Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/01/2024 - 08:00

Oh Land: Vi er ikke forsigtige med hinanden

Det blev til en pause på tre år for kunstneren Oh Land, der nu er tilbage som dommer i underholdningsprogrammet "X Factor".

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus

Da Oh Land sidste gang sad bag dommerbordet i "X Factor", var hun dybt begravet og engageret i sine deltagere.

Nu har den kendte artist holdt tre års pause fra sangkonkurrencen i bedste sendetid på TV 2, og det har været tiltrængt.

- Når du har lavet "X Factor" i et stykke tid, kommer du også til at tro, at hele verden drejer sig om det, siger Oh Land.

- Du bliver jo nærmest opslugt af dine deltagere og mister lidt perspektiv.

Det var dog en noget anderledes oplevelse at vende tilbage, for på trods af at der er sket ændringer, blev hun ikke på samme måde blændet af programmet.

- Det er dejligt at møde på arbejde og faktisk vide, hvad formen er og ikke være: "Wow, hvad sker der nu?", siger Oh Land, der bærer det borgerlige navn Nanna Øland Fabricius.

- Men jeg ved, at det bliver benhårdt, fordi Thomas og Simon er i topform, og de har ikke tænkt sig at dovne den, tilføjer den 38-årige artist.

Foruden Oh Land består sæsonens dommertrio af sidste års debutant, musiker og satiriker Simon Kvamm, og programmets grand old man, Thomas Blachman.

Når Oh Land skal gøre sit hold af deltagere klar til liveprogrammerne i februar . blandt andet sammen med sin mand, producer og pianist Adi Zukanovic, gør hun det med et åbent sind.

Hun arbejder ikke med dogmer som sin meddommer Simon Kvamm, der gerne ser sine deltagere synge på dansk.

- Dogmer kan på en måde være kunstens fjende. Jeg prøver ikke at sætte for stramme koncepter op, fordi deltagerne trods alt er fuldstændig uprøvede artister, som skal have lov til at begå fejl, forklarer Oh Land.

Alligevel har hun set en tendens, som hun gerne vil ændre på. Det er hendes opfattelse, at den hvide mand har domineret en vis grad som afsendere af sange til liveshows.

- Jeg har helt klart et blik for at prøve at sprede det lidt mere ud dér, hvor det giver mening, siger Oh Land, som ønsker mere diversitet.

Selv sidder hun mellem to hvide mænd. Men dem er hun helt på bølgelængde med. Det er også en af grundene til, at årets sæson er særligt sjov at lave, fortæller hun.

- Der er ikke noget, som vi ikke må sige eller gøre. Vi er ikke forsigtige med hinanden, og det er ret befriende. De er ligesom veninderne, fortæller Oh Land med et grin.

- Jeg synes tit, at de bedste arbejdsforløb er nogle, hvor man gider se folk privat, fortsætter hun og tilføjer så:

- Det betyder ikke, at vi klapper hinanden på skuldrene over alt. Tværtimod giver det en større tillid til, at man kan være kritisk over for hinanden, fordi man ved, at det er med en grundlæggende respekt og kærlighed.

Det er et langt CV, der følger Oh Land. Foruden sine tidligere sæsoner som dommer i "X Factor" er hun sangerinde, komponist, skuespiller og musiker.

Derudover har hun skrevet en opera og skabt musikken til Tivolis opsætning af "Snedronningen", hvor hun samarbejdede med dronning Margrethe, som stod for scenografien.

Det er blandt andet de ting, hun har brugt tiden på, mens hun har været væk fra "X Factor".

- Det har været vildt godt for mig at komme ud, lave mine egne ting og hente inspiration fra den virkelige verden, konstaterer Oh Land.

"X Factor" havde premiere på årets første dag, og det nyeste afsnit kan ses hver fredag på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Peter Hesse Overgaard

* Peter Hesse Overgaard fylder 70 år til maj.

* Han er uddannet skuespiller fra Team Teatret i Herning.

* Han har været en del af dansk scenekunst siden 80'erne.

* Han fik sin filmdebut og sit gennembrud i filmen "Isfugle", som gav ham en bodilstatuette og en robertpris i 1984.

* Skuespilleren fik endnu en bodilstatuette i 1987. Den blev han belønnet med for sin præstation i "Flamberede hjerter".

* Privat er han gift med skuespiller og dramatiker Hanne Trolle.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek