Grønland, 10/01/2025 - 07:00
Dokumentar om grønlandsk hverdag i børnehøjde rammer DR
Dokumentarserien "Min klasse i Grønland" skal give unge seere mulighed for at lære noget om, hvor meget de har til fælles på tværs af rigsfællesskabet.
Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus
Gennem mere end et år har den prisvindende instruktør Ulla Søe fulgt 5.A på Mathias Storch Skolen i Ilulissat i Grønland.
Sideløbende har hun også filmet de grønlandske børns venskabsklasse i Svendborg i Danmark.
Det er både blevet til en film og til dokumentarserien "Min klasse i Grønland", som rammer DR's Ramasjang-univers 27. januar.
- Jeg ville gerne have, at serien skulle afspejle, hvad børnene selv synes, er vigtigt i deres liv. Både det lette og det svære. Jeg ville ikke have en på forhånd defineret problematiserende vinkel. Udfordringerne i det grønlandske samfund og i de grønlandske familier er velbeskrevne - men der er også mange andre børnehistorier at fortælle, siger instruktør Ulla Søe i en pressemeddelelse.
- Denne tilgang blev hilst overordentlig velkommen hos skolens forældre og ledelse. Som skolelederen udtrykte: "Vi mangler den slags fortællinger, som ikke kun fokuserer på, hvor det går dårligt, men også hvor det bare er hverdag - eller hvor det går godt".
"Min klasse i Grønland", som primært er henvendt til børn mellem fem og ti år, skal give de unge seere mulighed for at lære noget om, hvor meget de har til fælles på tværs af rigsfællesskabet.
"Min klasse i Grønland" skildrer venskaber og fællesskaber, og kameraet følger blandt andet børnene til hundeslædeløb, kaffemik og julebasar.
- Min motivation er at give grønlandske børn fortællinger, som de kan spejle sig i og udvikle sig igennem, og også at børn andre steder kan få indblik i grønlandske børns liv, siger instruktør Ulla Søe videre i pressemeddelelsen.
I tillæg til filmen og dokumentarserien er der blevet produceret undervisningsmateriale, som skal være med til at øge kendskabet om børn og unge i Grønland, til skolernes mellemtrin.
"Min klasse i Grønland" bliver annonceret, samtidig med at landet står midt i en storpolitisk situation.
USA's kommende præsident, Donald Trump, har endnu en gang udtrykt interesse for at få Grønland under amerikansk kontrol.
Det skete, i forbindelse med at hans søn Donald Trump Jr. besøgte Nuuk tidligere i januar.
Donald Trump blev på et senere pressemøde direkte adspurgt, om han ville afvise at gøre brug af militær eller økonomisk tvang i forhold til Panamakanalen såvel som Grønland, som den kommende præsident mener, er nødvendige for USA.
- Nej, jeg kan ikke love noget i forhold til de to, men jeg kan sige dette: Vi har brug for dem for vores økonomiske sikkerhed, lød det.
En talsperson for USA's ambassade i Danmark sagde torsdag til nyhedsbureauet Reuters, at USA ikke har planer om at øge sin militære tilstedeværelse i Grønland.
Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde torsdag aften efter en orientering af partilederne om sagen, at der ikke er nogen grund til at tro, at det vil udvikle sig militært.
Hun tilføjede, at regeringen har foreslået en samtale med Donald Trump.
Trump kom allerede med sit forslag om at få kontrol over Grønland tilbage i 2019, da han var præsident første gang.
Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, har gentagne gange afvist, at Grønland skulle være til salg.
- Grønland er vores. Vi er ikke til salg og vil aldrig komme til salg, udtalte Múte B. Egede mandag i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Mette Frederiksen har gentagne gange henvist til Múte B. Egede.
- Vi har sagt meget klart fra den danske regerings side, at de beslutninger, der måtte vedrøre Grønland, er beslutninger, der træffes i Nuuk, har statsministeren sagt til TV 2.
/ritzau/