København, 16/05/2025 - 11:22
FAKTA: Socialt udsatte skal kunne beholde stoffer og undgå bøder
Regeringen har fredag præsenteret sit udspil til en værdighedsreform, som gælder for de mest udsatte borgere.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Regeringen har fredag fremlagt sit udspil til en værdighedsreform for de allermest udsatte borgere.
De er opgjort til at udgøre cirka 12.000 personer i Danmark, som har mindst to af følgende tre udfordringer: svær psykisk lidelse, misbrug og hjemløshed.
Her er nogle af initiativerne i udspillet:
* Flere stofindtagelsesrum og længere åbningstider i disse.
Der skal være flere stofindtagelsesrum end dem, der allerede er etableret i København, Aarhus, Odense og Vejle.
Der skal mere værdighed ind i behandlingen med lægeordineret heroin. Det gælder blandt andet i forhold til at skabe mere værdige vente- og opholdsforhold for personer, som er i behandling med lægeordineret heroin.
* Ret til at beholde stoffer til eget forbrug for de mest udsatte med stærk afhængighed.
Meget socialt udsatte, der kæmper med stærk stofafhængighed, skal ikke straffes med bøde for at have stoffer på sig. Man skal heller ikke risikere at få sine stoffer konfiskeret.
* Hjælpen skal udøves i nærheden.
De allermest udsatte borgere skal kunne få hjælpen dér, hvor de er. Hjælpen skal være samlet, integreret og helhedsorienteret, og den skal være tilgængelig i hele Danmark.
Flere steder i landet skal Gadens Huse og mobile udsatte-enheder etableres som et samarbejde mellem kommuner, regioner og civilsamfundsorganisationer. Her skal for eksempel sygeplejersker og læger kunne yde hjælp, der skal være varmestuer, og man skal kunne få rådgivning om gæld.
Det skal gøre hjælpen mere samlet og tilgængelig, integreret, tværfagligt og helhedsorienteret.
* Bedre hjælp til psykisk sårbare udsatte.
Hvis man har en afhængighed eller lider af en psykisk sygdom, skal det være lettere at få den behandling og hjælp, man har brug for. Og man skal kunne tage sine stoffer i værdige og trygge rammer.
Borgerne skal ikke mødes af krav og sanktioner på beskæftigelsesområdet. Der skal være en udvidet mulighed for at blive en del af arbejdsfællesskabet på egne præmisser.
Man skal have bedre muligheder for at komme af med gæld. Det kan enten ske via rådgivning eller ved at slå en streg over gæld, som det ellers kan være umuligt at komme af med.
Kilde: Social- og Boligministeriet.
/ritzau/