København, 08/02/2023 - 07:00
Investeringssvindlere narrer danskere: De er veltalende og åleglatte
En it-sikkerhedsekspert advarer mod lidt for gode investeringstilbud på sociale medier. Det kan koste dig dyrt, så gør dit forarbejde, lyder det.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Støder du på en investeringsmulighed, som virker for god til at være sand, er det nok, fordi det er tilfældet.
Folkene bag de attraktive tilbud lokker, men risikoen er at ryge i fælden med investeringssvindel. Det dækker over sager, hvor borgere tror, at de gør en investering, men i stedet bliver frarøvet penge af kriminelle.
Det siger Kresten Munksgaard, der er leder for forebyggelse og analyse i NCIK, som er en del af politiets nationale enhed for særlig kriminalitet (NSK).
- De her svindelnumre er enormt professionelt drevet, fortæller han.
- Det er kriminelle virksomheder med afdelinger, professionelle hjemmesider med annoncering og markedsføring, og så taler de udmærket engelsk.
- Det er utroligt svært at opdage, advarer han.
Hvis du betaler svindlerne, får du typisk adgang til en hjemmeside, hvor du kan "følge investeringen", uden at der reelt set er tale om en egentlig investering.
Ifølge Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert hos sikkerhedsfirmaet CSIS, kan du støde på fupnumrene, mens du scroller på de sociale medier.
- Vi ser rigtig mange tilfælde, hvor man kan blive lynhurtigt rig, hvis man investerer i bitcoins eller noget andet.
- Og nu, hvor flere godt ved, at det går dårligt for bitcoin, er forbryderne i gang med at lokke dig til at investere i råvarer, aktier og sådan noget. Og de er veltalende og åleglatte, siger han.
De kriminelle bruger ifølge Peter Kruse reklamesystemerne på sociale medier til at købe sig ind på siden og blive vist til forbrugerne.
Støder du derfor på en reklame, hvor eksempelvis Elon Musk eller en kendt fodboldspiller fortæller om en god investeringsmulighed, skal du være forsigtig.
For det er højst sandsynligt fup og fidus, hvor de kendtes foto er blevet misbrugt.
- Især hvis der står noget om, "først sagde han nej, men nu tvivler han". Altså sådan nogle typiske clickbait-agtige vendinger med et billede af en kendis, siger Peter Kruse.
- Hold jer langt væk fra det, for det bliver rigtig dyrt, advarer han.
Ifølge Finans Danmark blev der i 2021 svindlet og forsøgt svindlet for knap 160 millioner kroner i falske investeringer.
I 2022 har tallet været dalende på grund af politiets indsats mod de kriminelle og en nedadgående kursudvikling i skurkenes typiske madding - nemlig kryptovalutainvesteringer.
Men hvis det er så svært at opdage svindelnummeret, hvad skal man som forbruger så gøre?
- Vi foreslår altid, at du laver et baggrundstjek af firmaet. Hvilket ry har det, og er der andre, som har beskæftiget sig med det, siger Kresten Munksgaard fra NCIK.
- Og du skal være ekstra opmærksom, for det kan sagtens være, at der er svindlere, som udgiver sig for at være en anden, måske legitim virksomhed.
Ofre, som allerede er faldet i fælden, kan også blive kontaktet af en advokat, som fortæller, at de har været udsat for svindel, og at de kan hjælpe.
- Men det er oftest bare en forlængelse af svindelnummeret, siger Kresten Munksgaard.
- Bliver du snydt, er vores anbefaling, at du afbryder al kontakt og er standhaftig, for svindlerne vil forsøge at kontakte dig over adskillige omgange, så du skal være utrolig skeptisk.
Får du mistanke om svindel, så kontakt politiet.
/ritzau fokus/