Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/09/2023 - 08:00

Huset-stjerne: Jeg har aldrig følt mig så fri

Skuespilleren David Dencik er aktuel i DR-dramaet "Huset", som af flere anmeldere er blevet kaldt hans livs rolle.

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Mens andre unge mennesker sad bag kassen i den lokale brugs eller langede latte over disken på en smart café, arbejdede David Dencik hos Edeka-købmanden i Vridsløselille Fængsel.

Her piskede han frem og tilbage mellem disken og lageret og solgte hakkekød, remoulade og flåede tomater til de indsatte, som så kunne lave deres egen mad.

- Jeg løb som en yoyo frem og tilbage og servicerede dem og kom jo så helt tæt på miljøet, fortæller han.

- Jeg kom ret tæt på det med stærke og svage fanger, og hvordan det var opdelt, og hvordan det var et meget darwinistisk system – de stærke blev stærkere dag for dag, og de svage – narkomanerne, der har brug for deres junk – blev mere og mere tilintetgjort.

At han tog job hos købmanden i Vridsløselille Fængsel, bunder nok i samme drive, som er grunden til, at han er blevet skuespiller, funderer han - en nysgerrighed.

- Jeg syntes, det var nærmest et privilegium. Det synes jeg sådan set stadigvæk. Man får en gratis billet ind i et mikrokosmos. Hvordan skulle jeg ellers komme i fængsel, medmindre jeg selv gjorde noget kriminelt - det har jeg jo ikke i sinde at gøre, siger han.

- Alle besøg er sådan nogle små lommer ind i samfundet gratis – eller aflønnet selvfølgelig. Det var også hårdt arbejde. Men det er vel nogle af de små ting, livet kan byde på. Det er også det, skuespillere gør, når de researcher.

David Dencik vendte tilbage til sin tidligere arbejdsplads under indspilningerne af serien "Huset". Vridsløselille Fængsel, som blev nedlagt i 2016, udgjorde en autentisk kulisse til det aktuelle DR-drama.

Den 48-årige skuespiller spiller en af de fire fængselsbetjente, serien centrerer sig om. Betjentene har tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale, hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

For at forberede sig til rollen i uniformen mødtes David Dencik med virkelige fængselsbetjente.

- Jeg fik en forståelse af, hvordan man åbner og lukker døre, hvordan tillid opbygges - eller forsvinder - og om konflikteskalering og konfliktnedskalering. Noget, mange mennesker kender, hvis de har børn, siger David Dencik med et lille grin.

- Hvordan man nedskalerer et barns frustration - eller hælder brænde på - minder ret meget om fangernes frustration, så sådan nogle samtaler havde vi, fortæller han.

Selv om serien udspiller sig i et fysisk fængsel, skildrer "Huset" også det indre fængsel.

Henrik, David Denciks karakter, er noget loren ved den nye nultolerance-kampagne, som skal komme problemerne til livs, og mener, at man ikke skal udligne de hårde og de svage fanger, for det skaber ubalance.

Mens det foregår i det åbne inden for murene, lever han selv et liv i det skjulte uden for fængslet. Når han foregiver at tage til badminton, dyrker han en helt anden form for gymnastik uden sin kone og søns vidende.

Stjernerne er drysset ned over dramaet, som er blevet kaldt råt, barskt og kynisk. Flere anmeldere kalder "Huset" hans livs rolle.

- Jeg giver jo altid noget af mig selv - det har jeg som målsætning at gøre, hver gang jeg arbejder. Hele skuespillerfaget handler om at give noget, og hvis ikke jeg havde givet noget, så var jeg jo mislykkedes, siger han og tilføjer så:

- Jeg har været meget engageret og meget optaget og involveret følelsesmæssigt i det her projekt ... Helt særligt engagerende har det faktisk været for mig.

Det har også været tilladt at være investeret, fortæller han. At improvisere og komme med kreative input.

- Jeg har følt mig meget fri ... Altså ja, det er mærkeligt ..., siger David Dencik og funderer over det, han lige har sagt:

- Jeg tror, jeg næsten aldrig har følt mig så fri i arbejdet, som jeg gjorde, da jeg lavede det her fængselsdrama. Vi har kunnet bidrage mere til det her, end jeg kan til mange andre ting, fordi rollerne er så meget os på en eller anden måde, og der er så meget improvisation.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

Fakta: Det vidste du måske ikke om David Dencik

* David Dencik kan fejre 20-års jubilæum som skuespiller i år.

* Han blev uddannet i Sverige, hvor han har rødder, og han har været tilknyttet landets nationalscene, Dramaten.

* Han arbejder på begge sider af Øresund - og Atlanten.

* Han har medvirket i James Bond-filmen "No Time To Die", det oscarnominerede spiondrama "Dame, konge, es, spion" og den historiske dramaserie "Chernobyl".

* På dansk film og tv er David Dencik kendt fra "Kysset", "En kongelig affære" og "Kastanjemanden", som indbragte ham en Robert-pris.

* Sådan en statuette havde han også i forvejen fra sin hovedrolle i dramaet "En soap" fra 2007.

/ritzau/

København, 04/12/2024 - 07:00

Linda P og Sussi i ny kendisudgave af Den store bagedyst

Fra comedy til kage. Linda P og Nikolaj Stokholm samt Youssef Wayne Hvidtfeldt, Molly Egelind, Sussi og Søren Vester medvirker i ny kendisudgave af bagedysten.

Tager man to komikere, to skuespillere, en tv-vært og en musiker, har man ingredienserne til den kommende kendisudgave af "Den store bagedyst - med stjernestøv", som kan ses på DR1 og DRTV 1. januar.

Det annoncerer public service-stationen i en pressemeddelelse.

Deltagerne tæller komikerne Linda P og Nikolaj Stokholm, Molly Egelind, kendt fra "Sygeplejeskolen", og Youssef Wayne Hvidtfeldt, som fik sit store gennembrud i DR-dramaet "Huset" sidste år, samt musikeren Sussi Nielsen og tv-værten Søren Vester.

De celebre amatørbagere skal igennem to discipliner, inden vinderen kan kåres: en hemmelig udfordring, som skal ende ud i en kage, der ligner en af de andre deltagere i teltet, og så det store mesterværk, som de har forberedt hjemmefra.

- Dommerduoen, Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo, bliver udfordret med alt fra sammenstyrtede mesterværker til smagen af julesild, og så er der særligt én af kagerne, der blæser dem bagover.

- Sussi giver undervejs et nummer på elguitaren, og Søren Vester forsøger sig med en kage med blåskimmelost fra sin hjemegn, Thise, lyder det fra DR.

Det er nemlig de velkendte bagedystdommere, Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo, som også skal smage og bedømme kendissernes kreationer ligesom i den almindelige udgave af "Den store bagedyst", og så kickstarter programmets vært, Timm Vladimir, traditionen tro kagekonkurrencen med ordene: "Klar, parat, bag!".

DR præsenterede sidste år "Den store bagedyst - med stjernedrys".

Her løb livsstilsekspert Anne Glad med titlen og trofæet foran Løvens hule-investor Jacob Riisgaard, ekshåndboldspiller Jesper Nøddesbo, komiker Natasha Brock og podcastvært Ditte Okman.

Men det var faktisk ikke første gang, at der har været kendisser med i kagekonceptet.

I den første julespecial af programmet tilbage i 2012 - et par måneder efter at "Den store bagedyst" havde premiere for allerførste gang - deltog Vild med dans-veteranen Thomas Evers Poulsen, forfatteren og foredragsholderen Signe Wenneberg samt skuespillerne Trine Pallesen og Pernille Højmark i kagekonkurrencen.

Dengang var det Thomas Evers Poulsen, som snuppede titlen og trofæet. Sådan en sejr har hans forlovede, Sæþór Kristínsson, også nappet. Han vandt nemlig 2021-udgaven af den ordinære udgave af programmet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2024 - 06:00

Prinsesse Josephine spiller teenager fra 90'erne i DR-julekalender

Prinsesse Josephine spiller pigen Kate i onsdagens afsnit, der foregår i 1994, af DR's julekalender.

Der er kongeligt islæt over det nyeste afsnit onsdag af DR's julekalender i år, "Tidsrejsen 2".

I en rejse tilbage til 1994 møder Holly og Romeo pigen Kate, der er veninde til den unge udgave af Hollys mor, Helene.

Kate, der er iført klassisk 90'er-tøj med smækbukser i denim, er spillet af kong Frederik og dronning Marys yngste datter, 13-årige prinsesse Josephine.

Det er ikke prinsessens første gang som skuespiller.

Sidste år i oktober sprang hun ud som skuespiller, da hun havde en rolle i opsætningen af Peter Pan i Glassalen i Tivoli i hjertet af København.

Prinsesse Josephine var krediteret Josephine Sophia Ivalo på rollelisten - hendes fulde navn og titel er Josephine Sophia Ivalo Mathilda, prinsesse til Danmark, komtesse af Monpezat.

Opsætningen blev fremført af Eventyrteatret. På Eventyrteatrets Dramaskole i Søborg bliver 300 børn og unge mellem 7 og 20 år undervist i discipliner inden for teater og musical.

DR's julekalender, hvor prinsesse Josephine får lov til at udfolde sine skuespillerdrømme, er en efterfølger af det store hit "Tidsrejsen" fra 2014.

"Tidsrejsen 2" handler om Romeo og Holly, der lærer hinanden at kende, da Holly starter i Romeos klasse.

Romeo mener at have beviser for, at der tidligere har foregået tidsrejser, og at det måske kan bringe ham tættere på at finde ud af, hvad der er sket med hans far, som han aldrig har mødt.

Holly tilbyder Romeo sin hjælp, og det bliver begyndelsen på det, DR beskriver som et science fiction-juleeventyr.

Da der er ti år mellem "Tidsrejsen" og "Tidsrejsen 2", er der en masse nye ansigter i universet.

Men der er også være enkelte velkendte ansigter fra den første julekalender fra 2014. Blandt andre 26-årige Bebiane Kreutzmann, som havde hovedrollen i den første julekalender om "Tidsrejsen", dengang hun var teenager.

Derudover er Lise Baastrup blandt de nye navne i Tidsrejsen-universet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/12/2024 - 08:00

FAKTA: Tal med en juletrist pårørende

* Har du lagt mærke til, at en af dine nærmeste bliver sørgmodig op mod jul, kan du sagtens italesætte det. Men gå til det med nysgerrighed frem for at konstatere eller pådutte personen, hvordan du mener, de går og har det.

* Det betyder, at du kan fremlægge dine iagttagelser, men uden selv at konkludere på dem. Giv i stedet den anden muligheden for at svare og fortælle, hvad der rører sig.

* Det kan også gøres med et helt åbent spørgsmål som "hvordan har du det med julen, der kommer nu her?".

* Julen er et godt tidspunkt at øve sig i den åbne og nysgerrige tilgang til andres følelsesliv. Men metoden er god på alle tider af året.

Kilde: klinisk psykolog Kathrine Banke fra psykologklinikken Mind CPH.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/12/2024 - 08:00

FAKTA: Tag en snak om julens rammer

* Hvis du føler, at traditionerne og julens rammer er for snævre til, at du kan finde ro og trives i dem, er det værd at tage en snak med dine nærmeste om det.

* Tag gerne snakken i så god tid som muligt. Så er det lettere at forholde sig afkoblet til problematikken.

* Måske mærker du et større behov for alenetid, end der traditionelt har været plads til. Sig det højt i stedet for at gå med følelsen selv. Måske er der andre, der faktisk har det på samme måde.

* Italesæt på en omsorgsfuld måde, hvad der er vigtigt for dig.

Kilde: klinisk psykolog Kathrine Banke fra psykologklinikken Mind CPH.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek