24/10/2025 - 11:00
Fra sprøde kerner til pandekager: Spis fyldet fra halloweengræskarret
Gør årets græskarudskæring ekstra hyggelig - og mindsk samtidig madspild - ved at kokkerere med fyldet fra lygterne.
Frank Hammerschmidt/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Indmaden, du skovler ud af halloweengræskarret, ser måske ikke særlig appetitlig ud, men med en lille indsats er det muligt at forvandle det til lækkerier.
Sådan lyder det fra Britta Surland, der er leder af Arlas inspirationskøkken. Dog er det afgørende, at der er helt styr på hygiejnen, påpeger hun.
- Det kan hurtigt blive noget gratværk, når man skærer græskarlygter sammen med sine børn. Så hvis man vil bruge fyldet til mad bagefter, så vil jeg sige, at man skal starte med at skylle græskarrene og vaske hænderne.
Derudover anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid smager på et lille bitte stykke af græskarret, inden du laver mad med det.
Det skyldes, at græskar, ligesom både squash og vandmelon, kan indeholde de naturlige bitterstoffer cucurbitaciner, som er giftige og kan lede til diarré og opkast - uanset om græskarret er råt eller tilberedt.
Smager græskarret bittert eller metalagtigt, rådes du derfor til at smide det ud.
Med hygiejnen og smagsprøven på plads er der særligt et element fra halloweengræskarret, som er værd at kaste sig over, mener Britta Surland.
- Kernerne smager virkelig godt, hvis man rister dem i ovnen eller på panden. I modsætning til kerner fra for eksempel hokkaidogræskar, er de lette at få sprøde, og så kan du give dem alle mulige smage, fortæller hun.
Kernerne skal blot sorteres fra det orange snask, de sidder i. Laver du dem i ovnen, vender du først kernerne sammen med smør og salt plus de krydderier, du godt kunne tænke dig.
Det kan for eksempel være miks af spidskommen, stødt ingefær, hvidløgspulver og cayennepeber.
Bred nu kernerne ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og bag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 20 minutter.
- Man kan også tænde et lille bål og riste kernerne på en lille pande. Det er en hyggelig efterårsaktivitet, siger Britta Surland.
Det slimede og trevlede pulp, som kernerne sad fast i, behøver du heller ikke smide ud.
Du kan koge det og blende det til en græskarpuré, som kan blandes i en suppe, en pandekagedej eller en bolledej.
Græskarbollerne kan du endda få til at ligne græskar ved at klippe seks små snit i hver bolle og pensle dem med æggeblomme.
Har du et lille stykke græskar tilovers fra udskæringen, kan det eventuelt bruges som en lille stilk, der sættes ned i midten af bollen.
Når bollerne er færdigbagte, skaber snittene de karakteristiske græskarrynker, æggeblommen gør dem ekstra gyldne, og det lille græskarstykke ligner som sagt en stilk.
/ritzau fokus/




