Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

London, 09/01/2023 - 04:16

Prins Harry: Spørgsmål om søns hudfarve var ikke racisme

Der er stor forskel på "racisme" og "ubevidste fordomme", mener prins Harry efter omtalt episode med søn.

Jane Barlow/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/AFP

Prins Harry anså det ikke for "racistisk", da et medlem af den britiske kongefamilie flere gange spurgte nærmere ind til hans ufødte barns hudfarve.

Det siger han i et interview, som søndag er blevet sendt på den britiske tv-kanal ITV.

Det var i et interview med Oprah Winfrey i 2021, at prins Harrys hustru, hertuginde Meghan, fortalte, at mens hun var gravid, var prinsen af et familiemedlem blevet spurgt, "hvor mørk" en hudfarve deres søn Archie ville få.

Det er aldrig blevet fortalt, hvilket familiemedlem der skal have spurgt om sønnens hudfarve. Men emnet er kommet op flere gange i samtaler mellem prinsen og familiemedlemmet.

Episoden blev et af de mest omdiskuterede emner i Winfrey-interviewet, hvor britiske tabloidaviser også blev beskyldt for en racistisk behandling af hertuginde Meghan. Meghans far er hvid og moren sort.

Harry afviser at have beskyldt familiemedlemmet for racisme.

- Nej, det gør jeg ikke. Det har den britiske presse sagt, siger Harry i interviewet med ITV, som udkommer op til udgivelsen af bogen "Spare", der på dansk kommer til at hedde "Reserven".

Han siger også, at hertuginde Meghan heller ikke kalder kongefamilien "racister".

Men efter at "have levet som en del af familien" mener Harry at kunne slå fast, at der er tale om "ubevidste fordomme".

Det kan han blandt andet på grund af sine egne oplevelser, forklarer han.

- De to ting er meget forskellige, siger han.

I kølvandet på Winfrey-interviewet udsendte Buckingham Palace en meddelelse på vegne af nu afdøde dronning Elizabeth.

I den stod der, at de "emner, som tages op, især om race, er bekymrende".

- Mens nogle erindringer måske er forskellige, så tages de meget alvorligt og vil blive taget op af familien privat, stod der i meddelelsen.

I interviewet med ITV søndag siger Harry også, at der i tabloidmedierne er blevet løjet om ham og familien flere gange, og at nogle familiemedlemmer havde besluttet "at gå i seng med djævelen" - altså tabloidmedierne. Det var en af de afgørende årsager til, at familien flyttede til Californien.

/ritzau/AFP

, 01/07/2025 - 12:00

FAKTA: Indeklimaproblemer fordelt på boligtyper

* Alt efter hvilken boligtype, man bor i, kan udfordringer med indeklimaet opleves forskelligt.

* Beboere i typehuse fra år 2000 eller nyere oplever i højere grad end andre varme eller for høje temperaturer samt for meget dagslys.

* Beboere i byhuse og bindingsværkshuse oplever oftere fugt og skimmelsvamp samt kolde vægge.

* I bindingsværkshuse og landhuse oplever beboerne i højere grad end andre indeklimaproblemer som træk og kulde, røg samt for lidt dagslys.

Kilde: Videncenteret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 12:00

Koldt vand og gennemtræk kan hjælpe på søvnen i sommernætterne

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Søvnen kan drille i sommervarmen. Men med simple råd til indeklima og rutiner kan du få ro om natten trods lys og høje temperaturer.

Når sommeren for alvor melder sin ankomst med lyse nætter og varme dage, kan det være en udfordring at få en god nats søvn.

Mange oplever, at temperaturen i soveværelset stiger, at luften føles tungere, og at kroppen har sværere ved at finde ro.

Men der er råd for at sikre nattesøvnen - og her spiller et godt indeklima en vigtig rolle, forklarer Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Videncentret Bolius.

Det er mest optimalt at undgå varmen fra solen, hvis ens soveværelse vender mod nord, forklarer han.

- Når det er en virkelig varm periode, kan man overveje at sove i et andet rum eller værelse, siger Tue Patursson.

Det er selvfølgelig ikke alle, der kan det, tilføjer han.

Derfor kan man så vidt muligt sørge for, at varmen ikke kommer ind.

- Man kan være på forkant i løbet af eftermiddagen og aftenen med en parasol, markise eller gardiner, ligesom man ofte ser sydpå med skodder for vinduerne.

Fageksperten anbefaler også, at man kan lave gennemtræk i sit soveværelse ved for eksempel at holde døren åben ind til andre værelser.

- Det kan godt være, at det er varm luft, der kommer ind, men bevægelsen i luften gør det trods alt mere behageligt end, hvis luften er stillestående, siger Tue Patursson.

Kan man ikke have vinduerne åbne på grund af støj, kan en nem og billig løsning være at anskaffe en ventilator, som kan stå i den ene ende af soveværelset.

- Det skaber trods alt lidt bevægelse i luften, siger han.

Et køligt soveværelse er afgørende for en god nats søvn i sommermånederne, siger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, der er ph.d. og lektor på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.

Hun anbefaler også at sørge for at lufte ud og holde vinduet åbent, hvis det er muligt.

Men når vinduerne er åbne, kan det være svært at holde soveværelset mørkt, hvilket også har betydning for en god søvn, påpeger Birgitte Rahbek Kornum.

- Man kan overveje at investere i en sovemaske. Hvis man gør det, er det vigtigt, at den skal være mørk og behagelig at have på, så man kan holde ud at sove med den, siger søvnforskeren.

Hvis du alligevel ligger i varmen og ikke kan finde ro, kan det være en idé at stå op i kortere tid, siger Birgitte Rahbek Kornum.

- For eksempel kan du gå udenfor eller tage et kort, køligt bad - men ikke for længe, da det forstyrrer den indre temperatur, og så får det modsat effekt, lyder det.

Søvnforskeren henviser til et trick, som nogle bruger i Sydeuropa.

Hvis man har været i bad og er våd, kan man dryppe af og lægge sig i seng uden at tørre sig helt.

- Fordampningen er med til at køle kroppen ned, forklarer hun.

Et andet tip kan også være at fugte sin hovedpude en smule, da fordampningen her giver samme kølende effekt.

Selv om det kan give tankemylder at falde til ro i varmen, skal man se, om man kan undgå at stresse over det, siger Birgitte Rahbek Kornum:

- At man sover dårligt én nat eller to nætter gør ikke noget. Man skal bare stå op, som man plejer, og så skal man nok komme til at sove godt igen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek