Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/01/2024 - 08:00

Januarkrise i parforholdet? Skru op for hverdagens magiske øjeblikke

Efter julen bløder knuste hjerter på telefonlinjerne hos Falck, fortæller sundhedskoncernens chefpsykolog.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Hjerternes fest ender ikke altid rosenrødt. I hvert fald oplever Falck i januar en stigning i forespørgsler om psykologhjælp til parforholdsproblemer.

- Efter jul ser vi samme tendens som efter sommerferien, fortæller Jacob Vindbjerg Nissen, der er chefpsykolog i Falck.

- Rammerne i højtiden har været anderledes, og samværet har været mere koncentreret. I nogle parforhold sker der i den forbindelse en forstærket erkendelse af, at noget ikke er, som det skal være, forklarer han.

Sundhedskoncernen har ikke mulighed for at trække specifik statistik på området, men kan konstatere, at antallet af psykologsamtaler om kærlighedskvaler vokser i årets første måned.

- Hver måned har vores 400 psykologer flere tusinde samtaler, og i januar ser vi, at der sker en stigning i forhold til dette emne, understreger Jacob Vindbjerg Nissen.

Tendensen vækker genkendelse hos selvstændig psykoterapeut og parterapeut Stine Zink. Hendes erfaring er dog, at parforholdsproblemerne ikke opstår i januar, men har luret længe under overfladen.

- Der ligger meget i januar, som har strakt sig hen over julen. Man vil nødig ødelægge jul og nytår for børnene. Måske har man truffet en beslutning i efteråret om skilsmisse, men så ønsker man at have ro på til jul, siger hun.

Står du og din partner midt i en januarkrise og ønsker at arbejde på forholdet, råder både Stine Zink og Jacob Vindbjerg Nissen jer til at fokusere på hverdagen.

- Der er bare flest hverdage. Man redder ikke et parforhold med en dejlig rejse til Thailand, siger Stine Zink.

Kickstart gerne snakken om jeres forhold ved at fokusere på de ting, der fungerer for jer i dagligdagen, lyder det fra Jacob Vindbjerg Nissen.

- Belys, hvad I er gode til - både i kærligheden og i det praktiske. Det gør det nemmere at tale om det, I skal blive bedre til. Hvis I kun fokuserer på det negative, risikerer I at gå for meget i forsvar, siger han.

Prøv også at gøre det til en øvelse dagligt at tjekke ind hos både dig selv og den anden. Ifølge Stine Zink er der fire magiske øjeblikke hver dag, som I som par med fordel kan gribe.

De fire øjeblikke er, når I vågner om morgenen, tager afsked inden arbejde, mødes igen efter arbejde og til sidst, når I siger godnat.

- Det er fire tidspunkter på dagen, hvor du kan være opmærksom på, om du får skabt kontakt til din partner. Får du ønsket din partner en god dag, eller står du bare i døren og råber: "Vi ses!"?, siger Stine Zink og fortsætter:

- Det behøver ikke at være, at man hver gang sætter sig i sofaen og har en dyb samtale, men vi mennesker har brug for at blive set af hinanden. Har vi ikke den løbende kontakt, kommer vi til at føle os isolerede. Når vi mærker afstand fra andre, trækker vi os.

Når hverdagen kører, kommer du og din partner nemt ind i nogle mønstre, der gentager sig. Og det er dem, der skal rokkes ved, hvis kursen skal ændres, siger Jacob Vindbjerg Nissen fra Falck.

- Man skal lære hinanden at kende på ny. Man kan nemt føle, at man kender hinanden lidt for godt, og så sidder man fast i nogle opfattelser af hinanden, som er svære at komme ud af, siger han og uddyber:

- Som par skal man kunne være nysgerrig på, hvad der gør den anden glad, hvordan vi kommunikerer om vores behov, og hvordan man kommer den anden i møde på de punkter, hvor vi er forskellige.

Husk dog på, at problemer i parforholdet kræver tålmodighed at løse, fastslår Stine Zink.

- Det er en lang proces at flytte et parforhold. Det har taget lang tid at opbygge den afstand, der er kommet imellem jer, så derfor tager det også tid at rykke tættere sammen igen.

/ritzau fokus/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek