Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/06/2024 - 09:00

Din konstante tissetrang kan trænes væk

Undskyld ikke din slappe blære med, at du er blevet ældre. Det er nemlig muligt at genvinde kontrollen over, hvor ofte du render på toilettet.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du tripper for at komme på toilettet flere gange i timen og tumler søvndrukkent ud af sengen hver nat for at lade vandet. Hyppig tissetrang gør livet surt, men du behøver ikke at leve med den.

Det siger Meryam El Issaoui, der er læge og ph.d.-studerende på Afdeling for Kvindesygdomme ved Herlev og Gentofte Hospital, hvor hun beskæftiger sig med bækkenbundslidelser.

- Problemet opstår især blandt den ældre del af befolkningen, og folk tilskriver det ofte, at det bliver sværere at holde på vandet med alderen. Men har man symptomer på en overaktiv blære og er generet af det, så er det tilrådeligt at søge læge, fordi der findes gode behandlingstiltag, siger hun.

Tisser du mere end otte gange i døgnet, kan det være, at du decideret lider af overaktiv blære-syndrom. Diagnose eller ej, så kan den hyppige tissetrang ofte tæmmes uden medicin.

1) Kig på dit væskeindtag.

Noget af det første, din læge vil kigge på, er, hvor meget du drikker i løbet af en dag. Drikker du for eksempel fem liter væske om dagen, giver det god mening, at du skal tisse hele tiden.

- Start med små livsstilsændringer. Først og fremmest hjælper det at begrænse dit væskeindtag til mellem en liter og halvanden liter i døgnet, siger Meryam El Issaoui.

Kig også på, hvad du hælder i dig. Kaffe, drikke med kulsyre som danskvand og sodavand, sukkerfri sodavand og alkoholiske drikke irriterer alle din blære, så den oftere beder om at blive tømt.

2) Udskyd toiletbesøget.

Din tissetrang er i høj grad styret af hjernen. Derfor er det muligt at træne din blærekontrol ved at ændre adfærd.

Tisser du en gang i timen, kan du lægge ud med at udskyde dit toiletbesøg med et kvarter. Gør det en uges tid. Går det godt med det, kan du forsøge at udskyde det med 30 minutter.

- Fortsæt på den måde, indtil du opnår det normale vandladningsinterval, der ligger på omkring hver tredje time, siger Meryam El Issaoui.

3) Knib og slip.

Knibeøvelser er med til at træne din bækkenbund, og derfor anbefaler Ina Dahl, der er specialiseret urologisk, gynækologisk og obstetrisk fysioterapeut ved Aalborg Bækkenklinik, at du bruger dem som et værktøj til at træne din blærekontrol.

- Et godt knib er, hvor du mærker knibet tydeligt, og hvor du tydeligt kan mærke, at du slipper det igen, fortæller hun.

For at få en fornemmelse af dit knib kan du sætte dig på din hånd, mens du udfører knibeøvelserne.

- På den måde kan du mærke, at bækkenbunden bevæger sig. Vi har tit svært ved at relatere til vores bækkenbund, fordi vi ikke kan se den, lyder det fra fysioterapeuten.

Lige så vigtigt det er at knibe godt sammen, er det, at du er i stand til at give helt slip på musklerne i bækkenbunden, forklarer hun.

- For at kunne komme ordentligt af med urin og afføring skal vi også være i stand til at slappe helt af i bækkenbunden. Hvis du hele tiden spænder op, risikerer du faktisk at påvirke funktionen af bækkenbunden, siger Ina Dahl og understreger, at en stærk bækkenbund er en fleksibel bækkenbund.

/ritzau fokus/

København, 26/06/2024 - 11:32

Skuespillere laver aftale for at begrænse kunstig intelligens

Norikazu Tateishi/Ritzau Scanpix

Ny aftale skal sikre, at Hollywood-skuespillere ikke bliver erstattet af kunstig intelligens.

En fagforening, der repræsenterer Hollywoods film- og tv-hold, har indgået en foreløbig treårig aftale for at undgå, at skuespillere og andre medarbejdere i Hollywood bliver erstattet af kunstig intelligens.

Aftalen er indgået tirsdag.

Aftalen er lavet mellem medlemmerne af The International Alliance of Theatrical Stage Employees og Alliance of Motion Picture and Television Producers, som blandt andet repræsenterer Disney og Netflix.

Ifølge aftalen må arbejdet med kunstig intelligens ikke være årsag til, at en medarbejder bliver overflødig.

Den indebærer desuden aftalte lønstigninger, lyder det.

I slutningen af 2023 lavede skuespillerforbundet SAG-AFTRA og flere studier også en arbejdsaftale, som afsluttede en næsten seks måneders lang strid, der havde stoppet film- og tv-produktionen i Hollywood.

Den kontrakt indeholdt også lønforhøjelser og omfattede beskyttelse mod brugen af kunstig intelligens i filmproduktionen.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

København, 26/06/2024 - 09:34

Hjerteproblemer holder Lisbet Dahl ude af Tivolirevyen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Lisbet Dahl er ved godt mod, efter en utæt hjerteklap udløste åndenød. Det siger den 78-årige revyveteran i et interview med Her og Nu.

Vejrtrækningsproblemer og åndenød forårsaget af en utæt hjerteklap, som Lisbet Dahl fik indopereret en kunstig en af i 2008 samtidig med en bypassoperation, holder hende ude af Tivolirevyen.

Det er ikke sikkert, at hun bliver klar igen inden sidste forestilling den 14. juli.

Det oplyser den 78-årige revyveteran selv i et interview med Her og Nu.

- Jeg har det som sådan fint. Jeg går tur med min hund og handler selv ind. Jeg må bare ikke blive forpustet. Jeg skal bare tage den med ro. Og det kan man jo ikke, når man er på scenen. Jeg er så frygtelig ked af at måtte svigte mine kammerater, siger hun til ugebladet.

Skuespilleren Lone Rødbroe er blevet hastet ind som sygevikar. Derudover består holdet på scenen af Thomas Eje, Rikke Bilde, Rikke Buch Bendtsen, Mikkel Becker Hilgart og kapelmester James Price.

Lisbet Dahl nåede at spille en håndfuld forestillinger, inden hun blev sygemeldt.

Hun mødte også ind i Tivoli, den dag hun måtte trække sig. Hun mærkede, at noget var galt og blev tilset af en sygeplejerske. Sygeplejersken ringede med det samme til alarmcentralen, som straks sendte en ambulance.

Situationen ramte meget uventet og meget hurtigt. Men Lisbet Dahl er ikke sådan til at forskrække, siger hun videre i interviewet med Her og Nu.

- Nu går jeg til undersøgelser, så de kan finde ud af om hjerteklappen skal skiftes, eller det kan klares på en anden måde. Jeg ved ikke noget konkret endnu. Det gør lægerne heller ikke. Så jeg må vente på, at lægerne finder ud af, hvad de vil gøre, siger hun til ugebladet.

Ud over at gå på scenen er Lisbet Dahl også Tivolirevyens instruktør og kunstneriske leder.

Inden Lisbet Dahl sidste år påtog sig opgaven at genrejse Tivolirevyen, var hun fra 1985 til 2022 instruktør og kunstnerisk leder i Cirkusrevyen, hvor hun også gik på scenen.

Kort før premieren på sin sidste sæson i 2022 blev hun sygemeldt grundet følger af coronavirus.

Året før - i 2021 - havde Lisbet Dahl ligeledes en sygeperiode under Cirkusrevyen. Det skyldtes stress efter et sygdomsforløb, der havde tæret på kræfterne, lød det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/06/2024 - 10:00

FAKTA: Sådan hjælper du ved hedeslag

* Bliver en af dine rejsefæller ramt af hedeslag, skal du som det første hjælpe vedkommende indenfor et køligt sted.

* Sørg dernæst for, at personen får vand at drikke, læg kolde omslag på personens pande, under armhulerne og langs halsen.

* Hjælp gerne den hedeslagsramte ned at ligge med benene op, og tilkald hjælp.

Kilde: Klaus Nielsen Jeschke, læge hos Falck.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/06/2024 - 10:00

På vej til sydens hede? Sådan passer du godt på dig selv i varmen

Alkis Konstantinidis/Reuters

Drik, selv om du ikke føler tørst, og søg læge, hvis du får det skidt under den bagende sol på rejsen sydpå, lyder rådet fra læge.

Termometeret viser mørkerøde tal i Sydeuropa i disser uger.

Og den stegende hede kræver, at du som turist tager dig nogle forholdsregler for ikke at blive utilpas i varmen.

1) Drik rigeligt med vand.

Når sveden driver af dig, risikerer du at tabe så meget væske, at du dehydrerer. Derfor er det alfa og omega, at du husker dig selv på at drikke masser af vand.

- Det er vigtigt, at man indtager rigeligt med væske, også selv om man ikke føler tørst. Når man bliver tørstig, er kroppen nemlig allerede i de tidlige stadier af dehydrering, siger Klaus Nielsen Jeschke, der er læge hos Falck og løbende er i kontakt med danske patienter, der bliver indlagt i udlandet.

Han råder dig til at drikke vand fra flaske og ikke hanen samt at begrænse indtaget af koffeinholdige drikke og alkohol.

- Man bør undgå alkohol i de varme timer, fordi det har en negativ effekt på væskebalancen. Derudover bliver man sløv og opholder sig måske længere tid i solen, hvilket øger risikoen for dehydrering, lyder det fra lægen.

Farven på din urin kan give dig et fingerpeg om din væskebalance. Er urinen lysegul, er alt godt. Har det en mørkere nuance, kan du have brug for mere væske.

2) Beskyt dig mod solen.

Selv om du elsker at ligge og dase på stranden eller ved poolen, så er det en dårlig idé at befinde sig for længe i solen under en hedebølge.

- Man bør undgå at opholde sig i solen i de timer, hvor solens uv-stråler er stærkest. Det vil typisk være mellem klokken 11 og klokken 15, siger Klaus Nielsen Jeschke.

Sørg derudover for at følge de gængse råd om solbeskyttelse - brug solcreme, søg skygge og gå med hat.

- Det er vigtigt - både for at undgå skader på huden, men også fordi det at opholde sig i solen øger risikoen for tab af væske i kroppen og dermed dehydrering, siger Klaus Nielsen Jeschke.

3) Søg lægehjælp.

Udvikler du i varmen symptomer som tørst, svimmelhed, almen utilpashed og feber, så anbefaler Klaus Nielsen Jeschke, at du søger læge.

Rejser du med et af de store rejseselskaber, vil der ofte være medicinsk uddannet personale til stede på hotellet, der står klar til at hjælpe. Men ring også gerne hjem til Danmark.

- Folk er ofte i tvivl, hvordan man helt konkret får lægehjælp, når man er i udlandet. Og her vil jeg råde til, at man ringer til sit rejseforsikringsselskab, som kan give gode råd og vejledning, siger Klaus Nielsen Jeschke.

Bliver du decideret syg på grund af heden, er der mulighed for at få dækning fra rejseforsikringen.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, der drives af brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Som udgangspunkt dækker rejseforsikringen, hvis du bliver akut syg af den ene eller anden årsag på ferien. Derfor er det en god idé at have en rejseforsikring og medbringe dit EU-sygesikringskort, når du rejser på ferie i Europa, siger hun.

Går du med overvejelser om helt at droppe at tage af sted på ferien, skal du dog ikke regne med, at forsikringen dækker.

- Hedebølge er ikke grund nok til at aktivere afbestillingsforsikringen. Den kommer i spil, hvis man selv eller en af ens nærmeste bliver syg eller kommer til skade inden afrejse, eller hvis Udenrigsministeriet fraråder, at man rejser til det pågældende land, fastslår Anne Garde Slothuus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek