Moskva, 19/04/2025 - 16:26
Rusland hævder at have erobret næstsidste landsby i Kursk
Rusland kontrollerer 99,5 procent af Kursk-regionen, siger hærchef. Kun én landsby er under ukrainsk kontrol.
Valentyn Ogirenko/Reuters
Af: /ritzau/
Ruslands styrker ser ud til at vinde yderligere terræn på slagmarken i den russiske Kursk-region.
Lørdag har russerne generobret endnu en landsby, der var under ukrainsk kontrol. Det hævder det russiske forsvarsministerium på Telegram ifølge nyhedsbureauet AFP.
Der er tale om landsbyen Olesjnja, og dermed er der kun én landsby tilbage under ukrainsk kontrol i Kursk-regionen, skriver AFP.
Ifølge den russiske hærs stabschef, Valerij Gerasimov, har Rusland nu generobret over 99 procent af det territorium, som Ukraine indtog i Kursk-regionen i august sidste år.
- Størstedelen af territoriet er nu befriet. Det er 1260 kvadratkilometer, 99,5 procent, siger Gerasimov.
Det statslige russiske nyhedsbureau Tass skriver, at der er hårde kampe i gang om den sidste by Gornal, hvor "de ukrainske enheder bliver presset ud".
Ukraines landoffensiv i den russiske region begyndte i august sidste år. Det var første gang, at Ukraine gennemførte en landoffensiv på russisk territorie. Et massivt angreb, der kom bag på mange iagttagere.
Siden er ukrainerne gradvist blevet trængt tilbage i Kursk. Store dele af regionen kom endnu en gang på russiske hænder i marts. Rusland har tilsyneladende fået hjælp af Nordkorea til offensiven i Kursk.
Russiske styrker står nu på grænsen til Ukraine og er klar til at øge truslerne mod den ukrainske region Sumy, som ligger på grænsen til Kursk.
Palmesøndag blev mindst 31 mennesker - heriblandt to børn - dræbt i byen Sumy i Ukraine under et russisk missilangreb.
Den russiske fremmarch på landjorden kommer, på et tidspunkt hvor USA presser på for en våbenhvile i Ukraine. Men udbyttet af USA's indsats har indtil videre været begrænset.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, gik ellers ind til sin præsidentperiode med store ambitioner og udmeldinger om hurtigt at skaffe fred i Ukraine.
Det er indtil videre blandt andet lykkedes at få en begrænset våbenhvile om energiinfrastruktur på plads. Men Ukraine og Rusland har gentagne gange beskyldt hinanden for at bryde våbenhvilen.
Trump-administrationen har de seneste dage meldt ud, at USA er klar til at droppe indsatsen for at få en fredsaftale mellem Rusland og Ukraine på plads, hvis der ikke snart for alvor kommer skub i forhandlingerne.
/ritzau/