København, 29/04/2025 - 11:40
Enhedslisten opfordrer til folkeafstemning om forsvarsaftale med USA
Ved store bededag lovede EL ikke at kræve flere folkeafstemninger. Nu vil partiet have en om forsvarsaftale.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Vælgerne bør afgøre, om den omstridte forsvarssamarbejdsaftale med USA, som regeringen har forhandlet på plads med amerikanerne, og som lige nu lovbehandles i Folketinget, skal endeligt godkendes.
Det mener Enhedslisten, der opfordrer til en folkeafstemning om forsvarsaftalen.
- Det ønsker vi, fordi Folketinget og regeringen er fuldstændig ude af trit med stemningen i den danske befolkning. Og efter Donald Trumps tiltræden må man sige, at det USA, vi har at gøre med, er fuldstændig utilregneligt og uforudsigeligt, siger udenrigsordfører Trine Pertou Mach (EL).
Hun henviser til, at flere meningsmålinger har vist, at der blandt vælgerne er flere, der er imod forsvarsaftalen med USA, end der er for den.
I Folketinget er der dog et klart flertal for aftalen, der blev underskrevet i december 2023, er uopsigelig i ti år og blandt andet giver USA mulighed for at udstationere soldater og opbevare militært materiel på dansk jord.
Lovforslaget om godkendelsen af aftalen skal efter planen tredjebehandles 11. juni, hvor der skal stemmes ja eller nej.
Kun Enhedslisten og Alternativet er imod forsvarsaftalen.
Enhedslisten mener, at der er tale om suverænitetsafgivelse til USA, og derfor burde forsvarsaftalen sendes til folkeafstemning. Regeringen har flere gange afvist, at der er tale om afgivelse af dansk suverænitet.
Der er dog andre måder at få et vedtaget lovforslag til folkeafstemning.
Af grundlovens paragraf 42 fremgår det, at en tredjedel af Folketingets medlemmer - 60 mandater - kan kræve en folkeafstemning.
- Det er klart en mulighed (at forsøge at samle 60 mandater, red.), siger Trine Pertou Mach.
- Det her er i første omgang en opfordring til regeringen til faktisk at prøve at lytte til den befolkning, de er regering på vegne af.
Trine Pertou Mach mener også, at der er tale om en så principiel sag, at befolkningen bør spørges.
Tilbage i 2023 var Enhedslisten blandt flere partier, der forsøgte at få et andet lovforslag til folkeafstemning. Dengang drejede det sig om afskaffelsen af store bededag som en helligdag.
I den forbindelse lovede partiets daværende politiske ordfører, Mai Villadsen, at Enhedslisten kun ville kræve folkeafstemning i forhold til regeringsgrundlaget den ene gang.
Det skulle nemlig ikke være starten på en glidebane.
Trine Pertou Mach mener ikke, at de to sager kan sammenlignes.
- Det er lidt en anden situation, for det var en indenrigspolitisk sag. Det her er en afgivelse af suverænitet til en fremmed magt.
Spørgsmål: Anerkender du, at det er et brudt løfte?
- Nej, det gør jeg ikke.
Spørgsmål: Hvorfor ikke?
- Fordi politik er politik, og den her forsvarsaftale har en fuldstændig vanvittig karakter, og så er det klart, at vi er nødt til at tage bestik af situationen.
- Donald Trump er blevet valgt og opfører sig, som ingen, der har betragtet USA som deres nærmeste allierede, ville have forestillet sig. Det afføder en politisk situation, der er noget ganske andet, og det må man politisk forholde sig til, siger Pertou Mach.
/ritzau/