Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/09/2023 - 08:00

Huset-stjerne: Jeg har aldrig følt mig så fri

Skuespilleren David Dencik er aktuel i DR-dramaet "Huset", som af flere anmeldere er blevet kaldt hans livs rolle.

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Mens andre unge mennesker sad bag kassen i den lokale brugs eller langede latte over disken på en smart café, arbejdede David Dencik hos Edeka-købmanden i Vridsløselille Fængsel.

Her piskede han frem og tilbage mellem disken og lageret og solgte hakkekød, remoulade og flåede tomater til de indsatte, som så kunne lave deres egen mad.

- Jeg løb som en yoyo frem og tilbage og servicerede dem og kom jo så helt tæt på miljøet, fortæller han.

- Jeg kom ret tæt på det med stærke og svage fanger, og hvordan det var opdelt, og hvordan det var et meget darwinistisk system – de stærke blev stærkere dag for dag, og de svage – narkomanerne, der har brug for deres junk – blev mere og mere tilintetgjort.

At han tog job hos købmanden i Vridsløselille Fængsel, bunder nok i samme drive, som er grunden til, at han er blevet skuespiller, funderer han - en nysgerrighed.

- Jeg syntes, det var nærmest et privilegium. Det synes jeg sådan set stadigvæk. Man får en gratis billet ind i et mikrokosmos. Hvordan skulle jeg ellers komme i fængsel, medmindre jeg selv gjorde noget kriminelt - det har jeg jo ikke i sinde at gøre, siger han.

- Alle besøg er sådan nogle små lommer ind i samfundet gratis – eller aflønnet selvfølgelig. Det var også hårdt arbejde. Men det er vel nogle af de små ting, livet kan byde på. Det er også det, skuespillere gør, når de researcher.

David Dencik vendte tilbage til sin tidligere arbejdsplads under indspilningerne af serien "Huset". Vridsløselille Fængsel, som blev nedlagt i 2016, udgjorde en autentisk kulisse til det aktuelle DR-drama.

Den 48-årige skuespiller spiller en af de fire fængselsbetjente, serien centrerer sig om. Betjentene har tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale, hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

For at forberede sig til rollen i uniformen mødtes David Dencik med virkelige fængselsbetjente.

- Jeg fik en forståelse af, hvordan man åbner og lukker døre, hvordan tillid opbygges - eller forsvinder - og om konflikteskalering og konfliktnedskalering. Noget, mange mennesker kender, hvis de har børn, siger David Dencik med et lille grin.

- Hvordan man nedskalerer et barns frustration - eller hælder brænde på - minder ret meget om fangernes frustration, så sådan nogle samtaler havde vi, fortæller han.

Selv om serien udspiller sig i et fysisk fængsel, skildrer "Huset" også det indre fængsel.

Henrik, David Denciks karakter, er noget loren ved den nye nultolerance-kampagne, som skal komme problemerne til livs, og mener, at man ikke skal udligne de hårde og de svage fanger, for det skaber ubalance.

Mens det foregår i det åbne inden for murene, lever han selv et liv i det skjulte uden for fængslet. Når han foregiver at tage til badminton, dyrker han en helt anden form for gymnastik uden sin kone og søns vidende.

Stjernerne er drysset ned over dramaet, som er blevet kaldt råt, barskt og kynisk. Flere anmeldere kalder "Huset" hans livs rolle.

- Jeg giver jo altid noget af mig selv - det har jeg som målsætning at gøre, hver gang jeg arbejder. Hele skuespillerfaget handler om at give noget, og hvis ikke jeg havde givet noget, så var jeg jo mislykkedes, siger han og tilføjer så:

- Jeg har været meget engageret og meget optaget og involveret følelsesmæssigt i det her projekt ... Helt særligt engagerende har det faktisk været for mig.

Det har også været tilladt at være investeret, fortæller han. At improvisere og komme med kreative input.

- Jeg har følt mig meget fri ... Altså ja, det er mærkeligt ..., siger David Dencik og funderer over det, han lige har sagt:

- Jeg tror, jeg næsten aldrig har følt mig så fri i arbejdet, som jeg gjorde, da jeg lavede det her fængselsdrama. Vi har kunnet bidrage mere til det her, end jeg kan til mange andre ting, fordi rollerne er så meget os på en eller anden måde, og der er så meget improvisation.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

Fakta: Det vidste du måske ikke om David Dencik

* David Dencik kan fejre 20-års jubilæum som skuespiller i år.

* Han blev uddannet i Sverige, hvor han har rødder, og han har været tilknyttet landets nationalscene, Dramaten.

* Han arbejder på begge sider af Øresund - og Atlanten.

* Han har medvirket i James Bond-filmen "No Time To Die", det oscarnominerede spiondrama "Dame, konge, es, spion" og den historiske dramaserie "Chernobyl".

* På dansk film og tv er David Dencik kendt fra "Kysset", "En kongelig affære" og "Kastanjemanden", som indbragte ham en Robert-pris.

* Sådan en statuette havde han også i forvejen fra sin hovedrolle i dramaet "En soap" fra 2007.

/ritzau/

København, 27/05/2024 - 08:00

Landsholdet vinker farvel til fodboldfans i Tivoli inden EM

10. juni afholdes et stort liveshow i Tivoli, hvor herrelandsholdet i fodbold bliver præsenteret. Pil og Malte Ebert gæster også scenen med musik.

Tusindvis af danskere i røde og hvide fodboldtrøjer får mulighed for at vinke farvel og ønske det danske herrelandshold i fodbold held og lykke med EM.

Det sker til et stort tv-transmitteret liveshow på Plænen i Tivoli.

Det skriver forlystelsesparken mandag i en pressemeddelelse.

Liveshowet foregår mandag den 10. juni, og dermed er det også sidste gang, at man kan se landsholdet, inden de drager mod Tyskland for at spille EM-slutrunden.

Spillerne og træner Kasper Hjulmand vil blive præsenteret på scenen i Tivoli klokken 20, hvor værterne Camilla Martin og Melvin Kakooza også interviewer truppen.

Herrelandsholdets anfører Simon Kjær er overbevist om, at det bliver en stor dag.

- Det er de danske fans, vi spiller for, og de støtter os altid i medgang og modgang, siger han i meddelelsen og tilføjer:

- Det betyder alt for os at mærke folkets opbakning, og derfor glæder vi os enormt meget til at opleve en rød og hvid Plænen i Tivoli og give noget tilbage til børn og glade fans, inden vi tager afsted til EM.

Scenen får også besøg af artisterne Pil og Malte Ebert, der skal optræde til showet.

Malte Ebert står i år bag den officielle EM-sang "Kongen Af Danmark". Han har to gange før udgivet sange i forbindelse med en slutrunde, som landsholdet har deltaget i.

Ud over Tivoli står Dansk Boldspil-Union, DBU, og TV 2 også bag arrangementet.

Fra klokken 17 sender TV 2 optakt til showet, hvor man blandt andet vil se herrelandsholdet sætte kurs mod Tivoli, når de forlader træningslejren i Helsingør.

Liveshowet bliver ligeledes sendt på TV 2.

Landsholdet spiller sin første EM-kamp søndag den 16. juni imod Slovenien.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 17:31

Dronning Mary får særlig orden på kongens fødselsdag

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Dronning Mary har søndag fået overrakt den højeste grad af Dannebrogsordenen fra kong Frederik.

I anledningen af, at kong Frederik søndag fylder 56 år, har han tildelt sin hustru, dronning Mary, Storkommandørkorset af Dannebrogordenen.

Det skriver kongehuset på Instagram.

Storkommandør er Dannebrogordenens højeste grad. Den kan kun tildeles kongelige, skriver kongehuset.

Det kors, som dronning Mary har fået søndag, har tidligere været båret af prins Henrik.

Korset er blevet restaureret og har fået kongens monogram, så kong Frederik kunne overrække det til sin hustru søndag.

Med dronning Marys nye orden er der nu syv storkommandører.

Ud over kongen og dronningen, har dronning Margrethe, prins Joachim og prinsesse Benedicte også ordenen. Det samme har den norske og svenske konge.

Inden Dannebrogsordenen blev åbnet for kvinder i 1951 var det kutyme, at dronninger kunne få Storkommandørkorset som en særlig gestus.

Kongehuset skriver på Instagram, at det første gang skete, da dronning Marie Sophie Frederikke fik korset af Christian VIII i 1840.

Kong Frederiks 56 års fødselsdag er den første, som han kan fejre som regent, efter tronskiftet i januar.

Klokken 12 trådte kongen og siden både dronning Mary og kongeparrets børn frem til fødselsdagsfejring ved Amalienborg.

Her vinkede de til de fremmødte fra balkonen på Frederik VII's Palæ.

Der blev også sunget fødselsdagssang for kongen, hvor Den Kongelige Livgarde spillede musik til.

Livgarden var, som traditionen byder på regentens fødselsdag, iklædt røde gallauniformer, som bruges ved særlige lejligheder.

På vej gennem byen spillede Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttede af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch". Der er nemlig endnu ikke lavet en ny march i anledning af hans nye titel som konge.

Resten af dagen skal fejres under private former. Det har kongehuset tidligere oplyst.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Hvor ofte skal græsset slås?

* I vækstsæsonen, som normalt er fra april til sidst i oktober, skal græsset slås cirka én gang om ugen.

* Du bør ikke klippe græsset kortere end tre-fire centimeter. Det stresser græsset at klippe det kortere og svækker rodnettet, som kan give grimme gule pletter og mere mos og andet ukrudt.

* Har du været på ferie, og græsset er højt, er det bedre at klippe det ad flere omgange. Så undgår du, at det lægger sig som en dyne oven på plænen.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Sidste udkald for en flot plæne til sommer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En våd vinter har givet mos gode vilkår. Du skal derfor gøre en indsats for en flot, grøn plæne til sommer, lyder det fra ekspert.

Græsplænen er nu godt i gang med at vokse, efter at den har ligget i dvale hele vinteren.

På grund af en nedbørsrig vinter er mange danske haver fyldt med mos. Og vil du have en tæt og flot græsplæne til sommer, skal du i gang nu og undgå én klassisk fejl.

Det siger Michael Jepsen, der er ekspert i græspleje og stifter af virksomheden DM Greenkeeping.

- Det er vigtigt ikke at gå fra 0 til 100 og klippe og gøde i ét væk. Det er simpelthen for hårdt for plænen, siger han og sammenligner det med at starte for hårdt ud til fitness efter en længere pause.

Med den rigtige gødning kan du svække væksten af mos og give plænen noget at leve af.

- Der går omkring to til tre uger, før gødningens effekt kan ses, og væksten af græsset tager til. Går man i gang med gødningen nu, når vi altså et stykke ind i sommeren, før effekten ses, siger han.

Men du skal ikke bare give den gas med gødningen, i håb om at du kan indhente lidt tid, eller at havens græs og planter skulle have godt af lidt ekstra.

Faktisk har de danske haveejere en tendens til at overgøde, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Jeg tænker, at forklaringen ligger ved, at folk rigtig gerne vil gøre det bedste for deres planter, men at give dem lige det ekstra er ikke så godt, siger hun.

- Det skader at gøde for meget, ligesom det også skader at gøde for lidt, siger hun og peger på, at du altid bør følge doseringsvejledningen, når du skal gøde din have.

Er du i tvivl, så giv det hellere lidt for lidt gødning. Så må du gøde igen om nogle måneder, lyder rådet fra Louise Møller.

Uanset hvor god du er til at dosere din gødning, skal du ikke tro, at du kommer sovende til en "helt perfekt græsplæne" med lige linjer og ingen vilde blomster.

Det kræver hårdt arbejde og en solid vilje, lyder det fra haveeksperten.

- Gør op med dig selv, hvad dit ambitionsniveau er. Hvis du er typen, der går efter den perfekte græsplæne, som jeg kalder den, skal du vide, at det kræver rigtig meget tid, siger hun.

Kan du leve med en mere afslappet tilgang i din have, sparer du tid og bringer en masse andet godt ind i haven ved at lade nogle vilde blomster og noget ukrudt blive.

Det har blandt andet en masse gavnlige effekter for insekter, der nemmere kan finde et sted at bo og trives i haven.

- Lad eventuelt en del af haven stå med langt græs. Den perfekte græsplæne er ikke så god for insekterne og kan sammenlignes lidt med en grøn ørken, mener Louise Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek