Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/01/2023 - 10:00

Hver anden lønseddel indeholder fejl: Har du kontrolleret din?

Menneskelige fejl på din lønseddel kan betyde, at du ikke får den løn, som du har ret til. Derfor anbefaler fagorganisationer, at du holder øje med din løn.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer

Som mange andre har du nok også tillid til din arbejdsgiver, og du tænker måske, at du får udbetalt den rigtige løn hver måned.

Men hvis du ikke selv løbende har holdt øje med din løn, optjente ferie og betaling for overarbejde, er der stor sandsynlighed for, at der har været fejl på din lønseddel.

Faktisk viser undersøgelser fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, at hver anden har oplevet fejl på en lønseddel.

Jo mere skiftende arbejdstider og varierende løn du har, desto større er risikoen for, at der er fejl, lyder det fra hovedorganisationen, der repræsenterer cirka 1,3 millioner lønmodtagere fordelt på 65 fagforbund.

Men der kan også være fejl på lønsedlen, hvis du er fastlønnet.

Gennem en stikprøvekontrol har Pædagogernes fagforbund BUPL for eksempel fundet frem til, at et bestemt tillæg ikke var blevet udbetalt til en pædagog i 13 år.

Tillægget forsvandt, efter at hun blev tilknyttet en ny skole. Og det lykkedes BUPL at sikre pædagogen efterbetaling for ti år.

Det er derfor en god idé at få undersøgt din egen lønseddel, og du kan typisk få din fagforening til at hjælpe dig.

- Det hjælper ikke noget, at man kun kigger på, hvad man har stående i banken. Man skal også sikre sig, at man har fået den rigtige løn, siger faglig medarbejder i 3F Frederiksborg Hanne Gram.

Hun anbefaler desuden, at du sikrer dig, at pengene, der er trukket til pension, også er blevet indbetalt til din pension. For lønnen bliver typisk beregnet manuelt, og derfor kan der ske menneskelige fejl.

- Man skal huske på, at fejl på en lønseddel ikke nødvendigvis er en bevidst fejl, siger hun.

- Og mange virksomheder vil gerne rette fejlene, så snart de bliver gjort opmærksom på dem.

Der er oftere fejl i bestemte brancher, og hvis man får elevløn, men helt generelt anbefaler Hanne Gram, at alle lønmodtagere med jævne mellemrum får kontrolleret, om lønsedlen stemmer.

- For mange lærlinge og elever er det deres første arbejdsplads, så de ved ikke, hvad de skal kigge efter, og hvilken overenskomst der gælder for dem. Så det er lidt op ad bakke for mange af dem, hvis de ikke får hjælp fra en fagforening, siger Hanne Gram.

Du kan ofte kræve at få rettet fejl og udbetalt manglende løn fem år tilbage i tiden. Og i nogle tilfælde kan du gøre krav gældende for ti år. Det gælder også for tidligere ansættelser.

Hanne Gram peger på, at mange ikke kan lide at rejse et krav mod arbejdsgiveren, mens de er ansat:

- Og de henvender sig så først, efter at de er blevet fyret eller selv har sagt op, fordi de synes, det har været ganske urimeligt.

Formand for 3F Frederiksborg, Daniel Leigther Dyhrberg, opfordrer også til, at man bruger sin fagforening til at få styr på sin lønseddel.

- Blandt vores medlemmer har jeg oplevet, at der har været fejl på otte ud af ti lønsedler, siger han og tilføjer:

- Jeg plejer at sige til mine medlemmer, at de er specialister inden for deres område. De kan være anlægs- eller betonfolk. Og jeg er så specialist i at se på lønsedler.

/ritzau fokus/

København, 24/03/2023 - 08:30

Sofie Lindes X Factor-epoke lakker mod enden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sofie Linde er den længst siddende vært på X Factor-tronen. Men vender programmet tilbage næste år, skal TV 2 på jagt efter en afløser til den populære profil.

Årets "X Factor" lakker mod enden, og det gør Sofie Lindes værtstjans også.

Den 33-årige tv-vært har oplyst, at hun stopper på programmet efter otte sæsoner, når årets vinder er fundet den 31. marts i Arena Randers.

- Om end det ikke har været nogen let beslutning, så føles den rigtig - og en smule spændende - nede i maven, skrev Sofie Linde i et opslag på Instagram.

Om "X Factor" vender tilbage med en 17. sæson i 2024, vil TV 2 endnu ikke ud med.

Men gør programmet det, skal kanalen på jagt efter en ny vært, der kan holde styr på alt fra strømsvigt til deltagere, der går i sort på scenen.

Hos DR - dengang statsradiofonien sendte "X Factor" - har man været ude i den disciplin.

Da Danmarks Radio i sin tid købte konceptet, var det Lise Rønne, som bød seerne velkommen til premiereprogrammet, som strøg over skærmen i 2008.

Lise Rønne fortsatte som vært året efter. Men da hun i 2010 var på barsel, var Signe Muusmann hyret ind som vikar og styrede seere, dommere og deltagere gennem tredje sæson.

Det er i øvrigt den eneste sæson, hvor Thomas Blachmann ikke har været dommer.

Lise Rønne vendte tilbage i 2011 og igen i sæsonen året efter.

Da hun stoppede helt som vært, overtog satirikeren Signe Molde tjansen en enkelt sæson.

Hun blev afløst af arkitekten Eva Harlou, der debuterede som vært i syvende sæson, som strøg over skærmen i 2014, og fortsatte året efter.

Og så kom Sofie Linde på banen. Hun debuterede som vært i 2016, da niende sæson blev sendt. De efterfølgende to sæsoner årene efter styrede hun også.

I 11. sæson trådte hendes mand, tv-værten Joakim Ingversen, til og vikarierede i et par liveshows, da Sofie Linde lige havde født parrets første barn, Trine.

Efter 11 sæsoner droppede DR "X Factor", og TV 2 købte konceptet og tog Sofie Linde med.

Den 12. sæson af "X Factor" i 2019 var den første, som blev sendt på TV 2. Kanalen genoptog succesen året efter.

I 2021 sparkede Sofie Linde sæsonen i gang, og endnu en barselsvikar stod klar i kulissen, da den populære tv-værts termin med datteren Søs faldt sammen liveshowene.

Melvin Kakooza skulle have budt seere, dommere og deltagere velkommen til "X Factors" liveshows i 2021. Men kort inden showstart fandt lægerne en godartet tumor i hans hjerne.

Derfor måtte TV 2 straks finde en barsels- og sygevikar for henholdsvis Sofie Linde og Melvin Kakooza. Og ind trådte Lise Rønne, som kendte konceptet og havde erfaringen og rutinen.

Sæsonen efter, den 15. i 2022, vendte Sofie Linde tilbage. Men efter den 16. sæson, som slutter næste fredag, skal TV 2 på jagt efter en afløser.

Over for Ekstra Bladet har TV 2's underholdningsredaktør, Dorte Borregaard, udtrykt forståelse for, at Sofie Linde vil videre i sit arbejdsliv og sendte hende i den forbindelse en tak.

- Sofie har været og er stadig en fuldkommen fantastisk vært på "X Factor" med sin rummelige, sjove, nysgerrige og ligefremme facon, sagde underholdningsredaktøren til avisen.

- Vi glæder os nu over, at vi har en sidste omgang liveshows med Sofie ved roret. Dem vil vi nyde. Og når tiden kommer, sender vi hende videre med klapsalver og alle de bedste ønsker fra X Factor-holdet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/03/2023 - 14:46

Wafande bliver snart far igen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en kærlighedsoverraskelse på vej. Musikeren Wafande og kæresten, Ana Maxime, venter deres andet fælles barn, som slutter sig til den voksende børneflok.

Sangeren Wafande, der er kendt for hittet "Gi' mig et smil", har ekstra meget at smile af selv.

Han skal nemlig være far for tredje gang.

Hans kæreste, Ana Maxime, venter parrets andet fælles barn.

Det annoncerer de begge på deres respektive Instagram-profiler, hvor de har delt et skanningsbillede og et foto af babybulen.

- Drømme bliver til virkelighed, skriver Wafande i et hashtag oversat fra engelsk.

- Ups, vi gjorde det igen. Vi laver ikke fejltagelser, men lykkelige små ulykker, skriver Ana Maxime på engelsk under hashtags som "mirakel", "kærlighed" og "men klart den sidste".

For ti måneder siden fik Wafande og Ana Maxime datteren Chloe, som snart bliver storesøster.

Under graviditeten med Chloe gik Wafande og Ana Maxime kortvarigt fra hinanden, men fandt sammen igen.

De havde været venner i mange år, da venskabet i 2021 udviklede sig til kærlighed og siden datteren Chloe året efter og nu den lille ny, der er på vej.

Begge har børn fra tidligere. Wafande er far til femårige Melodie, som han har fra forholdet med danseren Nafi Lisa Gravesen, mens at Ana Maxime er mor til tre.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 07:00

FAKTA: Regler for huset og foreningen

* Der bliver sjældent lavet tilstandsrapporter ved køb af kolonihavehus, selv om der i flere tilfælde er fejl og mangler. Du bør derfor altid gennemgå huset med en byggesagkyndig, hvis du vil undgå alt for mange overraskelser.

* Kolonihavehuse kræver ofte ikke byggetilladelse, så derfor er det ikke en selvfølge, at huset overholder alle regler, når du køber det. Du bør derfor altid sikre dig, at huset overholder både foreningens egne regler og kommunens byggeregler.

* Haveforeningen har typisk krav til standen af husene. Foreningen kan også have en række andre regler og krav til dig som lejer af havelodden. Sørg for at sætte dig ind i foreningens vedtægter og øvrige regler, inden du skriver under på en købsaftale.

Kilde: Ditte Jensen, jurist og ejer af kolonihavejura.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 07:00

FAKTA: Hvor længe må du bo i din kolonihave?

* Du må ikke bo i kolonihaven året rundt ifølge Kolonihaveloven. Nærmere er det ikke præciseret.

* En typisk regel er, at du må bo i dit kolonihavehus i sommerhalvåret.

* I vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts må du undtagelsesvis overnatte. Det kan være i forbindelse med en ferie eller et kort weekendophold.

* Flere kolonihaver lukker for vandet i vinterhalvåret.

* Det kan blive koldt i kolonihavehuset om vinteren, fordi husene sjældent er særlig godt isolerede.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv