Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

11/08/2024 - 10:00

Hvepsen er meget bedre end sit rygte

Sensommerens summende plageånd er i virkeligheden et nyttedyr. Den gør masser af gavn ude i din have, siger biolog.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du sætter sikkert stor pris på den buttede honningbi, der lystigt brummer fra blomst til blomst ude i haven. Omvendt er biens aflange fætter hvepsen nok persona non grata på din matrikel.

Men det er ikke rimeligt over for den gul-sort-stribede sensommergæst, mener Lars Bøgh, der er biolog og direktør for Karpenhøj Naturcenter, der ligger i Mols Bjerge.

- Jeg vil gerne slå et slag for, at man tager det roligt, når hvepsen kommer - og i stedet begynder at betragte den som et nyttedyr, der kun angriber, hvis uheldet er ude, eller den bliver provokeret, siger han.

Hvepsen, hvis korrekte navn egentlig er gedehams, lever af pollen og nektar, og det vil sige, at den bestøver blomsterne ude i dine bede, ligesom bien gør. Derudover jager hvepsen insekter, som du som haveejer gerne vil af med.

For eksempel spiser hvepse gerne larver fra natsommerfuglearten æblevikler. Viklerlarverne sidder i små spind på dine frugttræer og bærbuske, hvor de tager for sig af godterne.

- Man kan se på hvepsen som en allieret, fordi den er naturens egen skadedyrsbekæmper, og så havner den altså hurtigt ovre i nyttedyrskategorien, siger Lars Bøgh.

Selv om der er masser af mad i haven for hvepsen, ynder den også at flyve på visit på terrassen for at se, om der er noget spændende på menuen. Er du ikke decideret allergisk over den, opfordrer Lars Bøgh dig til at læne dig tilbage og blot betragte, hvad der sker.

- Sætter hvepsen sig på din marmelademad eller bøf, så prøv at lade den gøre, hvad den gerne vil - altså tage noget sukker eller en luns kød - og studér dens adfærd, siger han og fortsætter:

- Det er ret spændende at se, hvordan hvepsen stille og roligt saver en luns kød af i en størrelse, den knap nok kan flyve afsted med.

Ved at observere hvepsen i stedet for straks at gribe ud efter fluesmækkeren opdager du ifølge Lars Bøgh, at hvepsen ikke opsøger dig for at stikke dig.

- Den kan godt svirre rundt om dit hoved og dine ben, og den kan godt lande, men den gør det ikke for at stikke dig, medmindre du slår ud efter den, så forsvarer den sig. Så man skal bare tage det roligt og selvfølgelig lukke munden, så man ikke kommer til at sluge den, siger han.

Lars Bøgh mener heller ikke, du bør fjerne hvepsebo på din grund - medmindre det er lokaliseret et meget uheldigt sted.

- Jeg lader dem være næsten alle steder - bortset fra under terrassen. Der sætter jeg grænsen. Men det opdager jeg som regel i foråret, og så snupper jeg det spæde bo med dronningen, inden hun kommer for godt i gang med at grundlægge det nye bo, fortæller han.

Du kan også være generet af hvepsebo, der sidder i udhæng på huset. Her må du have fat i en skadedyrsbekæmper for at få det fjernet, siger Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Hvepsene gør ikke megen skade på huset. De gnaver lidt i træet, og det kan give nogle spor på for eksempel vinduer, men det er ikke noget, der betyder noget. Så de ødelægger ikke huset, men de kan være monsterirriterende, siger hun.

Har du ikke lyst til at slå hvepsene ihjel, kan en alternativ løsning være at kontakte en biavler, som måske er villig til at hjælpe dig med at fjerne boet. Og ellers kan du som sagt blot lade det være, og du behøver ikke at frygte, at boet kommer igen til næste år.

- Som udgangspunkt vælger årets nye befrugtede dronninger et andet sted til deres bo, så man skal ikke være bange for, at de etablerer sig det samme sted, siger Lars Bøgh.

/ritzau fokus/

Storbritannien, 05/12/2025 - 09:50

Sex and the City-stjerne gift for fjerde gang

Ben Stansall/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Kim Cattrall, der er kendt som Samantha Jones i "Sex and the City", er blevet smedet sammen med lydteknikeren Russell Thomas.

Efter snart ti år sammen er Sex and the City-stjernen Kim Cattrall blevet gift med lydteknikeren Russell Thomas.

Der var kun 12 gæster til stede ved vielsen på rådhuset Chelsea Old Town Hall i London torsdag - samt det amerikanske magasin People, som har foreviget parrets store dag på billeder.

- Det stille bryllup, en underspillet fejring med fokus på familie, nære venner og det varige partnerskab, de har opbygget, afspejler det nygifte pars ønske om intimitet og autenticitet, skriver magasinet om vielsen.

69-årige Kim Cattrall og 55-årige Russell Thomas mødte hinanden i 2016, da hun gæstede radioprogrammet "Woman's Hour" på det britiske medie BBC.

Efterfølgende begyndte Kim Cattrall og Russell Thomas at følge hinanden på de sociale medier. Han sendte hende en besked, og sådan begyndte kontakten for alvor.

Siden rejste Russell Thomas tværs over Atlanterhavet og til Canada, hvor Kim Cattrall bor, afslørede skuespilleren i et interview med magasinet Glamour i 2018.

- Vi har været sammen lige siden, fortalte hun.

Ifølge People var bruden iført en spadseredragt fra Dior. Den var blevet stylet med hat og handsker af den kendte kostumier Patricia Field, som også arbejdede på kultserien "Sex and the City", som for alvor gjorde Kim Cattrall verdensberømt.

I de seks sæsoner spillede hun PR-agenten Samantha Jones. Serien centrerede sig om hende og hjerteveninderne Carrie, Miranda og Charlotte og deres liv med dating, venskaber og karriere i New York.

Men uden for settet var hun, Cynthia Nixon, Kristin Davis og Sarah Jessica Parker ifølge Kim Cattrall på ingen måde hjerteveninder.

Bortset fra en enkelt scene nægtede Kim Cattrall at medvirke i den efterfølgende serie "And Just Like That...", som udspringer af "Sex and the City".

Ægteskabet med Russell Thomas er Kim Cattralls fjerde.

Hendes første ægteskab var med Larry Davis fra 1977 og frem til 1979.

Andet ægteskab var med arkitekten Andre J. Lyson og varede fra 1982 til 1989.

Tredje ægteskab var med lyddesigneren Mark Levinson. Sammen skrev de bogen "Satisfaction: The Art of the Female Orgasm", der udkom i 2002. To år efter blev parret skilt efter seks års ægteskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 06:00

Hella Joof åbner for sit indre tankeunivers

Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Hella Joof vil tage tempoet ud og dvæle ved detaljerne i sin nye podcast. En mental lænestol, når hjernen trænger til et sted, der ikke stiller krav, lyder det.

Midt i julens trængsel og alarm maner den kendte mediepersonlighed, forfatter og instruktør Hella Joof til ro i sin nye podcast, "Hellas hoved".

Den annoncerer podcastplatformen Podimo i en pressemeddelelse.

Der er ingen hidsige diskussioner og ingen planer om at nå frem til en bestemt pointe. I stedet åbner Hella Joof døren til sine egne tankespring og refleksioner, som de opstår i øjeblikket, og deler ud af sin livsvisdom, lyder det.

- I denne podcast kan du blot overlade det til mig. Jeg tænker højt og associerer frit. Måske er der noget, du kan bruge. Ellers lader du det bare ligge eller smider det ned i posen med madaffald, siger Hella Joof i pressemeddelelsen.

Hver episode tager udgangspunkt i små detaljer, og ifølge Hella Joof kommer hun vidt omkring.

- Er der fuglefestival på naboens mark? Holder fugle overhovedet festivaler? Se, et gåsetræk hen over himlen. Hvem af gæssene bestemmer egentlig, hvor de skal flyve hen, hvem der skal flyve forrest, og hvem der ligger på hjul? Eller hedder det ligger på vinger? Hvad stiller man som b-menneske op med november måned? Og hvor lever grisebillen? Den slags emner går jeg i dybden med.

Hella Joof er egentlig uddannet skuespiller fra Odense Teater.

Men i dag lever den 63-årige mediepersonlighed hovedsageligt af at instruere andre ved siden af sit forfatterskab og sit virke som foredragsholder.

"Hellas hoved" har premiere 15. december og udkommer efterfølgende hver mandag på Podimo.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek