Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/03/2025 - 13:12

SF-profil afbryder samråd efter få minutter: Det er for ringe

Folketingsmedlem er utilfreds med at modtage svar, kort tid før samråd om tragisk hændelse skulle finde sted.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

- Jeg synes, det er for ringe. Tak for i dag.

Sådan afsluttede retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) en knap fire minutter lang monolog til det, der torsdag endte med at blive et meget kort samråd i Folketingets Retsudvalg.

SF-folketingsmedlemmet var utilfreds med, at hun efter eget udsagn først klokken 9.07 torsdag modtog svar fra Justitsministeriet på et spørgsmål til samrådet, som hun stillede for omkring tre måneder siden.

Samrådet skulle have handlet om demensramtes behandling i retssystemet, og det var allerede i januar blevet udskudt.

Baggrunden for indkaldelsen til samrådet var tragisk.

TV Syd har tidligere grundigt beskrevet, hvordan en dengang 74-årig mand med en hjernesygdom i 2023 udøvede vold mod en 99-årig kvinde på et plejehjem i Christiansfeld nær Kolding, hvor de begge boede.

Han forvildede sig ind i kvindens lejlighed, og da hun bad ham om at gå ud, blev han vred, angiveligt fordi han troede, at han befandt sig i sit eget hjem.

Retten i Kolding afgjorde sidste år, at manden skulle anbringes på en psykiatrisk afdeling.

- Det er kun justitsministeren og Retslægerådet, der mener, at det er en god idé at placere ham på en psykiatrisk afdeling, hvor man helt klart ikke kan varetage hans behov.

- Alle andre mener, at det er en dårlig idé, og det var det, som det her samråd skulle handle om. Hvordan finder vi en værdig løsning for mennesker med demens i vores retssystem, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun fortæller, at hun flere gange har rykket Justitsministeriet for at få svar på det spørgsmål, hun havde stillet, og som hun altså først modtog knap to timer før samrådets start, mens hun sad til gruppemøde i SF.

Samrådet skulle endda være begyndt klokken 10.15, men det blev udskudt med en times tid. Nu kommer det altså til at vare endnu længere, inden det kan blive afholdt.

- Jeg synes, det er så synd for den gamle mand, at jeg bliver nødt til at sige, at det her samråd skal udskydes. Jeg bliver nødt til at have tid til at sætte mig ind i det her svar, og derfor kommer jeg til at lade jer gå hjem for i dag, siger hun.

Karina Lorentzen Dehnhardt retter en hård kritik i retning af Peter Hummelgaard og hans ministerium. Ministeren er til stede ved samrådet på Christiansborg.

- Så håber jeg, at justitsministeren, fordi det er hans departement, og det er hans svar, der har manglet i tre måneder, går hjem og tager en alvorlig snak med sig selv eller med sine embedsmænd, eller hvem det nu er, der har siddet og holdt på det her svar i så mange måneder.

- Og som trods gentagne rykkere ikke leverer et svar, så jeg kan nå at sætte mig ind i det, siger hun.

Folketinget har i et stykke tid haft fokus på, at forholdene for politikerne ikke er særligt gode. Det handler blandt andet om den forberedelsestid, politikerne har til møder - som for eksempel torsdagens samråd.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra justitsminister Peter Hummelgaard (S).

/ritzau/

København, 05/07/2025 - 08:00

Andreas Mogensen: Rumvæsner bliver menneskets største opdagelse

Gregg Newton/Ritzau Scanpix

Astronauten Andreas Mogensen er gået ind i underholdningsbranchen. Han vil med animationsfilmen "Elio" vække børns interesse for rummet.

Rumvæsner er et af de største emner, der arbejdes med inden for rumforskningen.

Nu tages spørgsmålet om liv andre steder end på Jorden op i Pixars nyeste satsning, animationsfilmen "Elio", hvor den danske astronaut Andreas Mogensen lægger dansk stemme til den afdøde amerikanske astronom Carl Sagan.

Jorden er blot én ud af flere milliarder planeter i galaksen Mælkevejen.

Derfor ville det også overraske Andreas Mogensen, hvis der ikke findes liv på bare en af de mange andre planeter.

- Hvis man kigger på sandsynligheden, så må der være liv andre steder i universet. Alt andet ville være besynderligt, siger han og tilføjer:

- Hvis vi en dag finder liv andre steder, så vil jeg mene, at det bliver den største opdagelse, vi mennesker nogensinde har gjort.

"Elio" kan netop nu opleves i biografer landet over. Her får rumentusiasten af samme navn sin største drøm opfyldt - nemlig at blive bortført af rumvæsner.

I filmen lytter Elio til en optagelse af Carl Sagan, som Andreas Mogensen har lagt dansk stemme til.

Og Pixar-stjerne er ikke det eneste, som den danske astronaut inden for kort tid er sprunget ud som.

Han kan også tilføje teaterstjerne til cv'et, når han 5. september er aktuel i Sigurd Barretts teaterkoncert "Sigurds rumrejse", hvor Andreas Mogensen optræder som et hologram, der er optaget direkte fra Den Internationale Rumstation (ISS).

Andreas Mogensen er sædvanligvis en del af det europæiske astronautkorps, hvor han for nylig har overtaget posten som chef for selve korpset og leder af Human Exploration Group ved Det Europæiske Rumagentur (ESA).

Andreas Mogensen blev i 2009 udvalgt til ESA's astronautkorps og gennemførte det grundlæggende astronautuddannelsesprogram på European Astronaut Centre i Køln i Tyskland i 2010.

Han har efterfølgende - som den første dansker nogensinde - været udsendt til rummet ikke bare en, men to gange.

Første gang i 2015, hvor han tilbragte ti dage på ISS, og siden i 2023, hvor han var udsendt til rumstationen i seks måneder.

Håbet er, at hans debut i underholdningsbranchen kan få flere børn og unges øjne op for det magiske ved naturvidenskaben.

- Det er på mange måder en eventyrlig opdagelsesrejse, man er på, når man arbejder med naturvidenskab, siger Andreas Mogensen og fortsætter:

- Der har traditionelt været en idé om, at naturvidenskab er noget, der er kompliceret og svært og måske lidt kedeligt, og det synes jeg er fuldstændig forkert. I mine øjne er der ikke noget mere spændende end naturvidenskab, fordi det handler om at opdage og forstå den verden, vi lever i.

Andreas Mogensen understreger, at han godt er klar over, at alle selvfølgelig ikke kan interessere sig for det samme.

Selv er astronautens 11-årige datter ved at vokse fra interessen, mens hans sønner på seks og otte år stadig er meget fascineret af alt det eventyrlige.

Han håber, at det fortsætter. Men det skal være børnenes eget valg, hvad de senere bruger deres liv på, understreger den danske astronaut.

- Jeg prøver ikke at skubbe mine børn i en bestemt retning. Vi gør ligesom alle andre forældre: Vi tager dem på ture, på museer og ud i naturen, siger Andreas Mogensen og fortsætter:

- Jeg har ikke en skjult bagtanke om, at de selv skal blive forskere eller ingeniører. Men jeg vil da gerne introducere dem til alt, hvad der findes i verden, så de får en bred opdragelse og opvækst. Så kan de selv træffe deres valg senere i livet.

Andreas Mogensen bor i øjeblikket i Køln sammen med sin hustru, Cecilie, og deres tre børn, Emily, Frederik og Jakob. Tidligere har familien boet otte år i Houston i den amerikanske delstat Texas.

Og astronauten ser det kun som noget positivt, at børnene allerede nu er internationale.

- Jeg håber, at det betyder, at de ser hele verden som deres hjem, og at det giver dem flere muligheder, når de en dag skal vælge uddannelse og senere et job. Jeg håber, at deres opvækst har gjort, at de tør at tage ud i verden, hvis deres drøm kræver det, siger han og tilføjer:

- Jeg rejste selv meget i min barndom, faktisk mere end vi har gjort med vores børn. For mig var det altid en utrolig positiv oplevelse. Det håber jeg også, at det er for mine børn.

Da Andreas Mogensen var lille, arbejdede hans far for den danske rederigigant Mærsk. Derfor boede familien ofte kun det samme sted få år ad gangen.

Og på grund af sin egen udenlandske tilværelse er der da også en enkelt bekymring forbundet med at opdrage tre verdensborgere.

- Min eneste bekymring er selvfølgelig som forælder, at mine børn ender med at være spredt ud over hele verden, og at det derfor bliver svært at vedligeholde den daglige kontakt, siger Andreas Mogensen og fortsætter:

- Det kan jeg jo også selv mærke i de otte år, hvor vi har boet i USA, og vi kun har været hjemme om sommeren. Det er sværere at vedligeholde kontakten til søskende og familie.

Alligevel er der ikke umiddelbart anledning til, at familien i den kommende tid drager permanent hjem til Danmark.

Men det er dog noget, som astronauten drømmer om i fremtiden.

- Så længe jeg arbejder for ESA, kommer vi ikke tilbage til Danmark. Men jeg kan sagtens forestille mig, at vi på et tidspunkt vender hjem. Det kunne jeg godt tænke mig, men jeg ved ikke, hvornår det bliver, siger han og indskyder:

- Vi har sommerhus i Danmark og er hjemme hver sommer for også at give børnene et tilhørsforhold til Danmark. Danmark føles stadig som hjem.

Når familien vender tilbage til Danmark hen over sommeren, så er der allerede planer i kalenderen.

Ingen af dem har nemlig set "Elio" endnu.

/ritzau/

Læs Mere >>

Cardiff, 04/07/2025 - 20:33

Oasis-brødre genforenes på scenen i Wales efter 16 års koncertpause

Suzanne Plunkett/Reuters

Liam og Noel Gallagher har lagt stridsøksen på hylden og trækker titusindvis af fans til turnéstart i Wales.

For første gang i 16 år går brødrene Liam og Noel Gallagher fra rockbandet Oasis fredag aften på scenen sammen.

Den musikalske genforening sker på Principality Stadium i Wales' hovedstad, Cardiff, hvor Oasis tager hul på sin genforeningsturné.

Dagen igennem har titusindvis af forventningsfulde Oasis-fans fyldt gaderne i byen, skriver det britiske medie BBC.

Det britiske band, der især er kendt for hits som "Wonderwall" og "Don't look back in anger", går ifølge koncertprogrammet på scenen klokken 20.15 lokal tid - klokken 21.15 dansk tid.

Et par timer før deres optræden begyndte Gallagher-brødrenes fans at fylde Principality Stadium, som har plads til op til 74.500 koncertgæster.

Nyhedsbureauet AFP har talt med flere fans, der er kommet langvejs fra for at opleve Oasis på scenen igen.

- Det bliver livsomvæltende, siger 39-årige Omar Llama, der er rejst fra Mexico til Wales for at se og høre Gallagher-brødrene.

En anden fan, der har krydset Atlanten, er 31-årige Mark Cassidy fra New York, som er rejst til Storbritannien sammen med en ven.

- Vi er super spændte. Det er en perfekt dag til det, siger Mark Cassidy og hentyder til, at solen dagen igennem har skinnet over Cardiff.

Oasis blev dannet i 1991, og i 2009 blev bandet opløst som følge af personlige og professionelle uoverensstemmelser.

De efterfølgende år optrådte Liam og Noel Gallagher hver for sig, og aldrig sammen.

I en udtalelse forud for genforeningsturnéen forklarede de, at deres genforening er sket som følge af en "gradvis erkendelse af, at tiden er inde".

Koncerten i Cardiff er den første af 41 koncerter, som Oasis skal spille på sin turné. Lørdag spiller bandet igen i Cardiff og derefter fortsætter turnéen i Manchester, London, Edinburgh i Skotland og Dublin i Irland.

Efter Storbritannien og Irland spiller Oasis i Canada, USA, Mexico, Sydkorea, Japan, Australien, Argentina, Chile og Brasilien.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

FAKTA: Det bør du huske før afrejse

* Tjek dine forsikringsvilkår i god tid inden afrejse.

* Kontakt dit rejseforsikringsselskab, hvis du har været syg, behandlet eller har ændret medicin inden for de sidste to måneder før afrejse.

* Husk, at det er ikke din læge, men dit forsikringsselskab, der skal give en medicinsk forhåndsgodkendelse.

Kilde: Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

Syg før ferien? Så skal du have grønt lys fra din rejseforsikring

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Uden en medicinsk forhåndsgodkendelse fra forsikringsselskabet før afrejse risikerer du, at rejseforsikringen ikke dækker ved forværring af sygdom eller skade.

Feriesæsonen er over os, og mange danskere pakker kufferten for at rejse til udlandet. Det kan som bekendt være en fordel at have en rejseforsikring, så du er dækket, hvis du skulle blive akut syg eller komme til skade på ferien.

Men hvis du inden for de sidste to måneder før din rejse har været syg eller i behandling, skal du være særlig opmærksom, da det kan påvirke, hvordan din rejseforsikring dækker.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Hvis man har haft en behandlingskrævende skade eller sygdom og halvanden måned senere skal på sommerferie, skal man lige huske at få en medicinsk forhåndsgodkendelse, siger hun og uddyber:

- Den er sædvanligvis ikke besværlig at få, men mange glemmer det simpelthen. Og det kan have store økonomiske konsekvenser, hvis man glemmer at udfylde den.

Medicinsk forhåndsgodkendelse kaldes også en forhåndsvurdering og betyder, at dit forsikringsselskab på forhånd skal vurdere, om din sygdom eller skade er stabil nok til, at du kan rejse.

Denne godkendelse er nødvendig for, at du kan være dækket af din rejseforsikring.

- Hvis man undlader at udfylde en forhåndsgodkendelse før afrejse, er udgangspunktet, at forsikringsselskaberne i de fleste tilfælde vil afvise at dække eventuelle udgifter, hvis en sygdom eller skade forværres på rejsen, siger Anne Garde Slothuus.

Det er vigtigt at understrege, tilføjer hun, at det kun er sygdomme eller skader, man har fået behandling for inden for de seneste to måneder, der eventuelt kan være undtaget fra forsikringens dækning.

- Alt andet vil stadig være dækket. Har man for eksempel fået en ny hofte, men bliver smittet med en virus under ferien, dækker forsikringen stadig behandlingen af virussen, siger hun.

Også Trygs rejseskadedirektør Janus Egelund Larsen siger, at det er vigtigt at sikre, at du er rask nok til at rejse.

- Forsikringen dækker nemlig ikke eksisterende sygdomme eller skader, som er opstået før din rejse, siger han.

Du kan typisk udfylde en formular eller en onlinetest på dit forsikringsselskabs hjemmeside og få en vurdering af, om rejseforsikringen dækker.

Ifølge Janus Egelund Larsen har alder tidligere haft betydning, men sådan er det ikke længere.

- Vi oplever engang imellem, at vores ældre kunder ringer ind og er i tvivl om, hvorvidt de skal tage testen, fordi de er over 80 år, siger han og uddyber:

- Men det krav blev fjernet for år tilbage. Så man kan roligt sætte kursen sydpå, så længe man har tjekket, at man har en gyldig rejseforsikring.

Når du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, er det ikke en garanti for, at forsikringen dækker.

Har du for nylig været i behandling for en sygdom eller lidelse, kan forsikringsselskabet vurdere, at netop den ikke er dækket på rejsen.

- Så rejser man altså på eget ansvar, siger Anne Garde Slothuus og fortsætter:

- Forsikringsselskabet kan også vurdere risikoen ud fra, hvilken type ferie man skal på. Har man for eksempel fået en ny hofte, vil en skiferie være mere risikabel end en badeferie. Det vil dog altid være en konkret vurdering i den enkelte situation.

Hun anbefaler, at du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, inden du bestiller eller betaler din rejse, hvis du har været syg, er kommet til skade eller på anden måde været i behandling inden for de seneste to måneder før afrejse.

Ellers kan det nemlig få betydning for, om en afbestillingsforsikring dækker, hvis du skulle blive for syg til at tage afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek