Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/06/2024 - 08:00

Sommerdahl-stjerne: Jeg har ærlige relationer

Venskab er et tema, der fylder i TV 2 Charlie-serien "Sommerdahl". I sit eget liv sætter skuespiller André Babikian stor pris på tætte og fortrolige venskaber.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Silja Petri, Ritzau Fokus

Det er vigtigt for skuespiller André Babikian at have gode venner i sit liv.

Og der er masser af plads til nye i flokken.

- Jeg har helt vildt gode venskaber. Tætte venner er noget, jeg har samlet på hele mit liv, og det er noget, som jeg stadig samler på, siger han og tilføjer:

- Jeg er åben, og det kommer jeg også til at være, når jeg er 80.

Når André Babikian møder et menneske, han synes om, er han god til at skabe en relation. Det kommer naturligt til ham.

Samtidig lægger han også meget tid og energi i at pleje gamle venskaber.

- Jeg har ærlige relationer, hvor vi kan være tætte og fortrolige og kede af det og glade. Der er ikke nogle former for distance, siger han og tilføjer:

- Hvis der er det, så er man ikke rigtige venner for mig.

Netop venskab er et tema i TV 2 Charlie-serien "Sommerdahl", som netop nu ruller over skærmen.

I serien spiller André Babikian rollen som politiefterforskeren Flemming Torp, der er bedste ven og makker til seriens hovedperson, Dan Sommerdahl, spillet af Peter Mygind.

Men venskabet mellem Flemming og Dan bliver sat på prøve, da Flemming finder sammen med Dans ekskone.

Rollen som Flemming er på en måde blevet André Babikians comeback. Med undtagelse af et åar emleæte småroller stod han sidst fast foran et kamera, var i DR's dramaserie "Livvagterne", der blev sendt fra 2009 til 2010.

I den otte år lange pause skiftede den 51-årige skuespiller fuldstændig kurs.

Han var blandt andet med til at stifte spisestedet H15 i Kødbyen i København, og så uddannede han sig som coach i ledertræning.

André Babikian fik faktisk rollen som Flemming, fordi en Sommerdahl-caster spiste frokost på hans restaurant. Hun spurgte, om han ville give et bud på rollen, og derfra er resten historie.

André Babikian arbejder stadig freelance med ledertræning for et stort konsulenthus - det bruger han otte måneder om året på. De sidste fire bliver brugt i Helsingør, når "Sommerdahl" bliver optaget.

- Det passer mig rigtig godt, at jeg fire måneder om året har noget fast. Det er bare en befrielse at have en hverdag, der er mere struktureret end resten af tiden, siger han og fortsætter:

- Jeg bruger min tid på noget, der interesserer mig, og jeg tjener penge, mens jeg har det sjovt.

Det er også kollegerne fra Sommerdahl-castet, der trækker André Babikian tilbage til Helsingør hver sommer.

- Vi har et totalt dejligt fællesskab. Hvis der er tid i pauserne, så hopper vi i havet eller sidder i solen, fortæller André Babikian.

Men det er ikke alle i skuespilbranchen, der er lige så heldige.

- Der er mange af mine gode kolleger, der kæmper med at få det hele til at hænge sammen. Jeg håber, at der snart kommer gang i branchen igen, siger han.

Det gælder dog ikke "Sommerdahl". Holdet bag er allerede gået i gang med at filme den sjette sæson.

Serien har vundet indpas i mange tv-seeres hjerter i Danmark - men også i det store udland.

I Tyskland er den blevet et kæmpe hit.

Ifølge Helsingør Dagblad tændte 11 millioner seere i 2021 for den tyske tv-kanal ZDF, når "Sommerdahl" rullede på skærmen.

Dertil kan serien også ses i omkring 40 andre lande, blandt andet i Frankrig, Canada og Australien.

- Jeg tror, at "Sommerdahl" kan noget fredsommeligt og hyggeligt. Den kan samle en familie, uden at det er for heftigt, siger André Babikian.

- Med alt det der sker i Rusland og Ukraine og i særdeleshed i Gaza og med klimaet, så er der mange ting, der kan bekymre en i hverdagen, og derfor tror jeg, at mange bruger "Sommerdahl" til at koble af.

- Det er et nemt univers, der gør, at man har lyst til at bruge en lille time hver uge på at se det.

Han tror, at "Sommerdahl" nemt kan køre 10-15 år endnu.

- Da jeg startede, var jeg mørkhåret, men nu er jeg nærmest helt gråhåret. Det kan være, at vi fortsætter til den dag, jeg går med rollator, siger André Babikian.

"Sommerdahl" kan ses hver søndag på TV 2 Charlie og på TV 2 Play.

/ritzau/

København, 14/07/2024 - 08:00

BLÅ BOG: Ankerstjerne

* Bag kunstnernavnet Ankerstjerne gemmer der sig det borgerlige navn Lars Ankerstjerne Christensen.

* Han debuterede i 2007 under pseudonymet Jinks med singlen "One Night" fra soundtracket til ungdomsfilmen "Rich Kids".

* Han har især udmærket sig som producer. I 2013, 2014 og 2015 var Ankerstjerne den mest afspillede komponist i Danmark. Han har blandt andet skrevet nogle af Rasmus Seebachs og Burhan G's største hits.

* Ankerstjerne var dommer i 12. og 13. sæson af "X Factor" i 2019 og 2020.

* Privat danner han par med skuespillere Lise Koefoed, som han har to døtre med.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/07/2024 - 08:00

Dansk hitmager brændte ud: Nu er han tilbage efter otte års pause

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

For otte år siden brændte sanger Ankerstjerne fuldstændig ud. Han trak sig tilbage som liveperformer, men i år er han tilbage med koncerter på flere festivaler.

Sanger, rapper, sangskriver, producer, tidligere X Factor-dommer.

Ankerstjerne har mange titler.

En, han aldrig troede, at han skulle tage på sig igen, var liveperformer.

Men nu, otte år efter sin sidste festivalkoncert, er han i den grad vendt tilbage til rampelyset og scenen.

- Egentlig var det slut. Jeg var ikke ude og annoncere det. Men jeg havde tænkt, at det var et overstået kapitel, siger Ankerstjerne.

- Jeg tænkte, at jeg bare skulle være sådan en studierotte, der kunne gemme sig lidt væk og fokusere på at skrive.

Men snart optræder han til Fredagsrock på Plænen i Tivoli og senere på årets Smukfest.

Ankerstjerne har allerede lagt vejen forbi flere festivaler i år, blandt andet Jelling Festival, Skvulp Festival i Holbæk og Nibe Festival.

- Det er en kæmpe fest. Og jeg kan se, at alle de der store hits fra før i tiden lever endnu. Der er stadig fællessang på samme måde som for otte år siden, siger han.

Han nævner blandt andet 2011-hittet "Tag hvad du vil" og hans nyeste sang, "Børn af Natten (Hola Bonita)", der i øjeblikket ligger nummer fem på hitlisterne i Danmark.

- Det er, som om at jeg bare er blevet trukket tilbage på en eller anden måde, som også er lidt smuk. Da jeg gik på scenen for nylig, tænkte jeg: "Jeg kan slet ikke huske, hvorfor jeg ikke ville det her mere", siger Ankerstjerne.

Men han kan faktisk godt huske, hvorfor han stoppede med at optræde.

- Det brændte fuldstændig ned for mig, fortæller han.

- Jeg levede et liv, hvor jeg spillede torsdag, fredag og lørdag. Ofte havde jeg flere shows om dagen, og samtidig festede jeg helt vildt meget.

Når han ikke var ude at spille koncerter, sad han i studiet og skrev nye sange. Både til sig selv, men også til Rasmus Seebach og Burhan G.

- Det var ikke den mest holdbare livsstil, jeg havde gang i dengang, siger Ankerstjerne og tilføjer:

- Jeg havde heller ikke en manager. Jeg forhandlede mine egne kontrakter og svarede på e-mails. Så når jeg stod på scenen, tænkte jeg ofte på arrangøren eller noget økonomi i stedet for at fokusere på publikum.

Til sidst knækkede filmen, og efter en festivalkoncert i 2016 trak Ankerstjerne sig tilbage.

- På et tidspunkt kunne jeg slet ikke mærke noget som helst længere. Men jeg havde det i hvert fald ikke sjovt - så langt kunne jeg komme i regnestykket, siger han og fortsætter:

- Så gik jeg af scenen, og jeg kom aldrig derop igen.

Sådan har det været indtil sidste år, hvor idéen om at vende tilbage som liveperformer kulminerede med en udsolgt koncert i Store Vega i København.

- Jeg kunne se på Spotify og andre streamingtjenester, at folk stadig lyttede til min musik, så da jeg holdt koncerten (i Store Vega, red.), var det, fordi jeg syntes, at det var fair over for dem. Det var deres fest, og jeg var der bare. Sådan havde jeg det, indtil jeg stod på scenen, fortæller den 39-årige sangskriver.

- Da jeg så stod der, var det ægte fedt. Der var et eller andet, der pludselig tændte sig i mig igen. Jeg blev skideforelsket i det, mens jeg stod der.

Det at være væk fra rampelyset har ændret Ankerstjerne. Nu er han mere taknemmelig, når han står på scenen, og så er han blevet mere struktureret.

- Jeg har også fået en større lyst til at tage det seriøst. Og så er jeg helt klart mere glad. Jeg er mere glad end nogensinde før, siger han.

I den otte år lange pause er Ankerstjerne blevet far to gange. Sammen med sin kæreste, skuespilleren Lise Koefoed, har han to døtre - Leona på fem år og Roxie på tre.

- Mine børn er helt oppe at køre over musik, og de optræder og synger supermeget, siger han.

Døtrene er også meget interesserede i deres fars musik.

- Lige for tiden synger min ældste datter den der "Tusind farver" med Rasmus Seebach, og det er jo min sang.

- De er også begyndt på forhånd at spørge: "Er det din sang?". Bare for at få det afklaret, fortæller Ankerstjerne og griner.

Når Ankerstjerne spiller i Tivoli til Fredagsrock den 19. juli, skal hans døtre også med ind og se ham.

- Jeg prøver bare at give dem så mange wow-oplevelser, som de forhåbentligt kan huske. De var også med inde og se en masse prøver, da jeg arbejdede på "Askepot". Det var fedt at kunne vise dem det - også fordi det er et eventyr, siger han.

I foråret havde "Askepot - The Musical" premiere i Tivolis koncertsal. Her var det Ankerstjerne, der havde skrevet sangene sammen med blandt andre Rasmus Seebach.

- Da Seebach ringede, synes jeg, at det lød som et fedt arbejde, fordi jeg vidste, at jeg skulle lave det med ham, som jeg elsker og har arbejdet med i 100 år. Vi har det altid sjovt, siger Ankerstjerne.

I to år var musicalen hans hovedfokus.

- Vi blev virkelig forelskede i det, og vi tog det virkelig alvorligt. Vi rejste til London for at tage til West End og se musicals, fortæller han.

Dengang var det uvant territorie, men Ankerstjerne drømmer om at arbejde mere i den genre.

- Jeg har en lang liste med ting, som jeg ikke har sat flueben ved endnu, siger han og tilføjer:

- Jeg vil gerne skrive større historier - enten som teater, serier eller film.

Han har allerede været med til skrive flere tv-serier, blandt andet en til streamingtjenesten HBO, men den blev dog aldrig sat i produktion.

- Mine tekster er jo lidt små historier. Der er ofte en eller anden form for begyndelse, midte og ende. Så jeg vil gerne gøre det stort og fortælle en større historie - eller i hvert fald være med til det, siger han.

Ankerstjerne spiller til Fredagsrock i Tivoli 19. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

FAKTA: Hvorfor lige tre døgn?

* Anbefalingen om at kunne klare sig i tre døgn i krisesituationer er udarbejdet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med en række myndigheder.

* I alvorlige tilfælde kan det ikke udelukkes, at der vil opstå situationer, hvor myndighederne ikke er i stand til at hjælpe alle borgere med det samme og på én gang.

* Hvis man kan klare sig selv i tre døgn, giver det mulighed for, at myndighederne kan fokusere kræfterne, hvor behovet er størst.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

Tre døgn uden strøm: Undgå at mobilen og powerbanken løber tør

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Med det rigtige forarbejde kan du have elforsyning nok til tre dage, sådan som beredskabsmyndighederne har opfordret til.

Hvis du ikke har strøm de næste tre døgn, vil det så betyde et farvel til mobiltelefonen, når den løber tør, og et famlende mørkt hjem, når solen er gået ned?

Du skal kunne klare dig selv i tre døgn, lød meldingen fra beredskabsmyndighederne pludselig i juni. Truslen kan være alt fra voldsomme vejrhændelser til omfattende cyberangreb.

Fælles for de potentielle krisesituationer er, at de kræver lidt forarbejde - ud over dåsemad og toiletpapir - hvis du stadig skal have adgang til strøm. Og det kan alle gøre, fortæller Jesper Sandberg, som er konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Med nogle få hundredkronesedler eller tusind kan man købe en lille benzingenerator, som er en lille benzinmotor, som trækker en strømgenerator, der kan levere en forsyning på 230 volt - som er det, vi kender fra en almindelig enfaset stikkontakt, siger Jesper Sandberg og fortsætter:

- Den kan man bruge til at lade mobiltelefonen op, tænde lys, lade computeren og powerbanken op og drive en lille radio, så man kan høre FM-signaler i en krisesituation.

En lidt større generator vil potentielt også kunne bruges til at koge vand i en elkedel. Men som udgangspunkt er de bedst egnet til formål, der kræver lav effekt som opladning.

Når generatoren skal tages i brug, skal du tænke lidt over placeringen.

- Den må ikke stå i kælderen, når du bruger den. Du er nødt til at tage den ud i det fri, så du ikke forgifter dig selv, siger konsulenten.

Du kan dog også sagtens klare dig med et mindre setup, hvis du ikke vil "stå og fedte med at starte en generator ved at hive i en snor som med en gammel plæneklipper", som Jesper Sandberg udtrykker det.

- Så er en opladt powerbank et supergodt alternativ, den kan godt holde dig kørende i tre døgn til at oplade det mest nødvendige, siger han.

Vil du have muligheden for at fylde lidt på undervejs, kan du tænke i alternativer som et lille solcellepanel. De fås i små smarte sammenfoldelige udgaver.

Du kunne også være en lygte eller radio med håndsving for at nedsætte afhængigheden af strøm.

Der er lidt mere at tage af, hvis du hører til dem, der allerede har en kæmpestor powerbank holdende i garagen. En del nyere elbiler har nemlig den indbyggede funktion, at du ikke bare kan lade på batteriet, men også trække strøm ud igen.

Og det kan du få stor glæde i en krisesituation, fortæller Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos medlemsmagasinet Motor, som udgives af bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Man trækker strøm ud af bilen ved at sætte en adapter i ladestikket. De fleste elbiler, der har den mulighed, bliver solgt med en adapter. Ellers kan du tilkøbe en, men det er kun fabrikkens egen, der virker, forklarer han.

Med adapteren i ladestikket kan du oplade mobiltelefonen eller powerbanken. Men den har også effekt nok til at koge vand i en elkedel til kaffen.

- Vi har set eksempler, hvor man har koblet en elektrisk grill til, så man kan lave mad med strøm fra grillen. Det kan man bruge, hvis det værst tænkelige sker, hvor al strøm og forsyning bryder sammen, siger Søren W. Rasmussen.

Du kan ikke holde hele huset kørende på elbilens batteri, men hvis du bruger det til "need to have" og ikke "nice to have", burde du fint kunne være forsynet med strøm i tre døgn, vurderer han.

- At preppe går i den sammenhæng ud på at købe adapteren, prøve den og finde ud af, hvordan den virker. Så når situationen opstår, ved man, hvor adapteren er, hvordan den virker, og man kender dens muligheder og begrænsninger, siger Søren W. Rasmussen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek