Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/01/2023 - 09:00

Hold kaje og lyt når dit barn falder ned fra den lyserøde sky

Knuste hjerter kender ingen alder. Det er det første, du bør gøre dig klart, hvis dit barn slår sig på kærligheden, lyder rådet fra to eksperter.

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Hikstende hulk og lange snøft bølger ud ad nøglehullet, når du går forbi dit barns værelse.

Hjertesorgen har ramt, og det er ikke noget at ryste på hovedet af, siger familiepsykolog Heidi Agerkvist, der er specialiseret i forældreskab.

- Vi har sådan en tendens som voksne til at tale lidt nedladende om teenageforelskelser. Vi siger: ”Ja, I bliver klogere. Det går over, og så kommer der en ny."

- Men på den måde underkender vi fuldstændig den store betydning, som den første forelskelse har. De der første erfaringer sætter sig voldsomt i én, siger hun.

Derfor skal du som far eller mor tage det seriøst, hvis din søn eller datter falder ned fra den lyserøde sky med et brag. Også selv om de blot er 13-14 år gamle.

- I den alder er man i forvejen totalt sårbar, fordi man er forvirret over, hvem man selv er, og hvilken plads man har i verden. Der er så meget på spil, forklarer Heidi Agerkvist.

Faktisk ligger kategorien "kærlighed og forelskelse" nummer to på listen over de ti hyppigste emner, som børn ringer ind til rådgivningslinjen Børnetelefonen for at tale om.

Det fortæller Mirjam Marie Westh, der er rådgivningsfaglig konsulent hos organisationen Børns Vilkår, som driver Børnetelefonen.

- Ikke alle opkald handler om kærestesorg, men en del af samtalerne gør. Og her er det vigtigt for os, at barnet føler, at der bliver lyttet, og at følelserne bliver taget alvorligt, siger hun og fortsætter:

- Det er vigtigt, at barnet ikke føler sig alene med det. Derfor kan du som forælder spørge ind til barnets tanker og følelser. Det kan virke lindrende i sig selv at dele, hvordan man har det.

Du skal dog stoppe dig selv fra at komme med en masse gode råd, siger Heidi Agerkvist.

- Giv masser af kærlighed og omsorg. Vær en god skulder, som barnet kan putte sig op ad, men forsøg ikke at løse selve problemet, forklarer hun.

Som forælder handler det om at rumme, at barnet har det svært for en stund. Og ifølge Heidi Agerkvist gør du det bedst ved at lytte, spørge ind og udvise forståelse for smerten.

- Der er noget god livserfaring og noget dannelse i at opleve hjertesorg. Man lærer, at nogle gange kommer der en bølge af noget, der ikke er særligt sjovt, men at vi lever vores liv alligevel, siger Heidi Agerkvist og uddyber:

- Livet byder på svære følelser og svære dilemmaer, og det handler ikke om at få dem til at gå væk.

- Det handler om, at man ikke skal stå alene med dem. Smerten er lidt nemmere at være i, hvis man kan sige til sin mor, at man er ked af det.

Måske ønsker dit barn ikke at dele sit knuste hjerte med dig. Og det skal du respektere, understreger Mirjam Marie Westh fra Børns Vilkår.

- Det kan være, at han eller hun har brug for at være lidt alene eller taler med sine venner om det.

- Men reaktionerne kan godt svinge, så selv om barnet ikke har lyst til at tale om det i dag, kan det være anderledes i morgen eller i overmorgen. Derfor kan du som forælder sagtens byde dig selv til igen, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv