Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/12/2024 - 11:08

Nye retningslinjer skal gøre det trygt for børn at medvirke i film

Der er fokus på arbejdstider, eksponering og støtte i de nye rammer for børn i tv-branchen.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Når tv- og filmbranchen i det nye år har børn- og unge med på settet, er der nye retningslinjer, de skal være opmærksomme på.

For en samlet tv- og filmbranche er blevet enige om at lave fælles retningslinjer for børn og unge i film- og tv-produktioner.

Det skriver DR.

I de nye rammer for børn og unge i film- og tv-produktioner er der blandt andet fælles standarder for arbejdstid.

Samtidig er der i retningslinjerne fokus på, hvordan børnene bliver eksponeret, og at rådgivning og støtte skal være tilgængeligt.

- Vi er meget begejstrede for, at så mange aktører i branchen er blevet enige om disse nye, fælles retningslinjer.

- Det betyder, at producenterne nu får en bedre mulighed for at tage særlig hensyn til børnene i planlægningen og budgetteringen af produktionerne, siger direktør i Producentforeningen Anna Porse Nielsen til DR.

Målet bag initiativet er ifølge DR at sikre "fysisk og mental velbefindende" hos de unge medvirkende.

Retningslinjerne træder i kraft fra januar 2025.

De gælder for alle børn og unge op til 18 år, når de medvirker i danske film- og tv-produktioner, hvor barnet er foran kameraet. Om arbejdet er lønnet eller ulønnet betyder ikke noget for retningslinjerne.

Branchens fælles retningslinjer for de unge er ikke det eneste nye initiativ på området i det nye år.

Fra 2025 bliver det nemlig Arbejdstilsynet, som får opgaven med at udstede arbejdstilladelser til børn under 13 år, der medvirker i film og tv-produktioner.

Før har opgaven med at give arbejdstilladelser til de yngre børn ligget hos politiet.

/ritzau/

København, 20/12/2024 - 15:47

DR-vært overtager populært program: Jeg var misundelig

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Pelle Peter Jencel overtager mikrofon fra Andrew Moyo og bliver vært på P3-programmet "Tættere på himlen". - Jeg glæder mig helt idiotisk, jubler han.

Radiovært Pelle Peter Jencel overtager P3-programmet "Tættere på himlen" efter tidligere vært Andrew Moyo, der er skiftet til konkurrenten på TV 2 for at blive vært på "Go' morgen Danmark".

Det oplyser Danmarks Radio i en pressemeddelelse.

- Det er jo drømmen for enhver radiovært, og jeg har været ekstremt misundelig på ham. Nu er jeg fuld af ærefrygt over at overtage Andrew Moyos plads, og jeg glæder mig helt idiotisk, siger den nye vært i pressemeddelelsen.

Det betyder samtidig, at programmet "Lågsus", som Pelle Peter Jencel er vært på sammen med Nicholas Kawamura, sender for sidste gang 31. december.

I begyndelsen af året skiftede Pelle Peter Jencel ellers den faste løn og pensionsordningen ud efter 14 års ansættelse med en tilværelse som freelancer - blandt andet stadig på DR.

Ud over at sidde bag mikrofonen står Pelle Peter Jencel også på scenen som dj. Han har blandt andet optrådt på Roskilde Festival, Smukfest og på koncertkaravanen Grøn.

"Tættere på himlen" har eksisteret i fem år og er særligt kendt for sine dj-konkurrencer, hvor to kendte personer konkurrerer om at vinde lytternes gunst.

Sådan en battle endte Pelle Peter Jencel selv i for nylig mod sangeren Christopher.

Et klip med de to kombattanter gik viralt og blev set knap en million gange på Instagram, oplyser DR.

Pelle Peter Jencel kan høres i "Tættere på himlen" fra 10. januar og hver fredag mellem 14.00 og 16.00.

P3 henvender sig til unge mellem 15 og 31 år og har eksisteret siden 1963.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/12/2024 - 15:17

Fra grin til gys: Kendt komiker springer ud som krimiforfatter

Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Skuespiller, vært og komiker Mette Lisby kan trække på sine evner fra komikken i sit nye arbejde som krimiforfatter.

Mette Lisby, en af Danmarks første kvindelige standupkomikere, har skiftet comedyscenen ud med gys og mystik.

"Ser du?" er titlen på hendes krimidebut - en bog om drab krydret med overnaturlige elementer.

Det annoncerer forlaget Gyldendal i en pressemeddelelse.

- Tanken om at springe ud på dybt vand har altid tiltalt mig. Og måske er der faktisk ikke så langt fra grin til gys, siger Mette Lisby i pressemeddelelsen.

- Fælles for begge kunstarter er, at man skal have publikum med sig, når fortællingen bygges op, og man bruger overraskelsen som virkemiddel både i comedy og spænding.

Krimidebuten handler om den unge psykologistuderende Astrid, der er gået i stå i sin ph.d.-afhandling. Men da et mord på en kvinde i København trækker tråde til billeder taget af Astrids kæreste, sætter Astrid sig for at finde ud af mere.

"Ser du?" er ikke Mette Lisbys første møde med forfatterskabet.

Hun har tidligere udgivet bogen "Det er ikke fordi jeg er umulig - jeg er bare overtræt" og senere "Hostesaft for sjælen", som hun har skrevet med journalist Majse Njor om livet som voksen.

Privat danner hun par med Jesper Bæhrenz, der også er et kendt ansigt inden for radio og tv.

I dag er de tilbage i Danmark efter at have boet i udlandet, hvor Mette Lisby har brugt tiden på at skrive manuskripter til film og tv.

Hun trådte op på en helt ny dansk comedyscene i 1990'erne, der ellers var domineret af mænd.

De rappe replikker førte hende hastigt væk fra et næsten færdigt lærerstudium og blev i stedet springbræt til en tv-karriere som vært på både talent- og quizshows.

Hun fik debut som filmskuespiller og hovedrolleindehaver i Jane Aamund-filmatiseringerne "Klinkevals" fra 1999 og "Juliane" fra 2000 med en Robert-nominering og pæne ord til følge trods den manglende skuespilleruddannelse.

Nu kan den 56-årige multikunstner så tilføje krimiforfatter til cv'et.

Hendes debutkrimi udkommer 13. januar 2025.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/12/2024 - 10:00

FAKTA: Få budgettet til at glide ned med kaffe og kage

* Læg budgetlægningen ind i din kalender. Book en time for eksempel i weekenden, og sørg for, at du får en påmindelse til at gå i gang.

* Gør det hyggeligt med kaffe og kage eller måske et glas vin. Køb eventuelt en belønning til dig selv, så du kan fejre, når du er færdig.

* Forbered dig inden ved at have en lommeregner, pen og papir klar. Hav dit MitID ved hånden.

* Hav en budgetskabelon klar.

* Åbn din netbank og kontooversigt.

* Sluk mobilen og andre potentielle forstyrrelser.

Kilde: Råd til penge, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/12/2024 - 10:00

Brug det nye år som løftestang til en kernesund økonomi

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Skyd det nye år i gang med klare privatøkonomiske mål, som du kan holde dig selv op på.

Nytårsforsæt og gode intentioner står i kø i årets allerførste måned. Et nyt år, som du kan sætte dit aftryk på fra start.

Og det gælder altså også privatøkonomien for Elizabeth Frank Nebelong, som er stifter af platformen Budgetskolen og virksomheden Budgetnørden samt privatøkonomisk influencer under samme navn.

Først og fremmest laver hun et årsbudget - det vender vi tilbage til - og derudover sætter hun sig nogle klare privatøkonomiske mål for året.

- Jeg sætter mål for, hvad vi eksempelvis gerne vil smide ekstraordinært ind på vores boliglån, hvor meget jeg gerne vil investere for, og så skal der fyldes nogle børneopsparinger op.

- Så holder jeg øje med de mål hen over året. Ellers er det bare gode intentioner, og de bliver ikke overholdt. Man er nødt til at forholde sig til dem, lyder det af erfaring fra Elizabeth Frank Nebelong.

Og nu tilbage til budgettet. Hvis du allerede har et, skal det støves af i anledningen af årsskiftet.

- Lige nu ligger der i min e-Boks en masse breve om, at daginstitution og forsikring stiger. Gå ind og få opdateret det, siger indehaveren af Budgetnørden.

Har du ikke et budget, er det bare med at skyde året godt i gang med et.

Du kan finde gratis skabeloner på nettet. Og de fleste netbanker giver et ret overskueligt overblik over dit forbrug, så du let kan plotte beløbene ind.

Det gælder blandt andet husleje, forbrug i boligen, forsikringer, internet, daginstitution og fitnessabonnement. Når du har fået indtastet beløbene og har dannet dig et overblik, foreslår Elizabeth Frank Nebelong at lave en budgetkonto, der altid sørger for, at de regninger bliver betalt.

- Vil man gå et step videre, skal man også se på, hvad man gerne vil spare op til eksempelvis jul, ferie, bolig eller en ny cykel. Få det sat ind som en post i budgettet, så du prioriterer opsparing hver måned, siger hun.

Derudover er januar en klassisk oprydningsmåned, og Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Råd til penge, anbefaler at bruge lejligheden til at give privatøkonomien en tur med støvekosten.

- Måske har man tre streamingtjenester eller et abonnement på kosmetik, fitness eller lignende. Se på, om du egentlig bruger det hele og få luget ud, lyder hendes råd.

Lav også et tjek af, om der er penge at spare på de faste udgifter. Måske er du overforsikret eller kan få forsikringen eller mobilabonnementet billigere et andet sted.

- Se også på, hvilke lån I har. Måske kan de lægges sammen, og I kan forhandle jer til en bedre rente, siger Louise Skjødsholm.

Det er helt oplagt at se kritisk på alle posterne i budgettet. Hvad ryger der egentlig af penge til mad, og er det muligt at skære transportposten ned ved at tage cyklen eller toget.

- Hvis du gerne vil have lidt ekstra kroner ind, kan du også rydde ud i hjemmet og se på, om der er noget, du kan sælge. Det kan være tøj eller elektronik, hvor gevinsten kan bruges til at smide ind på en buffer til uforudsete udgifter, foreslår Louise Skjødsholm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek