Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/12/2022 - 13:16

Flere bliver stoppet på elcykel: Mange af dem er reelt knallerter

En mand fik fængselsdom for at køre uden kørekort, hjelm og forsikring på et køretøj, han troede var en cykel.

Af: /ritzau/

Flere og flere bliver stoppet på det, de troede var en cykel, men som rent juridisk viser sig at være en knallert.

Mange er nemlig ikke bevidste om, hvad reglerne egentlig er for, hvornår en elcykel er en elcykel.

Særligt i områderne omkring de større byer bliver borgere stoppet på det, der ifølge loven er en knallert.

Årsagen kan ifølge Thomas Bork, der er bilinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi, være, at mange ikke kender reglerne.

De blev først indført i 2019.

- Elcykler er jo cykler med hjælpefunktioner, så det kun er i nogen grad, den må køre, uden at man gør noget. Ellers er det faktisk ens fysiske kraft, der skal trække selv, og så hjælper motoren med at køre.

- Så når folk køber en cykel, hvor man ikke skal træde i pedalerne, men den kører af sig selv og med høje hastigheder, er det ikke en cykel mere. Så er det en knallert, siger han.

Det måtte en 35-årige for nylig sande, da han blev dømt for at køre en stor knallert, selv om han havde mistet sit kørekort.

- Det virkede han oprigtigt overrasket over, fordi han troede, han havde købt en elcykel, siger anklagerfuldmægtig Helena Lyngsø Bengtsen.

Ud over det blev han dømt for, at køretøjet ikke var typegodkendt, at han ikke havde den rigtige forsikring, at han ikke havde styrthjelm på og for at køre på fortovet.

Desuden var det femte gang, manden blev taget i at køre uden kørekort.

Han blev idømt 40 dages betinget fængsel med vilkår om 60 timers samfundstjeneste inden for seks måneder og en bøde på 5500 kroner.

Har man ikke alle de forhold, koster det normalt 7000 kroner at blive taget på en stor knallert uden kørekort.

Reglerne for, hvornår noget er en knallert, en såkaldt speed pedelec eller en knallert er klare.

En elcykel er, uddyber Thomas Bork, sådan set bare en normal trædecykel med pedaler, hvor der kan sidde en elmotor på op til 250 watt.

Den har en hjælpefunktion, som gør, at den kan trække en op til 23 kilometer i timen.

- Et andet begreb er de her hurtige cykler - speed pedelecs - som igen er en elcykel, men som adskiller sig, fordi den kan have en større motor. Og fordi den kan køre hurtigere, skal den også være typegodkendt.

- Den må køre, uden at man træder i pedalerne, med op til 20 kilometer i timen. Det vil sige, at den altså reelt bare må trække dig. Og fra 20 kilometer i timen og op til 45 kilometer i timen skal man bruge muskelkraft, så der må den kun assistere, siger han.

Desuden skal man have en forsikring til en speed pedelec, og så skal man bære hjelm, når man kører den.

En knallert er et tohjulet køretøj med enten en forbrændingsmotor - på op til 50 kubikcentimeter i slagvolumen - eller også er der en elmotor. Den må være godkendt til 30 kilometer, eller også må den være godkendt til at køre op til 45 kilometer i timen.

Grunden til, at reglerne er, som de er, fortæller Thomas Bork, er på grund af færdselssikkerheden. Det handler nemlig om, at man fysisk skal være i stand til at håndtere køretøjet.

Særligt ved de store elcykler kan det kræve mange kræfter at stoppe den, hvis man kører 45 kilometer i timen.

/ritzau/

København, 19/04/2025 - 08:00

Dansk skuespiller om usikker branche: Er det dét værd?

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Efter konflikter i den danske tv- og filmbranche er det en svær tid at være skuespiller. Christopher Læssø har selv mærket usikkerheden, der følger med.

Konflikter har skabt et usikkert landskab i den danske filmbranche.

En af dem, der har mærket usikkerheden, er den 40-årige skuespiller Christopher Læssø.

- Jeg havde en hård opbremsning for nogle år siden. Jeg tænkte: "Er det dét værd?", fordi rollerne hænger ikke på træerne længere, fortæller han og fortsætter:

- Når det ikke bare vælter ind, som det gjorde førhen, kan man jo godt begynde at tænke over, hvor meget tid man bruger på det her.

Konflikten udsprang blandt andet af, at både danske og internationale streamingtjenesterne blev krævet rettighedsbetalinger til skuespillere, manuskriptforfattere, fotografer og instruktører, når de lavede produktioner i Danmark.

Det resulterede i, at store dele af den danske film og tv-seriebranche stagnerede fra midten af 2022.

- Man kan godt mærke, at der er en anden præmis nu, siger Christopher Læssø og uddyber:

- Der er simpelthen bare mindre arbejde. Der er kolleger, man ser op til, og som er superetableret, der bare ikke bliver brugt.

Det har for Christopher Læssø skabt en bekymring om, hvorvidt skuespillet fortsat har været noget, han har kunne regne med som en stabil levevej.

- Når telefonen lige pludselig ikke ringer hele tiden, så bliver man også en smule bekymret, fordi man har jo også sat sin hat på et familieliv og et arbejdsliv, der skal kunne hænge sammen, siger han.

Privat blev Christopher Læssø far igen sidste år, da han fik en pige med kæresten, Laura Becker. Hvor han også har datteren Olivia på 14 år fra et tidligere forhold, har hun i forvejen en søn, fra før parret fandt sammen.

Indtil videre er det lykkedes at holde gang i karrieren.

Lige nu er han aktuel med sæson to af tv-serien "Hvide Sande", hvor han spiller Oliver, der er leder af et forfatterkursus i den vestjyske by.

Og så har han i seneste år været aktiv i adskillige film. Herunder "Nattevagten 2 - Dæmoner går i arv", "Englemageren", "Viften", "Den, der lever stille" og "København findes ikke", der alle udkom i 2023.

- Jeg tager imod alle de tilbud, der kommer, med kyshånd. Det er lige meget, om de er store eller små, fordi det kan jo være, at det stopper i morgen, lyder det fra Christopher Læssø.

Næste afsnit af "Hvide Sande" kan ses søndag på TV 2 og kan streames på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/04/2025 - 21:10

Myrdet i Forræder som den første: Virkelig bittert

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Line Kirsten Nikolajsen havde glædet sig helt vildt til at lege med i tv-programmet "Forræder", men hun blev den første, der skulle sige farvel til slottet.

Line Kirsten Nikolajsen elsker tv-programmet "Forræder". Den 33-årige radiovært er sågar med i en klub, hvor hun sammen med andre dyrker spillet med løgn og bedrag.

Det var derfor også en drøm, der gik opfyldelse, da hun sammen med 17 andre kendte danskere blev inviteret ind på slottet for at lege med i TV 2's populære underholdningsprogram.

Men fornøjelsen blev kort og en smule uforløst, da hun som den første modtog et brev med ordene: "Du er blevet myrdet".

- Det var fandeme bittert. Det var virkelig nederen, fordi jeg havde glædet mig sygt meget til det, siger Line Kirsten Nikolajsen, når hun nu ser tilbage på sin korte oplevelse.

- Det føles som at sidde i en rutsjebane, som kører opad, mens adrenalinen pumper, og så får man at vide på toppen, at rutsjebanen er gået i stykker, og at man skal gå ned igen.

På de få dage hun var der, fik Line Kirsten Nikolajsen prøvesmagt spillet, men hun synes dog, at det i sidste ende var lidt en halv oplevelse.

- Jeg synes jo, det er virkelig sjovt at spille det her spil. Fordi man kan gå ind i en arena, hvor man godt må lyve og bedrage, siger hun.

Da hun blev sendt hjem, fik hun ikke at vide med det samme, hvem der i spillet havde stukket hende kniven i ryggen.

Det viste sig så at være deltagerne Sarah Grünewald, Rasmus Bruun og Anne-Marie Rindom, der som forrædere havde stået bag.

Men selv da Line Kirsten Nikolajsen fik den viden, bar hun på ingen måde nag. Hun var meget bevidst om, at de blot var med i et spil.

- Men det er klart, at der er et eller andet, man ikke helt selv kan styre. Det er følelsen af, at man bliver holdt uden for i skolegården, forklarer hun og fortsætter:

- Det var en skuffelse. Men i virkeligheden skød jeg ikke skylden på nogen på slottet. De er jo allesammen så søde.

Der var derfor heller ingen sure miner, da hun efter spillets afslutning mødtes med dem, der forkortede hendes Forræder-oplevelse.

- Sarah Grünewald fik et kæmpe kram. Hun var så sød og sagde som det første: "Vil du gerne vide, hvorfor du røg ud?". Så hun forklarede, og det var fair nok. Alt var meget lidt dramatisk, fortæller hun.

Line Kirsten Nikolajsen er kendt for at have været radiovært på DR-programmerne "Tværs" og "Go' Morgen P3",

Man har kunnet se hende i de to første afsnit af "Forræder", som fortsat udkommer med nye episoder hver fredag på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 18/04/2025 - 10:00

FAKTA: Hvad er en gusmester

* En gusmester er den person, der styrer en saunagus. Man benytter sig ofte af æteriske olier, musik, fortælling og skaber varmeopbygning med vanddamp.

* At være gusmester er ikke en beskyttet titel. Det vil sige, at alle, der hælder vand og æteriske olier på saunaovnen kan kalde sig gusmester. Det er dog vigtigt at kende til sikkerhed, æteriske olier, fordeling af damp og dufte og opbygning af en saunagus.

* Danmark har en verdensmester i saunagus for kvinder, da 22-årige Karoline Kobber Kristensen tog sejren til "Masters Freestyle Aufguss 2025". Her vandt hun i kategorien freestyle, hvor man skal skabe en helhedsoplevelse med musik, varme og æteriske olier samtidig med, at man er i en 80 grader varm sauna.

Kilder: gusmester.dk og TV2.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 18/04/2025 - 10:00

Bliv din egen gusmester med en tågemaskine og æteriske olier

Scanpix/Ritzau Scanpix

Du behøver hverken at betale i dyre domme eller køre langvejs for at finde en saunagus nær dig. Faktisk kan du med få redskaber blive gusmester i dit eget hjem.

Luk øjnene, og tag en dyb indånding, mærk dine fødder, mærk knæene, føl, at din krop er let som fjer, og pust nu ud igen.

Sådan kunne instruktionerne fra en gusmester lyde, men med få redskaber kan det være dig, der starter næste session derhjemme.

Det eneste, du behøver, er at tage et varmt bad og investere i et elektrisk apparat kaldet en nebulizer, hvor man kommer æteriske olier i.

Det fortæller Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge og i mange år har beskæftiget sig med aromaterapi og æteriske olier.

- En nebulizer er en slags tågemaskine, hvor man kommer cirka ti dråber æteriske olier ned ad gangen. Derefter tændes den i ti minutter, og så kan den lille motor i nebulizeren findele olien i små partikler, der kommer ud i luften, siger hun og fortsætter:

- Det mest optimale derhjemme er, at man tager et brusebad eller karbad, så man bliver rigtig varm. Derefter sætter man sig i en varm stue og tænder for en nebulizer i ti minutter. Det er faktisk mere effektivt end saunagus.

En af årsagerne til, at det kan være fordelagtigt at lave sin egen saunagus, er, at det kan være en dyrt i længden at tage ud til steder med saunagus.

Hver session på cirka 60 til 75 minutter kan hurtigt koste alt fra 125 til 250 kroner. Samtidig er saunagus ikke let tilgængeligt, hvis man ikke bor i en af de større byer.

Dog mener Charlotte Bech ikke, at det er udstyret, man skal spare på, hvis man vil prøve at lave saunagusstemning derhjemme. Dyrere udstyr kan nemlig bedre betale sig på både effektivitet og pengepung.

- De billige udgaver af nebulizer bruger vand, varme eller stråling. De ender med at blive dyrere, fordi de bruger meget mere æterisk olie for overhovedet at få en god effekt. Dermed kan de køre i timevis, uden at der kommer særligt meget virkning, siger hun.

Derfor skal man finde en nebulizer, der fungerer uden stråling, varme eller vand.

- Alle tre ting er noget, der svækker olierne. De æteriske olier kan fordampe let, og det vil sige, at hvis de bliver godt varmet op, så får man ikke den fulde effekt af olien. Hvis man har valgt den rigtige nebulizer, er effekten mere effektiv, da du får alle komponenterne fra olien på bare fem til ti minutter, siger hun.

En sidste ting, man skal være opmærksom på, inden man begiver sig ud som gusmester er, at der findes to slags olier: De tyktflydende og de tyndtflydende.

- I en nebulizer kan man kun bruge de tyndtflydende olier. De tyktflydende bruges blandt andet som massageolie, mens en tyndtflydende olie kunne være en eucalyptusolie, siger hun.

Hvis man ikke vil investere i en nebulizer, så er der også alternativer til et saunagus derhjemme.

- Man kan bruge kogende vand i en skål, der placeres på en bordskåner. Derefter tager man et tæppe over hovedet, så man næsten sidder i et svedetelt eller damptelt, og så drypper man 1-2 dråber eukalyptusolie, timianolie eller kamferolie i det kogende vand, siger Charlotte Bech og fortsætter:

- Det indånder man i tre til fem minutter, men det er dog ikke ideelt, da mange bioaktive komponenter i olierne svækkes ved den høje varme. Man kan få en delvis effekt, men ikke den fulde effekt af olien.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek