Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/07/2024 - 08:00

Niels Olsen har konen som chef: Jeg har stor tiltro til hende

Niels Olsen og hans kone, Joy-Maria Frederiksen, deler arbejdsplads på Bakken denne sommer. De snakker også om arbejdet, når de har fri.

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Af: Af Silja Petri, Ritzau Fokus

Når tæppet i Cirkusrevyens telt bliver trukket fra, og Niels Olsen går på scenen, er det under instruks af en helt særlig person i den garvede skuespillers liv.

Det er nemlig hans kone, Joy-Maria Frederiksen, der instruerer Cirkusrevyen i år.

- Det er skønt at arbejde med Joy. Jeg synes, at hun er hamrende dygtig, og hun er rigtig god til at forstå, hvad der skal ske med en tekst, og hvad vi skal gøre, siger Niels Olsen og tilføjer:

- Og så er hun jo ansvarlig for den gode stemning her, og den er der.

Parret mødte hinanden på et værtshus på Frederiksberg efter hver deres teaterforestilling i 1990.

To år senere blev de gift, og i dag har de en voksen datter sammen.

Når de to tager hjem fra Bakken efter en arbejdsdag, er det svært for dem ikke at komme til at tale om Cirkusrevyen.

- Det fylder rigtig meget hos os begge, så vi snakker også om det, når vi går herfra. Det kører jo rundt i hovedet med replikker og sange, siger Niels Olsen.

I år er det 11. gang, at den 64-årige skuespiller er en del af Cirkusrevyens skuespillertrup. For ham er det bedste ved revyen at optræde for publikum.

- Hvis vi laver noget sjovt, så er der 1300 mennesker, der bare skriger af grin. Man går jo løftet ud efter sådan et nummer. Så selv om man måske ikke er helt på toppen, når man kommer, så er man det, når man går hjem, fortæller han.

I denne sæson parodierer Niels Olsen blandt andre forsvarsminister Troels Lund Poulsen, ekspræsident Donald Trump og en tilfældig landmand, der er utilfreds med CO2-kvoter.

- Søren Østergaard sagde engang til mig, at man i hvert fald skal være glad for et nummer, når man laver revy, og jeg er glad for alle mine, siger Niels Olsen og tilføjer:

- Det er også Joys princip som instruktør, at man ikke skal gå ind og lave noget, man ikke har lyst til.

Det er sjældent, at den prisvindende skuespiller bliver nervøs inden en forestilling. Det handler om at have forberedt sig godt på hvert nummer.

- Der, hvor man kan blive nervøs, er, hvis der er nogle ændringer i sidste øjeblik. Så kan man godt tænke: "Kan jeg overhovedet huske det her?". Men nu har jeg jo også stor tiltro til Joy, så hvis hun beslutter at tage noget ud, så er det jo nok for det bedste, siger han.

Cirkusrevyen spiller frem til 31. august, efter at der i starten af juli er blevet tilføjet fire ekstra forestillinger.

Foruden Niels Olsen medvirker også Silas Holst, Merete Mærkedahl, Pernille Schrøder, Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard.

/ritzau/

Sønderborg, 23/05/2025 - 08:00

Dansk skuespillerpar: Kærlighedssproget er ikke altid nus og Netflix

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Amalie Dollerup og Andreas Jebro er begge på revyscenen i Sønderborg, og der er brug for frirum, når man både er kærester og kolleger.

Det kan være hårdt for et parforhold, hvis man er meget væk fra hinanden.

Det samme gør sig gældende i det modsatte tilfælde, hvor man hele tiden er sammen.

Det kan skuespillerparret Amalie Dollerup og Andreas Jebro skrive under på.

De har det seneste stykke tid arbejdet på at blive klar til at optræde med Sønderborg Sommer Revy Show, der har premiere 23. maj.

Og da de begge er på rollelisten, så har de ikke meget tid hver for sig, når de efter lange øvedage i Glostrup vest for København sammen kører hjem til huset i Virum i Nordsjælland.

- Det er intenst. Efter de første par uger måtte vi kigge på hinanden og spørge, hvornår der var "mig-tid". Der måtte vi give hinanden lidt fri, så vi lige kunne puste ud. Ellers er man sammen hele tiden, siger Amalie Dollerup.

- Der er ikke altid så meget at snakke om, når man kommer hjem, griner Andreas Jebro.

Af den årsag har det danske stjernepar også sikret sig to hotelværelser, når de inden længe drager mod Sønderborg, hvor de indlogerer sig sammen med deres søn, femårige August, hen over sommeren.

- Det har vi specifikt bedt om, for at kunne trække sig og være hver for sig, men også for at kunne være sammen om det hele, siger 41-årige Andreas Jebro.

Det er ikke første gang, at parret er på den samme produktion.

Amalie Dollerup har været en del af den danske skuespilscene siden hun var barn, hvor hun blandt andet spillede rollen som datteren Sille i den danske serie "Strisser på Samsø".

Mange kender hende formentlig også som hotelbestyrerinden Amanda, som hun spillede i alle ti sæsoner af TV 2-serien "Badehotellet".

Her medvirkede Andreas Jebro også, da han i sæson ni og ti af serien portrætterede modstandsmanden Claus Willumsen.

Parret mødte hinanden i 2007 på teaterskolen i Aarhus, og i fire år fra 2011 var de begge en del af skuespillerensemblet på Aalborg Teater.

De har derfor spillet over for hinanden ad flere omgange blandt andet i opførelsen af den græske tragedie "Ødipus på Kreta".

Derfor er skuespillerparret efterhånden godt bekendte med både fordele og ulemper ved at arbejde med det samme og nogle gange tæt sammen.

En af fordelene er, at de to skuespillere har fuld forståelse for hinandens situation, når den ene part i nogle perioder har meget travlt, mens den anden ikke altid har så meget på tapetet.

- Vi ved, hvor hårdt det er, det, vi laver, og vi ved, hvordan hinanden har det, siger 39-årige Amalie Dollerup.

- I de perioder skal man indstille sig på, at kærlighedssproget måske ikke er at ligge og nusse og se Netflix, siger Jebro og tilføjer:

- Så er kærlighedssproget i stedet, at man hjælper hinanden med at øve en scene eller at sørge for, at den anden føler sig ovenpå og går glad på arbejde.

Og når optagesæsonen så er overstået, og der ikke lige er en revy eller en teaterforestilling, der skal øves igennem, så prioriterer parret at være kærester og have alenetid.

- Der var nogle uger i marts, hvor vi ikke skulle så meget, og der lavede vi nærmest tre ting om ugen. Så var vi i spa, så var vi på hotel, så var vi til koncert, så vi bruger de perioder, der er åbne, siger Amalie Dollerup og tilføjer:

- Vi er ret spontane, så hvis telefonen ikke har ringet i noget tid, så gør vi det - så tager vi en uge til Kreta med vores søn eller sådan noget.

Og på den baggrund ser de to det da også langt hen ad vejen som et privilegium, at de nu får lov at bruge så meget tid sammen, mens de arbejder på revyen i Sønderborg.

- Man skal ikke underkende, hvordan man holder kærligheden i live. Jeg tror, der er mange, der vil være dybt misundelige over, at vi faktisk ser hinanden så mange timer i døgnet, hvor vi griner sammen og synger sammen, siger skuespilleren.

Om få uger skifter de øvelokalet i Glostrup ud med scenen i Sønderborg. Revyen løber frem til 5. juli, og her trækker forældreparret både på familie og venner, når sønnen skal passes, mens mor og far skal underholde.

- Han kommer til at blive snotforkælet af nogle mennesker, der elsker at være sammen med ham. Han kommer til at have det dejligt, siger Andreas Jebro.

Det er ifølge parret ikke planen, at sønnen skal se showet, men han får typisk lov at se scenen inden forestillingen begynder.

Skuespillersønnen viser da også selv interesse for skuespillets verden i form af en stor fantasi, men det ligger altså ikke i kortene, at han skal gå i sin mors fodspor som barnestjerne.

- Vi har en bevidsthed om, hvad det kræver, når man går ind i vores fag som en profession. Så er det et arbejde. Det har vi ingen interesse i, at han skal være en del af, siger Andreas Jebro, mens Amalie Dollerup tilføjer:

- Det er klart, at de ting, som vi godt kan lide, som at synge og spille skuespil, dem giver vi jo videre, men vi har ingen intention om, at hans skal være skuespiller.

August kom til verden i 2019, mens Amalie Dollerup stadig var aktuel i "Badehotellet".

Og det at få et barn har da også betydet noget for karrieren for de to skuespillere.

- Der er noget logistik, der skal gå op. Man kan ikke længere bare gøre, hvad man vil. Det har betydet, at vi ikke siger ja til alt. Vi siger heller ikke altid ja til den kæmpestore, fede rolle, for det er ikke altid det værd. Nogle gange har det simpelthen for store omkostninger, siger Amalie Dollerup og tilføjer:

- Nu tager vi til Sønderborg, og det har vi fået til at gå op, men en længerevarende turné, eller at en af os tager alene til for eksempel Aarhus i tre måneder uden at komme hjem, det går ikke altid så godt op med familielivet. Hvis det er et stykke arbejde, hvor vi virkelig ønsker det, så løser vi det, men tit siger vi nej tak.

Skuespillerinden er i stedet nået dertil i sin karriere, hvor det vigtigste er de mennesker, hun skal spille sammen, og den ledelsesstil, der bliver ført på settet.

- Vi er ude så mange forskellige steder hele tiden, og jeg bruger meget energi på at lære nye mennesker at kende. Nogle gange skal jeg lige minde mig selv om, at det ikke er normalt at begynde på en ny arbejdsplads hele tiden. Det er okay, at det er hårdt.

- Der har jeg fundet mine rutiner med lige at ringe ind i forvejen for at høre, hvad det er for mennesker, jeg skal optræde for, og hvordan baglokalet ser ud, siger Amalie Dollerup.

- Udfordringen ligger i, at det både kan være en udfordring at sige ja og nej til noget. Hvis du siger nej, så ved du ikke, om du har noget job det næste halve år, tilføjer Andreas Jebro.

Men den næste halvanden måned ved de to skuespillere i hvert fald godt, hvad de skal tage sig til.

Parret kan opleves i Sønderborg Sommer Revy Show fra den 23. maj til den 5. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/05/2025 - 18:54

Joachim Boldsen stiller op til kommunalvalget for Konservative

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I Hørsholm Kommune vil der være et ganske prominent navn på stemmesedlen hos De Konservative.

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Joachim Boldsen stiller op til kommunalvalget 18. november.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

47-årige Boldsen stiller op for De Konservative i Hørsholm Kommune, hvor han også bor.

Det sker efter opfordring fra den nuværende borgmester, Morten Slotved (K), der fortsat er partiets spidskandidat ved valget.

- Jeg synes, at det kunne være interessant at være med til at præge vores kommune til at blive den bedste i Danmark. Med tre skolebørn - to i folkeskolen og én i gymnasiet - så ligger det jo mig på sinde, hvilke muligheder vi tilbyder vores unge, siger Boldsen til Sjællandske Nyheder.

Efter håndboldkarrieren har Boldsen blandt andet arbejdet som tv-vært og håndboldekspert. Som spiller er han noteret for 186 landskampe og 405 mål fra 1998 til 2008.

På klubniveau spillede han i en række klubber, blandt andet i tyske SG Flensburg-Handewitt og spanske FC Barcelona.

I dag arbejder Boldsen ifølge Sjællandske Nyheder som selvstændig HR-konsulent. Her hjælper han små- og mellemstore virksomheder, og han laver ledelseskurser.

Mærkesagerne for Boldsen er børn og unge samt kultur og idræt. Både breddeidræt og på eliteniveau.

Boldsen udtaler til Sjællandske Nyheder, at han godt ved, at "politik er et slagsmål", men han tilføjer, at det ikke behøver at være "os mod dem" hele tiden.

Borgmester Morten Slotved siger, at han "gennem en del år" har opfordret Boldsen til at blive kandidat for partiet.

Boldsen bliver kandidat nummer 13 ud af 15 på den konservative liste ved kommunalvalget. Flere kandidater kan fortsat komme på listen, meddeler borgmesteren.

På det seneste har Boldsen været ganske synlig hos TV 2, da han var en af deltagerne i programmet "Spillet", hvor en række kendte danskere var med.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/05/2025 - 12:59

FAKTA: Så meget kan pensionen vokse på et år

* Hvis man som 30-årig har 100.000 kroner stående på sin pension og indbetaler 15 procent af sin løn hvert år, vil opsparingen som 69-årig blive anslået til at være omkring 8,8 millioner kroner. Som 70-årig vokser det beløb til 9,3 millioner kroner.

* Hvis man som 50-årig har 1,3 millioner kroner stående på sin pension og indbetaler 15 procent af sin løn hvert år, vil opsparingen som 69-årig være 5,1 millioner kroner. Som 70-årig vokser det til 5,4 millioner kroner.

Kilde: Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA. Forudsætninger for regneeksempler: afkast er fastsat ud fra Samfundsforudsætningerne 2025, og der er en aktieandel på 50 procent undervejs. Løn starter på 500.000 kroner og øges herefter med inflation.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/05/2025 - 12:59

Pensionsalder hæves igen: Så meget kan din pension vokse på et år

Frankhoermann/Sven Simon/Ritzau Scanpix

For årgangene 1971 til 1974 er pensionsalderen hævet til 70 år. Det ekstra år kan øge pensionsopsparingen betydeligt, viser beregninger.

Det er endnu en gang blevet besluttet, at mange danskere skal arbejde længere, før de kan gå på pension.

Folketinget har vedtaget at hæve pensionsalderen med et år.

Det har i første omgang betydning for dem, der er født mellem 1. januar 1971 og 31. december 1974, for de skal nu arbejde, indtil de bliver 70 år. Er man yngre end det, vil ens folkepensionsalder sandsynligvis ende med at være højere end 70 år.

Uanset om man stadig har mange år tilbage på arbejdsmarkedet eller er tættere på pensionsalderen, kan en ændring af folkepensionsalderen komme til at påvirke privatøkonomien.

Det fortæller privatøkonom i pensionsselskabet PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- Der er fortsat politisk flertal for at følge principperne i levetidsindekseringen, der betyder, at hvis vi lever et år længere, skal vi også arbejde det år længere, siger hun og fortsætter:

- Men Socialdemokratiet har meldt ud, at det er sidste gang, de automatisk støtter op om principperne fra velfærdsforliget.

Velfærdsforliget fra 2006 er en politisk aftale, hvor man blandt andet besluttede, at efterløns- og pensionsalderen skal stige, i takt med at vi lever længere.

Det er nok ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til at skulle arbejde i flere år.

Men ifølge Camilla Schjølin Poulsen kan der være gode penge at hente ved at arbejde et år længere.

- Den helt store økonomiske gevinst er den ekstra årslønning. Derudover bliver der indbetalt til pensionsopsparingen i yderligere et år, og opsparingen kan stå investeret i et år ekstra, siger hun.

Et pensionsselskab investerer opsparingen, så den kan vokse sig større. Og tid er afgørende, når man investerer.

Det ekstra års arbejde kan betyde en forskel på flere hundrede tusinde kroner i pensionsopsparing, viser beregninger fra PFA.

Der er taget udgangspunkt i en årsløn på 500.000 kroner, og aktier udgør 50 procent af pensionsinvesteringen.

- Hvis man som 50-årig har 1,3 millioner kroner stående på sin pension og indbetaler 15 procent af sin løn hvert år, vil opsparingen som 69-årig være 5,1 millioner kroner. Som 70-årig vokser det til 5,4 millioner kroner, siger hun.

Det svarer altså til en forskel på 300.000 kroner.

Jo længere tid, der er til pensionen, desto større bliver forskellen typisk. Det skyldes især effekten af renters rente, som forstærkes over tid, fordi man også får renter af tidligere renter.

Hvor meget en pensionsopsparing reelt vokser på et år, afhænger dog blandt andet af, hvordan den er investeret, og hvordan markedet udvikler sig i den kommende tid.

Derfor gælder det gamle råd stadig: Undgå at lægge alle æg i én kurv.

- Det vil være bedst at spare op i flere kasser, såsom pension, fri opsparing i banken og friværdi i boligen, siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

- Udfordringen med en pensionsopsparing er, at man skal have en vis alder, før man får lov til at bruge af den.

En fri opsparing vil være den mest fleksible og nemmeste at tage i brug efter behov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek