Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/01/2024 - 08:00

Oh Land: Vi er ikke forsigtige med hinanden

Det blev til en pause på tre år for kunstneren Oh Land, der nu er tilbage som dommer i underholdningsprogrammet "X Factor".

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus

Da Oh Land sidste gang sad bag dommerbordet i "X Factor", var hun dybt begravet og engageret i sine deltagere.

Nu har den kendte artist holdt tre års pause fra sangkonkurrencen i bedste sendetid på TV 2, og det har været tiltrængt.

- Når du har lavet "X Factor" i et stykke tid, kommer du også til at tro, at hele verden drejer sig om det, siger Oh Land.

- Du bliver jo nærmest opslugt af dine deltagere og mister lidt perspektiv.

Det var dog en noget anderledes oplevelse at vende tilbage, for på trods af at der er sket ændringer, blev hun ikke på samme måde blændet af programmet.

- Det er dejligt at møde på arbejde og faktisk vide, hvad formen er og ikke være: "Wow, hvad sker der nu?", siger Oh Land, der bærer det borgerlige navn Nanna Øland Fabricius.

- Men jeg ved, at det bliver benhårdt, fordi Thomas og Simon er i topform, og de har ikke tænkt sig at dovne den, tilføjer den 38-årige artist.

Foruden Oh Land består sæsonens dommertrio af sidste års debutant, musiker og satiriker Simon Kvamm, og programmets grand old man, Thomas Blachman.

Når Oh Land skal gøre sit hold af deltagere klar til liveprogrammerne i februar . blandt andet sammen med sin mand, producer og pianist Adi Zukanovic, gør hun det med et åbent sind.

Hun arbejder ikke med dogmer som sin meddommer Simon Kvamm, der gerne ser sine deltagere synge på dansk.

- Dogmer kan på en måde være kunstens fjende. Jeg prøver ikke at sætte for stramme koncepter op, fordi deltagerne trods alt er fuldstændig uprøvede artister, som skal have lov til at begå fejl, forklarer Oh Land.

Alligevel har hun set en tendens, som hun gerne vil ændre på. Det er hendes opfattelse, at den hvide mand har domineret en vis grad som afsendere af sange til liveshows.

- Jeg har helt klart et blik for at prøve at sprede det lidt mere ud dér, hvor det giver mening, siger Oh Land, som ønsker mere diversitet.

Selv sidder hun mellem to hvide mænd. Men dem er hun helt på bølgelængde med. Det er også en af grundene til, at årets sæson er særligt sjov at lave, fortæller hun.

- Der er ikke noget, som vi ikke må sige eller gøre. Vi er ikke forsigtige med hinanden, og det er ret befriende. De er ligesom veninderne, fortæller Oh Land med et grin.

- Jeg synes tit, at de bedste arbejdsforløb er nogle, hvor man gider se folk privat, fortsætter hun og tilføjer så:

- Det betyder ikke, at vi klapper hinanden på skuldrene over alt. Tværtimod giver det en større tillid til, at man kan være kritisk over for hinanden, fordi man ved, at det er med en grundlæggende respekt og kærlighed.

Det er et langt CV, der følger Oh Land. Foruden sine tidligere sæsoner som dommer i "X Factor" er hun sangerinde, komponist, skuespiller og musiker.

Derudover har hun skrevet en opera og skabt musikken til Tivolis opsætning af "Snedronningen", hvor hun samarbejdede med dronning Margrethe, som stod for scenografien.

Det er blandt andet de ting, hun har brugt tiden på, mens hun har været væk fra "X Factor".

- Det har været vildt godt for mig at komme ud, lave mine egne ting og hente inspiration fra den virkelige verden, konstaterer Oh Land.

"X Factor" havde premiere på årets første dag, og det nyeste afsnit kan ses hver fredag på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

København, 27/07/2024 - 08:00

Facts om Phillip Faber

* 39-årige Phillip Faber kommer oprindelig fra Næstved.

* Han er uddannet dirigent og komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

* Som barn var Phillip Faber interesseret i skuespil og medvirkede blandt andet i Folketeaterets opsætning af "Skatteøen" og i "Bølle-Bob".

* Han var i årene 2013 til 2023 chefdirigent for DR Pigekoret.

* I de seneste år har han dirigeret koncerter og produktioner med DR Symfoniorkestret, DR Underholdningsorkestret og DR Koncertkoret.

* I den kommende tid skal han dirigere koncerter med Odense-, Aarhus- og Aalborg Symfoniorkester, og når orkesteret Copenhagen Phil spiller i Tivoli henover sommeren.

* Privat er Phillip Faber gift med operainstruktør Selma Mongelard Faber. Sammen har parret to sønner på seks og et år.

Kilde: phillipfaber.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/07/2024 - 08:00

Phillip Faber: Jeg er et vanedyr

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Phillip Faber er ikke udelukkende glad for at have ferie. Han bryder sig ikke om, når den starter, men heller ikke når ferien slutter.

Mens mange slapper af og nyder sommerferien, trækker komponist og dirigent Phillip Faber i arbejdstøjet - i hvert fald noget af ferien.

Her fortæller den folkekære komponist, hvordan han skal spendere sommeren.

Hvad skal du lave denne sommer?

- Jeg er ikke ubetinget glad for ferie. Det har min kone heldigvis forståelse for. Jeg kan godt lide lidt ferie, men der må ikke være for meget.

- Så jeg skal dirigere en masse koncerter på Plænen i Tivoli med symfoniorkesteret Copenhagen Phil. Og det sjove er, at publikum bestemmer, hvad vi skal spille. Det er ikke set før. Jeg skal også dirigere en masse koncerter med det kor, der hedder Ars Nova.

- Og så skal vi et par uger i sommerhus - hvor der heldigvis er et klaver - og en uge til Grækenland.

Hvad er dit bedste sommerminde?

- Det var, da vi var på ferie i Grækenland. Siden vi var der for to år siden, har min ældste spurgt, hvornår vi skal tilbage. Der var han lige blevet gammel nok til at have med på ferie, og det var bare meget, meget smukt.

- Nu tager vi tyrene ved hornene og tager afsted til det nøjagtigt samme sted. Og det er også det samme sted, vi skal bo. Vi er nemlig vanedyr.

- Ved den strand, hvor vi boede, kom der en ældre mand hver halve time i en lille færgebåd. Ligesom i den græske mytologi, hvor man kunne betale færgemanden penge. Ham her sejlede bare ikke til dødsriget.

- Men han sejlede rundt om pynten. Tøf, tøf, tøf i sådan en lille båd hen til en gammel by. Så hvis man ville have bare lidt turisme og kultur, så kunne man tøffe derind, og ellers kunne man bare være og bade, der hvor vi var.

Har du et værste sommerminde?

- Jeg kan ikke komme i tanke om et.

Hvad er dine must-haves til sommeren?

- Jeg kan godt lide at lave traditionel, dansk mad, og min kone er vokset op med fransk mad, så hun synes, at dansk mad er noget af det mest eksotiske, der findes. Så når vi kommer op i sommerhuset, så laver jeg altid tarteletter.

- Da jeg lavede det sidste gang, erklærede min ældste søn, at tarteletter var rykket op på en andenplads - lige under sushi - og det synes jeg, var meget, meget stort. At det kommer lige under sushi.

- Og så er det også at kunne spille klaver for min egen fornøjelses skyld, og ikke fordi jeg skal arbejde. Det kan jeg også i sommerhuset.

Hvad er det bedste ved sommeren?

- Det er at rykke ud af byen. Det er at komme i sommerhus eller på ferie, hvor børnene kan få lov til at løbe ud. Vi bor i lejlighed, så det kan et eller andet at komme et sted hen, hvor vores ældste søn bare kan løbe ud på græsset.

- Så står jeg i køkkenet og laver mad, og så kommer han ind og spørger, om jeg vil med ud og spille badminton eller et eller andet. Så det bedste er det med at inde- og udelivet smelter sammen.

- Det lyder måske elementært, men der sker et eller andet med vores familieliv, når man kan løbe ind og ud. Ja, der blev jeg så lige 75 år gammel. Det var da dejligt.

Hvad er det værste ved sommeren?

- Det værste er, når ferien begynder, og når ferien slutter. Jeg kan ikke lide at have ferie, men når ferien så slutter, så kan jeg heller ikke lide det.

- Jeg er ligesom et lille barn, der skal have flyverdragt på. Det er ikke et problem at have den på, men det er overgangen, jeg ikke kan lide. Og når man så skal have flyverdragten af igen, så er det også et problem.

- Det er jo i virkeligheden det med at skifte mentalitet, som jeg ikke bryder mig om.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/07/2024 - 10:00

FAKTA: Tjek din forskudsopgørelse

* Med augusts komme er over halvdelen af året gået, og det er en god anledning til at tjekke din forskudsopgørelse for at se, om den stadig holder stik.

* Tjek, om oplysningerne i forskudsopgørelsen stemmer overens med, hvordan virkeligheden ser ud nu, og ret til, hvis de ikke gør.

* Vær især opmærksom på din lønindkomst og på eventuelle fradrag. Ved at rette i forskudsopgørelsen kan du undgå at skulle betale en ærgerlig restskat til næste år.

Kilde: Bettina Brask, formueøkonom hos Jyske Bank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/07/2024 - 10:00

Kickstart din økonomi efter en dyr sommer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Brug august til at danne dig et overblik over, hvor mange penge du fik brugt på sommerferien, og læg en plan for at bygge opsparingen op på ny.

Dine bankkonti kan meget vel se lidt skrabede ud efter en sommer med masser af vaffelis, kolde øl og måske en rejse til sydens sol med hele familien.

Når kalenderen rammer august, og hverdagen melder sin ankomst, er det derfor oplagt at få kigget pengesagerne godt igennem, siger Bettina Brask, der er formueøkonom hos Jyske Bank.

- For mange er det rigtig godt lige at få et overblik over, hvad ferien har kostet, siger hun og fortsætter:

- Måske har du brugt mere på ferien, end du havde tænkt hjemmefra, og så har du måske ikke lyst til at tjekke dine konti, men det er bedst at tjekke det med det samme.

Er der tale om et stort overforbrug, anbefaler Bettina Brask, at du sætter dig ned og lægger en plan for, hvordan du indhenter det. Samtidig kan det være en anledning til at lave en plan for næste års ferie, så du ikke havner i samme situation igen.

- Læg et feriebudget, og begynd allerede nu opsparingen til næste års ferie, så du med sikkerhed ved, at du har penge til at holde den ferie, du har lyst til, lyder rådet fra formueøkonomen.

Også Nicolaj Christensen, der er finansiel rådgiver og indehaver af firmaet Pengerådgivning, opfordrer dig til at sætte tid af i august til at kickstarte dine opsparingskonti.

- Det gør du ved at lave de klassiske øvelser, hvor du gennemgår alle dine poster for at se, om noget kan undværes, og dernæst sørger for, at du fremover får overført penge til opsparingen i starten af hver måned, når du får løn, siger Nicolaj Christensen.

Mens du er i gang, kan du med fordel opdatere dit budget, hvis du har sådan et. Har du ikke et, er det et godt tidspunkt at få det lavet, tilføjer han.

Er du boligejer med et realkreditlån, kan der derudover være kroner at spare ved at undersøge, om du kan få en lavere rente på lånet.

- Det er et oplagt tidspunkt at have fokus på, om du har det rigtige lån, siger Nicolaj Christensen og fortsætter:

- Vi har et faldende rentemarked, og det betyder, at hvis du er en af dem, der har en fast rente på et højt niveau, så kan der være penge at hente nu ved at få en billigere rente.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek