Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/08/2023 - 08:00

Din økonomi i september: Juster budgettet efter sommerens udskejelser

Du gør klogt i at give din økonomi et grundigt eftersyn i kølvandet på de dyre sommermåneder, lyder rådet fra cheføkonom.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

September er en god måned at få tjekket op på budgettet for resten af året. Det mener Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Det kan være, man har brugt rigeligt ekstra i ferieperioden, og måske er nogle regninger steget. Det er vigtigt at få kigget på, så du kan skabe et overblik over din økonomi, siger han.

Ifølge cheføkonomen bør du opfatte dit budget som noget dynamisk, der skal justeres fra tid til anden.

- Hvert halve år er det godt at tjekke, om ting koster det samme, og om du har brugt for meget, understreger Morten Bruun Pedersen.

Når nu du er i gang med den helt store gennemgang af din økonomi, kan du passende tage en snak med din bank.

- Hvis du har indlån i banken, så kan du forsøge at forhandle dig til en lidt højere rente, siger han.

Har du en god opsparing og måske et billån i banken, er du godt stillet i en forhandlingssituation, mener cheføkonomen.

Lige nu kan bankerne nemlig placere pengene til en rente på mere end tre procent i Nationalbanken, og det tjener de godt på.

- Der er ingen grund til at holde dig tilbage. Du snyder kun dig selv, hvis ikke du forhandler. Kontakt eventuelt en anden bank og spørg, hvad den kan tilbyde. Det hjælper altid på forhandlingen at have et godt tilbud på hånden, lyder det fra Morten Bruun Pedersen.

Jobskift kan være en anden god grund til at få kigget finanserne efter i sømmene.

Netop sensommeren er højsæson for karrierehop, påpeger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynet.

- Ændrer det sig for eksempel, hvor langt du har til arbejde, skal du ind at rette i din forskudsopgørelse. Du skal også finde ud af, om du beholder din nuværende pensionsordning eller skifter over i et nyt selskab, siger hun og fortsætter:

- Det er vigtigt at sætte sig ind i, hvilke vilkår der gælder i forbindelse med det nye job. Her kan det være godt at tage fat i dit pensionsselskab og tage en snak med dem.

Husk også at tjekke din første lønseddel godt igennem for fejl.

- Passer det med overenskomsten og den kontrakt, du har skrevet under på. Tjek også, om der er tillæg for weekendarbejde og overarbejde, siger Louise Skjødsholm.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek