Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/02/2023 - 08:00

Albert Rosin Harson: Jeg har aldrig spillet så grimt før

Skuespiller Albert Rosin Harson har udskiftet barnerollen Lasse fra Tinka-universet og kan ses i en ny ungdomsfilm fuld af opkast, samtykke og teenagehormoner.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

De fleste kan huske teenagealderen som noget voldsomt. Den første gang, den hovedkulds forelskelse og en grundlæggende identitetskrise kan gøre det svært at finde rundt i virvaret af følelser og hormoner, som buldrer rundt i kroppen og gennemsyrer hjernen.

Den nye ungdomskomedie "Jomfruer fra rummet", der kan ses i biograferne fra 9. februar, skildrer alle udfordringerne.

Albert Rosin Harson spiller teenagedrengen Gustav, som får besøg af en alien, hvis formål er at sprede sit DNA så bredt som muligt på Jorden.

Gustav har i forvejen svært ved at håndtere sin hastigt voksende sexlyst - og nu skal han også guide et rumvæsen i at forplante sig.

- Det er virkelig en skør film. Der er nogle helt vilde scener i den, som man skal glæde sig til at se, lyder det fra Albert Rosin Harson.

Trods de gakkede scener skal filmen gøre op med, hvorfor sex kan være så vanskeligt at tale om, fortæller han.

- Ham rumvæsenet spørger om nogle ting, som Gustav og hans ven, Buller, prøver at forklare ham.

- Når man hører det udefra, lyder det underligt. Men det repræsenterer det naive, uskyldige syn på verden, siger den autodidakte skuespiller.

Blandt andet understreger filmen vigtigheden af samtykke og prævention.

- Det er gemt i aliens, sex og opkast, men filmen sætter jo fokus på nogle emner, som gør det svært at være ung. Sex i gymnasietiden er relevant for alle unge mennesker, siger han.

Albert Rosin Harson er kendt for sin rolle som Lasse i TV 2's julekalendertrilogi om nissepigen Tinka, der blev vist på tv for første gang i 2017. Da var Albert Rosin Harson blot 15 år gammel.

I "Jomfruer fra rummet" kan man se den i dag 20-årige skuespiller i helt andre rammer end nisseuniverset.

Albert Rosin Harson håber, at filmen, med dens fokus på sex, kan hjælpe unge mennesker og deres forældre til at tage snakken.

- Jeg tror, at man som forælder skal tænke over, at det er bedre at snakke om tingene end at tie. Hvis du har snakket med dit barn om det, kan det være med til at give ham eller hende en bedre oplevelse.

- Det skal i hvert fald ikke være en forkert ting, som ingen snakker om. Sex skal ikke føles farligt, siger Albert Rosin Harson.

I filmen er han en del af meget eksplicitte seksuelle scener.

- Min tilgang er, at jeg er i en karakter og er på arbejde, uanset hvilke scener jeg skal lave. Uanset hvor grimt, kikset og ulækkert det bliver, er det min karakter, der bliver udsat for det - ikke mig, understreger Albert Rosin Harson.

Men rollen er meget anderledes, end hvad han har prøvet før.

- Jeg har aldrig prøvet at spille så grimt. Blandt andet er der en scene, hvor jeg kaster op ud over én af mine medspillere.

- Det er jo meget anderledes end Tinka, men det var vildt sjovt at få det til at se sjovt ud, siger han og griner.

Hans medvirken i sådan en ungdomsfortælling er et forsøg på at bryde ud af Tinka-universet og starte en voksenkarriere, fortæller Albert Rosin Harson.

- Jeg håber, at det kan gøre noget, at man ser mig i nogle andre roller og ser mig spille nogle andre ting. Det håber jeg selvfølgelig, sætter gang i et eller andet, så man ikke bare kun tænker mig som Lasse fra Tinka.

Den unge skuespiller føler sig dog ikke fanget i barnerollen.

- Men uanset hvad så tror jeg, at det hjælper, at jeg bliver set i noget andet, tilføjer han.

"Jomfruer fra rummet" har premiere 9. februar.

/ritzau/

København, 14/10/2025 - 16:35

Asta Björks placeringer i Vild med dans

Asta Björk debuterede som 20-årig i "Vild med dans". Siden har hun opnået følgende placeringer i dansekonkurrencen: 

* 2025: Deltager med skuespiller Jesper Asholt.

* 2024: Tredjeplads med tv-vært Rasmus Staghøj.

* 2023: Femteplads med skuespiller Sebastian Bull, som hun nu danner par med privat.

* 2022: Andenplads med paraatlet Daniel Wagner Jørgensen.

* 2021: Vandt "Vild med dans" med sanger Jimilian.

* 2020: Niendeplads med dj'en Faustix.

* 2019: Fjerdeplads med model og tv-personlighed Oscar Bjerrehuus.

* 2018: Vandt sin debutsæson med skuespiller Simon Stenspil.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/10/2025 - 16:30

FAKTA: Den europæiske Oscar har været uddelt siden 1988

Philipp Schmidli/Ritzau Scanpix

"Den sidste viking" og "Ternet Ninja 3" kan få nomineringer til European Film Awards.

Tirsdag har European Film Academy offentliggjort sin shortlist til European Film Awards.

Akademiet har udvalgt en række film, og medlemmerne skal nu stemme om, hvilke film der skal nomineres til priser.

De to danske film "Den sidste viking" og "Ternet Ninja 3" er med på shortlisten.

Her kan du læse mere om prisen:

* European Film Awards uddeles hvert år af European Film Academy, der er en sammenslutning af cirka 5400 europæiske filmskabere og filmprofessionelle.

* Prisuddelingen fandt første gang sted i 1988. Hvert andet år foregår prisuddelingen i den tyske hovedstad, Berlin, hvert andet år et nyt sted i Europa.

* Priserne gives for særlige udmærkelser inden for europæisk film.

* Prisen er blandt de mest prestigefyldte i Europa og kaldes også den europæiske Oscar med henvisning til den eftertragtede amerikanske filmpris.

* Filmenes hovedproduktionsland skal være europæisk.

* Som enkeltperson skal man være født i Europa eller have et europæisk pas for at kunne modtage en nominering eller pris.

* Der uddeles priser i 24 kategorier.

Kilde: European Film Awards.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

FAKTA: Tænk i smagslag

Lag på lag-modellen gælder også for smag. Her er nogle eksempler på ingredienser, der kan indgå som smagslag:

* Umami: soja, grøntsagsfond, miso, peber, tørrede svampe, lagret ost.

* Bittert: brunede grøntsager, valnødder, citrusskal, olivenolie.

* Sødt: lys sirup, rørsukker, honning, frugt.

* Surt: eddike, citron, syltede og fermenterede grøntsager.

* Salt: havsalt, koncentreret fond, soja, kapers og oliven.

* Fedt: smør, olivenolie, kokosmælk, ost, fløde.

Kilde: Kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

Lav nemme vegetarretter ved at se tallerkenen fra en ny vinkel

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vegetarisk hverdagsmad bliver lettere at gå til, hvis du bygger måltidet op lag for lag, lyder det fra aktuel kogebogsforfatter.

Retter uden kød rusker op i, hvordan du planlægger aftensmaden. Uden bøffen, kyllingen eller krebinetten som tallerkenens hovedperson tvinges du til at bygge måltidet op på en anden måde, end du plejer.

Men det behøver slet ikke at være en særlig svær øvelse. Det mener Camilla Skov, der driver bloggen Vegetarisk Hverdag og er forfatter til flere kogebøger.

Den seneste i rækken hedder "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider", og den rummer hendes bud på en enkel tilgang til vegetarisk madlavning, som hun kalder lag på lag-metoden.

- Det var noget, der skete ret naturligt for mig, da jeg selv trådte ind i det vegetariske køkken og havde været vant til at lade alle måltider udgå fra et stykke kød. Det satte min madlavning fri på en ret fed måde, fortæller Camilla Skov.

Hun peger på plademad som et godt eksempel på lag på lag-mad. Her laver du et helt måltid på en bageplade. I bunden lægger du måske nogle rodfrugter, som kommer i ovnen først.

Senere tilføjer du nogle grøntsager ovenpå, der skal have kortere tid i ovnen, og til sidst serverer du retten med forskellige toppings. Det kan være fetaost eller stegt halloumi, friske krydderurter og en form for sovs.

I stedet for at tænke måltidet ud fra den klassiske Y-model, hvor du fordeler ingredienserne efter protein, kulhydrater og grønt tilbehør, lægger lag på lag-metoden altså op til, at du betragter tallerkenen fra siden og ser måltidet som en konstruktion med en bund, midte og top.

Metoden gør det ifølge Camilla Skov ikke kun lettere at hitte på vegetariske retter, den giver også plads til, at for eksempel knap så madmodige børn selv kan vælge, hvor mange lag de stabler på tallerkenen.

- Det er en stor hjælp at betragte måltidet som nogle forskellige byggeklodser, hvor man selv vælger til og fra og dermed selv har agens ved bordet, siger hun.

De fleste af hendes lag på lag-opskrifter består derfor helt bevidst af en neutral base, som de fleste kan lide. Det kan være pasta, ris eller en nudelsuppe. De næste lag af toppings og sovs kan både børn og voksne så selv tage stilling til ved bordet.

- På den måde taler metoden også ind i en tid, hvor vi ofte har forskellige præferencer, når vi spiser sammen flere mennesker. Nogle spiser kød, andre gør ikke, nogle er allergikere, andre er ikke. Så det handler også om at kunne spise sammen, uden at vi nødvendigvis alle spiser det samme, forklarer Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek