København, 19/05/2025 - 06:00
FAKTA: Nordea anklages for at forsyne vekselkontorer med eurosedler
National enhed for Særlig Kriminalitet har rejst tiltale mod Nordea i en stor hvidvasksag. Få overblikket her.
Af: /ritzau/
Nordea indtager mandag anklagebænken, når Københavns Byret tager hul på første dag i en omfattende sag om brud på hvidvaskloven.
Banken er anklaget for manglende kontrol med pengestrømme, som beløber sig til knap 25 milliarder kroner.
Derudover skal den have forsynet en række vekselkontorer med 500-eurosedler, trods forudgående advarsel om at disse ofte blev brugt i forbindelse med kriminalitet.
Banken nægter sig skyldig i samtlige anklager.
Her får du et overblik over dem alle:
* Manglende kontrol af transaktioner for milliarder.
Den beløbsmæssigt største klods i anklagemyndighedens tiltale mod Nordea handler om 25 såkaldte "østkunder".
24,8 milliarder kroner strømmede gennem bankens internationale afdeling på Vesterbrogade i København, og det problematiske var, at banken forsømte at kontrollere kundernes transaktioner, hævdes det.
Banken svigtede ifølge NSK ved ikke at overvåge kundeforholdene eller kigge nærmere på de over 17.000 transaktioner, som fandt sted gennem tre år fra marts 2012 til juli 2015.
Det var særligt vigtigt, fordi kunderne ikke havde en forretningsmæssig tilknytning til Danmark.
* Vekselkontorer blev forsynet med 500-eurosedler.
Et af de øvrige punkter i tiltalen drejer sig om, at Nordea løbende forsynede en række vekselkontorer med bjerge af især 500-eurosedler, selv om myndighederne forud for havde advaret om, at netop disse sedler ofte blev brugt i forbindelse med kriminalitet.
Den samlede værdi af pengene til vekselkontorerne, der også talte 200-eurosedler, lød på godt 1,1 milliard kroner.
Den største kunde blandt vekselkontorerne i perioden var Uni Travel & Exchange, hedder det i et bilag til anklageskriftet.
Dette kontor blev i 2017 af Østre Landsret idømt en bøde på 111 millioner kroner for hvidvask.
* Utilstrækkeligt kendskab til kunder.
Nordeas afdeling i Strandgade i København menes at have haft et utilstrækkeligt kendskab til en række kunder. Der er tale om udenlandske selskaber ejet af en russisk koncern.
I den forbindelse nævnes 34 separate transaktioner, som havde en værdi af godt 126 millioner dollar svarende til 719 millioner kroner.
NSK vurderer, at transaktionerne burde have rejst mistanke hos Nordea - blandt andet på grund af deres størrelse og karakter.
* Undersøgte ikke alarmer.
Nordeas elektroniske overvågningssystem var utilstrækkeligt, hævder NSK, og banken havde desuden ikke nok ressourcer til at gennemgå de alarmer, den modtog om mistænkelige transaktioner.
Flere end 200.000 alarmer i 2014 og 2015 blev massearkiveret uden at blive undersøgt, lyder det.
* Transaktioner via korrespondentbanker.
Til sidst anklages Nordea for ikke at have levet op til sit ansvar for at overvåge transaktioner, som blev gennemført via en lang række såkaldte korrespondentbankforbindelser.
Korrespondentbanker sørger for, at kunder kan overføre penge mellem to lande uden besværlige mellemled.
Nordea burde desuden have gennemført skærpet overvågning af bankforbindelser, hvor der var en øget risiko for hvidvask eller terrorfinansiering, lyder det.
Kilder: National enhed for Særlig Kriminalitet.
/ritzau/