Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/12/2022 - 10:00

Undgå at få skiferien spoleret: Følg eksperternes træningsprogram

Det er ikke sjovt at se sine venner suse ned ad skibakkerne, mens man selv er parkeret på værelset med en grum skiskade. Få eksperternes træningsprogram her.

Romain Lafabregue/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Brobjerg Tørring, Ritzau Fokus

Hoved, skulder, knæ og tå. På skiferien er især nummer tre særligt udsat for skader, når danske skiturister tonser ned ad bakkerne.

Og hvis du gerne vil undgå, at din ferie bliver spoleret af korsbåndsskader og dermed et spildt liftkort, så er det en god idé at træne op inden.

For spørger man Thomas Uhrskov, der er skientusiast og tv-vært på en række skiprogrammer, så er træning inden ferien enormt vigtigt af to grunde.

- Dels forebygger man skader, men man orker også at stå på ski i længere tid. Derfor falder timeprisen på ski, fordi kroppen ikke hele tiden skriger på pause, siger Thomas Uhrskov.

Ifølge fysioterapeut Thomas Höfelsauer fra FysioDanmark er det en god start at have en solid grundform, inden turen går ned ad bjerget.

- Men det er også nogle andre muskler, som vi bruger, når vi står på ski. Derfor får man altså en sjovere tur, hvis man laver målrettet træning omkring knæene og lårene inden, fortæller han.

Thomas Höfelsauer står blandt andet for et træningshold, hvor han specifikt hjælper med at blive klar til skiferien.

- Det, man kan lave derhjemme, er lunges, squatøvelser og wall-sits. Og så er det også en god idé at lave coretræning som eksempelvis planken, siger Thomas Höfelsauer.

Til at begynde med anbefaler han, at man laver tre gange ti squats, hvor man står med fødderne i en god skulderbrede. Derefter kan man så lave tre gange ti lunges til hvert ben.

Man kan passende lave øvelserne hver tredje dag, lyder det.

Thomas Uhrskov peger også på, at det er vigtigt at styrke knæene og lårene ekstra meget. Og det kan man gøre på flere måder.

- For eksempel kan man stå på ét ben og tegne mønstre i luften med den fod, der er fri. Det kan man gøre i et minut, og så bør man kunne mærke, at det bliver varmt omkring det knæ, som bærer hele kroppen, siger han.

Thomas Uhrskov peger på, at wall-sits er en rigtig god øvelse, som er ganske nem at lave derhjemme.

- Man kan starte med at holde den, så længe man kan, og så bygger man ti sekunder på næste gang, siger han.

Optimalt set er det bedst at gå i gang med træningen allerede tre måneder inden skiferien starter, lyder det fra fysioterapeut Thomas Höfelsauer.

- Men hellere gå i gang nu, selv om det måske allerede er lidt for sent. For det er bedre at træne en smule end slet ikke at træne.

- Og til sidst: Lyt til din krop. Både når du træner op, mens også ude på pisten. Der er flest uheld på tredjedagen, hvor kroppen er træt og øm, siger han.

/ritzau fokus/

København, 23/04/2024 - 14:44

Kort efter frifindelse er Elvira Pitzner blevet forlovet

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Under anklage om utroskab afviste Elvira Pitzner, at hun dannede par med Mortada Haddad. Nu er de forlovet.

For få måneder siden var tv-personligheden Elvira Pitzner tilbageholdt i Dubai, beskyldt for utroskab af ekskæresten Milad Saadati.

Nu afslører hun i en såkaldt story på Instagram, at hun er blevet forlovet med forretningsmanden Mortada Haddad.

- Har nærmest været for genert til at dele det, men I said yes (jeg sagde ja, red.), skriver hun tirsdag.

Sammen med Mortada Haddad blev Pitzner anholdt og varetægtsfængslet under en rejse til emiratet i november 2023.

Bokseren Milad Saadati påstod, at Pitzner og Mortada Haddad var kærester, og at hun dermed var sin ekskæreste, som hun blev islamisk gift med i 2021, utro.

Utroskab er ulovligt i Dubai og kan straffes med fængsel.

På daværende tidspunkt afviste både Pitzner og Mortada Haddad, at de var kærester.

Det afslørede hun først tidligere i april i en TV 2-dokumentar, hvor Pitzner fortæller om sine oplevelser i Dubai.

Efter knap tre dages varetægtsfængsling blev Pitzner og Mortada Haddad løsladt.

Men de måtte ikke forlade landet, før en domstol havde taget stilling til anklagen.

Retten i Dubai endte med at frikende Elvira Pitzner. Den anerkendte, at Pitzner og Saadati ikke var gift.

15. februar fik Pitzner grønt lys til at forlade Dubai. Dagen efter rejste hun ud af emiratet sammen med Mortada Haddad.

Hele sagen trak adskillige overskrifter i Danmark. Også politisk fik det betydning.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fortalte i december til Ekstra Bladet, at han havde nævnt sagen om Pitzner for emiraternes justitsminister.

Peter Hummelgaard tilføjede, at han delte nogle oplysninger med sin kollega, "der forhåbentlig kan være med til at gøre, at den lokale anklagemyndighed i Dubai får fremmet sagen".

Under sin tilbageholdelse gav Elvira Pitzner ikke meget lyd fra sig.

Dog skrev hun i midten af januar på Instagram, at hun havde været naiv.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun selv er skyld i hele miseren, lyder det:

- Jeg vil sige, at ligegyldigt hvad man havner i sit liv, så har man altid et medansvar, sagde Pitzner til TV 2 i forbindelse med udgivelsen af dokumentaren.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 14:26

Kort efter frifindelse er Elvira Pitzner blevet forlovet

Under anklage om utroskab afviste Elvira Pitzner, at hun dannede par med Mortada Haddad. Nu er de forlovet.

For få måneder siden var tv-personligheden Elvira Pitzner tilbageholdt i Dubai, beskyldt for utroskab af ekskæresten Milad Saadati.

Nu afslører hun i en såkaldt story på Instagram, at hun er blevet forlovet med forretningsmanden Mortada Haddad.

- Har nærmest været for genert til at dele det, men I said yes (jeg sagde ja, red.), skriver hun tirsdag.

Sammen med Mortada Haddad blev Pitzner anholdt og varetægtsfængslet under en rejse til emiratet i november 2023.

Bokseren Milad Saadati påstod, at Pitzner og Mortada Haddad var kærester, og at hun dermed var sin ekskæreste, som blev hun islamisk gift med i 2021, utro.

Utroskab er ulovligt i Dubai og kan straffes med fængsel.

På daværende tidspunkt afviste både Pitzner og Mortada Haddad, at de var kærester.

Det afslørede hun først tidligere i april i en TV 2-dokumentar, hvor Pitzner fortæller om sine oplevelser i Dubai.

Efter knap tre dages varetægtsfængsling blev Pitzner og Mortada Haddad løsladt.

Men de måtte ikke forlade landet, før en domstol havde taget stilling til anklagen.

Retten i Dubai endte med at frikende Elvira Pitzner. Den anerkendte, at Pitzner og Saadati ikke var gift.

15. februar fik Pitzner grønt lys til at forlade Dubai. Dagen efter rejste hun ud af emiratet sammen med Mortada Haddad.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

FAKTA: Undgå forurening når du sanker

* Der er forskel på at sanke i egen have og ude i naturen eller i byen.

* Vær opmærksom på forurening fra biler. En tommelfingerregel er, at hvis du ikke kan høre dine egne tanker for trafikstøj, er det ikke et sted, du skal sanke.

* Hold også øje med, om du sanker et sted, hvor der ofte bliver luftet hunde. I så fald skal du være opmærksom på afføring og tis.

* Som med alt man finder i naturen, skal man huske at skylle ukrudtet grundigt inden brug.

Kilde: Mikkel-Lau Mikkelsen, projektchef fra Vild Mad-appen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

Brug havens hadede planter i køkkenet

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der er guld gemt i din have. Skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter er blot noget af det ukrudt, du kan bruge i madlavningen, hvis bare du ændrer dit mindset.

Det er ikke kun de smukke forårsblomster, der springer ud i fuldt flor her til foråret. Også havens mere ubudne gæster er begyndt at spire frem.

Men faktisk er ukrudtet mere ven end fjende. Det handler bare om at ændre sit mindset, fortæller projektchef Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild mad-appen.

- Skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter, tidsler og løgkarse er bare nogle af de ukrudtsplanter, der er spiselige, og som faktisk er lette at bruge i køkkenet, siger han og fortsætter:

- Man kan hurtigt tænke, at det er en helt ny måde at lave mad på, men det behøver det ikke være.

Den helt almindelige skvalderkål kan bruges i stedet for bredbladet persille, mens brændenælder kan bruges i en varm ret, som var det spinat og mælkebøtteblade i stedet for rucolasalat, fortæller han.

Tager man til Italien og Frankrig, er det ikke unormalt, at mælkebøtter og brændenælder er på menuen.

- Stegte brændenælder er virkelig lækre. Steg dem i olivenolie med noget hvidløg og chili, så har du en gammel italiensk klassiker, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der selv finder inspiration i andre landes madkulturer.

Men det er vigtigt at vide hvilke dele af ukrudtsplanten, der egner sig til madlavning, råder Mikkel-Lau Mikkelsen. For eksempel er det kun brændenældens omtrent seks øverste skud, der smager godt.

Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", bruger også gerne ukrudt fra haven, når hun skal lave mad.

Her kommer hun med to bud på opskrifter med havens ofte hadede planter:

1. Mælkebøttefrikadeller

Til mælkebøttefrikadeller bruges de gule blomster.

Saml en skål med mælkebøtteblomsterne. Børnene synes ofte, det er en sjov opgave, fortæller Kristine Fenger.

Pluk det gule fra blomsterne.

Tilsæt et halvt fintsnittet eller revet løg, tre æg, to håndfulde havregryn, tre spiseskefulde kikærtemel, salt og løvstikke.

Bland farsen godt, og lad den herefter trække.

Form mælkebøttefrikadellerne, og steg dem på en pande i fedtstof efter eget valg.

- Jeg elsker, at man kan tage en lidt hadet plante og få vendt frustrationen til: "Yes! Nu skal vi endelig lave mælkebøttefrikadeller!". Det er sjovt, når det kan lykkes, siger Kristine Fenger.

2. Urtesalt

Til urtesalt kan man høste de urter, man nu har lyst til at bruge, fortæller Kristine Fenger.

- Vi kan godt lide at bruge brændenælde sammen med løvstikke, men man kan også bruge skovløg, skvalderkål, ramsløg eller hvad man nu har i haven, siger hun.

Saml en stor skål med urter, og blend dem i en foodprocessor, eller hak dem fint.

Bland salt i de hakkede urter. Til en stor skål bruges omkring 1 kilo salt. Men det er vejledende, fortæller Kristine Fenger.

Fordel urtesaltet på en bageplade, og sæt det på bordpladen til tørring.

Afhængigt af hvor fugtigt der er, skal urtesaltet tørre mellem tre dage og en uge. Rør gerne lidt i urterne under tørringstiden.

Urterne kan også tørres i ovnen, men Kristine Fenger foretrækker selv at tørre dem på køkkenbordet.

Når saltet er knastørt, kan det opbevares i et syltetøjsglas.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek