København, 17/04/2025 - 14:22
FAKTA: Sådan smitter renten hos ECB af på Danmark
Det påvirker også Danmark, når Den Europæiske Centralbank (ECB) sænker renten.
Af: /ritzau/
Selv om Den Europæiske Centralbank (ECB) kun er centralbank for de lande, der bruger euro, smitter dens beslutninger også af på Danmark.
Derfor betyder det også noget for danskerne, at Den Europæiske Centralbank som ventet har sænket renten med 0,25 procentpoint.
Læs her, hvorfor ECB's renteændringer også påvirker danske forbrugere:
* ECB's opgave er at sikre stabile priser. Målet er en inflation på to procent. Aktuelt ligger inflationen i eurozonen på lige over to procent.
* ECB kan hæve renten for udlån til forretningsbanker for at gøre det dyrere at låne pengene og mere attraktivt at spare op, så forbruget - forhåbentligt - stilner af, og inflationen dæmpes.
* Renteændringer smitter af på Danmark, da vi har fastkurspolitik for kronen i forhold til euroen, så en euro altid koster cirka 7,5 kroner.
* For at sikre det er Nationalbanken nødt til at lægge sin rente tæt på den, som er i ECB, da forskellen mellem renterne er af vigtig betydning.
* Hvis renten i Nationalbanken for eksempel er markant højere end i ECB, vil det være mere attraktivt at købe kroner i stedet for euro, og det vil betyde, at kronen vil stige i kurs og risikere at komme ud af det spænd, den skal være i.
* En renteændring drypper videre på danskerne, da renten på bankkontoen er delvist styret af renten hos Nationalbanken, der er bankernes bank. Det er dog i sidste ende den enkelte bank, som bestemmer kundens rente.
* Renteændringer har også betydning for boliglånene - særligt de variabelt forrentede realkreditlån, som mange boligejere har.
* Det skyldes, at pengene til lånene hentes på de internationale finansielle markeder, hvor investorer stiller dem til rådighed.
* De prøver at få det største afkast, og hvis renten bliver højere i eurozonen, bliver det mere attraktivt at flytte pengene derover. Renterne på de danske boliglån følger derfor med, så investorerne vil kaste penge i dem.
Kilder: ECB og Ritzau.
/ritzau/