Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Frederiksberg, 06/01/2023 - 15:11

Taxaselskab får bøde i sag om persondata

Anklager havde krævet mere end det tidobbelte i bøde i GDPR-sag. Nu overvejer parterne, om de vil anke.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Sammenslutningen Taxa 4x35 er fredag idømt en bøde på 100.000 kroner for brud på reglerne om opbevaring af persondata, oplyser Retten på Frederiksberg.

Det er langt mindre end de 1,2-1,3 millioner kroner, som var kravet fra anklagemyndigheden.

Sagen drejer sig om, at selskabet har opbevaret oplysninger om kunders telefonnumre og de steder, hvor de skulle samles op.

Oplysningernes karakter og ikke mindst mængden af oplysninger faldt Datatilsynet for brystet, da det gennemførte et kontrolbesøg i efteråret 2018.

Tilsynet udpegede knap ni millioner taxature, som var registreret med telefonnumre og opsamlingssted. Og selv om kundernes navne ikke fremgik, så var der alligevel tale om et brud på persondatareglerne, der også er kendt som GDPR.

Hos Taxa 4x35 er den umiddelbare opfattelse, at retten har lyttet til selskabets synspunkter, for så vidt angår sagens hovedpunkter.

- Vi har netop modtaget afgørelsen på sagen, hvor vi hæfter os ved, at retten ved bevisbedømmelsen har lagt Taxas oplysninger til grund, og på det grundlag alene anser det som en formalitetsovertrædelse, siger administrerende direktør i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

- Vi tillader os sammen med vores advokater nu at nærlæse afgørelsen, inden vi eventuelt kommer med en yderligere kommentar omkring sagen, siger Per Baltsen.

Anklagemyndigheden havde i sagen krævet selskabet idømt en større bøde, men retten har altså fulgt den påstand.

Hos Københavns Politi lyder meldingen fra anklager Birgitte Lodberg, at også hun vil studere dommen nærmere, før hun kommenterer den.

Også anklagemyndigheden har mulighed for at anke dommen. Det vil i givet fald være op til Statsadvokaten i København at træffe den afgørelse.

/ritzau/

København, 22/11/2024 - 08:00

BLÅ BOG: Nanna Øland Fabricius

* Født i 1985.

* Blev uddannet balletdanser fra Det Kongelige Teaters Balletskole og på Svenska Balettskolan, men måtte som 18-årig droppe dansen og begyndte i stedet at skrive musik.

* Har udgivet i alt seks album, hvor det første, "Fauna", kom ud i 2008, og det seneste, "Loop Soup", kom ud i 2023.

* Var dommer i "X factor" fra 2019 til 2021. Herefter holdt hun et par års pause, før hun vendte tilbage til dommerstolen igen i 2023.

* Bor sammen med sin mand, pianist og producer Adi Zukanovic, og sine to sønner nord for København.

Kilder: Kraks Blå Bog, Avisen Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/11/2024 - 08:00

Oh Land udlever barnedrøm: Jeg klipper klove hver dag

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Popstjernen og X Factor-dommeren Nanna Fabricius Øland bruger en stor del af sin fritid på at passe et stigende antal høns, katte og kaniner.

Et ordsprog spreder sig på villavejen nord for København, hvor Nanna Øland Fabricius bor med sin familie: "nævn et dyr - Nanna får det".

- Jeg forsøger at holde lidt igen, men jeg forsøger også hele tiden at smugle nye dyr ind, siger hun med et stort grin.

Popstjernen, som er kendt under kunstnernavnet Oh Land, bruger i øjeblikket en god del af sin fritid på at passe høns, kyllinger, kaniner, katte og killinger.

- Som du kan se, så har jeg sår over hele kroppen. Det er simpelthen, fordi jeg bruger halvanden time om dagen på at klippe klove, havde jeg nær sagt, lyder det fra en glad Nanna Øland Fabricius.

Ønsket om en hverdag med masser af næb, klør og knurhår har siddet i hende længe, fortæller hun.

- Det er en interesse, jeg har haft, siden jeg var barn, men nu har jeg endelig fået mulighed for at gå planken ud med det.

I det nye år får hønsegården dog konkurrence af en noget større arena, når Nanna Øland Fabricius tager endnu en runde i manegen som dommer i underholdningsprogrammet "X Factor".

En opgave, hun glæder sig til at springe ud i endnu en gang.

- Jeg bliver ved med at synes, at det er sjovt. Det er et sjovt forløb at gå ind i med alle de faser og ritualer, der er. Og jo flere gange, du gør noget, jo bedre bliver du til det, og jo sjovere bliver det, fordi man kan slappe mere af i det.

For Nanna Øland Fabricius handler det om ikke at blive for opslugt af programmets konkurrenceelement. I stedet forsøger hun at hvile mere i det og flyde med processen fra auditions til liveshows.

- Men jeg er da ikke særlig tilfreds med, at jeg ikke havde nogen deltagere med i finalen sidste år, så det skal jeg have lavet om på i år, fastslår den erfarne X-Factor-dommer.

Hun ryster på hovedet til spørgsmålet om, hvorvidt hun kommer til at opstille særlige dogmer for sig selv i den nye sæson.

Men et tema summer altid i baghovedet.

- Jeg har faktisk i alle de år, jeg har været med, været ret bevidst om, at der skal være en vis andel af kvindelig musik med. Og nu er hele Danmark blevet mere bevidst om problematikken, og det er dejligt, at der generelt kommer større fokus på at få en fair repræsentation i musikken, siger Nanna Øland Fabricius blandt andet med henvisning til den debat, der fulgte i kølvandet på DR-dokumentaren "Sexisme i musikbranchen", der kom ud i sommer.

Kønsbalancen er også skæv ved "X Factors" dommerbord, hvor hun for andet år i træk sidder mellem musikerkollegerne Simon Kvamm og Thomas Blachmann.

- Nu er det jo to meget gode repræsentanter for mandekønnet, jeg sidder ved siden af. Det er nogle fede kolleger at have, understreger Nanna Øland Fabricius, før hun fortsætter:

- Men det er da klart, at når man er i undertal i sit køn, så kan der godt nogle gange komme en naturlig følelse af, at man skal repræsentere rigtig mange andre kvinder og ikke bare sig selv, fordi man på en eller anden måde bliver en repræsentant for sit køn.

Spørgsmål: Hvordan tackler du det?

- Jeg prøver at holde fast i, at jeg først og fremmest er der som mig selv, men samtidig er jeg bevidst om, at jeg er en stemme for mange flere.

Den nye sæson af "X Factor" har premiere på TV 2 i 2025.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/11/2024 - 08:00

FAKTA: Undgå et chok til næste jul

* Skriv løbende dine udgifter i december ned. Alt fra mad, drikke og transport til gaver og tøjindkøb.

* På den måde samler du empiri sammen, så du nogenlunde kender dit budget for december næste år.

* Når du har det fulde billede, kan du dividere det samlede beløb med årets 12 måneder. Nu ved du, hvad du hver måned skal lægge til side på en julekonto, så du er velpolstret forud for næste december.

Kilder: specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm og indehaver af Budgetnørden og Budgetskolen Elizabeth Frank Nebelong.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/11/2024 - 08:00

Sådan tøjler du udgifterne i årets dyreste måned

Hans Meineche/Ritzau Scanpix

Udgifter til jul og nytår napper en stor del af budgettet i december. Få eksperternes fif til at skære ned på de dyre poster.

Gaver, julemiddag, julefrokoster, pakkeleg, nytårsfejring og måske nyt tøj til diverse sammenkomster. Man kan let tabe pusten og overblikket over de mange store og små udgifter, der pibler frem i løbet af december.

Med lidt snilde kan du dog barbere en god bid af de årligt tilbagevendende udgiftsposter.

Det mest oplagte sted at spare er nok på gaverne. Det er til gengæld ikke det sjoveste sted, bemærker Elizabeth Frank Nebelong, som driver instagramprofilen Budgetnørden og afholder kurser under navnet Budgetskolen.

Hun opfordrer derfor til at fokusere på de impulskøb, der ofte følger med ned i kurven, når der først er åbnet for sluserne.

- Butikkerne gør alt, hvad de kan, for at få dig til at købe lidt ekstra. Det kan være en gave, der er lidt dyrere, end du havde tænkt. Eller også kunne det være lækkert med en ny kjole eller en læbestift til julefrokosten. Det er ting, der er "nice to have", og som er lette at putte i kurven.

Du skal måske også til forskellige arrangementer, hvor der skal laves pakkeleg.

Selv om I har aftalt en begrænsning på, hvad gaven må koste, er det alligevel en ekstraudgift og sandsynligvis et merforbrug, fordi hverken giver eller modtager ellers ville have købt tingen.

Derfor har de hos Elizabeth Frank Nebelong haft en regel om, at man ikke må købe noget, men finde noget derhjemme til pakkelegen.

- I stedet for at købe en 30 kroners-ting kan det være en bog, man selv har læst, som andre kunne have lyst til at læse. Man kan lave en stikling af en plante, man har derhjemme. Eller finde en pose pasta. Har man børn, kan de få lov til at være kreative og lave en perleplade.

- Det handler egentlig mest om at spille og ikke så meget om selve gaven, forklarer hun.

Louise Skjødsholm er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Råd til Penge, som drives af Finanstilsynet, og hun anbefaler at lave et budget over decembers mange udgifter.

- Få planlagt alle udgifterne til jul og nytår. Det er gaver, mad, drikke, julefrokoster, pynt og transport. Alle de udgifter skal med.

- Og så skal man lave et realitetstjek: Hvad brugte jeg egentlig på de poster sidste år? Så kan man se på, om det er nok, eller om det er noget, der bliver dyrere, eller som man kan gøre billigere, siger Louise Skjødsholm.

Pas dog på med at tage de alt for lyserøde briller på og tro, at det kan gøres meget billigt. Selv om pakkelegsgaverne i sig selv ikke vælter budgettet, så kan mange bække små for en hel familie hurtigt løbe op.

Louise Skjødsholm foreslår at aftale et loft over julegaverne med familien. Et andet forslag går på at lægge vejen forbi de lokale genbrugsbutikker. Her kan du finde alt fra julegaver og julepynt til pakkelegsgaver til en god pris.

Og så kan julefrokosten laves som et sammenskudsgilde.

- Man kan lave en plan i god tid, så kan man købe ind, når tingene er på tilbud, lyder hendes råd.

Elizabeth Frank Nebelong supplerer, at det er en god idé at se realistisk på mængderne, man indkøber og serverer til jul. Der skal selvfølgelig ikke mangle noget, men der kan være en del penge at hente ved at undgå overdreven overflod.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek