Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/07/2024 - 18:53

FAKTA: Påkørsel frarøver cykelrytter OL-deltagelse

Solbjørk Minke Anderson har brækket kravebenet efter at være blevet påkørt. Dansk mester erstatter hende.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Dagen inden OL's officielle begyndelse er Rebecca Koerner blevet kaldt til Paris.

Den danske mester i landevejscykling skal erstatte Solbjørk Minke Anderson, der torsdag brækkede kravebenet efter at være blevet påkørt på en træningstur.

Koerner overtager Andersons plads på det danske hold til linjeløbet i landevejscykling, som også Cecilie Uttrup Ludwig og Emma Norsgaard Bjerg skal køre.

Det danske OL-hold består af 132 atleter - inklusive 12 reserver.

Den danske medaljemålsætning lyder på 9 til 11 medaljer. Ved det seneste OL i Tokyo hentede Danmark 11 medaljer.

Følgende danske atleter er udtaget til OL:

* Atletik: Ida Karstoft, Simon Hansen, Katrine Koch Jacobsen, Lisa Brix Pedersen.

* Badminton: Mia Blichfeldt, Anders Antonsen, Viktor Axelsen, Sara Thygesen, Maiken Fruergaard, Anders Skaarup Rasmussen, Kim Astrup.

* Boksning: Nikolai Terteryan.

* Bordtennis: Jonathan Groth, Anders Lind, Martin Buch Andersen, Tobias Rasmussen (reserve).

* Brydning: Turpal Bisultanov.

* Bueskydning: Kirstine Danstrup Andersen.

* Cykling, bane: Julie Norman Leth, Amalie Dideriksen, Rasmus Lund, Carl-Frederik Bévort, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg, Lasse Norman Leth (reserve), Ellen Klinge (reserve).

* Cykling, BMX: Malene Kejlstrup Sørensen, Dorte Balle (reserve).

* Cykling, landevej: Mads Pedersen, Mattias Skjelmose, Michael Mørkøv, Mikkel Bjerg, Emma Norsgaard, Cecilie Uttrup Ludwig, Rebecca Koerner.

* Cykling, mountainbike: Simon Andreasen, Caroline Bohé, Sofie Heby Pedersen.

* Golf: Emily Pedersen, Nanna Koerstz Madsen, Nicolai Højgaard, Thorbjørn Olesen.

* Håndbold, kvinder: Althea Reinhardt, Sandra Toft, Anne Mette Hansen, Line Haugsted, Mette Tranborg, Kristina Jørgensen, Louise Burgaard, Helena Elver, Mie Højlund, Sarah Iversen, Rikke Iversen, Kathrine Heindahl, Emma Friis, Trine Østergaard, Michala Møller (reserve), Andrea Aagot Hansen (reserve), Anna Kristensen (reserve).

Håndbold, mænd: Niklas Landin, Emil Nielsen, Magnus Landin, Emil Jakobsen, Niclas Kirkeløkke, Hans Lindberg, Magnus Saugstrup, Simon Hald, Mikkel Hansen, Simon Pytlick, Rasmus Lauge, Thomas Arnoldsen, Mathias Gidsel, Henrik Møllgaard, Kevin Møller (reserve), Lukas Jørgensen (reserve), Lasse Andersson (reserve).

* Judo: Lærke Marie Olsen.

* Kajak: Emma Aastrand Jørgensen, Frederikke Hauge Matthiesen, Lasse Bro Madsen, Magnus Sibbersen, Morten Gravesen, Victor Gairy Aasmul, René Holten Poulsen.

* Ridesport, military: Peter Flarup.

* Ridesport, ridebanespringning: Andreas Schou.

* Ridesport, dressur: Cathrine Laudrup-Dufour, Daniel Bachmann Andersen, Nanna Skodborg Merrald og Nadja Aaboe Sloth (reserve).

* Roning: Sverri Nielsen, Fie Udby, Lærke Rasmussen, Julie Poulsen, Marie Johannesen, Frida Sanggaard Nielsen, Astrid Steensberg, Nikoline Laidlaw, Sofie Vikkelsøe, Caroline Munch, Frida Werner Foldager, Clara Hornnæss, Sára Johansen, Karen Mortensen, Nanna Vigild, Sophie Østergaard, Karen Frost (reserve).

* Sejlsport: Anne-Marie Rindom, Johan Schubert, Johanne Schmidt, Andrea Schmidt, Daniel Nyborg, Nikolaj Buhl, Johan Søe, Natacha Saouma-Pedersen, Mathias Bruun Borreskov.

* Skateboard: Viktor Solmunde.

* Skydning: Jesper Hansen, Rikke Mæng Ibsen, Stephanie Grundsøe.

* Svømning: Helena Rosendahl Bach, Thea Blomsterberg, Julie Kepp Jensen, Signe Bro, Schastine Tabor, Martine Damborg, Elisabeth Sabroe Ebbesen.

* Taekwondo: Edi Hrnic.

* Tennis: Clara Tauson, Caroline Wozniacki.

* Triatlon: Alberte Kjær Pedersen, Emil Holm.

Kilder: DIF, Ritzau.

/ritzau/

København, 07/09/2024 - 08:00

Silas Holst dropper store danseroller: Det kan også blive patetisk

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Silas Holst har måttet sande, at kroppen og alderen ikke længere holder til de store danseroller. Fremover er hans optrædener med sang og skuespil i fokus.

Silas Holst har gennem sin tid som professionel danser på de skrå brædder haft et hav af roller som romantiske unge mænd med bentøjet i orden.

Men næste år er det slut med de store danseroller.

Silas Holst er nemlig nået til konklusionen, at rollerne som teenager ikke passer ham længere.

- Jeg kan ikke blive ved med at spille Danny fra "Grease" som 41-årig. På et tidspunkt bliver det også patetisk, og man tænker: "Så dum er Danny ikke, at han har taget high school om i så mange år", lyder det fra danseren.

- Jeg bliver nødt til at give rollerne videre til nogle andre, inden det begynder at få en negativ klang, så musicalgenren fortsat kan få lov til at imponere folk, siger danseren med mere end 15 års erfaring fra de store musicals.

- Folk skal ikke komme i teateret og se mig og tænke: "Hold kæft, du skulle have stoppet for ti år siden". Der står nemlig en masse nye, unge, dygtige mennesker, der også skal have lov til at få alle de fede muligheder.

Men beslutningen om at lægge danseskoene på hylden handler ikke kun om alderen.

Det er også en erkendelse af, at fysikken ikke kan holde til det.

- Sidste år, da jeg lavede "Grease", fik jeg en fibersprængning i baglåret, da jeg lavede en helt almindelig drejning, siger Silas Holst og fortsætter:

- Selv om det ikke nødvendigvis har noget med alderen at gøre, så tænkte jeg, at det godt kan være, at det er nu, jeg skal stoppe.

- Når jeg alligevel ved, at jeg ville slutte om fem år, så er der ingen grund til at tage alle de skader og den smerte, der kan komme i de år, lyder det fra ham.

Beslutningen blev offentliggjort i april med en pressemeddelelse.

Og det fik en del mere opmærksomhed, end hovedpersonen selv havde forventet.

- Da klokken var ti den dag, skulle jeg lave et interview med et ugeblad, og så var der pludselig en breaking news-søjle.

- Så jeg blev selv overrasket. Men så tænkte jeg: "Nu kan jeg i hvert fald ikke fortryde". For jeg gik den morgen og tænkte, at jeg kunne også bare lade være med at sige det og danse videre, fordi jeg var supermeget i tvivl af nervøsitet.

Dansestoppet blev dog stadfæstet, og det har også lukket kapitlet som danser i "Vild med dans", som Silas Holst ellers to måneder forinden havde holdt døren på klem for.

- Jeg prøvede at holde fast i noget, jeg ikke skulle holde fast i. Dansen er på en eller anden måde hele min DNA. For mig har det været en kæmpestor beslutning at sige farvel til noget, der har været i mit liv, siden jeg var tre år.

I Silas Holsts dansekarriere er det blandt andet blevet til ni optrædener i TV 2-programmet "Vild med dans", som han har vundet tre gange.

Ved siden af optrædenerne på fjernsynet samt teater- og musicalscenen har Silas Holst desuden drevet en danseskole og blevet nomineret til en Reumert for Årets Danser.

Før danseskoene bliver sat på loftet, har Silas Holst fortsat to store danseforestillinger tilbage.

Den 12. september bliver premiereaftenen, hvor han står klar som hovedrollen i musicalen "Saturday Night Fever".

Og der er en helt særlig grund til, at det netop er rollen som den unge Tony Manero, Silas Holst har valgt som en af de sidste.

- "Saturday Night Fever" er den hårdeste rolle, jeg har prøvet i mit liv, siger Silas Holst, der før har spillet den 19-årige hovedrolle tilbage i 2017.

- For mig er det lidt Mount Everest, der skal bestiges. Og det er pissehårdt, men det giver verdens fedeste følelse, når du står på toppen og kigger ned og har gennemført. Den følelse kan jeg godt lide at have. Så det er et punktum på alt mit hårde arbejde.

Når punktummet endegyldigt bliver sat i foråret 2025 med musicalen "Strictly Ballroom", er det ikke længere dansen, som Silas Holst skal bedømmes på. De kommende roller bliver nemlig med skuespil og sang i fokus.

Og det glæder den 41-årige danser sig til at prøve af.

- Jeg er nysgerrig på, hvad mit sang- og skuespiltalent kan, når jeg ikke har noget dans at hive den hjem på.

- Jeg har brug for at løsne mig fra det sikkerhedsnet og se, om jeg kan det. Det kan være virkelig skræmmende, men det er også spændende samtidigt. Det er en mærkeligt limbo at være i.

Det er vigtigt for Silas Holst nogle gange at springe ud i noget nyt og udfordrende. Derfor tager han sommetider et skridt tilbage og kigger på tilværelsen.

- Nogle gange er det bare godt hvert tiende år at revurdere tingene og kickstarte sig selv forfra, siger Silas Holst og fortsætter:

- For ti år siden blev jeg skilt (fra musicalskuespiller Johannes Nymark, red.), og nu er der gået ti år, og jeg har brug for, at der sker noget nyt, og at jeg skal genopfinde mig selv på en eller anden måde, siger Silas Holst, der i dag danner par med Nicolai Schwartz.

Selv om det ikke bliver til flere store danseforestillinger, så slipper Silas Holst ikke helt dansen endnu.

- Jeg håber, at jeg kommer til at lave musicals resten af mit liv. Der er jo involveret noget dans, og det kommer jeg til at lave.

- Så jeg kommer til at lave nogle trin på scenen, men jeg kommer ikke til at stå forrest i tre timer, siger han.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/09/2024 - 16:13

Censureret Handmaids Tale-forfatter modtager dansk pris i Odense

Alastair Grant/Ritzau Scanpix

Bestsellerforfatter modtager H.C. Andersen Litteraturpris, imens hendes bøger censureres i USA.

I begyndelsen af august forbød endnu en amerikansk stat bøger af den canadiske bestsellerforfatter Margaret Atwood.

I oktober modtager hun den prestigefyldte H.C. Andersen Litteraturpris i Odense.

Hun modtager prisen for sin brug af myter og eventyr, og samtidig sine "fantastiske og spekulative fortællinger til at belyse samtidspolitiske problemer".

Det skriver priskomitéen som motivation for deres valg.

Margaret Atwood er især kendt for sine indgående skildringer af køns- og klimaproblematikker.

Aktuelt er hendes bog "Oryx and Crake" fra 2003 blevet fjernet fra offentlige skoler i staten Utah, fordi beskrivelser i bogen betragtes som pornografiske og uanstændige i henhold til en ny statslov, skriver New York Times.

Den nye lov trådte i kraft 1. juli 2024 og er den seneste i en række af bogforbud i USA, hvor litteratur fjernes fra offentlige biblioteker og skoler.

Amerikanske stater som Idaho, South Carolina og Tennessee har indført lignende forbud og fjernet bøger med beskrivelser af nøgenhed, onani, homoseksualitet og seksuelt samkvem, skriver den amerikanske avis.

Atwood har været genstand for flere censureringer, hvor bøger af forfatteren er blevet fjernet fra offentlige skoler og biblioteker i USA.

Margaret Atwood er mest kendt for sine bøger "The Handmaid's Tale", som har været forlæg for streamingtjenesten HBO's filmatisering af samme navn.

I 2022 offentliggjorde forfatteren en ubrændbar version af bogen som kommentar til bogforbuddene.

Margaret Atwood bliver den ottende modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen, der bliver uddelt 27. oktober 2024 i musikhuset Odeon i Odense.

Tidligere modtagere af prisen tæller blandt andre J.K. Rowling, Salman Rushdie, Haruki Murakami og Karl Ove Knausgård.

Margaret Atwood besøger i forbindelse med uddelingen Danmark 26. til 29. oktober 2024.

Besøget indebærer, foruden ceremonien, forelæsninger på Den Sorte Diamant i København, Odense Bibliotek og Syddansk Universitet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/09/2024 - 10:00

FAKTA: Det indeholder hytteost

Makronæringsstoffer i 100 gram hytteost (5 procent):

* Energi: 321 kilojoule / 76 kalorier.

* Protein: 13,6 gram.

* Kulhydrat: 2,7 gram.

* Fedt: 1,2 gram.

* Salt: 0,9 gram.

Kilde: frida.fooddata.dk, som drives af DTU Fødevareinstituttet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/09/2024 - 10:00

Hytteosten er blevet en stjerne på sociale medier - og i madlavningen

Helena Dolderer/Ritzau Scanpix

Hytteosten rider på en bølge af popularitet på sociale medier. Brug den til gøre dine retter cremede og proteinrige.

Fra at have levet en tilbagetrukket tilværelse på mejerihylden er hytteosten trådt frem i spotlightet. På sociale medier som TikTok og Instagram optræder den i et hav af opskrifter.

Det er både dens næringsindhold og kulinariske egenskaber, der har taget internettet og hjemmekokke med storm. Og der er god grund til at inkorporere det proteinrige mælkeprodukt i madlavningen, fortæller autoriseret klinisk diætist Alice Hartvig fra diætistfirmaet Hartvig & Engell.

- Hytteost indeholder cirka 12-13 gram protein per 100 gram, og det er meget i forhold til andre mejeriprodukter som A38, creme fraiche eller yoghurt.

- Den har også et meget lavt fedtindhold. Man kan få en helt mager version i Danmark, men den normale version er faktisk mager i forvejen, så det behøver man ikke, siger Alice Hartvig.

Begejstringen for det alsidige mejeriprodukt bliver delt af kok og opskriftsudvikler Christine Bille Nielsen, som bedst kan sammenligne hytteosten med en helt masse små mozzarellaer.

- Det er enormt sjovt med den hype, der er opstået, og som er startet i Norge, for det går amok med opskrifter. Det er som en glemt lille skat. Men hytteosten kan også rigtig meget både varm og kold.

- Hytteosten tilfører et cremet element, som er utroligt lækkert at spise. Og den har nogle gode bagetekniske egenskaber. Den smelter på en ret lækker måde og er utroligt let at bruge til alle mulige ting, du laver i ovnen, siger Christine Bille Nielsen.

Hytteosten kan tilføjes til boller og vafler, og selv spiser Christine Bille Nielsen den også gerne til sprøde grøntsager.

Den kan også bruges som et simpelt pålæg på rugbrød med tomat eller agurk samt salt og peber.

- Den har det cremede, uden at det bliver enormt fedt. Og så er den smagsneutral, så den er som et blankt lærred, som tager imod al mulig tilsmagning, siger hun og foreslår at blande den med krydderurter som karse, purløg, persille, basilikum eller dild.

Hytteosten kan også serveres med fintsnittede løg og citron - eksempelvis på et stykke sprødt knækbrød.

Christine Bille Nielsen anbefaler også at prøve hytteost i wraps - eksempelvis spinatwraps - sammen med en varm tomatsovs.

Har du en intention om at skære ned på kødet, er det også en god idé at lægge mejeriproduktet i indkøbskurven, supplerer autoriseret klinisk diætist Alice Hartvig.

- Det er en gave, hvis man kan lide hytteost, for ellers kan det være lidt bøvlet at få nok protein, siger hun.

Hun fortæller, at med 12-13 gram protein per 100 gram hytteost, ligger det ikke så langt fra eksempelvis magert kyllingekød, der indeholder cirka 20 gram protein per 100 gram.

Det er også værd at notere sig, hvis du er i overgangsalderen, hvor det kan være svært at få protein nok gennem kosten. Her er calciumindholdet også en fordel.

Med sin bløde konsistens og sit høje proteinindhold er hytteost også velegnet til småtspisende personer, tilføjer diætisten.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek