 10:00
Mistet jobbet? Det betyder det for din pension
Med en fyreseddel svinder indbetalingen til din alderdom, og bare et års pause kan få konsekvenser senere.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Det kan mærkes på din pensionsordning, hvis du bliver prikket i en fyringsrunde.
Derfor bør du kigge grundigt på den opsigelsespakke, du får tilbudt. Her fremgår det blandt andet, hvor mange måneder du stadig får løn.
I de måneder vil du fortsat få sat penge ind på pensionskontoen fra din arbejdsgiver. Men når du får din sidste lønseddel, stopper den indbetaling.
- Går der lang tid, før du får et nyt job, bliver indbetalingen sat i bero. Hvis perioden bliver lang, kan det i værste fald betyde, at du må justere dine pensionsplaner, siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i pensionsselskabet PFA.
Hvis du for eksempel er ledig i et år, skal du som udgangspunkt arbejde et år længere for at indhente det tabte.
- Der vil være et hul i opsparingen, og det hul vil vise sig, den dag du når pensionsalderen, siger cheføkonom hos Danica Pension Mads Moberg Reumert.
- Det kan du håndtere ved at sørge for at spare noget mere op, når du kommer tilbage i job. Eller du kan selv bidrage til opsparingen, mens du er ledig.
Har du været mange år på arbejdsmarkedet, vil du dog få gavn af renters rente. Dermed vokser din opsparing stadig, selv om du ikke er i job.
Modtager du dagpenge, vil staten også automatisk betale et bidrag til det, der hedder Obligatorisk Pensionsordning. Pengene bliver ikke trukket fra din ydelse, men er et ekstra beløb, som staten betaler.
Noget du dog skal være særligt opmærksom på, er de forsikringer, der knytter sig til den pensionsordning, du siger farvel til.
Det kan for eksempel være nogle, der sikrer dækning ved tabt erhvervsevne eller sygdom.
- Du har mulighed for at beholde disse forsikringer ved selv at betale for dem. Pengene kan tages fra din pensionsopsparing, og på den måde kan du bibeholde det sikkerhedsnet, siger Mads Moberg Reumert.
Samtidig kan det være smart at holde fast i forsikringerne, da du risikerer, at du senere ikke vil kunne blive godkendt til at tegne dem på ny, påpeger Camilla Schjølin Poulsen.
- Gennem livet opsamler vi skavanker. Vi kan få diabetes eller kronisk dårlig ryg, og så kan vi ikke nødvendigvis få den samme forsikringsdækning, som da vi var yngre, siger hun.
Når du får et nyt job, kan det være, at du igen får en pensionsordning med forsikringer. Her skal du tage stilling til, om du vil sammenlægge din gamle ordning med den nye.
Fordelene ved det er, at du får et bedre overblik over, hvordan du er dækket, og at du ikke skal betale gebyrer for to ordninger.
Men der kan også være ulemper. For eksempel hvis du har attraktive vilkår på din oprindelige pensionsordning, som du ikke kan få med i den nye.
- Det kan være, du har en ordning, som blev oprettet, dengang man havde ret til at starte pensionsudbetalingerne som 60-årig.
- Den ret kan forsvinde ved en helt ny pensionsordning, fordi reglerne nu siger, at udbetalingen først må gå i gang tre år før folkepensionsalderen, fortæller Camilla Schjølin Poulsen.
Hvis sammenlægningen sker hurtigt og korrekt, kan 60-års-retten dog godt flyttes med, og dermed kan den også komme til at omfatte den nye ordning.
/ritzau fokus/