København, 09/01/2024 - 08:00
Januarkrise i parforholdet? Skru op for hverdagens magiske øjeblikke
Efter julen bløder knuste hjerter på telefonlinjerne hos Falck, fortæller sundhedskoncernens chefpsykolog.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Hjerternes fest ender ikke altid rosenrødt. I hvert fald oplever Falck i januar en stigning i forespørgsler om psykologhjælp til parforholdsproblemer.
- Efter jul ser vi samme tendens som efter sommerferien, fortæller Jacob Vindbjerg Nissen, der er chefpsykolog i Falck.
- Rammerne i højtiden har været anderledes, og samværet har været mere koncentreret. I nogle parforhold sker der i den forbindelse en forstærket erkendelse af, at noget ikke er, som det skal være, forklarer han.
Sundhedskoncernen har ikke mulighed for at trække specifik statistik på området, men kan konstatere, at antallet af psykologsamtaler om kærlighedskvaler vokser i årets første måned.
- Hver måned har vores 400 psykologer flere tusinde samtaler, og i januar ser vi, at der sker en stigning i forhold til dette emne, understreger Jacob Vindbjerg Nissen.
Tendensen vækker genkendelse hos selvstændig psykoterapeut og parterapeut Stine Zink. Hendes erfaring er dog, at parforholdsproblemerne ikke opstår i januar, men har luret længe under overfladen.
- Der ligger meget i januar, som har strakt sig hen over julen. Man vil nødig ødelægge jul og nytår for børnene. Måske har man truffet en beslutning i efteråret om skilsmisse, men så ønsker man at have ro på til jul, siger hun.
Står du og din partner midt i en januarkrise og ønsker at arbejde på forholdet, råder både Stine Zink og Jacob Vindbjerg Nissen jer til at fokusere på hverdagen.
- Der er bare flest hverdage. Man redder ikke et parforhold med en dejlig rejse til Thailand, siger Stine Zink.
Kickstart gerne snakken om jeres forhold ved at fokusere på de ting, der fungerer for jer i dagligdagen, lyder det fra Jacob Vindbjerg Nissen.
- Belys, hvad I er gode til - både i kærligheden og i det praktiske. Det gør det nemmere at tale om det, I skal blive bedre til. Hvis I kun fokuserer på det negative, risikerer I at gå for meget i forsvar, siger han.
Prøv også at gøre det til en øvelse dagligt at tjekke ind hos både dig selv og den anden. Ifølge Stine Zink er der fire magiske øjeblikke hver dag, som I som par med fordel kan gribe.
De fire øjeblikke er, når I vågner om morgenen, tager afsked inden arbejde, mødes igen efter arbejde og til sidst, når I siger godnat.
- Det er fire tidspunkter på dagen, hvor du kan være opmærksom på, om du får skabt kontakt til din partner. Får du ønsket din partner en god dag, eller står du bare i døren og råber: "Vi ses!"?, siger Stine Zink og fortsætter:
- Det behøver ikke at være, at man hver gang sætter sig i sofaen og har en dyb samtale, men vi mennesker har brug for at blive set af hinanden. Har vi ikke den løbende kontakt, kommer vi til at føle os isolerede. Når vi mærker afstand fra andre, trækker vi os.
Når hverdagen kører, kommer du og din partner nemt ind i nogle mønstre, der gentager sig. Og det er dem, der skal rokkes ved, hvis kursen skal ændres, siger Jacob Vindbjerg Nissen fra Falck.
- Man skal lære hinanden at kende på ny. Man kan nemt føle, at man kender hinanden lidt for godt, og så sidder man fast i nogle opfattelser af hinanden, som er svære at komme ud af, siger han og uddyber:
- Som par skal man kunne være nysgerrig på, hvad der gør den anden glad, hvordan vi kommunikerer om vores behov, og hvordan man kommer den anden i møde på de punkter, hvor vi er forskellige.
Husk dog på, at problemer i parforholdet kræver tålmodighed at løse, fastslår Stine Zink.
- Det er en lang proces at flytte et parforhold. Det har taget lang tid at opbygge den afstand, der er kommet imellem jer, så derfor tager det også tid at rykke tættere sammen igen.
/ritzau fokus/