Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

25/03/2023 - 10:00

Huset i april: Fiks hytten med gratis genbrugsguld

Spar penge på forårets reparationer på huset ved at gå på jagt efter brugte byggematerialer.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Aprilvejret plejer at være en kende utilregneligt, og derfor bør du vente med at give dig i kast med de store udendørs opgaver på huset.

Men du kan tage fat på forberedelserne, mener Henrik Bisp, der er fagekspert inden for huseftersyn og byggeteknik hos Videncentret Bolius.

- April er en overgangsmåned, som du kan bruge på at få dannet dig et overblik over, hvad der skal laves her efter vinterens frost og storme, siger han.

I den forbindelse opfordrer han til, at du bruger tid på at finde de byggematerialer, du får brug for, på din lokale genbrugsstation.

Ved årsskiftet trådte der nemlig en ny regel i kraft, der betyder, at alle genbrugsstationer skal gøre det muligt at donere og afhente brugt træværk, fliser, isolering og andre former for materialer, der er i fin nok stand til at få nyt liv et andet sted.

- Der findes rigtig mange brugte byggematerialer derude, som er i en rigtig god kvalitet, og så er det godt for klimaet at bruge de ting, der allerede findes, siger Henrik Bisp.

På genbrugsstationen Lisbjerg ved Aarhus satte man allerede gang i den service for et år siden, og det er blevet taget godt imod, fortæller leder af kommunens genbrugsstationer, Benny Stjernholm.

- Vi kan se, at der er mange kunder, der kører op forbi vores bygning med byggematerialer for at se, om der er kommet noget nyt. Så modtagelsen af tilbuddet har været meget positiv, siger han.

Samtidig har han et par gode råd til dig, der leder efter genbrug, du kan fikse huset med.

- Du skal tage til dit eget forbrug og ikke mere end det. På et tidspunkt blev vores lager i Lisbjerg for eksempel ret hurtigt tømt for isoleringsmateriale, og der fik jeg den tanke, at der var nogle, der hamstrede, siger Benny Stjernholm og fortsætter:

- Hvis vi hele tiden sørger for ikke at tage mere, end vi skal bruge, er der nok til os alle.

Kører du omvendt på genbrugsstationen for at aflevere overskydende fliser, brædder eller andet, opfordrer Benny Stjernholm dig til at kontakte en af genbrugsvejlederne på stedet.

- Spørg lige, om det kan genbruges. I stedet for at gøre, som du plejer, hvor du smider tingene i en container, så hør lige ad, om de faktisk kan bruges igen, siger han og slår fast:

- Vejen frem er genbrug, og vi kommer fremover til at gøre det meget mere, end vi gør i dag.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv