Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/02/2023 - 08:00

Albert Rosin Harson: Jeg har aldrig spillet så grimt før

Skuespiller Albert Rosin Harson har udskiftet barnerollen Lasse fra Tinka-universet og kan ses i en ny ungdomsfilm fuld af opkast, samtykke og teenagehormoner.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

De fleste kan huske teenagealderen som noget voldsomt. Den første gang, den hovedkulds forelskelse og en grundlæggende identitetskrise kan gøre det svært at finde rundt i virvaret af følelser og hormoner, som buldrer rundt i kroppen og gennemsyrer hjernen.

Den nye ungdomskomedie "Jomfruer fra rummet", der kan ses i biograferne fra 9. februar, skildrer alle udfordringerne.

Albert Rosin Harson spiller teenagedrengen Gustav, som får besøg af en alien, hvis formål er at sprede sit DNA så bredt som muligt på Jorden.

Gustav har i forvejen svært ved at håndtere sin hastigt voksende sexlyst - og nu skal han også guide et rumvæsen i at forplante sig.

- Det er virkelig en skør film. Der er nogle helt vilde scener i den, som man skal glæde sig til at se, lyder det fra Albert Rosin Harson.

Trods de gakkede scener skal filmen gøre op med, hvorfor sex kan være så vanskeligt at tale om, fortæller han.

- Ham rumvæsenet spørger om nogle ting, som Gustav og hans ven, Buller, prøver at forklare ham.

- Når man hører det udefra, lyder det underligt. Men det repræsenterer det naive, uskyldige syn på verden, siger den autodidakte skuespiller.

Blandt andet understreger filmen vigtigheden af samtykke og prævention.

- Det er gemt i aliens, sex og opkast, men filmen sætter jo fokus på nogle emner, som gør det svært at være ung. Sex i gymnasietiden er relevant for alle unge mennesker, siger han.

Albert Rosin Harson er kendt for sin rolle som Lasse i TV 2's julekalendertrilogi om nissepigen Tinka, der blev vist på tv for første gang i 2017. Da var Albert Rosin Harson blot 15 år gammel.

I "Jomfruer fra rummet" kan man se den i dag 20-årige skuespiller i helt andre rammer end nisseuniverset.

Albert Rosin Harson håber, at filmen, med dens fokus på sex, kan hjælpe unge mennesker og deres forældre til at tage snakken.

- Jeg tror, at man som forælder skal tænke over, at det er bedre at snakke om tingene end at tie. Hvis du har snakket med dit barn om det, kan det være med til at give ham eller hende en bedre oplevelse.

- Det skal i hvert fald ikke være en forkert ting, som ingen snakker om. Sex skal ikke føles farligt, siger Albert Rosin Harson.

I filmen er han en del af meget eksplicitte seksuelle scener.

- Min tilgang er, at jeg er i en karakter og er på arbejde, uanset hvilke scener jeg skal lave. Uanset hvor grimt, kikset og ulækkert det bliver, er det min karakter, der bliver udsat for det - ikke mig, understreger Albert Rosin Harson.

Men rollen er meget anderledes, end hvad han har prøvet før.

- Jeg har aldrig prøvet at spille så grimt. Blandt andet er der en scene, hvor jeg kaster op ud over én af mine medspillere.

- Det er jo meget anderledes end Tinka, men det var vildt sjovt at få det til at se sjovt ud, siger han og griner.

Hans medvirken i sådan en ungdomsfortælling er et forsøg på at bryde ud af Tinka-universet og starte en voksenkarriere, fortæller Albert Rosin Harson.

- Jeg håber, at det kan gøre noget, at man ser mig i nogle andre roller og ser mig spille nogle andre ting. Det håber jeg selvfølgelig, sætter gang i et eller andet, så man ikke bare kun tænker mig som Lasse fra Tinka.

Den unge skuespiller føler sig dog ikke fanget i barnerollen.

- Men uanset hvad så tror jeg, at det hjælper, at jeg bliver set i noget andet, tilføjer han.

"Jomfruer fra rummet" har premiere 9. februar.

/ritzau/

København, 09/12/2025 - 16:41

Populært tv-program får påbud efter røg i køkkenet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, der producerer tv-programmet "Masterchef" på TV3 for Viaplay. Det skriver fagbladet Journalisten.

Der har bogstavelig talt været røg i køkkenet under optagelserne af madlavningsprogrammet "Masterchef", som sendes på TV3.

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, som producerer programmet for Viaplay, der blandt andet huser TV3.

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af en aktindsigt fra Arbejdstilsynets besøg i oktober.

Her blev der konstateret problemer med luftvejsbelastninger i studiets såkaldte bagkøkken, hvor der produceres mad til brug i programmet.

Metronome Productions er blevet pålagt at etablere en effektiv udsugningsløsning og dokumentere forbedringerne senest 1. maj 2026.

Den eneste ventilation i lokalet bestod ved Arbejdstilsynets besøg af en hejseport, som blev åbnet efter behov.

De ansatte blev dermed udsat for sundhedsskadelige dampe og stegeos, da der ikke var installeret effektiv udsugning til madlavning eller opvask, konstaterede Arbejdstilsynet ifølge Journalisten.

Charlotte Holm, der er programchef for Underholdning på Metronome Productions, skriver til fagbladet, at produktionsselskabet anerkender påbuddet fra Arbejdstilsynet og tager det alvorligt.

- Vi er ikke aktuelt i optagelse på "Masterchef", men vil udbedre forholdene i bagkøkkenet samt orientere berørt personale inden for den givne frist og naturligvis inden eventuelle nye optagelser, skriver hun til fagbladet.

"Masterchef" blev sendt for første gang på TV3 i 2011.

Her kokkerer og konkurrerer deltagere, som både har talt amatører og danske kendisser, i forskellige udfordringer, der skal give dommerne lyst til en bid mere.

Netop nu strømmer der en julespecial i den gode sags tjeneste over skærmen.

Kendisser, blandt andre skuespiller Jesper Ole Feit Andersen, Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg og tidligere professionel fodboldspiller Stig Tøfting, er gået i køkkenet.

Her er målet at imponere dommertrioen bestående af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen samt Jakob Mielcke og Jesper Koch med himmerigsmundfulde, samtidig med at de samler penge ind til Børnecancerfonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 16:09

TV 2-ekspert skal være far igen

Sxp/Ritzau Scanpix

TV 2 Sports håndboldekspert Daniel Svensson og hans hustru, Caroline Alhof, venter en lille pige. Parret har i forvejen en søn, der kom til verden i 2023.

Der kommer snart en ekstra spiller på banen hjemme hos TV 2's håndboldekspert Daniel Svensson.

Hans hustru, Caroline Alhof, venter parrets andet barn, som bliver en lille pige.

Det afslører den vordende far i en story - et kort, tidsbegrænset klip - på det sociale medie Instagram.

Sammen har parret allerede sønnen Konrad, der kom til verden i 2023.

Daniel Svensson har været ramt af kræft flere gange og deponerede sæd, inden kemobehandlingen blev igangsat. Han blev erklæret kræftfri i 2017 efter sin anden diagnose.

Men midt i lykken over at skulle være far for første gang blev Daniel Svensson ramt af den alvorlige sygdom for tredje gang.

Det blev opdaget tidligt og opereret væk, fortalte han efterfølgende til B.T.

- Jeg har en helt utrolig støtte i min kæreste og familie. Det har været en enormt begivenhedsrig tid, da min kæreste og jeg også har gået i fertilitetsbehandling. Så vi har nærmest gået frem og tilbage mellem de to afdelinger, sagde Daniel Svensson dengang til avisen.

Daniel Svensson har en fortid på det danske A-landshold. Han debuterede i 2007 og nåede at spille otte kampe og score 15 mål i nationaldragten. I dag bruger han sin ekspertise på TV 2.

Den 43-årige tidligere topatlet har også medvirket i en række programmer på kanalen, blandt andet "Vild med dans" og "Korpset".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek