København, 07/04/2024 - 08:00
Forbrugerøkonom: Det bruger jeg aldrig selv penge på
Sydbanks forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, kan ikke forestille sig at bruge penge på dårlig kvalitet. Men man skal ikke altid købe den dyreste mærkevare.
Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus
Forbrugerøkonomer giver normalt indblik i, hvordan vi og vores naboer spenderer vores penge - og hvor der måske lander lidt for mange kroner.
Nu fortæller en af dem - Sydbanks Ann Lehmann Erichsen - hvad hun selv aldrig vil kaste penge efter.
1) Takeaway og dårlig kvalitet.
Takeaway kan hurtigt tage dine penge, og dem vil Ann Lehmann Erichsen hellere fortære på anden vis.
- På en eller anden måde er madbudgettet udset til, at det er der, vi skal spare. Men man siger jo, at man bliver, hvad man spiser, lyder det fra hende.
- Jeg kan ikke forestille mig at bruge penge på dårlig kvalitet. Jeg vil meget hellere bruge penge på de bedste råvarer, også selv om det måske er dyrere, og lave mad derhjemme i stedet for at gå på restaurant, hvor man også betaler moms og alt muligt andet oveni.
Det gælder også kaffe to-go. Det er dyrt og upraktisk.
2) Brød og marmelade.
Omkring sit hus har Ann Lehmann Erichsen frugtbuske, og hun høster blandt andet bær, som hun laver marmelade af.
Det smøres gerne på brødet, som altid er hjemmebagt, for her ved Ann Lehmann Erichsen, hvad der er i.
I haven står der æbletræer, som familien kan plukke af.
3) Unødig strøm.
Ann Lehmann Erichsen fortæller, at hun har oplevet flere energikriser og -kampagner i sit liv og hidtil har troet, at hun havde helt styr på energioptimerende adfærd.
Men da hun skulle have skiftet sin eltavle, sagde elektrikeren, at han egentlig ikke syntes, forbruget var lavt.
- Jeg tænkte: "Det skal komme an på en prøve", fortæller Ann Lehmann Erichsen.
Hun har skiftet til LED-belysning. Og når ovnen er tændt, bliver den fyldt op - så samtidig med at hun bager brød, kan hun også tilberede aftensmad.
Både vaske- og opvaskemaskinen bliver først tændt, når de er fyldte, og hun kører et økonomiprogram.
- I løbet af 2022-23 har jeg sænket vores elforbrug med 30 procent, fortæller Ann Lehmann Erichsen og tilføjer, at hun også har sparet tid, da hun samler til bunke frem for at vaske hyppigt.
- Vi ser stadig alt det tv, vi vil, og har flere lys tændt i stuen, bemærker hun.
4) Drop det allerbilligste - og det allerdyreste.
Ann Lehmann Erichsen har også en baggrund i Forbrugerklagenævnet, Forbrugerstyrelsen og hos Forbrugerombudsmanden. Og det har også sat sit præg.
- En af de ting, jeg lærte ved at behandle tusindvis af klagesager, er, at man aldrig skal købe det allerbilligste. Man skal heller aldrig købe det allerdyreste. Man skal købe det i det midterste prisleje, hvor man får noget for pengene, siger hun og uddyber:
- Jeg har bind for øjnene, når jeg vælger - forstået på den måde, at jeg ikke går efter mærkevarer. Hvis jeg for eksempel skal købe et køleskab eller en vaskemaskine, går jeg efter bedst i test. J eg har stor respekt for de testresultater, hvor man har testet efter en europæisk standard.
5) Stop strømslugere.
Hvornår har du sidst afrimet din fryser og afkalket din vaskemaskine? Det kan koste masser af strøm, når maskinerne med tiden bliver sløvere.
- Det går jeg meget op i at gøre, fordi hvis vi vedligeholder vores husholdningsapparater, så holder de den energimærkning, de har, siger Ann Lehmann Erichsen og råder til, at man altid læser brugsvejledningen.
- Der er mange penge at spare ved vedligeholdelse.
/ritzau fokus/