Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/12/2022 - 08:00

Forelskede Albert: Min første juleaften med Jenna

Juleaften bliver ekstra speciel i år for den Tinka-aktuelle skuespiller Albert Rosin Harson. Han skal nemlig danse om juletræet med kæresten Jenna Bagge i år.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Der er godt gang i december, og landet over samles børn og barnlige sjæle foran fjernsynet for at se julekalender.

På TV 2 kan Albert Rosin Harson ses i rollen som Lasse i "Tinka og sjælens spejl", der er den tredje og sidste sæson om nissepigen Tinka.

- Det føles meget hjemligt og familiært at vende tilbage til Tinka-universet. Jeg har kendt både skuespillerne og dem bag om længe nu. Så det er en lille Tinka-familie, jeg vender tilbage til, lyder det fra Albert Rosin Harson.

I år bliver juleaften helt speciel for den 20-årige skuespiller.

- Jeg skal fejre jul med min kæreste og familie. Det er første gang, vi skal fejre jul sammen. Det bliver med min familie juleaften, og så ses vi med hendes familie i juledagene, afslører Albert Rosin Harson.

Han danner par med den professionelle danser Jenna Bagge. De mødte hinanden, da de blev dansepartnere i 2020-udgaven af "Vild med dans".

Mens du venter på juleaften, kan du læse om Albert Rosins jul herunder:

Hvornår er det rigtig jul for dig?

- For mig er det jul næsten hele december måned. Det er rigtig jul, når det er den 1. december.

Hvor meget juler I derhjemme?

- Vi går ikke all in, men der bliver i hvert fald pyntet op. Vi skal lave nogle julegodter og -lækkerier. Måske nogle småkager, som man kan gå og snacke af. Jenna skal nok også se med på julekalenderen i december.

Mister julen sin magi, når man optager julekalender om sommeren?

- Nej, men det kan godt drille lidt. Det er sommer, og man går ind i en stue, hvor der er gran og julepynt over det hele. Eller man går rundt i "Nissernes rige", og alle har nissehuer på.

- Man kan godt komme lidt i julestemning, selv om det er sommer, men jeg synes ikke, at det ødelægger den julestemning, der kommer om vinteren. Det er bare dobbelt op på jul, glæde og hygge.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Jeg synes, jeg har mange gode juleminder. Jeg har et godt minde, fra den første "Tinka" blev vist. Der var en spænding og glæde i det. Det husker jeg ret tydeligt fra 2017.

- Og så har jeg mange gode minder fra mange gode gaver, jeg fik, da jeg var lille.

Hvad er din mest mislykkede jul?

- Der har måske være noget med nogle brunede kartofler. Det er jo sådan noget sukkerlage med smør, og det kan hurtigt blive brændt.

- Men vi gjorde det jo bare om. Der har heldigvis ikke været noget helt kaotisk – og forhåbentlig fortsætter det sådan, siger Albert Rosin Harson med et smil.

Hvad er din rolle i julen?

- De senere år har jeg været med inde over maden. Jeg kan godt lide at stå i køkkenet, fordi jeg synes, det er sjovt og hyggeligt. Jeg vil i hvert fald meget gerne stå der igen i år.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Det må have været et klaver, jeg fik engang. Hvis nogle vil synge flere sange, når vi har danset om juletræet, kan jeg godt sætte mig ved klaveret og spille til, mens jeg kigger i julesalmebogen. Det er meget hyggeligt, lyder det fra Albert Rosin Harson.

"Tinka og sjælens spejl" kan ses hver dag frem til den 24. december på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek