Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/11/2021 - 14:27

Danske partier afviser Østrig-model for uvaccinerede

Sundhedsordførere er enige om, at Danmark ikke skal indføre særskilte restriktioner for ikke-vaccinerede.

Af: /ritzau/

Det er urealistisk, at Danmark kommer til at indføre særlige restriktioner for mennesker, der ikke er vaccinerede mod coronavirus, sådan som det kan blive tilfældet i Østrig.

Det mener flere sundhedsordførere i Folketinget.

- Det er helt afgørende, at vaccination er et frivilligt tilbud. Det må aldrig blive tvang, hverken direkte eller indirekte, siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R).

Østrig, der er plaget af meget høje smittetal, ventes snart at indføre coronarestriktioner rettet mod ikke-vaccinerede, som forbundskansler Alexander Schallenberg har foreslået.

I landet, der har omkring ni millioner indbyggere, er cirka 65 procent af de østrigere, der er blevet tilbudt coronavaccinen, færdigvaccineret.

Det er omkring ti procent færre færdigvaccinerede end i Danmark, der har cirka 5,8 millioner indbyggere.

Heri ligger også en stor forskel på Danmark og Østrig, påpeger Stinus Lindgreen.

- Det er ikke en relevant diskussion, fordi vi generelt har så høj en tilslutning og tillid i Danmark, at man bare kommer til at skubbe til den polarisering, der er (ved at indføre restriktioner, red.).

- Min bekymring ville være, at vi ville få endnu flere modstandere, hvis man gjorde det, fordi man kommer til at få de få tvivlere over på den forkerte side. Det er ikke noget, jeg kommer til at støtte op om, siger han.

Samme toner lyder fra De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Han "vil ikke være med til" tvang og peger på, at genindførelsen af coronapasset allerede får en betydning for dem, der ikke er vaccineret.

- Alternativet er, at man skal lade sig teste ret ofte, hvis man skal blive ved med at opretholde sit coronapas, siger han.

Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) tror ikke, at "der er nogen partier, der vil sige, at vi skal gøre forskel på, om du er vaccineret eller ikke vaccineret".

- Det vil skabe alt for stor splittelse. Vi ved også, at nogle har et immunsystem, der gør, at de ikke kan tåle vacciner, eller de har sygdomme. Der skal ikke være en opsplitning på den måde.

- Vi har haft diskussionen om mæslinger, hvor nogle vil have institutioner for dem, der var vaccineret, og andre for dem, der ikke var vaccineret.

- Det er ikke den tilgang, vi har i Danmark. Vi ser gerne, at det er frivilligt, om du får noget ind i kroppen, siger hun.

Dialog er vejen frem, siger også Stinus Lindgreen, der er formand for Folketingets Epidemiudvalg. Blandt andet med de grupper af unge, der har tøvet med at lave sig vaccinere, også selv om smitten blandt unge er høj i øjeblikket.

- Det handler om at nå de grupper, hvor tilslutningen er lav. Ikke fordi man er decideret modstander, men fordi man enten bare ikke har fået det gjort, eller fordi man har nogle reelle spørgsmål og bekymringer.

- Og så skal man selvfølgelig svare på dem, høre, hvad det er, folk er bange for, og tage det alvorligt. Det, mener jeg klart, er vejen frem, siger han.

/ritzau/

København, 21/12/2024 - 08:00

Tommy Kenter og ekskæresten: Jeg hadede dig i starten

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Skuespillerne Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen dannede par i 70'erne. Nu er ekskæresterne genforenet på de skrå brædder i forestillingen "Love Me Kenter".

Skilsmissestatistikkerne bugner med forliste forhold, men det kan godt lade sig gøre at bevare venskabet efter et brud.

Det har ekskæresterne og skuespillerne Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen sat sig for.

I en årrække i 70'erne var de to kærester efter at have mødt hinanden igennem musikken.

- Da vi var helt unge, begyndte vi at låne plader af hinanden. Jeg sang, og Tommy spillede, siger Ann-Mari Max Hansen, inden Tommy Kenter tager over:

- Hun sagde altid, hvor i alverden jeg havde lært at spille sådan. Så fortalte jeg, at min stedfar havde et flygel derhjemme, hvor jeg satte mig og spillede, når jeg var ked af det. Så sagde hun til mig: "Ej, hvor må du have været meget ked af det", siger Tommy Kenter.

I dag er han 74 år, og hun er lige godt et år ældre.

- Jeg synes, det er rart at have kendt et menneske i så mange år, fordi det menneske jo bliver et livsvidne. Tommy har mødt min mor. Han kender mine søskende. Og så har vi så en dejlig datter sammen. Det er godt, for så slipper man aldrig fri af hinanden, siger 75-årige Ann-Mari Max Hansen.

De kalder sig gode venner i dag, selv om det ikke var uden dramatik, at de gik fra hinanden.

- I de første ti år var det ikke særlig let. Der var masser af problemer, siger den nu 74-årige Tommy Kenter efterfulgt af Ann-Mari Max Hansen.

- Vi har aldrig sådan hadet hinanden eller smækket med dørene, siger hun, inden Tommy Kenter pludselig afbryder hende:

- Jo, jeg hadede dig i de første tre måneder, siger han.

- Gjorde du det? Det har du da aldrig sagt, svarer hun ham - dog med et smil.

Men tiden gjorde det muligt at læge alle de sår, som bruddet imellem dem førte med sig.

- Med årene bliver man mere rummelig. Der er masser af problemer i det, men de bliver færre og færre med tiden, lyder det fra Tommy Kenter.

Særligt parrets fælles datter, 49-årige Sarah, har fået de to ekskærester til at gøre sig ekstra umage efter bruddet.

- Når man har børn sammen, må man putte sig selv til side og sørge for, at man har godt samvær med faren eller moren. Man må gøre sig umage, siger Ann-Mari Max Hansen, inden Tommy Kenter fortsætter:

- Og vi var jo professionelle skuespillere, så vi kunne jo spille det, siger han med et smil på læben og bliver mere alvorlig:

- Hvis vi skændtes, sørgede vi altid for, at det var uden for Sarahs sfære. Vi satte en stor ære i, at når vi var oppe at toppes, var det ikke noget, hun skulle præsenteres for. Hvad skulle hun bruge det til, spørger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen fortsætter:

- Det, skilsmissebørn ønsker sig allermest, er, at mor og far er gode venner og ikke taler grimt om hinanden.

De to ekskærester har igennem årene fulgt med i hinandens følelsesliv, og de fejrer jul sammen hvert år med deres datter og børnebørn.

- Der er nogle, som skilles og ikke omgås mere, selv om de har børn sammen og sådan. Så ses de nødtørftigt til en fødselsdag. Der har vi været i den heldige situation, at vi har samme erhverv og er stødt på hinanden, siger hun.

Og det er også deres erhverv, der bringer dem sammen, når de i 2025 rejser landet rundt med forestillingen "Love Me Kenter".

Den fik så god en modtagelse efter en række anmelderroste og udsolgte forestillinger på Det Ny Teater i København i foråret 2023, at den nu spiller igen rundt i hele landet.

Her tager de igen afsæt i deres egen fortid og lader parforholdet komme under kærlig og komisk behandling.

- Vi arbejder sammen, som var det en hvilken som helst anden kollega. Man kan ikke bygge sådan noget op på privaterier. Det er arbejdsrutiner, og det er uanset, hvilken medspiller man har, understreger Tommy Kenter.

Men selv om de to skuespillere kan gå til jobbet med en professionel indstilling, kan bølgerne godt gå højt, når de øver til forestillingen.

- Selv oppe i min høje alder er der totter, hun kan ryge i. Vi kan bagtale hinanden ansigt til ansigt. Andre er nødt til at gøre det i krogene, siger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen fortsætter:

- Når man arbejder med folk, som man ikke kender så godt, kan man være bange for, at de bliver dybt sårede eller krænkede, men det synes jeg ikke, vi er plaget af. Vi arbejder bare videre, siger hun.

- Vi er ret gode til at diskutere kraftigt, når vi indstuderer noget sammen, men det gør vi i sagens tjeneste. Vi kan godt ryge i totterne på hinanden, men vi bærer ikke nag og går og surmuler, siger Ann-Mari Max Hansen.

De to skuespillere kan for eksempel finde på at diskutere, hvordan de skal fortolke de Finn Søeborg-noveller, som forestillingen tager udgangspunkt i.

- Vi kan godt have hver vores opfattelse af, hvordan man forløser en scene, men så kan det faktisk være superbefordrende at høre den andens helt anderledes tilgang til teksten, selv om det også kan være sindssygt irriterende, siger Ann-Mari Max Hansen, der hurtigt bliver afbrudt af Tommy Kenter:

- For Ann-Mari er det mest irriterende!, siger han i et grin.

Novellerne har en del år på bagen, men parforholdsproblemerne er de samme i dag, mener de to skuespillere.

- Kærlighed ændrer sig jo ikke - eller mangel på kærlighed ændrer sig ikke, siger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen tager over:

- Fremmedgjortheden over for hinanden, alt det akavede, man kan have over for hinanden, og ensomheden i parforholdet og sådan noget er jo det samme.

Tommy Kenter erkender, at han begår de samme fejl i dag, som da han var ung.

- Jeg gør det bare langsommere, siger han.

- Jeg har tit svært ved selv at indse mine fejl, men jeg får dem tit påpeget udefra.

- Jeg skulle vente mere end 60 år på at blive gift, men jeg har trænet samliv med en masse kvinder igennem årene, så jeg er blevet skidedygtig, siger Tommy Kenter, der blev gift med den grafiske designer Janne Hiort i 2020.

Ann-Mari Max Hansen har også fundet kærligheden. I dag danner hun par med sin kæreste, som hun har været sammen med i 12 år.

- Jeg troede, at når mennesker var blevet over 50 og havde været gift i mange år, så tænkte jeg, at så har de ikke nogen problemer mere. Og så er det bare kaffe og kage, hygge og harmoni. Men folk i vores aldersklasse har jo lige så mange frustrationer og udfordringer som unge.

- Jeg så en liste over, hvad mænd gerne vil have i et parforhold. Den var på seks punkter. Bagefter var der en liste over, hvad kvinder gerne vil have, og den var kæmpe lang, siger Ann-Mari Max Hansen og tilføjer grinende:

- Manden ville meget gerne have lidt fred og ro og ligge lidt på sofaen og slappe af. Han vil også gerne have god mad og god sex og slappe af. Kvinden ville både have en vvs'er og en tømrer, en super elsker, og en der kan ordne bilen og alt muligt.

Ifølge Tommy Kenter kan det hjælpe på parforholdet, at man får afgjort med sig selv, hvilken person man gerne vil være.

- Jeg besøgte engang et plejehjem, hvor der sad to slags mennesker. Der sad nogle, der var milde og humoristiske, og som personalet havde det vidunderligt med, og så sad der nogle, der råbte og skreg i raseri over alting, og som var utilfredse med alt og ikke mindst sig selv.

Han mener, at det handler om at slutte fred med alle de ting i ens fortid, som man kan være rasende på.

- Jeg gik til en psykolog, som sagde, at man på et tidligt tidspunkt i sit liv skal blive enig med sig selv om, hvilken gruppe man ønsker at tilhøre. Man kan gøre et stort stykke arbejde for at ende med at tilhøre den positive gruppe og ikke sidde og skrige af alt og alle. Men man skal rydde op i sine ting.

- Det kan sagtens være med professionel hjælp. Hvis man ikke gør en skid, ender man i den gruppe med de hysteriske, der sidder og råber og er rasende.

Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen kan opleves i "Love Me Kenter" i 2025 fra januar til slut februar.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/12/2024 - 15:47

DR-vært overtager populært program: Jeg var misundelig

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Pelle Peter Jencel overtager mikrofon fra Andrew Moyo og bliver vært på P3-programmet "Tættere på himlen". - Jeg glæder mig helt idiotisk, jubler han.

Radiovært Pelle Peter Jencel overtager P3-programmet "Tættere på himlen" efter tidligere vært Andrew Moyo, der er skiftet til konkurrenten på TV 2 for at blive vært på "Go' morgen Danmark".

Det oplyser Danmarks Radio i en pressemeddelelse.

- Det er jo drømmen for enhver radiovært, og jeg har været ekstremt misundelig på ham. Nu er jeg fuld af ærefrygt over at overtage Andrew Moyos plads, og jeg glæder mig helt idiotisk, siger den nye vært i pressemeddelelsen.

Det betyder samtidig, at programmet "Lågsus", som Pelle Peter Jencel er vært på sammen med Nicholas Kawamura, sender for sidste gang 31. december.

I begyndelsen af året skiftede Pelle Peter Jencel ellers den faste løn og pensionsordningen ud efter 14 års ansættelse med en tilværelse som freelancer - blandt andet stadig på DR.

Ud over at sidde bag mikrofonen står Pelle Peter Jencel også på scenen som dj. Han har blandt andet optrådt på Roskilde Festival, Smukfest og på koncertkaravanen Grøn.

"Tættere på himlen" har eksisteret i fem år og er særligt kendt for sine dj-konkurrencer, hvor to kendte personer konkurrerer om at vinde lytternes gunst.

Sådan en battle endte Pelle Peter Jencel selv i for nylig mod sangeren Christopher.

Et klip med de to kombattanter gik viralt og blev set knap en million gange på Instagram, oplyser DR.

Pelle Peter Jencel kan høres i "Tættere på himlen" fra 10. januar og hver fredag mellem 14.00 og 16.00.

P3 henvender sig til unge mellem 15 og 31 år og har eksisteret siden 1963.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/12/2024 - 10:00

FAKTA: Tjek for utætheder i huset

* Der er flere måder, du kan tjekke, om dit hus har utætheder.

* Kig på fugerne, om der er sprækker og utætheder i fugerne både på indersiden og ydersiden mellem mur og vinduer eller mur og yderdøre. 

* Tjek tætheden mellem vindue og vindueskarm ved at åbne vinduet, stikke et stykke papir halvt ind og lukke vinduet om papiret. Træk så i papiret.

* Fugt huden på oversiden af hånden, og hold den hen langs vindues- og dørkarme for at mærke efter, om det trækker. 

* Du kan også teste, om flammen fra et stearinlys blafrer ved vindues- eller dørkarmen. 

Kilde: Energistyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/12/2024 - 10:00

Udnyt den kolde tid til at spotte kølige rum i hjemmet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det er en god idé at tjekke huset for kolde områder, når vinteren sætter ind. Du kan selv teste eller få målt temperaturforskelle på bygningens overflader.

Når temperaturen for alvor falder udenfor, er det en oplagt tid at tjekke huset for kolde områder og vurdere, om der er behov for energirenovering.

Måske mærker du, at det trækker fra et vindue, eller at varmen forsvinder et eller flere steder i huset.

Det fortæller Henrik Bisp, som er fagekspert hos Videncentret Bolius.

- I vinterhalvåret opholder mange sig mere indenfor, og det er en god mulighed for at tjekke huset igennem, siger han.

- Når det er koldt udenfor, kan man få lavet en såkaldt termografisk undersøgelse.

Det er et termisk kamera, der kan måle temperaturforskelle på bygningens overflader både indvendigt og udvendigt. Det egner sig bedst, når der er varme på huset og koldt udenfor.

Du kan også selv kontrollere, om der er utætheder mellem vindueskarm og vinduesramme.

- Åbn vinduet, placer en strimmel papir i vindueskarmen, og luk vinduet igen. Træk så i papiret, siger Henrik Bisp.

Hvis du uden problemer kan trække papiret ud, kan det betyde, at vinduet ikke lukker helt tæt.

Det er en god idé at være opmærksom på, om vinduer og døre i hjemmet er helt tætte. For de udgør en væsentlig del af husets klimaskærm, der beskytter mod blæst, vand og frost.

Det siger Mads Okking, som er udviklingskonsulent i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

- Tætningslister, vandnæser og bundstykker i døre samt fuger omkring døre og vinduer er særligt udsatte og bør blive tjekket, siger han.

Mange af os tænder stearinlys her i den søde juletid. Det stearinlys kan du bruge til at tjekke, om døre og vinduer er helt tætte.

- Hvis flammen blafrer, når du holder et stearinlys foran et lukket vindue, kan det være et tegn på, at tætningslisterne er utætte, siger Mads Okking.

- Skulle det være tilfældet, er det nemt at udskifte tætningslister. Hvis man ellers har hænderne rigtigt skruet på, kan man godt selv gøre det. Ellers bør man kontakte en fagmand.

Han forklarer, at der skal en del til i dag, før man bør overveje at skifte vinduerne helt. Det kan i nogle tilfælde være nok blot at udskifte glassene.

- Alle huse kræver vedligeholdelse. Og det er typisk bedst at vedligeholde sin bolig løbende, siger han.

- De seneste 30-40 år har vores måde at vedligeholde boligen på ændret sig sammenlignet med tidligere. Det har noget at gøre med, at vi ikke bor så længe i den samme bolig. Derfor overlader vi i større grad vedligeholdelsen til de næste ejere.

Når et hus så står i flere årtier uden den nødvendige løbende vedligeholdelse, kan det blive nødvendigt med større udskiftninger for at udbedre mangler, vurderer Mads Okking.

- Det er ofte meget billigere, hvis man løbende selv vedligeholder eller får fagfolk til det, siger han.

Her i den kolde tid tænder vi også for varmen i boligen.

Hvis dit hus har en jordvarmepumpe eller luft til vand-varmepumpe, råder Mads Okking til, at du overholder det årlige eftersyn:

- Det er for at sikre, at varmeanlægget er indstillet korrekt, så det er energieffektivt, men også for at undgå, at det går ned nu her, når man mest har brug for det.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek