Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/12/2024 - 08:00

Undgå truet torsk: Lad nytårsbordet svømme i østers og muslinger

Nytårsmenuen kan sagtens være både festlig og mere bæredygtig med velvalgte fisk og skaldyr.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Årets sidste dag byder som regel på royal nytårstale, serpentiner og måske den traditionelle nytårstorsk.

Desværre er den danske torsk truet, så du kan gøre nytårsmiddagen mere bæredygtig ved at ruske lidt op i traditionerne. Sådan lyder budskabet fra WWF Verdensnaturfonden.

- I de danske farvande har vi fire forskellige torskebestande, og ingen af dem har det godt, fortæller Henrike Semmler Le, som er havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.

I stedet anbefaler organisationen at gå efter fisk, du normalt ikke sætter på bordet. Fiskerepetoiret er nemlig ikke så stort på de danske spiseborde, og derfor kan du alene ved at kaste snøren lidt uden for de faste rammer servere en fisk, der ikke er så stort pres på.

Du kan også lave en mere bæredygtig - og ganske festlig - servering ved at sætte østers eller muslinger på menuen, siger Henrike Semmler Le. De kan opdrættes med akvakultur - altså dyrkning eller opdræt af vandlevende organismer.

Generelt gælder det, at for kortlivede arter - som bløddyr - er det lettere at genoprette bestanden. Selv hvis de har været overfisket en periode.

- En del arter af blæksprutte kan også være gode alternativer at spise og lidt festligt til nytår, siger Henrike Semmler Le.

Hun anbefaler også at gå på rov efter fladfisk som pighvar. Så længe de er fanget med naturskånsomme redskaber.

- En af vores anbefalinger er at gå efter garnfiskeri, siger hun og fortsætter:

- Og til nytår kunne man måske godt gå til den lokale fiskehandler. Her skal man spørge, hvor fisken er fra, og hvordan den er fanget.

Selv hvis du ikke har prøvet at servere havdelikatesserne før, skal der ikke så meget til at få det bedste frem i dem, lyder det fra kok Mikkel Karstad, som er forfatter til en række kogebøger herunder "Gone fishing".

- Østers kan man servere au naturel. Man kan også servere dem med æbletern af gode, danske æbler og lidt friskrevet peberrod, så der er noget sprødt, frugtigt og lidt stærkt, foreslår han.

Har du mod på dampede muslinger, vil Mikkel Karstad foreslå at tage skridtet videre end blåmuslinger og kaste dig ud i hjertemuslinger.

- Der er en del hjertemuslinger oppe i Limfjorden, siger han og bemærker, at de skal renses godt, for der kan være sand i.

Han foreslår at servere muslingerne med palmekål, som er i sæson lige nu. Steg kålen på en pande, og læg den i bunden af en tallerken. Damp hjertemuslingerne, hæld væsken fra, og læg dem på toppen.

Væsken tilsætter du lidt smør og olivenolie og hælder over som en sauce.

- Nogle ville give det lidt fløde, men jeg kan godt lide at holde det rent, siger Mikkel Karstad.

Skal nytårsmenuen være flerarmet, er det en god idé at få fiskehandleren til at rense blæksprutterne, hvis du ikke selv er vant til det.

Derudover er tilberedningen alfa og omega, fortæller den erfarne kok.

- Det skal altid være ved høj varme og i kort tid. Er det ved lav varme og i længere tid, så koger den og får den der gummikonsistens, forklarer han.

Skær spruttens krop og arme ud i små stykker, og kom dem på en brandvarm pande. Tilsæt nu en smule olivenolie, og giv det et øjeblik.

- Vi snakker 30 sekunder, siger Mikkel Karstad og fortsætter:

- Kom en smule blæksprutte på ad gangen. Ellers falder temperaturen på panden, og så begynder det at koge.

Tag stykkerne af, og kom dem i en skål. Mariner dem med salt, citronsaft, revet citronskal og olivenolie, og server stykkerne oven på en puré af hvide rodfrugter som persillerod eller selleri toppet med estragon eller kørvel.

Skal pighvarren udgøre årets sidste måltid, foretrækker Mikkel Karstad at bage den hel i ovnen i et overdækket fad med lidt hvidvin, olivenolie, smør, fintskåret fennikel, skalotteløg og timian.

Når du tager den ud af ovnen, hælder du væsken, den har smidt, over i en gryde, reducerer væsken en smule og monterer den med smør og olivenolie. Så har du din sauce.

- Så vil jeg bare sætte den hele pighvar ind på bordet, hvor man tager fileterne af sammen med gæsterne. Fisken bliver superlækker, og det er en sjov og festlig måde at servere den på, siger Mikkel Karstad.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 17/06/2025 - 00:21

Læge mistænkt i sag om Perrys død ventes at erkende sig skyldig

Chris Delmas/Ritzau Scanpix

Læge, som er anklaget for at sælge ketamin til skuespilleren Matthew Perry, ventes at erkende sig skyldig.

En læge, som er anklaget for at være medskyldig i den amerikanske skuespiller Matthew Perrys død, ventes at indgå en aftale med anklageren om at erkende sin skyld.

Det oplyser USA's justitsministerium ifølge AFP.

Lægen Salvador Plasencia har således indvilget i et erklære sig skyldig i fire tilfælde af distribution af ketamin, lyder det fra ministeriet.

Den maksimale straf for dette lyder på 40 års fængsel, fremgår det.

Den anden læge, som er anklaget i sagen, Mark Chaves, erkendte sig skyldig i oktober sidste år. Chavez indrømmede her, at han solgte ketamin til Salvador Plasencia, som solgte det videre til Perry og til Perrys assistent.

Ifølge AFP solgte Chaves ketaminen til Perry for en pris, som var presset voldsomt op.

Det amerikanske medie AP skriver, at aftalen om en tilståelse fra Plasencia ventes at lande i løbet af de kommende uger. Det var meningen, at retssagen mod ham skulle begynde i august i år.

54-årige Matthew Perry, der er kendt for sin rolle som Chandler Bing i tv-serien "Friends", døde i oktober sidste år.

Han druknede i sit badekar efter at have mistet bevidstheden som følge af blandt andet at have indtaget ketamin.

Ketamin er et hallucinogent og smertestillende stof, der hovedsageligt anvendes som bedøvelse til større dyr i forbindelse med en operation.

Det kan også bruges som medicin til mennesker til behandling af akutte stærke smerter.

Plasencia og en kvinde, der også er anklaget for at have solgt ketamin, har været anklagemyndighedens primære mål, efter at tre andre anklagede - heriblandt Chaves - alle har tilstået, skriver AP.

AFP navngiver kvinden som Jasveen Sangha. Hun skal være kendt som "Ketamin-dronningen", der angiveligt sælger stoffer til de rige og berømte. Hun er anklaget for at have solgt Perry den dosis ketamin, som endte med at slå ham ihjel.

Hun nægter sig skyldig i anklagerne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 23:01

Geranium-chef var ikke nervøs: Beholdte de tre stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

Foruden dem har de norske restauranter Maeemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger og den svenske restaurant Frantzén i Stockholm fortsat tre stjerner.

Maeemo fik samme år som Geranium de første tre stjerner i Norden.

- Vi var de første til at bryde cirklen, hvor det viste sig, at det kan lade sig gøre at få tre stjerner i Norden, siger Rasmus Kofoed.

Michelinguiden uddeler hvert år stjerner til verdens bedste restauranter.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

De første danske michelinstjerner blev givet i 1983 til Kong Hans Kælder, der fortsat er med i guiden, og La Cocotte i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek