København, 01/07/2025 - 16:13
17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlige udledninger
Spildevandsselskaber skyder tilbage på Miljøstyrelsen og mener, at manglende vejledning er medvirkende årsag.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber for ulovlige udledninger.
Det skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.
Politianmeldelserne omfatter blandt andet forhold, hvor spildevand uden tilladelse er udledt i et skovområde, i en å eller i kystnære havområder.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) siger, at anmeldelserne er udtryk for en skærpet tilsynsindsats, som ministeriet har iværksat.
- Der skal være en konsekvens, når reglerne bliver overtrådt. Derfor besluttede vi i ministeriet at ændre praksis og lægge en ny strategi for tilsynet.
- Miljøstyrelsen politianmelder nu, hvor der ofte før kun blev givet indskærpelser.
- Det er en opstramning, som med 17 anmeldelser har vist sig at være nødvendig, siger Magnus Heunicke i meddelelsen.
De 17 anmeldelser vedrører mindst 33 forskellige forhold, fremgår det.
Samtidig udvides fokus på overløb af spildevand. Det er et fænomen, der kan opstå efter kraftigt regnvejr, når kloaksystemet ikke kan håndtere den store mængde vand fra både spildevand og regnvand.
Det betyder, at urenset spildevand kan ende i havet.
- Vi skal have de bedst mulige data for overløb, så vi kan sikre, at vi får stillet krav om indsatser de steder, hvor overløb af spildevand har en negativ påvirkning af miljøet og badevandet.
- Derfor arbejder jeg og ministeriet målrettet for at komme med flere initiativer, der kan begrænse mængden af overløb, og presse på for at kommunerne gør det samme, siger Magnus Heunicke.
I vand- og spildevandsselskabernes brancheorganisation, Danva, bekræfter sekretariatschef Helle Katrine Andersen den skærpede kurs hos Miljøstyrelsen.
- Vi er godt klar over, at Miljøstyrelsen har skærpet sin praksis. Det betyder jo, at sager, hvor der tidligere var en dialog, og vi fandt en løsning sammen, der skrider de nu til politianmeldelse med det samme, siger hun til Ritzau.
Men hun skyder også bolden tilbage på Miljøstyrelsens banehalvdel. Manglende tilladelser til udledning hænger ifølge sekretariatschefen ofte hænge sammen med, at kommunerne, der skal give tilladelserne, mangler vejledning fra netop Miljøstyrelsen.
- I øjeblikket har kommunerne utroligt svært ved at give de nødvendige tilladelser til vandselskaberne, fordi der mangler vejledninger fra Miljøstyrelsen, siger hun.
Helle Katrine Andersen understreger også, at overløb fra pressede kloaksystemer i sig selv ikke er ulovligt.
- Men det kræver en tilladelse. Og så er vi tilbage i, at vandselskaberne i nogle tilfælde mangler tilladelser, fordi kommunerne mangler vejledning fra Miljøstyrelsen, siger hun.
/ritzau/