Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/02/2023 - 07:00

Investeringssvindlere narrer danskere: De er veltalende og åleglatte

En it-sikkerhedsekspert advarer mod lidt for gode investeringstilbud på sociale medier. Det kan koste dig dyrt, så gør dit forarbejde, lyder det.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Støder du på en investeringsmulighed, som virker for god til at være sand, er det nok, fordi det er tilfældet.

Folkene bag de attraktive tilbud lokker, men risikoen er at ryge i fælden med investeringssvindel. Det dækker over sager, hvor borgere tror, at de gør en investering, men i stedet bliver frarøvet penge af kriminelle.

Det siger Kresten Munksgaard, der er leder for forebyggelse og analyse i NCIK, som er en del af politiets nationale enhed for særlig kriminalitet (NSK).

- De her svindelnumre er enormt professionelt drevet, fortæller han.

- Det er kriminelle virksomheder med afdelinger, professionelle hjemmesider med annoncering og markedsføring, og så taler de udmærket engelsk.

- Det er utroligt svært at opdage, advarer han.

Hvis du betaler svindlerne, får du typisk adgang til en hjemmeside, hvor du kan "følge investeringen", uden at der reelt set er tale om en egentlig investering.

Ifølge Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert hos sikkerhedsfirmaet CSIS, kan du støde på fupnumrene, mens du scroller på de sociale medier.

- Vi ser rigtig mange tilfælde, hvor man kan blive lynhurtigt rig, hvis man investerer i bitcoins eller noget andet.

- Og nu, hvor flere godt ved, at det går dårligt for bitcoin, er forbryderne i gang med at lokke dig til at investere i råvarer, aktier og sådan noget. Og de er veltalende og åleglatte, siger han.

De kriminelle bruger ifølge Peter Kruse reklamesystemerne på sociale medier til at købe sig ind på siden og blive vist til forbrugerne.

Støder du derfor på en reklame, hvor eksempelvis Elon Musk eller en kendt fodboldspiller fortæller om en god investeringsmulighed, skal du være forsigtig.

For det er højst sandsynligt fup og fidus, hvor de kendtes foto er blevet misbrugt.

- Især hvis der står noget om, "først sagde han nej, men nu tvivler han". Altså sådan nogle typiske clickbait-agtige vendinger med et billede af en kendis, siger Peter Kruse.

- Hold jer langt væk fra det, for det bliver rigtig dyrt, advarer han.

Ifølge Finans Danmark blev der i 2021 svindlet og forsøgt svindlet for knap 160 millioner kroner i falske investeringer.

I 2022 har tallet været dalende på grund af politiets indsats mod de kriminelle og en nedadgående kursudvikling i skurkenes typiske madding - nemlig kryptovalutainvesteringer.

Men hvis det er så svært at opdage svindelnummeret, hvad skal man som forbruger så gøre?

- Vi foreslår altid, at du laver et baggrundstjek af firmaet. Hvilket ry har det, og er der andre, som har beskæftiget sig med det, siger Kresten Munksgaard fra NCIK.

- Og du skal være ekstra opmærksom, for det kan sagtens være, at der er svindlere, som udgiver sig for at være en anden, måske legitim virksomhed.

Ofre, som allerede er faldet i fælden, kan også blive kontaktet af en advokat, som fortæller, at de har været udsat for svindel, og at de kan hjælpe.

- Men det er oftest bare en forlængelse af svindelnummeret, siger Kresten Munksgaard.

- Bliver du snydt, er vores anbefaling, at du afbryder al kontakt og er standhaftig, for svindlerne vil forsøge at kontakte dig over adskillige omgange, så du skal være utrolig skeptisk.

Får du mistanke om svindel, så kontakt politiet.

/ritzau fokus/

København, 02/10/2023 - 12:10

Aura: På forunderlig vis er jeg blevet mor

Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Aura er for nylig blevet mor for første gang, og derfor må musikeren flytte en række af sine koncerter for at hellige sig familien.

Musikeren Aura må flytte en række af sine annoncerede koncerter.

Aura blev for nylig mor for første gang. Og derfor er hun nødt til at tænke og leve anderledes og ikke mindst prioritere anderledes for en tid.

Det oplyser hun i et længere opslag på Instagram.

- Som I sikkert allerede ved, har musik altid været den største del af mit liv, og jeres støtte har været ubeskrivelig og uvurderlig for mig. Som I sikkert også ved, er jeg på forunderlig vis blevet mor, og det har åbnet op for en helt ny verden af kærlighed og ansvar, skriver Aura blandt andet.

- På grund af denne særlige og helt naturligt krævende begivenhed i mit liv må jeg med tungt hjerte se mig nødsaget at flytte de fleste af mine koncerter for en kortere periode. Dette har været en ubeskrivelig og ganske svær beslutning. Men det er nødvendigt og vigtigt for mig at måtte have fokus på min lille familie i denne tid.

Aura udgav sidste år albummet "Life of a Rainbow", og det var i anledning af det album, at hun skulle have indledt sin turné i Rønne senere i oktober og sluttet af i slutningen af november i Næstved.

Aura, der bærer det borgerlige navn Maria Louise Joensen, albumdebuterede i 2008 med pladen "Columbine", der indeholdt hits som "I Will Love You Monday" og "Something From Nothing".

Siden har Aura udgivet tre plader, hvoraf det seneste, "Life of a Rainbow", udkom sidste år.

Den 38-årige sangerinde er blevet hædret med flere fornemme priser gennem sit musikalske virke. Blandt andet har hun modtaget flere Danish Music Awards-statuetter. Herunder i kategorien Årets Danske Kvindelige Kunstner og Årets Danske Hit for "Geronimo" tilbage i 2012.

/ritzau/

Læs Mere >>

Paris, 02/10/2023 - 11:32

Nikolaj Coster-Waldau gik catwalk med datteren

Mohammed Badra/Ritzau Scanpix

Den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau har været ansigt for L'Oreal Paris siden 2018. Nu har han fået følgeskab af sin datter Safina Coster-Waldau.

Der var dansk stjernestøv på den røde løber til L'Oreal Paris' show søndag under modeugen i den franske hovedstad.

Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau, som siden 2018 har været L'Oreal Paris' globale ansigt inden for hudpleje til mænd, gik på catwalken sammen med sin yngste datter, 19-årige Safina Coster-Waldau.

Sammen fremviste den celebre far-datter-duo næste års forårs- og sommerkollektion.

Det fremgår af en række billeder fra modeshowet.

Det var en sand stjerneparade, der havde indfundet sig på podiet.

Ud over Safina og Nikolaj Coster-Waldau var supermodellen Kendall Jenner, der er en del af Kardashian-klanen, de Oscar-vindende verdensstjerner Helen Mirren og Viola Davis samt skuespillerinderne Andie MacDowell og Eva Longoria på den stjernespækkede catwalk.

Sidste år var Nikolaj Coster-Waldau også på podiet for skønhedsmastodonten. Her akkompagnerede hans hustru, sanger og skuespiller Nukâka Coster-Waldau, den danske superstjerne.

Ud over Safina Coster-Waldau er parret også forældre til 23-årige Filippa Navarana Coster-Waldau.

Hun var også på podiet med sin verdensberømte far i 2021.

Begge Coster-Waldau-døtre er gået i deres forældres fodspor. Både som skuespillere - og nu også som L'Oreal-modeller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/10/2023 - 10:00

FAKTA: Vær godt klædt på inden du booker

* Når du booker hotelophold på en bookingplatform, er der flere ting, du med fordel kan gøre.

* Undersøg, om du indgår en aftale med hotellet eller bookingplatformen. Det har betydning, hvis der opstår problemer, og du vil klage. Hvis bookingsiden for eksempel blot er formidler, skal det tydeligt fremgå, at den ikke er ansvarlig.

* Du kan undersøge, om andre kunder har anmeldt hotellet, og hvor tilfredse de har været.

* Tænk over dine behov, før du søger. Det kan være nemt at lade sig friste af gode tilbud. Derfor bør du overveje, om du for eksempel har brug for et hotel tæt på centrum, en afbestillingsforsikring eller har andre ønsker.

Kilde: forbrug.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/10/2023 - 10:00

Sådan bliver du snydt når du booker hotel

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Du bør ikke bare gå efter det første og det bedste, når du booker hotelophold via bookingplatforme. Flere hoteller betaler for at ligge højt på listen.

Når du skal bestille din næste rejse til London, Paris eller Rom, bruger du sikkert en af de mange bookingplatforme til at finde et sted at bo.

Men faktisk finder du ikke nødvendigvis det bedste hotel på den måde. For hos mange platforme betaler hoteller for at ligge højere på udvalgslisten.

Det viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som har dykket ned i bookingportalernes søgemekanismer.

- Hvis man kigger på de første mange sider på en platform, så har næsten alle hoteller købt et rangeringsboost. Enten permanent eller i en afgrænset periode, hvor man betaler til platformen for at komme højere op på listen, siger souschef Andreas Maaløe Jespersen fra styrelsens forbrugerpolitiske center.

Ifølge analysen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er hotellernes chance for at valgt blive af kunderne større, jo højere en rangering, de har.

Og det kan være dårligt nyt for forbrugerne.

- Som kunde får man ikke noget ud af, at et hotel har købt sig længere op på listen. Det gør det ikke billigere for kunden, og man får ikke nødvendigvis et bedre hotel, siger Andreas Maaløe Jespersen.

Men bookingportalerne gør også livet lidt lettere som forbruger, fordi de samler diverse udbydere på en overskuelig liste. Så hvis du gerne vil bruge bookingportalerne til at booke dit næste hotelophold, er der flere steder, hvor du kan sætte ind.

Går du op i prisen, kan du sortere listen, så hotellerne rangeres fra lav til høj pris. Dermed får du vist hotellerne efter pris og ikke rangeringsboost.

Derudover kan du forsøge at være så nøjagtig som muligt, når du leder efter et hotel.

For jo mere præcis, du kan være, jo mindre kommer hotellernes forudbetalte rangering til at spille ind.

Derudover kan det være godt givet ud selv at afsøge markedet, forklarer Andreas Maaløe Jespersen.

- Hvis man finder et hotel, man godt kan lide, kan man prøve at undersøge, om det koster mindre andre steder, eller om man kan få et bedre tilbud ved at kontakte hotellet direkte, siger souschefen.

Du har sikkert også mødt udsagn som "book nu" eller "kun tre værelser tilbage" på bookingsider. Men der er sjældent grund til panik.

- Du kan næsten altid finde et bedre eller lige så godt tilbud andre steder. Så man skal ikke føle sig presset til at træffe en hurtig beslutning.

- Der er masser af hoteller, medmindre man skal til en meget lille by og kun vil bo et bestemt sted. Men her kan det bedre betale sig at bruge tid på at finde noget andet end at lade sig presse til at booke noget, siger Andreas Maaløe Jespersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv