Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

15/03/2023 - 09:00

Få det meste af dit depositum tilbage

Arbejdet for at få det meste af dit depositum tilbage, når du flytter fra en lejebolig, begynder allerede den dag, du flytter ind, lyder det fra chefjurist.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Skal du til at fraflytte din lejebolig, er der pludselig mange ting, du skal forholde dig til.

Og hvis du vil holde bedre fast i nogle af dine surt tjente penge fra depositummet, kommer chefjurist Anders Svendsen fra Lejernes Landorganisation med en række guldkorn.

1) Brug tid på indflytningssyn.

- Der, hvor man rigtigt sparer penge, er ved indflytningen, fortæller han.

- Har du lavet en god indflytningsrapport, hvor du har klargjort, hvad der er galt med lejligheden, så slipper du for muligvis at skulle aflevere den i bedre stand.

- Husk at aflevere den til udlejer senest 14 dage efter indflytningen.

Står der eksempelvis i kontrakten, at lejligheden er i fin stand, men slet ikke er det, er det ifølge chefjuristen blandt andet her, du skal påpege det.

For domstolene er tilbøjelige til at tro på det, der står i kontrakten, hvis du ikke har klaget ved indflytning, og det ender ud i den helt store uenighed.

Du kan også tjekke op på, hvad der står i din lejekontrakt angående, hvilken stand lejligheden skal afleveres i.

- Typisk er reglen, at man ikke skal levere det lejede tilbage i bedre stand, men i samme stand, siger Anders Svendsen.

2) Brug vedligeholdelseskontoen.

Kig på, hvem der har vedligeholdelsespligten, da det afgør, hvem der eksempelvis skal male, fortæller Anders Svendsen.

- Bor du i et lejemål, hvor du har indbetalt penge til en vedligeholdelseskonto, kan det være smart at bruge beløbet på vedligeholdelse, inden du opsiger lejemålet.

- Nogle steder er der praksis for, at hvis du spørger, om der kan blive malet for penge fra den konto, bliver det tolket som for sent.

- Og så får du ikke lov til at male for de penge, du egentlig har betalt ind til det.

3) Du må godt være uenig i udlejers krav.

Ved fraflytning kommer udlejer med sin vurdering af, hvad der skal laves i lejligheden.

Og det kan du så enten acceptere eller protestere imod, fortæller Anders Svendsen.

Du bør især være opmærksom på, hvad du skriver under på ved fraflytningen.

- Du kan være ude for, at du i fraflytningsrapporten skriver under på, at du er enig med udlejers krav.

- Står der derfor noget, du er usikker på, kan du lade være med at skrive under og få udlejer til at sende fraflytningsrapporten til dig.

- Det bedste er, at du tilføjer i rapporten, at du alene kvitterer for modtagelsen af rapporten.

Skulle du ende i en konflikt med udlejer, kan du få det prøvet i Huslejenævnet. Det koster 350 kroner.

Bor du i en almen bolig, er det Beboerklagenævnet, som du skal have fat i.

Og de instanser kan du ifølge advokat Peter Steen Hansen fra lejeretexperten.dk bruge som lejer til flere lejeretlige stridigheder.

- Huslejenævnet er førsteinstans, når det drejer sig om uenigheder med eksempelvis huslejen eller ved fraflytning, fortæller Peter Steen Hansen.

- Så vil nævnet komme med en afgørelse. Og er der stadig uenigheder, og du ønsker at gennemtvinge afgørelsen over for lejer, kan du indbringe den for boligretten.

Men når det kommer til at spare penge på fraflytningen, så er det vigtigste råd overhovedet, at du personligt gennemgår boligen ved indflytning, siger advokaten.

- Gennemgå lejemålet minutiøst, lav en mangelliste, tag billeder af det hele, så uanset hvad der står i lejekontrakten, har du din egen indflytningsrapport, siger Peter Steen Hansen.

- Den sender du til udlejer med anbefalet brev eller en afleveringsattest. Så har du bevis for, at det er afleveret, og det er vigtigt.

/ritzau fokus/

København, 15/04/2024 - 13:35

Remee lettet: Natklubben reddet

Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Gæster kan fortsat feste på Remees natklub Museo i Indre København. Det skriver B.T. og lokalmediet KøbenhavnLiv.

Festen fortsætter på Remees natklub Museo i hjertet af København.

Natklubbens naboer har skrinlagt planerne om at indrette hotellejligheder i området. Det bekræfter naboen, Daniel & Jacobs Apartments, over for lokalmediet KøbenhavnLiv.

Skulle der opføres hotellejligheder, ville det betyde, at Museo skulle skrue ned for musikken for at overholde støjkravene. Og det var uforeneligt med den ambition, Remee har for Museo.

Så det glæder naturligvis Remee, at han ikke skal sige farvel til 130 medarbejdere, 50-års klubhistorie, en betydelig omsætning og en masse glade gæster fra hele verden, som han skriver det i en sms til B.T.

- Heldigvis har jeg nogle konstruktive partnere, som fik løst problemet, så den gode energi kan fortsætte, uddyber Remee over for avisen.

Remee er kendt for at stå bag megahits som "Let Love Be Love", "Keep This Fire Burning" og "Superstar". Men ved siden af musikken er den 49-årige popproducer involveret i en række andre projekter. Blandt andet et hotel i Tyrkiet, influencermarketing, musikevents og altså også i Museo.

Museo har tidligere rettet henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om, at lokalerne, der skulle opføres hotellejligheder i, kun var godkendt til kontorformål, i håbet om at lokalerne ikke måtte bruges til beboelse.

Teknik- og Miljøforvaltningen indledte en lovliggørelsessag, men gav naboerne afslag grundet brandforholdene.

Det blev dog håndteret, lød det senere. Men nu er planerne om hotellejligheder omkring Østergade og Lille Kongensgade i Københavns Indre By alligevel droppet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:07

TV 2 News sender nyheder igen efter tekniske problemer

Der var tekniske udfordringer hos TV 2 News mandag morgen, men kort efter klokken 09.00 kører kanalen igen.

TV 2 News var mandag morgen ramt af tekniske problemer og udkom derfor ikke med nyheder.

Men kort efter klokken 09.00 er tv-kanalen igen oppe at køre, skriver mediet selv.

- TV 2 News udkommer igen fra klokken 09.00 efter at have haft tekniske problemer. Der har ikke været sendt friske morgennyheder på TV 2 News mandag mellem klokken 06.00 og 09.00, skriver TV 2.

Det er fortsat uvist, hvad årsagen til problemerne var.

Typisk går TV 2 News på med morgennyheder fra klokken 06.00.

TV 2 News er Danmarks eneste danske 24-timers nyhedskanal.

Kanalen gik i luften 1. december 2006. News har ifølge TV 2 selv hver dag knap 700.000 seere, der hver ser med i over en time i gennemsnit.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:00

FAKTA: Disse fisk er i sæson i foråret

* Danmark har nogle af verdens fineste spisefisk, og der er mange af de arter, som fiskes hele året.

* Der vil dog altid være perioder, hvor forskellige fisk er bedst.

* I april er det særligt rødspætter, kuller, pighvar, helleflynder, havkat, havtaske, søtunge, slethvar, hornfisk, sild, stenbider og multe.

Kilde: kenddinfisker.dk ejet af Konsumfisk, der er et fiskeriklyngesamarbejde på tværs af havne i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:00

Forår betyder fladfisk på menuen

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

I de danske farvande fanges der mange fantastiske spisefisk. Her er dem, du skal holde øje med netop nu.

Der er andre fisk i havet end tun, torsk og laks. Og når forårsvejret rigtig sætter ind, står menuen i fladfiskens tegn.

Du kan eksempelvis kaste dig over slethvar, pighvar eller skærising, fortæller Søren Birch, der er køkkenchef på restauranten Alimentum i Aalborg.

- Jeg er vild med fladfisk. Og de her fisk er også af en vis størrelse, så der er kød på fileterne, siger han.

Selv kommer han til at servere slethvarren eller pighvarren for sine middagsgæster i privaten dette forår.

- En helbagt pighvar eller slethvar er superlækkert, lyder det fra Søren Birch, der anbefaler, at du bruger godt med smør og krydderurter, når du tilbereder fisken.

Rids fisken ned langs ryggen, put smør og krydderurter ovenpå, og smid den så ind i ovnen. Servér med nye danske kartofler vendt i smør og persille.

Ifølge køkkenchefen kan du tjekke, om fisken er færdig, ved at tage en almindelig smørkniv og vippe fileten af. Slipper den benene, har den fået nok.

- Drik et koldt glas hvidvin til, og så spiller det bare, siger Søren Birch.

Du kan også tage fladfisken med ud på grillen, når vejret tillader det - hvis du da ikke er typen, der også griller i regnvejr.

Grillrøgen giver nemlig fisken noget helt andet end en traditionel ovn, siger kok Mads Dalsborg, der ejer restauranten Bjørnekælderen på Frederiksberg.

- Fisken bliver varm på en anden måde, og røgen giver en noget anden smag, siger kokken, der også tilslutter sig anbefalingen om, at du serverer fladfisk som skærising og pighvar for dine forårsgæster.

Lav nogle snit i fisken, og giv den citronskal, krydderier og smør. Smid hele fisken på grillen. Ligesom i ovnen har fisken fået nok, når du kan løfte fileten langs rygraden med en kniv.

Ifølge Mads Dalsborg kan du også spørge din lokale fiskemand efter helleflynder, som også en god fladfisk at spise lige nu.

I den mere billige ende kan du kaste dig over skrubben, foreslår Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav i Torvehallerne i København.

- Hvis du skal lave et nemt familiemåltid til mange, så er skrubben helt perfekt, siger han og peger ligeledes på slethvarren som endnu et godt alternativ, siger han og fortsætter:

- I retten ville jeg også bruge en masse forårsgrøntsager som asparges, ærter og gulerødder og lave en frikassé.

Vend fisken i mel, og steg den i smør i cirka fire minutter på hver side. Servér sammen med frikasséen.

- Vil du have retten helt op at ringe, så tilsæt lidt peberrod. Så har du en ret, man bare skal spise her til foråret, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek