København, 30/11/2023 - 08:00
Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler
Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.
- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.
Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:
- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.
Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.
- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.
Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.
- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.
Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:
- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.
Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.
- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.
Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.
- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:
- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.
/ritzau fokus/