Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/05/2024 - 10:00

Sif forvandler boliger på tv: Gør hende kunsten efter derhjemme

Med lidt mod og et nyt blik på materialer kan du få øjnene op for mulighederne og forvandle din bolig uden at have pungen fremme.

Jakob Johansen/DR/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Hun saver gamle træplader fra genbrugsstationen til andre former, skiller og samler møbler på ny og maler med modige strøg, så boligen kan smykke sig med alverdens farver.

I boligprogrammet "Boligfix for nul og nix" på DR kan man følge Sif Steendahl Grandorf forvandle alt fra køkkener og badeværelser til børneværelser hjemme hos indretningsfrustrerede danskere.

Og du kan lære at gøre det samme derhjemme, mener indretnings- og gør det selv-eksperten.

- Min erfaring er, at alle kan lære det. Så længe der er en lyst til det, siger hun uden tøven.

1) Kom på fornavn med værktøjet.

Det allervigtigste er at blive fortrolig med nogle af de mest gængse typer af værktøj, mener Sif Steendahl Grandorf, der siden 2019 har afviklet workshops, hvor man som nybegynder blandt andet kan lære at håndtere værktøj og bygge møbler.

- Værktøjet er skabt til, at vi kan skabe alt i verden - det er den største frihed at kunne bygge lige det du drømmer om. Man skal turde at kaste sig ud i at bruge værktøj og lære det så godt at kende, at man ikke er bange for det, siger hun.

Hendes råd er at tage det ét skridt ad gangen. Det vil sige, at du først lærer skruemaskinen godt at kende.

Det næste skridt på værktøjsstigen er en stiksav. Herefter kan du kaste dig over dyksaven.

- Så kommer overfræseren, hvor man virkelig kan rykke sig fra hjemmebyg til at give det et snedkerlook, siger hun og tilføjer lamelfræseren som det næste stop.

Du behøver ikke at have fuldstændig styr på værktøjskassen, før du kaster dig ud i et projekt, pointerer Sif Steendahl Grandorf. Det skal du nok få, i takt med at du kaster dig ud i disciplinerne.

2) Skil enhederne.

Skal din boligforvandling ske til noget nær nul kroner, er det en fordel at blive en genbrugshaj. Det kan være ved at bruge dine egne ting og møbler på nye måder eller ved at tage en tur på genbrugsstationen og finde aflagte materialer.

Hvis du lærer at se på sagerne med de rette øjne, kommer du ikke til at mangle ressourcer til gør det selv-projekterne.

- Jeg tror, man skal kigge på hver enkelt ting, ens øje rammer, og tænke på det som gratis materialer. Et materiale, der kan ændre udtryk, siger boligforvandleren og uddyber:

- Finder man et gammelt køkkenelement, er der en masse materiale, man godt kan bruge, og det kan forvandles ved for eksempel at beklæde det. Det kan beklædes med koldskum og stof til en top til en slagbænk. Det kan forvandles med maling. Man kan putte fliser udenpå, man kan tapetsere, eller man kan putte mikrocement udenpå.

Alt, hvad du ser, kan vendes på hovedet, skilles ad, saves til. Tænk det som dynamiske legoklodser.

Det kan også være, at du kan bruge grebene eller hængslerne fra et gammelt møbel.

- Øvelse gør mester. Så det kan godt være, man ikke finder noget på genbrugsstationen første gang, men så kommer man måske hjem med noget anden gang, siger hun.

3) Saml helheden.

Når du har sammensat dine legoklodser af forskellige materialer og møbler i forskellige størrelser og dimensioner, skal enhederne forenes til en helhed.

- Giv det hele en samlet makeover med for eksempel en farve eller en fælles topplade. Hvis det er en slagbænk bygget ud af alle mulige små moduler med skuffer i, kan man give det en stor fælles topplade, som man skærer til og måske polstrer med skum, stof eller maler, siger Sif Steendahl Grandorf og fortsætter:

- Maling er en kæmpe forvandler og et fuldstændig vidunderligt værktøj til at ændre udtryk og til at samle, hvis man sætter ting sammen. Det forener det hele til ét møbel i stedet for fire forskellige møbler, der er sat sammen.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:11

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til uddelingen af årets Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder Bedste Dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

I hælene på "Severance" følger krimidramaserien "The Penguin", der handler om Batman-superskurken af samme navn, med 24 nomineringer.

Den kommende prisuddeling løber af stablen natten til den 15. september i Los Angeles. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmbranchen.

Også titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for Bedste Dramaserie.

Begge serier har gået deres sejrsgang verden over. "The White Lotus" havde premiere i 2021 og har indtil videre kørt i tre sæsoner.

I serien følger man gæster og ansatte på et luksusresort kaldet "The White Lotus". Hver sæson foregår på en forskellig destination med hver deres gæster og personale. Enkelte karakterer er med i flere sæsoner.

Imens er "The Last of Us" baseret på et populært Playstation-spil og foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor en svampeepidemi har ødelagt civilisationen.

Ved årets uddeling er også serier som "The Bear" og "Hacks" blandt de nominerede.

Prismodtagerne ved årets Emmy-uddeling bliver udpeget af cirka 26.000 kunstnere, instruktører, producere og andre medlemmer af Television Academy, som står bag prisuddelingen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den amerikanske komiker Nate Bargatze, der er vært for uddelingen i september.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:04

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til den kommende uddeling af Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder bedste dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

Også populære titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for bedste dramaserie.

Den kommende prisuddeling løber af stablen 15. september. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmverdenen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/07/2025 - 10:00

FAKTA: Lydbøger er et populært alternativ

* Lydbøger er blevet populære i Danmark, og salget og brugen af lydbøger vokser fortsat.

* I 2010 udkom der lige under 2000 lydbøger om året i Danmark - ti år senere var det tal tredoblet.

* I 2018 svarede 9 procent i en Gallup-undersøgelse, at de brugte lydbøger minimum én gang ugentligt. I 2023 lød det tal på 19 procent.

* Aldersgruppen fra 30 til 49 år inderholder de mest aktive lyttere af lydbøger.

* Men også blandt de unge mellem 12 til 19 år har brugen af lydbøger været stigende de seneste år.

Kilder: Kulturministeriets Bogpanel.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/07/2025 - 10:00

Mord i kufferten: Her er krimiforfatternes sommeranbefalinger

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Grubler du over, hvad du skal læse i løbet af sommeren? Fortvivl ej. Walther Rebernik, Lone Theils og Michael Katz Krefeld guider dig til en god krimi.

For mange hører sommeren uløseligt sammen med en god bog.

Det mener 96 procent ifølge en nylig undersøgelse fra onlineboghandlen Saxo. Men knap seks ud af ti ved ikke, hvad de skal læse.

Når det kommer til genrer, viser undersøgelsen, at krimier er et hit blandt danskerne.

Derfor får du her tre krimiforfatteres bud på bøger, du kan tage med på ferie eller læse i haven under sommersolen:

1) Walther Reberniks anbefalinger:

* Jens Lapidus' Stockholm Noir-serie, der består af bøgerne "Cash", "Aldrig fucke op" og "Livet de luxe".

- Jeg kan godt lide, når vi er nede i underverdenen, og man ikke kan kende forskel på ven og fjende. Her lander du direkte på de blodige brosten i Stockholms underverden og kommer helt ned i møget. Jeg elsker de bøger og har læst dem flere gange, siger Walther Rebernik.

* "Kæntring" af David Garmark.

Den 68-årige pensionerede retsmediciner Walther Brinks liv bliver vendt på hovedet, da han pludselig får ansvaret for sit oldebarn.

- Grunden til, at den er så god, er, at den mere handler om to lidt besværlige mennesker, der finder kærlighed til hinanden, end den egentlig handler om forbrydelsen, fortæller Walther Rebernik.

* "Manden fra mørket" af Ole Christian Madsen.

Et drama, der tager afsæt i efterkrigstidens magtkampe med både kærlighed og brutalitet.

- Den er barsk. Og så synes jeg, det er enormt imponerende, at man kan skrive i en anden tid end ens egen, siger Walther Rebernik.

2) Lone Theils' anbefalinger:

* "Uniform" af Thomas Rydahl, første bind i krimiserien "Den københavnske nat".

- Det er en af de mest medrivende krimier, jeg har læst i år. Man bliver totalt involveret i den 23-årige politiaspirant Salmas liv. Jeg venter med længsel på bind to, siger Lone Theils.

* "Ud af mørket" af Heidi Amsinck.

Bogen handler om niårige Matilde Clausen, der forsvinder sporløst fra en legeplads midt i København, og en febrilsk eftersøgning sættes i gang.

- Jeg er kæmpe fan af journalisten Jensen, hvis fornavn er hemmeligt. Både ældre mennesker og børn forsvinder på mystisk vis, indtil Jensen og hendes rebelske sidekick Gustav går ind i sagen, fortæller Lone Theils.

* "Aske i sneen" af Oriana Ramunno.

Giver det overhovedet mening at opklare et mord i Auschwitz, når tusindvis af mennesker dør hver uge samme sted?

Det er et af de spørgsmål, kriminalkommissær Hugo Fischer må stille sig selv, da han bliver sendt afsted for at løse en umulig opgave.

- En krimi, der minder os om, hvad der aldrig må ske igen, lyder anbefalingen.

3) Michael Katz Krefelds anbefalinger:

* "Blodblomster" af Jacob Weinrich.

Ifølge Michael Katz Krefeld skal du pakke "Blodblomster" til sommerturen.

Her følger man blandt andet en kvindelig præst i den uhyggelige og psykologisk medrivende krimi, der handler om et selvmord, der trækker tråde til et uopklaret drab.

- Min kollega Jacob Weinrich er en af de bedste krimiforfattere, vi har. Den er en rigtig page turner, der går godt til både en Aperol Spritz og en champagnebrus, lyder anbefalingen fra Michael Katz Krefeld.

* Novellesamlingen "Drømmerne og andre fortællinger" af Stephen King.

Et møde med en alien på jagtturen eller at blive stalket af en tom tvillingebarnevogn. Det er bare nogle af ingredienserne i Stephen Kings novellesamling.

Som det næsten altid er med Stephen King, er det overnaturlige på spil. Men her er det doseret, så der er plads til læserens egen fortolkning af, hvad der kunne være forklaringen i de selvstændige noveller.

- Generelt fornemmer man, at King er blevet 80. For samlingen er skrevet med melankoli og visdom - og en smule frygt for den tid vi lever i. Kæmpe anbefaling, lyder det fra Michael Katz Krefeld.

* "At tænke hurtigt og langsomt" af nobelprismodtager Daniel Kahneman.

Bogen forklarer, hvordan menneskers beslutninger påvirkes af to tænkesystemer: det hurtige, intuitive og det langsomme, analytiske.

- Der er mange eksempler på genkendelige tankefejl og hverdags-bias, ligesom bogen underholder med overraskende eksempler og til tider absurde psykologiske eksperimenter.

- Bliv klog på dig selv og ikke mindst din nabo ved poolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek